icon

Totálna vyčerpanosť po fyzickej a aj po psychickej stránke

15. jún 2021

Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.

Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.

rubinka
16. jún 2021

Ja by som to zhodnotila ešte tak či tam nebude už aj workoholizmus zo strany autorky, to priviedlo nejednému človeku velmi vážne zdravotné problémy. Mne príde že tvoje životné tempo je priam vražedné.

anjelicek26
16. jún 2021

@elizabet173 precitaj si podrobne, co vsetko jej deti doma robia a je to cela domacnost. Nehovori nikto, ze deti nemaju mat povinnosti v domacnosti, ale nie robit "vsetko co mamu napadne a nadiktuje cez telefon". S toho, co pise, to ale tak je, pretoze ona je uz po praci unavena, spravi veceru a vecer upratovat ona nebude. A o toto ide. Moji maju tiez svoje povinnosti - kazdy jednu pravidelnu povinnost doma + svoje izby. Je to tak akurat. Je rozdiel lenivost, normalne zapajanie a potom prenasanie vsetkych povinnosti na deti. Samozrejme, ze musi muza zapajat viac. Ale to je chyba od zaciatku, ze robila vsetko sama, davala mu pocit - stiham, zvladam, nemusis. To sa potom postavil do pozicie - oddychova. Toto si musia oni vydiskutovat doma, nastavit si ich vlastne hranice, spolupracu. Tiez nevieme, aka je jeho verzia pribehu.

autor
16. jún 2021

@rubinka ja chápem že ty nechápeš mňa ako podnikajúcu mamu . Nie každá z nás je ochotná podriadiť život svojim deťom a byť s nimi doma dlhodobo . Ja som bola s deťmi doma 9 rokov, pekných 9 rokov ale to stačilo . Teraz sa realizujem aj ja a o worokoholizme nemôže ani reči .

autor
16. jún 2021

@anjelicek26 môžeš mi prosím napísať čo všetko moje deti robia ? lebo myslím že si to nečítala ty .

anjelicek26
16. jún 2021

Ale citala. Prosim zamysli sa nad sebou, takto to proste nie je dobre ani pre teba, ani pre deti, ani pre manzela, pre celu tvoju rodinu. Kroky su v podstate hlavne v tvojej rezii, ako to dopadne.

brigelka
16. jún 2021

Podľa toho čo píšeš,tvoj muž si už riadne zvykol, že veľa vecí vybavis za neho a je riadny manipulátor, keď chce aby si aj banality robila za neho. Na dovolenku si vezmi nejakú knihu alebo články o asertivnom správaní a techniky a potom to môžeš skúšať doma na ňom 😁

rubinka
16. jún 2021

Tak ja teda neviem mne sa zdá že deti @anjelicek26 robia tak akurát primerane veku, kde tu je akoze lenivosť či ničnerobenie? 🤷 Čo by ešte mali robiť? Variť prať žehliť?

rubinka
16. jún 2021

Citujem ťa, raz je toho menej inokedy robím až do zvracania. No neviem nezdá sa mi to ok. Workoholik si neuvedomuje že je workoholik. Sama si musíš odpovedať koľko času venuješ práci a koľko rodine.

anjelicek26
16. jún 2021

@brigelka ja myslím, že si zvykol, lebo bola 9 rokov doma a stihala to s prehľadom. Teraz dáva prácu na 200 percent a to je zmena pre všetkých.

bluka2
16. jún 2021

@rubinka Toto vobec neznie Ako workoholizmus a s jednym som mala dočinenia

autor
16. jún 2021

@anjelicek26 nečítala . Pri tvojich príspevkoch pociťujem rovnakú bezmocnost ako včera. Darmo ti ja napíšem že deti majú každý deň jednu povinnosť plus si udržujú svoje poschodie a ty znova a opakovane píšeš že mi vedú domácnosť. To akokeby som hrach o stenu hádzala. Darmo ti napíšem že keby som to nechala na nich tak sme doma ako v osade , v bordeli . Proste ideš si svoje dokolečka.

