icon

Tichá vojna kvôli Vianociam, ktoré sú ešte ďaleko

Včera o 11:30

Ešte len začal nový rok pred cvhilou a u nás doma už začína tichá vojna kvôli Vianociam. Sme manželia 5 rokov, máme jedno dieťa. Každý rok je ten istý problém - moja mama chce aby sme boli u nej (býva sama), svokra zas trvá na tom, že Štedrý večer musí byť v "hlavnom" rodinnom dome u nich. Minulý rok sme boli u svokrovcov a moja mama preplakala celý večer do telefónu. Tento rok som chcela aby prišla k nám, ale svokra spustila scény že im rozbíjame tradície a že sme nevďační. Manžel mi povie že jemu je to jedno, nech sa rozhodnem, ale ja viem že potom bude počúvať blbé reči od svojej matky. Prečo sú tie sviatky také stresujúce? Ako ste to vyriešili vy, aby bol vlk sýty aj ovca celá? Máme sa proste zavrieť doma a nikoho neriešiť?

majlo1234
Včera o 15:18
@biba_18

@majlo1234 ty vieš že jej mama neplakala aj keď bola sama bez toho aby ju niekto videl? pretože jej mohlo byť obyčajne ľúto bez úmyslu manipulovať ...

@biba_18 viem, kedze napisala autorka, ze jej mama preplakala do telefonu🤗

biba_18
Včera o 15:29

@majlo1234 písala že mimo telefónu neplakala?

domkakvet
Včera o 16:03

@anonym_autor ty si pocuvala plakat tvoju mamu do telefonu, tak teraz bude na rade tvoj muz pocuvat reci svojej mamy.

petka1402
Včera o 16:13
@gerrwie_girl

@petka1402 su obaja rodicia nažive?

@gerrwie_girl áno prečo? moji sú ešte aj rozvedení a majú svoje rodiny

petka1402
Včera o 16:17
@gerrwie_girl

@petka1402 su obaja rodicia nažive?

@gerrwie_girl aha asi sa pýtaš aby nebola sama/sam už rozumiem.. Nepostrehla som mama autorky je sama..

bucko555
Včera o 16:20

Odkedy sme sa zobrali boli sme na Vianoce sami ....potom keď prišlo dieťa nemienili sme to meniť a ani sa nechystáme ....k mojim rodičom ideme v ten večer sme v dedine a k svokre ako sa podarí keď je doma .

gerrwie_girl
Včera o 16:33
@petka1402

@gerrwie_girl áno prečo? moji sú ešte aj rozvedení a majú svoje rodiny

@petka1402 tak potom ale pises o uplne rozdielnej situácii 🙂 Autorkina mama je sama. Nema nikoho s kym by strávila Vianoce. Kym nasi obaja zili, tak som neriešila. Ale oco je uz sam. Nielen ze by som ho na vianoce nenechala samého. Mne by nieco take ani na sekundu nenapadlo.

gerrwie_girl
Včera o 16:33
@petka1402

@gerrwie_girl aha asi sa pýtaš aby nebola sama/sam už rozumiem.. Nepostrehla som mama autorky je sama..

@petka1402 aha ok uz čítam aj tento ďalší komentár 🙂

rachel36a
Včera o 16:41

@anonym_autor určite by som na štedrý deň nebehala kade tade...na štedrý deň sme doma, na prvý sviatok vianočný u jedných rodičov, druhy sviatok vianočný u druhých...
Keď uz bola moja mama sama, tak chodila na štedrý deň ku nám...

sulavikova
Včera o 16:52

@anonym_autor úplne Vás chápem:”striedame”si so sestrou mamu, u ktorej bude na Vianoce. Po návšteve “musíme” ísť aj ku pseudosvokrovcom, to už bez mamy. Vianoce podľa mňa ešte ešte neboli.

anonym_eff257
Včera o 17:06

Bud to striedajte - jeden rok sami, druhy rok mama, treti svokra alebo ich vsetkych zavolajte k vam..
Rozhodnutie je na vas, vy ste samostatna rodina a predpokladam ze ste neprisli o svojpravnost.
Kedysi som bola aj ja lahko ovplyvnitelna, vsetkym som chcela vyhoviet a pod.
No teraz to uz nerobim, velmi ma to nicilo

ivanakal
Včera o 17:08

Ja by som bola urcite na stedry den doma. A ostatne dni u jednych a potom u druhych. Ako si to nastavis tak mas. Nevies si povedat svoje potom to takto vyzera. Tiez nam svokra brblala, aj nasi. Povedali sme si, ze na stedry den sme doma a bodka. Ziadne citove vydieranie na nas neplatilo a zvykli si. Na 1.sv.vianocny sme u nasich, 2.sv.vianocny u svokrovcov a zrazu su vsetci aki spokojni. Len si treba zvyknut.

