icon

Totálna vyčerpanosť po fyzickej a aj po psychickej stránke

15. jún 2021

Ahojte ,
som v 15 ročnom manželstve, máme tri deti vo veku od 9-15 rokov, čo sa týka sebaobsluhy sú samostatné . Manžel je priemerný , žiadny zázrak ale zas nepije , nefajčí , nebehá za ženami, je skôr submisívnejší alebo možno aj nie a nechce sa mu niesť zodpovednosť. O všetkom rozhodujem vlastne ja , lebo keď sa ho aj na niečo opýtam tak mi povie vždy urob ako ty chceš a aby bolo dobre. Deti v domácnosti ako tak pomáhajú , ale všetko musím zopakovať asi 5 krát a to každému jednému a až potom sa niečo urobí .
Pracujem , mám veľmi časovo nárazovú prácu , čiže raz je toho menej a raz až do zvracania a opakuje sa to v mesačných cykloch .
V poslednej dobe som nesmierne vyčerpaná a to ako fyzicky tak aj psychicky. Dnes som sa napríklad musela vrátiť autom z polovice cesty čo som nebola schopná odšoférovať ku klientovi , bola som tak nesmierne unavená že som sa bála že to niekde napálim. Neviem či ma vyčerpáva muž neustálym prenášaním zodpovednosti na mňa alebo deti ktorým musím všetko opakovať až následne vypením alebo je to spôsob života aký vediem alebo je to všetko spolu . Najradšej by som sa zbalila a odišla na týždeň , dva niekde kde budem úplne sama a nebudem nikoho vidieť a ani počuť a mala konečne trocha kľudu .
V podstate ani neviem ako to mám riešiť aby som nebola za kravu pred deťmi , mužom ale ak to bude takto trvať dlho asi niekde skolabujem . Nakúpila som si vitamíny a tie aj poctivo beriem ale nejakú extra zmenu nebadám. Dnes keď som si nachvíľu ľahla asi 5 krát sa mi otvorili dvere a vždy ma niekto prebudil kvôli kravinám až som sa nakoniec tak rozzúrila že som kričala ako pominutá , asi prvýkrát za tých 15 rokov.

Prosím ako by ste toto riešili vy, čo by ste robili na mojom mieste. Za každú radu budem vďačná.

autor
16. jún 2021

@elizabet173 prečo som to nestopla dávno , neviem ani ja sama. Možno preto že som vládala a chcela som aby to fungovalo . Teraz nevládzem a musí to fungovať , takže sa musia zapojiť aj ostatní . A či som chcela mať všetko pod kontrolou ? Nie toto naozaj nepotrebovala ale bola som do toho vmanévrovaná , že som musela. Ak by som nemala do dnešného dňa by napríklad autá jazdili na zimných gumách . Už to ale urobím inak .

autor
16. jún 2021

@brendaa na dovolenku určite nepôjdeme spolu , aspoň nie na tu prvú tam pôjdem sama, potom pôjdem možno s deťmi . Určite nechcem ísť s mužom , nie teraz jedine že by ju vybral a zariadil a naplánoval a toho sa teda nebojím . Nemám chuť sa ním teraz vôbec zaoberať a čas ukáže ako sa vyvinie náš vzťah a či to vôbec takto chcem do budúcna.

autor
16. jún 2021

@1andrea111 jediný psychický problém môjho muža je sebeckosť , toho autizmus ani len nelizol . On veľmi dobre vie prečo to robí a schopný je , len je lenivý ako voš.

marseillefan
16. jún 2021

no ja to skôr vidím tak, že vy už budúcnosť nemáte... a to už je ešte väčší problém ako že si vyčerpaná... tvoja láska voči manželovi už neexistuje.