rubinka
16. jún 2021

@bluka2 - nemyslela som že len workoholizmus ale je tam pridružený. Dostala rady že by bolo dobré zvoľniť aj v práci a odmieta. Chybu vidí len v deťoch a mužovi. Keď nezmení aj svoj prístup tak sa nezmení nič. Snáď si nemyslí že ona bude rozdávať rozkazy celej rodine a oni ich budú poslušne plniť a bude z nich šťastná rodinka.

autor
16. jún 2021

@rubinka vieš čo sú termíny ? Také ktoré musíš stihnúť ? Zákonom dané termíny, inak dostaneš pokutu .Preto je toho niekedy menej a niekedy podstatne viac. O akom workoholizme to prosím píšeš.

autor
16. jún 2021

@rubinka žiadne moje rozkazy plniť nemusia , stačí keď budú v tej rodine žiť a nie mimo nej .

matabb73
16. jún 2021

Toto veľmi dobre poznám. Keď som bola ešte vydatá, cítila som sa rovnako. Tiež som mala chlapa, ktorý odmietal zodpovednosť, deti som vychovávala prakticky sama, žiadna podpora. Teraz som už rozvedená, lebo frajerka, ale aj tak by sa to rozpadlo. Tiež som teraz zodpovedná za všetko sama, ale s tým rozdielom, že deti museli pochopiť, že doma treba pomáhať. Syn má 22, ten funguje v pohode, dcéra ide mať 13, tá je ako tvoje deti. Tiež jej treba všetko povedať 5 krát a sem tam zdvihnúť hlas, aby poslúchla. Čo ti odporúčam, nie je rozvod, to si každý musí zvážiť, či chce žiť v danom vzťahu, ale to, aby si bola trochu sebecká. Ideálne by bolo odísť na predĺžený víkend sama alebo s nejakou kamarátkou a zrelaxovať sa. Rodina to bez teba v pohode zvládne. Nájdi si niečo, čo by ťa bavilo a robila by si to pravidelne bez detí. Nejaké cvičenie, prechádzky. Človek má po práci pocit, že už nič nezvládne, ale taká pokojná prechádzka osamote, ideálne v prírode, je balzam na dušu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bluka2
16. jún 2021

@rubinka aj ja si myslím, že by u mňa bolo niekedy dobre zvoľniť v práci, ale keď si predstavím následky, tak si to aj hneď rozmyslim. Ale keď sa dá, tak idem napriklad teraz s deťmi na bazén 😉 autorka jasne napísala, že to závisí od situácie, ale že vedú aj normálny život, výlety a tak. Vieš, workoholik ide na výlet tak, že ostane v aute s počítačom alebo telefónom v ruke, nedokáže si spraviť ten voľný čas.

rubinka
16. jún 2021

Tak potom keď je to s tvojimi deťmi tak tak kde je potom problém? Majú povinnosť nejaku robia ich akurát im treba stokrát povedať nuž sú to deti myslím že to poznáme všetky hlavne keď sú v puberte tak všetko trvá večnosť. Netreba sa kvôli tomu zrútiť. Nespravis si povinnosti? Nemáš mobil. A finito. Deti sa naučia že najskôr povinnosti potom zábava. Chcem si ľahnúť ľahnem si a neriešim či to niekomu vadí. Proste buď viac nad vecou a v pohode. Aby si jedna žena neoddychla po práci len tak? Kto ti to prikazuje? Sama si si určila že to tak bude. Nevieš muža poslať nech niečo vybaví sám? Aspoň ten nákup? A svoje záležitosti nech si rieši sám, čo si ty sluha? Dovolenka toto nevyrieši. Áno oddýchneš si a potom sa vrátiš všetkých zdrbeš od nervov že a teraz tu budú iné pravidlá a mysliš že sa budú konať zázraky. Len bohužiaľ nič z toho sa neudeje ak na to ideš štýlom a teraz im to všetko vrátim, to citujem teba ako si to napísala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
rubinka
16. jún 2021

