Totálna vyčerpanosť po fyzickej a aj po psychickej stránke
Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.
Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.
Ale prečo sa im to nepáči? Boli smutné za tebou ako osobou alebo sa im nepáči že nebude mať kto okolo nich skákať?
@rubinka mužovi určtie preto že nebude mať kto skákať okolo domácnosti , tam si ilúzie nerobím a deťom ..ten 15 ročný syn mi povedal ale dáš nám aspoň vedieť kde budeš keby sa ti náhodou niečo stalo , 12 ročná tá mi len povedala že sa ich chcem zbaviť tam to beriem s rezervou a 9ročný ten mi povedal že chce ísť so mnou .
Mozno by bolo dobre keby nebolo vsetko v domacnosti na tebe, keby ste si to nejako s muzom postriedali. Aby proste aj ty si vydychla. Chapem ta, viem co prezivas, ze je toho niekedy vela a snazis sa vyhoviet vsetkym a napokon najviac utrpi tvoj psychicke zdravie.
O “tebe” bol minule clanok v denniku N. Matka 3 deti pracovala na 200%, isla sa roztrhat . A zrazu pocas korony ostala doma s detmi a manzelom a musela zacat zapajat do domacnosti vsetkych, inak by scvokla. A odvtedy je happy, lebo uz vsetko nie je na jej pleciach
Vieš pre tie tvoje deti to môže byť aj dosť traumatizujúce že mama odisla preč a na tak dlho. Toto si budú pamätať celý život a nebudú na to v dobrom spomínať. Máš 9 ročne dieťa a ty ideš na 10 dní preč. To je obrovská rana pre to dieťa. Aj pre tu 12 ročnú. Za nenatrety rožok? Neumytu kúpeľňu? Ber si dovolenku oddýchni od práce ale neopustaj svoje deti. Oni nemôžu za lenivého otca a tvoju náročnú prácu.
@anjelicek26 u nás sme každý deň - my deti museli upratovat(dlážku, vysávať, cistit kúpeľnu, sporak), ani sme von ist nemohli ist, kým nebolo vyupratovane, čiže sme von chodili malo. Výsledkom bolo, že som ani nemala kedy vyskusat travu fajcit, či kradnut v potravinach, či založiť požiar a iné veci, čo vtedy robili rovesnici, dokonca som aj dobrý prospech mala. Je úplne v poriadku, ak deti pomáhajú a fungujú v prísnejšom rezime. Ti, čo taký prísny režim a svoje povinnosti nemali, skončili dosť zle.
ahoj, chvilkami som mala pocit, ze pises o nasej domacnosti, ale ja mam deti mensie a dve. ale manzel - sedi do bodky. ani ja som si to nikdy pred svadbou nevsimla, praveze sa mi zdal byt taky akcny. teraz pokial nieco nepoviem, nenapadne mu - hoci je to dennodenna akivita. a ak mu aj napadne, vsetko prenesie na mna. a to su vacsinou somariny, ale kopi sa to a v kombinacii s ostatnymi vecami to proste obcas buchne. takze v tomto ti rozumiem.
ale uprimne - robim si to sama a myslim, ze aj u vas je to podobne. vsetci doma boli nauceni na full servis, vzdy po ruke a k dispozicii, az som si privodila velke zdravotne problemy. casto som isla "cez mrtvoly", ale doma to nikto nevidel, pretoze "som sa nestazovala" a oni mali vsetko, ako boli zvyknuti. a ak som zrazu nieco chcela, divali sa na mna, co riesim....