zuzanka.zuzu
16. jún 2021

@marseillefan tiež si myslím.... ej toto bude škaredý rozvod lebo ako čítam postupujúce komentáre autorky, tak je riadne jedovitá a má pocit obrovskej krivdy (pravdepodobne právom - avšak v súčasnej situácii je to ako olej do ohňa ☹ )

autor
16. jún 2021

@staronova veľmi ti rozumiem a keď som čítala čo si napísala až mi hrdlo zovrelo . Ja takto žiť nechcem a musí to byť aj pre teba nesmierne ubíjajúce. Aj môj muž je tak rozhodný pred telkou , tam je taký trener , kaučer , politik a neviem čo že by svet nevidel . Tam všetko vie a všetkému rozumie. Dnes som mu a to doslovne poprosila aby po ceste kúpil pečivo, vedľa práce má malú pekárničku . On zabudol . Tak som deťom opekala chlieb vo vajci na večeru , aby sa dal jest ten starí a na to mi povedal že no vidíš ako si sa vynašla . Hovorím si v duchu no zmlátim ťa ? Fakt som mala chuť mu jednu tresnúť po papuli.

autor
16. jún 2021

@marseillefan áno máš pravdu , prestávam s ním ako s partnerom počítať do budúcna . Rozvod ešte počká , uvidíme ako sa to vyvinie .

zuzliq
16. jún 2021

Ja by som jazdila na zimných gumách. Naučila som sa nechať mužove povinnosti naňho. Aj keď chodí robiť psie oči, alebo to ide ako v lete na saniach. Proste nie, neustúpil. Nekomentujem, nemám jedovaté poznámky, aj ho polutujem, ale neustúpil. A zaberá to. Postupom sa veľmi emancipoval.

autor
16. jún 2021

@zuzanka.zuzu žiadna súčasná situácia neexistuje, tá je dlhodobá , len som si to neuvedomila.

autor
16. jún 2021

@zuzliq ono ešte na tých zimných gumách sa dá , ale horšie to je ak nie je auto prezuté z letných do zimných , to je v zime životu nebezpečné .

danim
16. jún 2021

Potrebujes zmenu životného štýlu. To čo prežívaš je štádium vyhorenia. Keď prácu nezmeníš... bude horšie. Ver tomu.. ( deti sú deti, potrebuju ta.. ). Teraz zmenu prace odmietaš a robis chybu... spamatas sa, keď začnú psych problémy. Zijdi z kratšej cesty kým sa da. Žena kým nemá deti môže práci venovat úplne inu energiu ako s deťmi. Uvedom si, čo od života chceš. Nikto ten krok za teba neurobi. Ver, že za šťastný život to stojí.
A ste manzelia, pomahat si navzájom, deliť si povinnosti- je normálne.

autor
16. jún 2021

@danim ja nemám problém s prácou ja mám problém s mužom . Mňa práca relatívne baví . Povedz právnikovi aby zmenil prácu alebo auditorovi v 46 rokoch . To jednoducho nejde , práca ma neubíja. A čo od života chcem ? Normálnu fungujúcu rodinu , kde budem ja a manžel kooperovať pri výchove detí a chode rodiny . Chcem toho tak veľa ?

danim
16. jún 2021

@anjelicek26 hovoríš mi z duše.

danim
16. jún 2021

Zaberá ti to kvantum času a o to ide. Nestihas popri práci nič. Očakávaš, že všetky povinn čo ta čakajú doma vybaví manžel a deti. Spýtaj sa sama seba či máš čas sa s deťmi s muzom porozprávať, koľko času máš na svoje koníčky, či im stíhaš s láskou navarit a či stíhaš ty relaxovať. Pre nedostatok času si vyčerpaná, nervózna a zažívas stupen vyhorenia. Prečítaj si o tom.. bude sa to stupňovať a zničis všetko a hlavne seba a svoje psychické a aj fyzické zdravie. Ochotu urobiť ten krok ako čítam nemáš... ver, že sa spamatas, keď bude fakt zle a za týždeň dovolenky sa z toho nedostaneš. Tvoj život, tvoje rozhodnutie.

autor
16. jún 2021

@danim nie nemám ochotu zlikvidovať svoju vlastnú firmu , ktorá zamestnáva 5 ľudí a nemám ani ochotu sa vzdať všetkého čo som vybudovala. Mám ísť v 46 rokoch do továrne robiť za pás alebo niekde sekretárku ? To hádam nie . Končím o 17 hodine, koľkí muži živitelia tak končia ? Popri práci práve musím stíhať všetko , lebo všetko okolo domácnosti stojí na mne. Očakávam že všetky povinnosti presuniem na muža deti? O akých povinnostiach prosím ťa hovoríš ? Lebo ja neviem o žiadnej čo by mal môj muž. Fakt o žiadnej , iba o takej o ktorej mu poviem a tu aj tak často neurobí .