ankare
Včera o 17:18

@anonym_autor Keďže je to manželovi jedno, ja by som strávila Štedrý deň doma a s mamou. 🤷 Ber ohľad na seba, nie na druhých a neprisposobuj sa večne svokre, aby si predišla jej zlobe.

anonym_5c5a8f
Včera o 17:20
@biba_18

mamu by som na vianoce samú nenechala - zvlášť keď preplače celé vianoce lebo jej na tom záleží.
ak svokra nie je sama - nech je s tými na vianoce s ktorými je - alebo nech príde aj ona ku vám - alebo nech pozve aj tvoju mamu ...

@biba_18 Lenže aj tie mamy by sa mali správať ako dospelé ženy a nevydierat vyplakavanim svoje dospelé deti.

majlo1234
Včera o 17:57
@biba_18

@majlo1234 písala že mimo telefónu neplakala?

@biba_18 nepisala. Nic to nemeni na tom prvotnom komentari odo mna, placom by som sa manipulovat nedala

euka210
Včera o 18:23

@anonym_autor ako dieta sme jeden rok chodili 24.k babke cela rodina...deti, vnucata, plny dom.a druhy rok sme boli doma a k babke sa slo na obed 25. K druhej strane sme sli stale 26.
Urobte si tradiciu vasej rodiny. 24.doma, 25.mama, 26.svokra. pripadne jeden rok 24.s mamou a 25.so svokrou a dalsi rok 24.so svokrou a 25.s mamou. Ked je mama sama, tak preco by aj 24.nemohla ist s vami k svokre? Ale radim, urobte s tym poriadok. Ale ani nechapem, preco svokra tak vystraja, akoby nic v zivote nebolo dolezitejsie ako jedne Vianoce 🤦‍♀️

anonym_e64892
Včera o 18:25

Načo sa vôbec o tom baviš. Vo februári? To nemáte príjemnejšie temy alebo naopak, nemáte nič dôležitejšie? Užívajte si každodenný život a Vianoce riešte pred Vianocami.

anonym_e9ffdc
Včera o 18:31

@anonym_autor Vianoce nemusíte tráviť s ostatnými, stačí ty muž a dieťa. Aj my to tak máme, keďže nám to tak vyhovuje.

gab1sol
Včera o 18:46

@anonym_autor svokre by som povedala, že minulý rok (a asi aj roky predtým) ste boli s ňou/s nimi, teraz chceš prežiť Vianoce so svojou mamou a tak budete u vás doma. A stáť si za svojim. A svokre ostáva to len rešpektovať. Najmä, ak tvojmu mužovi to je jedno.
A to, že máte byť len vy traja spolu - ok, aj my, odkedy máme deti sme na Vianoce len my, potom ideme na návštevy. Ale ak vy chcete inak, tak si to zariaďte. Podľa seba.

vilma7
Včera o 19:00

Urobim si podla seba...vianoce doma u seba a vybavene. Druhy sviatok raz k jedntm a dalsi k druhym...
Alebo raz Vianoce u jednych a potom u druhych a potom doma...ved si hadam dospela osoba a mas predstavu ako chces prezit sviatky ty alebo? By ma nezaujimalo co vravi svokra alebo mama reve do telefonu.
A tvoja svokra chodilq ku svojej svokre kazdy rok na sviatky? Pochybujem.

gerrwie_girl
Včera o 19:17
@vilma7

Urobim si podla seba...vianoce doma u seba a vybavene. Druhy sviatok raz k jedntm a dalsi k druhym...
Alebo raz Vianoce u jednych a potom u druhych a potom doma...ved si hadam dospela osoba a mas predstavu ako chces prezit sviatky ty alebo? By ma nezaujimalo co vravi svokra alebo mama reve do telefonu.
A tvoja svokra chodilq ku svojej svokre kazdy rok na sviatky? Pochybujem.