minuly rok som mala dostatok casu na prehodnotenie, kym som cakala na vysledky, ci su nalezy v krku zhubne alebo nie... A spamatala som sa, ubrala som. V praci sa mi sice celkom neda a pravdupovediac ani nechcem, lebo ma to naplna. ale tiez sa to obcas nakopi. nie som sice az do 17tej, ale velakrat musim robit vecer aj cez vikendy. ale tiez su situacie, kedy si poviem - toto dnes nemusi byt, pocka to. jasne, pocka, nakopi sa, ale ak nemam energiu dnes, oddychnem si a budem ju mat zajtra. v domacnosti som zapriahla celu rodinu. zijeme tam vsetci, zapajame sa vsetci. umyvam riad? zavolam muza, ci mi ide pomoct, ze spolu to spravime rychlejsie. viem, ze by mu to mohlo napadnut aj samemu, ale poznam ho a viem, ze proste nenapadne. skladam pradlo? Detom vysypem ponozky a "bavte sa".
popravde, mam pocit, ze mam tri deti, ale uz to inak nebude - muza neprerobim, ale aspon cast veci vieme upravit. u nas nefunguje system "maju napisane povinnosti a robia sami od seba", pretoze sa na to divam aj z opacnej strany - aj ja som bola mala, ani mne sa nechcelo a ked som to dostala prikazom, neznasala som to. a nedajboze, ked som za to dostala trest. s cim este bojujem je, ze vsetky vybavovacky prenasa na mna, sam od seba nevybavi nic. objednat deti k zubarovi? on sa ma bude radsej mesiac pytat, ci som ich objednala (netusi, kedy chodime na preventivky), ale telefon proste nezdvihne a neobjedna. ma si ist pre lieky? radsej dva tyzdne lamentuje, ako by uz mal ist k tej obvodnej zaniest kartu, ale nejde. predtym vedel, ze ja hned priskocim s tym, ze "ved ja ti to vybavim". alebo ze raz proste stratim trpezlivost a spravim to zanho. a je to aj o tomto - oni maju nejake ocakavania, lebo su na to u teba zvyknuti. tazko potom cakat nahlu zmenu.
cize za seba ti mozem poradit, v prvom rade uber ty, prehodnot, co je priorita a co nie. pohodu si robime aj my zeny, samy. ja sa s tym pasujem, ale napr teraz mi netrha zily, ak nemam dva tyzdne ozehlene, proste ozehlim, ked budem mat na to chut. predtym som bola nervna, ze ja mam toho vela, po veceroch robim, on sedi na gauci, nic neurobi... teraz? nechce sa mi a nemusim? neriesim. a musim povedat, ze aj u nas doma je akysi vacsi pokoj, ked som sa ja ukludnila a spomalila. viem si vyhradit cas na plavaren (malo, ale predsa), na polhodku vo vani a velmi to pomoze na psychike. este by som rada vybehla castejsie s kamoskou von, ale aj to pride :D
@rubinka na 10 dní odchádzam práve kvôli tým deťom, aby som sa aspoň pokúsila zotaviť a dat do poriadku svoju hlavu a aj telo . Práve kvôli nim aby doma nemali jedno vyčerpané klbko, ktoré dostane v 50 tke infarkt. Oni to prežijú a aj muž.
Ja by som im povedala, že som unavená, že všetko im treba 5x hovoriť a aj tak neurobia a že tak sa fungovať nedá. Tak ako to je.
Zdá sa, že najstarší pochopil.
Veď aj oni žijú v dome, tak nech si plnia povinnosti. To sa im zíde do života a nebudú na okrasu za ďalšie decko vo svojich domácnostiach. Starať sa o poriadok svojich vecí je úplne v poriadku aj pre deti. A aj tie ponožky na sušiaku sú ich, aj smeti a riad. Prach je úplne bežná vec utrieť, veď to je raz dva a majú plus bod.
Ani na intraku to za nich mama neurobí.
@rubinka mnohe z nich len automaticky prezivali ale neznamena ze boli s takym zivotom spokojne, chlap ich kolkokrat vytlkol, alebo sa s prepacenim ozral a bolo. To mame stale zit ako v praveku?