Ok beriem späť tak workoholizmus nie ale náročné životné tempo to nazvime. Možno keby si napísala ako vyzerá tvoj deň vedeli by sme ta lepšie pochopiť a poradiť kde ubrat čo zveriť iným atď.

autor
16. jún 2021

@elizabet173 ja si tiež myslím že hlavný problém je môj manžel . Ťažko je neobviňovať , lebo mentálne zdravý človek nezneužíva toho druhého . Že som sa dala je moja chyba to plne priznávam . Môj muž nie že nevie , on jednoducho nechce a preto povie že nevie, nepamätá si , ja to urobím lepšie a čaká kým to vyhnije. On napr. na nákup nepôjde hoci vidí že nie je chleba alebo mlieko , lebo som nepovedala a ani sa ma sám od seba neopýta. A keď už by aj išiel jemu nestačí povedať že urob nákup ale treba mu to aj presne a to myslím vážne presne napísať lebo inak ma utýra vyvolávaním na mobil . A to nie raz , dvakrát ale rovno aj 10-12 krát za jeden nákup. Proste pre neho po práci a odbavení si svojich vecí ako je cyklistika život v rodine v postate končí . Na rodičovské nejde lebo ja lepšie komunikujem , s deťmti nevie kupiť topánky lebo on kúpi blbosť, psovi nevyberie granule lebo mám ja lebo viem na čo je alergický , otázky typu či už je objednané auto na prezutie gúm , či som pozrela už tú novú sekačku na trávnik a mnoho iných vecí je proste na pomaly dennom poriadku . Keď mu poviem aby niečo vybavil doslovne sa vykašle na to alebo mi poviem že on to nevie.

rubinka
16. jún 2021

Daj zoznam nákupu a nech ide. Naučí sa časom čo kde je už nebude vyvolávať a keby aj tak vždy lepšie ako by to ostalo na krku tebe.

autor
16. jún 2021

Takže ak chcem aby tá rodina ako tak fungovala na tej záchovnej úrovni tak toto riešim ja . Po dnešku viem že všetky jeho veci ktoré sa týkajú jeho si bude riešiť sám . Budúci víkend ide s kamarátom na bicykel , už mi dnes volal do práce nech mu pozriem nejaké ubytovanie že " ja to viem lepšie "- Jednoducho som mu povedala že nech si to pozrie sám aj s kolegom , nemá špeciálnu školu .

derdia
16. jún 2021

Ako tak citam urcite si si ani len nedala namahu, miesto tohoto pisaniu tu "aky zly je tvoj manzel" pozriet si trochu videa od tej o ktorej som pisala...a vies preco, lebo ty to nechces menit. Ty chces byt stale v energii obete... Proste chces byt to chuda, ktore trpi, vsetko, pre vsetkych... To chud, ktoremu je stale ublizovane...to chude o ktore sa nik nestara... A hlavne pozor Ty sama sa o seba nestaras. Lebo riesis tu stale manzela a ostatnych ale nie seba. Rady co ti tu pisem mas na haku... Lebo ved ty si trpitelka...trpitelka ktorej nik nepomoze. A nehnevaj sa je to tak. A ledze zit s clovekom, ktory sa dava a je neustale v energii obete, a sama vidis ako to vysava aj teba... Tak si predstav co robis z blizkymi... Jasne ze pre teba nic nespravia...ved ty si matka a manzelka trpitelka....ak mas zaujem zacnes sa vzdelavat smerom k sebe s tou pani ktoru odporucam.... Ak nie zi si tak ako doteraz v pozicii obete... Az pokial tvoj manzel nenajde zenu, ktora ho nebude energeticky vyciciavat neustalym vysielanim toho aka je ona chuderka ale najde si taku tkorej rad pojde nakupit... Cau👍👏

autor
16. jún 2021

tak teda aspoň veci by som mu mohla nachystať a to pod tým rozumej kefku čisté slipy, tričko a ponožky. No nachystá si sám .