@vilma7 ty mas tiez oboch rodičov. Cize nie si v jej situácii a nevieš to vobec porovnať. Bez urážky.

windblue
Včera o 19:32

Na vašom mieste by som netravila večer ani u jednej, užite si štedrý deň ako rodina a mama aj svokra nech sa aj rozdrapia. Je to od nich strašne sebecké takto citovo vydierat, keď tak sa prestriedat 1.sviatok u jednej a 2.sviatok u druhej, ale rozbíjať to takto keď nie sú ani jedna ochotná ustúpiť je na nervy. A pripadne im oznámiť ze ak nesúhlasia neprídete vôbec. Nebude sa im to páčiť a asi ani vám, ale ak si nedupnete teraz tak to budú robiť každý rok s len zhoršovať. A tiež budete sa musieť zaprieť aj vy, lebo určite budú kadejaké na vás citovo útočiť a robiť scény.

anonym_32543f
Včera o 19:35

Mne by bolo velmi ľúto, ak by som nechala rodiča samého počas Vianoc, ak si to vyslovene neželá. Som s mužom 18 rokov, dve deti, ale iba raz sme strávili Vianoce sami a to tiež len kvôli chripke, keď všetci horuckovali. Nedokázala by som si Štedrý deň užiť, keby som vedela, že mne niekto srdcu blízky doma plače doma do vankúša. Vianoc bez rodičov bude ešte bohužiaľ vela, tak si to užívame spolu-pokiaľ môžeme.

alenkatt
Včera o 19:40
@kvietok2012

Musíš toto stopnúť, inak ťa picne...24.12.budte doma ako rodina a 25 a 26.12.chodte najprv k mame a potom svokre, a o další rok návštevy vymeníš...

@kvietok2012 aj my to tak máme a dokonca od začiatku čo spolu bývame na byte( mala som 22), dieťa k nám pribudlo až keď som mala 28rokov.

princessivi
Včera o 19:54

@anonym_autor Keby som bola tvoja svokra, urcite by som pozvala aj tvoju maminu, mne by to nedalo. Na Vianoce by nemal byt nikto sam. My tak travime napriklad Vianoce s manzelovou tetou, pretoze zostala sama a deti nema. Ak by svokra nepristupila na to, ze tam moze byt tvoja mamina, tak za mna rozhodnutie jednoduce a bola by som so svojou maminou, nenechala by som ju plakat samu a trapit sa.

princessivi
Včera o 20:00
@anonym_32543f

Mne by bolo velmi ľúto, ak by som nechala rodiča samého počas Vianoc, ak si to vyslovene neželá. Som s mužom 18 rokov, dve deti, ale iba raz sme strávili Vianoce sami a to tiež len kvôli chripke, keď všetci horuckovali. Nedokázala by som si Štedrý deň užiť, keby som vedela, že mne niekto srdcu blízky doma plače doma do vankúša. Vianoc bez rodičov bude ešte bohužiaľ vela, tak si to užívame spolu-pokiaľ môžeme.

@anonym_32543f
Presne tak, Vianoc bez rodicov bude este vela a cas sa neda vratit naspat.

anonym_93efe8
Včera o 20:04

Buď ostaňte doma alebo jeden rok u mami druhý rok u svokrovcov.Popravde by som uprednostnila svoju mamu

princessivi
Včera o 20:23
@anonym_3b3f46

@lenka.25 a naopak? Ak ma mama novy zivot s novym partnerom (ale uz cez 15r) a dcera zatial zije sama? Lebo mna teda mama nikdy nezavolala, skor boli poznamky, ze chce byt sama. Je to v poriadku? Aky je vas nazor?

@anonym_3b3f46 Nie je to v poriadku. Vianoce su o tom, ze rodina ma byt spolu a nikto by nemal byt sam.

negymama
Včera o 20:30

Baby ale uvazte, ze jej mama je Sama! na vianoce by nemal byt nik sam.
To ze mama na vianoce plakala dcere do tefonu vobec nemusi znamenat, ze je bezne citova vydieracka. Vsak taky cas byt doma sam s vedomim, ze dcera s muzom a dietatom su u svokry , vsade reklamy na stastne rodinky, ludia si pripijaju, tak to by rozplakalo vacsinu ludi, nieto staru pani, predpokladam vdovu.

vilma7
Včera o 20:30
@gerrwie_girl

@vilma7 ty mas tiez oboch rodičov. Cize nie si v jej situácii a nevieš to vobec porovnať. Bez urážky.

@gerrwie_girl nie, otec zomrel ked mal 41 rokov a moja mama ma teraz 75.
Teraz sa velmi podsuva slovo rodina atd my sme ako deti ani jedny Vianoce nelozili hore dolu. Vsetci sme boli doma, videli sme sa doat pocas roka a tak. Podla mna sa tej jednej veceri dava az privelky vyznam. My sme si s mamou spravili stedry vecer aj skor, alebo neskor...kedze som poxas sviatkov aj pracovala, moja mama nie raz tiez.