@rubinka a inac volakedy deti dost makali, moj otec na poli od 10 makal ako fretka ziadne povalovanie pred mobilom sak ani nebol, od 6 varoval mladsiu sestru, Mama nechodila do roboty ale robila na poli. Dnesne zeny maju robotu a este aj deti a okrem toho trocha ine ambicie tiez si chcu uzit ako nase polovicky niektore pre ktore je fajront po robote
@lila1988 to je nejaka vzorka, ze kazde dieta, co doma nedrie, zle skonci? Moje deti sa dobre ucia, sportuju (7h v tyzdni - plavanie, cvicenie na naradi, hadzana), hraju na hudobne nastroje, maju extra hodiny anglictiny, kurz malovania, chodia tri hodiny v tyzdni k dobrovolnym poziarnikom... niekto berie zmysluplnne vyuzity volny cas upratovanim, my mame toto. A ako pisem - kazdy ma doma 1 povinnost, ktoru si robi kazdy den + upratuju si vlastne veci...takze nie, nie je to o tom, ze maju full servis. Ale je to v rozumnej miere.
Prosím ťa, zvolni, lebo takto ta porazí. Vaz si svoj život. Čakala som, že máš 3 malé deti alebo čo.
Ja mám 2 malé deti, náročnu prácu a žiadneho muža (to je teraz takto ťažšie či ľahšie? 😉) a keď si idem chvíľu oddýchnuť, už aj 2,5 ročný chápe, že ma má nechať na pokoji a že sa so svojimi potrebami ako ísť na nočník môže obrátiť na 6 ročnú sestru. Pozor - nezneužívam to, ale však si pomáhame, ako môžeme, aby nám to doma fungovalo k prospechu všetkých. Tvoj systém nejako tvoje potreby vynecháva - sú menej? Prečo? To zmeň v svojej hlave a bude všetko inak
Ale ti tu niektoré riadne nakladajú, až mi je ta ľúto. Hlavne sa nedaj citovo vydierať ako deťom kradnes detstvo a akú traumu budú mať z toho, ze si pár dní oddýchneš sama, pripadne ze sposobis rozpad rodiny ak začneš od všetkých vyžadovať to, čo je v mnohých rodinách úplne bežné. Niektoré tu zjavne prehliadli, že ty si hlavna zivitelka rodiny, nie pre to že si karieristka a máš deti u prdele, ale preto ze máš neschopného lenivého muža.
podla mna dovre robis ze deti maju takto zadelene ulohy, coby nemohli trochu poupratovat, vsak to kazdemu z nich zabere 20 minut. A aj ten pracovny cas mas taky standardny. A ako ste dopadli s tou postou, dufam, ze tam nepojdes. Inak moj je taky, ze necha vyberat mna, a potom to este ofrfle. Mna slak triafa. Tak napriklad s tou pizzou to robime teraz tak, ze raz vyberem ja, raz on a ak to nie je ani jednemu vyslovene proti srsti tak sa to objedna. Tak ako si ta pomaly uvaril ako zabu, tak pomaly ho zacni zapajat, zo dna na den to nepride. Ideal keby si sla niekde na dlhsie...zeby sa zbadal. No je lenoch. Moj by sa neopovazil ma poslat na postu po nejaku svoju blbost. To uz len to, ze si toto dovoli k tebe znaci o tom, ze je zvyknuty ozaj na full servis, ako keby bol dieta. A ako dieta ho treba pomaly naucit sa starat o domacnost a riesit veci okolo rodiny.