autor
16. jún 2021

@danim áno už som sa spamätala to máš pravdu a kroky to teda budú rázne a buď sa spamätá môj manžel a začne sa podieľať na chode alebo jednoducho sa rozlúčime.

danim
16. jún 2021

Tak toto keď som prečítala....

dnešný príklad z rána , kde mi vraví prosím ťa nemohla by si mi vybrať jeden balíček , ja to nestíham. Tak sa ho pýtam a čo si si objednal že nový úbor na cyklistiku a ja že a dokedy je odberná doba ...do piatku , tak mu vravím tak si to vyber vo štvrtok . Ale že vo štvrtok chce ísť si už v ňom zabicklovať , tak mu vravím tak posuň stretnutie s kamarátom na pive a vyber si ten balíček dnes , máš to kúsok od práce , ja by som musela ísť cez celé mesto . No ale že tam sa dlho čaká v rade a že ja to viem lepšie. Tak pri tejto vete som sa začala smiať a vravím mu a čo na tom viem lepšie ..zaparkovať auto alebo vystáť tu radu ?

.... tak to je komat... už pri prvej otázke by som mu ( keďže ti v ničom nepomáha ) odpovedala - nemohla. ( a hold jeho smola... bud si zariadi a bude mat, alebo nebude mat.... kokos ešte za neho rozmýšľať kedy co ako ma presunúť... ako haloooo

A deti sú fakt vek- že 9r - požiadaj otca o večeru, dcera- vezmi si iné, ak nenájdeš, 15r ? Ten už mal mat pizzu objednanú... vybavene. Čo im vsetkym chodíš zadky utierať? Vies.. veď odtial potiaľ - nie sú to 3r deti.

dilino
16. jún 2021

Napišem ti pripad mojej dobrej kolegyne to iste čo ty práca, len ona mala veľke deti dospele vždy niečo potrebovali len čo prišla z roboty cirkus chaos pomoc vždy niekto potreboval hlavne rodina nedali jej z roboty ani vydychnuť, muž ved ty najlepšie vieš všetko mal ju na háku všetko hodil starosti na nu a situácia sa má po roku tak že doslova kričala a volala o pomoc oddychu ignorovali ju mala len same starosti doma v robote a v oktobri minuleho roku dostala mozgovu príhodu odumrel jej mozog leži ako živa mrtvola na posteli a zomiera.A oni ju oplakavaju jej muž mi povedal že keby vedel ako to dopadne že boli sebci pokrytci a že toto si nezaslužila na Vianoce by bola mala 50 rokov.Každým dňom sa čaka na najhoršie iba preto že boli zahľadený do seba a len oni, oni, a ona ved si porad všetky problémy len na jej hlavu, psychický a fyzicky veľmi naročna práca kde jeden robi za 4 ľudi. Tak ty len sa pekné vezmi zbaľ a chod sama ty nenechaš doma kojenca od teba zavysleho nech si užije aj otecko svoje deti.A ked sa vrátiš vyhľadaj lekára a nastav jasne pravidla doma ale musiš byť dôsledna.Urobiť zoznam prác v domacnosti a rozdeliť aby každe dieťa robilo niečo celý týždeň.My ako decka sme to tak robili a ubudlo z nás nemám pocit že by sa nám niečo stálo.Dnešne deti len riť im pierkom z vankuša mastiť a lietať im kolo zadku.Musiš byť v tom razantna a nepoľaviť lebo ináč sa s toho všetkého aj zblazniš zdravie mame každý len jedno.Mňe by už dávno buchol papiňák taký bordel mi som narobila že by sa všetci doma posrali.Nedvíhať im telefon načo ich pohodlny otecko nech sa o nich postara či muž je tiež take veľke decko.Toto pre všetkych bude skúška.Držim veľmi palce a hlavne chod potrebuješ to ako soľ.