autor
16. jún 2021

@derdia nuž keby si to aj čítala celé tak by si vedela že kroky sa robiť budú ale keď nečítaš tak nevieš.

derdia
16. jún 2021

Zeny vseeetkym alebo skoro vsetkym, ktore tu obvinujete zo vsetkeho co sa autorke deje ostatnych odporucam pozriet si na nete meno Katarina Runa a mozno si uvedomite aj vy (ako som si aj ja uvedomila) ze obvinovat druhych z mojho nestastia je smiesne...a detinske...ak chcete zazit ten oslobodzujuci pocit ze ste nad vecou tak si to pozrite...ale ak chcete zit dalej tak ako zijete tak si to nepozrite👍👍👍

girlie_konik
16. jún 2021

@anjelicek26 tu musim zasiahnut z pozicie zeny, ktora ma male deti a popritom pracuje. Ty nie si na SR, ale v zahranici. Tu na SR bohuzial vobec nie su bezne ani normalne ciastocne ci skratene uvazky, ved si len tak zo srandy klikli na profesiu a pozri sa, kolko ich je v ponuke. Ak je pani zivnostnicka, tak o to viac chapem, ze maka tolko, lebo to ked raz povolis, tak bohuzial. Je to proste uplne ina situacia, tu si malokto moze dovolit robit tych 6h denne ako ty, lebo jednak ten rozdiel na vyplate je potom dost velky a druhak naozaj to umoznuje minimum zamestnavatelov. Ja som zivnostnicka v Bratislave, teda tu by to malo celkom fungovat, a absolutne nie, mam jednu jedinu kamosku, ktorej to zamestnavatel umoznil, vsetky ostatne sa chudery nahanaju ako blbe, aby stihli deti, domacnost aj klasicku pracovnu dobu.

janage
16. jún 2021

Tak s tým nakupovaním môjmu musím dať presný súpis v poradí ako sú veci v obchode😃ale zas s malou bol sám na týždeň pri mori kvôli jej zdraviu, mne sa vtedy kvôli termínom nedalo z roboty. A to na ňu bolo treba dohliadať, mastiť kvôli ekzému, stravu sledovať a min.rok pre to isté ako dozor na campe. Mala svoj program ale lieky, diéta a čo sa týkalo zdravotného dozoru bol tam on na to.
A s mladšou, keď som bola v kúpeľoch ja, tak 2 týždne so staršou bol on, potom došli za nami na týždeň.
Veci, ktoré nie sú nutné spokojne deleguj na iných členov domácnosti aj za cenu, že nebudú včas urobené, ale ty ich nerob.
Mne sa osvedčilo dat časový limit, napr. do 17.00 bude kôš vynesený. Po 17.00 beriem mobil a dám po vynesení koša. Mladšia nemá, tam musím iné vymyslieť.
Uz aj práce naviac som dávala v zmysle ak do 17.00 nie je kôš vynesený, vyvesíš aj práčku.
Alebo kým ja navarím,vyvesím ty......
Tam stále bojujem, ale snažím sa😁
Ja napr. cez týždeň nevarím, všetci máme teplý obed.

derdia
16. jún 2021

Ano citala som si teraz vsetko... Ale aj som ti napisala, ze v prvom rade Ty musis povedat stop!!! Stop uz ste vsetci velky, starajte sa sami... To ty si mu dovolila aby to takto bolo... Viem lebo aj ja to v niecom tak mam... Sice len v starostlivosti o malu, inak vsetko zatiadi manzel... Ale tiez som ho to ja naucila, ze si s nou poradim sama... Proste on sa naucil nic merobit a vsetku zodpovednost davat na teba.. Teraz ho musis preorientovat a povedt stop... A ono sa to zmeni.