Ja si myslím , že najväčší problém je muž. Nepomáha ani tebe a pravdepodobne ho nemajú ani deti ako autoritu. Toto ak nezmeníš , časom to dojde ku rozvodu. Lebo budete podráždení obydvaja.
tie reakcie deti na to ze odchadzas boli mile (aj ked tebe mozno tak nepridu) a uplne adekvatne ich veku 🙂 takze ozaj bude problemom muz.
este jedna vec mi napadla ked som citala ze si im povedala ze odchadzas - vedia aj na ako dlho? lebo aby ta vsetko necakalo do navratu 😀 pizzu si objednaju, ale napr.tu kupelnu neumyju
@katulienkax - trošku som sa stratila v tejto diskusii lebo teraz nechápem na čo konkrétne u mňa reagujes. Nikto predsa nevraví že deti majú čučať pri telke a mobile a nič nerobiť. Ale tu si treba uvedomiť že akým spôsobom im je to podávané ak s nervami a výčitkami tak veľa toho nedosiahne, deti musia vidieť že pomoc mame znamená napríklad že bude mať viac času na nich. Ak majú mamu s ktorou je zábava radi s ňou trávia čas tak aj tá ich ochota pomáhať bude o niečo väčšia. Ak len príde z roboty poupratuje, dá večeru, rozdá rozkazy a dobrú noc tak to deti vnímajú že mama je otrok a diktátor v jednej osobe. Potom sa čuduj svete možno i toho otca lenivca vnímajú pozitívnejšie než ju. Stačí že nevrešti a nedeleguje všetok čas čo sú s ním. Autorka mi neodpovedala ako trávi čas s deťmi. Ak nijako tak na tom treba popracovať. Kašľať i dokonalý poriadok keď nič iné nestíha.
@anjelicek26 takú mamu ako si ty, by som aj ja raz chcela byť pre svoje deti. Dúfam , že sa mi to z časti podarí. Ak ich budem raz možno mať. 🥰 A ako príklad tu pre zakladateľku uvediem príbeh známej. Tá pomáhala mame vo všetkom, učila sa s mladšími bratmi, hrabala seno , okolo domu robila všetko , zavarala ovocie, rajbala koberce a to viem, lebo som ju videla a aj sa mi dosť často sťažovala, pričom jej mama bola od vtedy 15 rokov nezamestnaná, dnes je na biednom invalidnom. A tá známa odsťahovaná v zahraničí , doma nebola ani neviem kedy, ale 4 roky určite a ani nedokončila tú vysoku , čo chcela. Takže asi tak.
@rubinka ako trávim čas s deťmi ? Normálne ako každá normálna pracujúca mama . Dve staršie deti majú viac menej svoj život , s tou 12 ročnou vediem bežné rozhovory o chlapcoch , o veciach ktoré si chce kúpiť na seba, s devať napr. pečiem . Cez týždeň je to menej , cez víkendy sme spolu viac, aj na zmrzlinu ideme aj do cukrárne aj na výlet.
dobre, ja ďakujem každej jednej čo sa mi snažila pomôcť, myslím že spôsob som si našla a aj ho tak zavediem . Určite s manželom hodím reč , a ak nepríde k žiadnej náprave budeme zrejme musieť prehodnotiť náš vzťah od základu .