danim
16. jún 2021

Keď máš Vik voľne a cez tyz končíš o 17:00, tak stíhať musíš aj navarit aj upratať- samozrejme s normálnym zapojením a ochotou muza a aj deti. Mat čas sa s nimi aj porozprávať. Chce to fakt vzájomnú pomoc a dobrý management.. viem o čom hovorim. Konáš rozmyslas a aj dýchaš za nich aj muza- a to nie je Ok.

rubinka
16. jún 2021

Neviem či si uvedomuješ že muž síce nič podľa teba nerobí no minimálne je to človek s ktorým sú vaše deti v čase tvojej neprítomnosti či si to aj domyslela čo by znamenal rozvod? S kým budú deti kým tu budeš v práci? Váš príjem sa zníži o mužov plat atď... Máš deti to není len tak rozlúčiť sa a vybavené. Na tvojom mieste nerobím unáhlené uzávery. 🙄

bluka2
16. jún 2021

@rubinka myslím si, že keby sa s ním rozlúčila, ma život ľahší 😉 ale tak snáď sa spamäta. A deti má veľké, môže byť doma aj sami.

danim
16. jún 2021

@dilino brutal... a koľko je takých prípadov z preťaženia... ale človek netuší čo mu hrozí... a ide za hranu.. no dlhodobá taká cesta je cesta k vyhoreniu... treba si o tom prečítať..no mnohí sa spamätajú až neskoro... veru nenahraditeľných sú plne cintoríny... ľudia sa ženu za kariérou peniazmi... za peniaze si človek kúpi hocičo, no zdravie nie. Každý ma voľbu, aký život chce žiť.

letfenixa
16. jún 2021

Autorka, určite je dobré, že si spamätala, síce trochu neskoro, ale lepšie neskôr ako nikdy. Moja mama bola tá, ktorá mala kariéru a výborný príjem, otec mal zamestnanie, v ktorom o 15 končil a 15.10 bol doma. Ale nebolo to tak vždy, zmenilo sa to, keď som mala cca 10 rokov (brata mám mladšieho), mama začala chodiť na týždňové školenia, tak postupne otca naučila variť, jeho to teda chytilo, po troche sa priučil domácim prácam, aj my deti ako sme rástli, nám povinnosti pribúdali. Takže v prvom rade to chce muža ochotného spolupracovať.

danim
16. jún 2021

Vyberala si auto? Snáď sa nestaras aj o prezúvanie auta či servisne prehliadky... aj upratujes ty auto?? Omg... to ja sa ani o tankovanie nestarám.. - to mi príde... že hadam aj program na voľný čas máš muzovi vymyslieť? Načo toto robis????

rubinka
16. jún 2021

@bluka2 - aha čiže to 12 ročne a 15 ročne sa stanú či chcu či nechcú pestunkami pre to 9 ročne lebo v tomto veku ho asi do 17:00 doma samé nenechá, teda ja by som určite nenechala. Fakt krásny život pre deti. Komu bude ľahšie? Je matka má myslieť aj na blaho deti nielen na seba.

janage
16. jún 2021

@rubinka tak zas hádam 9 ročné ma družinu do 16.00. A čo rodiny kde obaja rodičia pracujú 8 až 16.30 plus cesta si myslíš, že oni ako fungujú?

bluka2
16. jún 2021

@rubinka aj plienku mu majú súrodenci vymeniť či ako to myslíš?

janage
16. jún 2021

@rubinka hodinu 9 ročné dieťa musí aj samé doma zvládnuť. Zatiaľ vyberie umývačku, urobí domáce, či ho starší súrodenec odnesie na krúžok a ona vyberie. Ja mám 9 a skoro 15. A polhodinku či hodinku denne byť so súrodencom nepovažujem za nič náročné. Moje idú spolu zo školy, do školy, keď nestíhame vezme na krúžok raz, 2x za týždeň, my vyzdvihneme.

elisebah91
16. jún 2021

Autorka,som o hodne mladsia, citam vsetko a drzim ti palce,aby si zrealizovala kroky ktore si si zaumienila, naprv vydych na dovci a potom tvrda zmena domaceho manazmentu 💪🍀🍀🍀👍

elizabet173
Autor odpoveď zmazal