@rubinka tvrdim niekde ze su to nadludia? pokial ta boli telo ides k doktorovi ak si nevies sama pomoct? a ak ta boli dusa / mysel a nevies si pomoct tak ako si pomozes? nase mamy a stare mamy zili inu dobu mali ine vyzvy a ine zivotne podmienky ake mame my. to ze niekto ide k psychologovi neznamena ze je slaby hlupy neschopny. je mi uprimne luto ludi ktori sa trapia. ako napr aj autorka a zacnu rieist svoj problem svojpomocne. alkoholom drogami liekmi na predpis. a casto sa zacyklia a proboem sa nakopi. nasilie vyhorenie sebevrazdy. autorka hlada pomoc. kiez sa jej dostane. ci uz odborna ci si pomoze sama. tebe prajem vsetko dobre. kiez zijes tak ako tuzis zit
inak na odlahcenie kvoli tym reakciam deti: ja mam 5 a 8 rocneho, lubime sa velmi, aj si to vieme povedat atd. ked som im povedala, ze idem lezat do nemocnice na cca tyzden, bezprostredna reakcia mojho mladsieho bola: A KTO NAM BUDE VARIT???? jasne, ze sme sa vela o tom rozpravali a tak, a bolo jasne, ze im budem chybat ako mamina naozaj, aj som im chybala, aj plakali za mnou, hoci babka navarila :D len teda ta prva detska reakcia je zvacsa taka, ze ak sa rodic nad tym zacne zamyslat, porazi ho :D
Prepáč som mama 5 deti som na materskej čiže neviem ako je to u pracujúcich mám ale napríklad 2starsie deti prichádzajú domov z družiny okolo 4 hodiny poobede tym pádom sú v nevýhode oproti mladším ktoré su so mnou doma. Majú má pre seba teda oveľa oveľa menej čiže keď si predstavím že by prišli domov a miesto nejakého relaxu by mali drhnut kúpeľňu tak asi by moc šťastím neplesali. Cez víkend je to samozrejme iné ale cez týždeň si myslím že potrebujú aj oni vypnúť od školy nie hneď dostať zoznam úloh ktoré majú splniť. Najstaršia je schopná dať večeru mladším ak nastane kritická situácia som napríklad sama s deťmi alebo keď sa narodilo najmladšie dieťa a boli doma neboli školy otvorené tak mi pomohli ako sa dalo so súrodencami, spratat hračky atď. Ale drobnosti ktoré ale výrazne pomohli. Aj upratanie hračiek je veľká pomoc, dať mlieko bábu. Postrážiť kým obriadim ďalšie dieťa, dať malému súrodencovi jogurt z chladničky atď. Nič svetaborne no mne to pomáha. Majú sa potom kedy hrať i robiť povinnosti je to tak zdravo vyvážené. Muž robí nákupy a všetko mimo domu vybavuje on. Čiže ja sa starám o záležitosti doma. Je to makačka i tak lebo deti sú živé a treba okolo nich veľa robiť okolo tých malých hlavne ale ak sa niečo nestihne svet sa nezrúti. Dorobim keď všetci zaľahnú. Môžem si to dovoliť keďže som doma. Ty chodíš do práce tak je to zase iné ale výrazne by ti pomohlo keby si naozaj mimo práce neriešila ešte všetko ostatné mimo domu ale prenechala to mužovi. Nákupy, pošta, vybavovačky atď. Že nič nevie? No naučí sa. Není malé decko. Daj mu zoznam nákupu. Nákup, žiadne výhovorky že ty to vieš lepšie. Toto je gro tvojho problému
Ja ti poradím kúpele. Normálne s chrbtom(určite už hapruje občas) na 3 týždne. A budeš vidieť. Ja som mala oveľa menšie deti, keď som skončila na Vianoce v nemocnici na 8 dní. Tam ako vedľajší účinok sa mi zapálili žily na rukách a nevedela som sa ani osprchovať.
Naučilo ma to, že deti ani muž neumrú ani od hladu, ani od špiny.
Naučilo ma to povedať, NESTÍHAM a preto to neurobím.
Naučilo ma to povedať teraz idem oddychovať lebo som unavená, chorá, necítim sa dobre, teda teraz sa postaráte o jedlo (aj pre mňa) vy.
U mňa by mojich vo fáze, že som si unavená ľahla lebo napr. som v noci nemohla spať či sa necítim dobre, ani nenapadlo ma budiť, že som hladná a kde mám tričko.
Vek 9 a 15. Ak by bol muž lenivý objednať pizzu mali by chleba s maslom alebo deň hladovky. Neumreli by.
Na útok, že som sebecká atď by som odpovedala, ak to tak vidíš tak som.
Zvoľ mamnasalame prístup ako si poradíte a uvidíš naučia sa.
@elizabet173 presne tak. Všetci, ktorí žijú v domácnosti sa majú podieľať na jej chode.

@rubinka tak nepáči sa to ani deťom a ani mužovi .