icon

Traja súrodenci a dom rozdelený na polovicu: Ako ďalej?

21. aug 2024

Cítim bolesť a krivdu od vlastnej rodiny a chcem poznať váš názor na situáciu.

Sme traja súrodenci, vyrastali sme vo veľkom dome, ktorý z polovice patrí mojej krstnej a z polovice mojej mame. Krstná je slobodná a bezdetná, a ja som od detstva užívala jej časť domu, keďže v rodičovskej časti bolo niekedy plno. Keď sme so synom navštevovali rodičov, vždy sme bývali v časti domu patriacej krstnej, ktorá už niekoľko rokov žije inde.

Pred 3-4 rokmi mi brat oznámil, že by so svojou ženou chceli dom (bývajú v byte jeho ženy vo vedľajšom meste). Začal sa ma pýtať na moje plány a obával sa, že naša sestra s jej bohatým priateľom by sa mohli pokúsiť získať celý dom. Brat sa s naším otcom neznesie, a jeho žena nemá rada našu rodinu. Hoci som mu naznačila, že to nie je dobrý nápad, brat stále pokračoval v telefonátoch o dome, sťažujúc sa na otca a jeho správanie.

Pred pár dňami mi otec povedal, že krstná prepísala svoju časť domu na brata, a mama plánuje prepísať svoju polovicu na mňa a sestru. V praxi to znamená, že moje dieťa a sestrine dieťa zdedia každé po ¼ domu, zatiaľ čo bratova žena a jej rodina získajú polovicu (brat je bezdetný).

Som šokovaná a sklamaná, že sa so mnou o tomto rozhodnutí mama ani krstná neporozprávali. Krstná mi povedala, že si myslela, že som s tým súhlasila, a mama reagovala, že nemám byť chamtivá. Cítim sa zradená a zranená, akoby som stratila domov a zázemie, ktoré som v rodine mala. Neviem ako ďalej komunikovať so svojou rodinou, stratila som dôveru v ľudí, ktorých som považovala za najbližších.

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 nerozumiem čo furt melieš o nejakom práve v odpovediach pre mňa - ja ich právo nijako nespochybňujem ... ja rozoberám vzťahy v rodine... a že sa nemá ohľadom dedičstva komunikovať za života? správne. potom ostane po mne rozhádaná rodina ale mne to už bude jedno ...

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 Čo sa týka vzťahov v rodine. Ak by mi decko (ako tu autorka) povedalo, že stratilo zázemie len kvôli tomu že nejaká moja sestra si so svojim majetkom urobila čo chce, tak by som bola v dieťaťu veľmi sklamaná.

alickapusinka
21. aug 2024

Si predstav že krstna by darovala svoj podiel domu niekom z obce nejakej kamarátke úplne cudzej žene bolo by lepšie ak by sa dedili majetky.Bývať a žiť s človekom cudzim pod jednou strechou.Alebo si čakala kedže mamina sestra je bezdetna že napíše na teba lebo ked si bola dieťa alebo si tam prišla zo synom tak ste u nej boli a spali.Skratka myslela si si že krstna TI dá svoju časť a s druhej by si po mame mala tiež a kto že je chamtivý.Je to jej rozhodnutie aspoň vieš že komu dala prednosť.A že krstna mama je len na papieri.Aku krivdu však TY po mame svoju časť dostaneš to znamena že mama vám každemu nechce toto dala krstna synovcoví.Jediný kto je chamtivý a nenažraty si TY sama a nemáš prečo citiť krivdu od rodiny.Krstna s tvojou krivdou nema nič spoločne.Ak si si predstavovala že krstna svoj pol domu napíše na tebe tak hold máš smolu.Vie asi prečo to urobila.

gaborka28
21. aug 2024

@sasa1310 áno, s tymto rozhodne súhlasím. Tiež neschvaľujem delenie majetkov za života, v nasej rodine to porobilo veľa zloby (o generáciu vyššie). Ale už keď ma niekto silou mocou potrebu to robiť, treba o tom komunikovať. Nech už sa to podelí akokolvek.

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 ale to si ty ... hádam nechceš aby boli všetci rovnakí ... a či stratila zázemie alebo nie vie ona - mama nejako nevyslovila pochopenie tak ako autorka od mamy čakala. ty možno nečakáš od svojej mamy že ak aj s tebou nesúhlasí, tak že ťa aspoň neodbije ... ale ja napr. čakám ...

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 a prečo by bola rozhádaná rodina po tebe? Však na spravodlivé dedenie po tebe je občiansky zákonník

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 lebo jedna rodina na slovensku je pohádaná kvôli majetkom, hej?

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 ohľadne straty zázemia píše v poslednom stĺpci. Len na základe tetinho majetku.

biba_18
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 lebo sa majetky rozdeľujú a hlavne nárokujú ešte počas života. Mňa by v živote nenapadlo riešiť ešte dom po starých rodičoch a byt urazená, že dostanem o 1/4 menej. A ešte napise, že jej deti budú mať menej. Však nech ona nadobúda majetok pre jej deti a nie to, čo ešte jej starí rodičia nadobudli.

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 lebo jednej dcére dáš pozemok na dom a druhá si musí kúpiť. alebo jedna sa odsťahuje do tramtárie a druhá sa o matku stará až do smrti ... to sú všetko veci kde je dedenie zo zákona síce košer a podľa niekoho na koniku spravodlivé - ale vo vnútri rodiny sa tieto veci javia inak ..

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 ani mne by to nenapadlo. ale autorku nepoznám a ani neviem čo ju viedlo k tomu, že sa cíti sklamaná a oklamaná napr. bratom a zradená mamou ...

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 no strašne moc ju mama zradila. Akurát nikto nevieme čím…

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 už som o tom písala že napríklad čím... a autorka si pýta radu ako má komunikovať s rodinou ak sa cíti zradená ... a na to od vás odpoveď nedostala ...

annamivo
21. aug 2024

Asi budem za divnu, ale: keďže ako píšeš bývalá si u krstnej atď, tak keby som bola krstná ja, opýtala by som sa ťa či nechceš moju polovicu, že tvoj brat by ju chcel. Odpoveď : Áno/nie. Od toho by som sa ďalej odpichla. V danej situácii, ak mama dá svoju polovicu na vás dve tak je to ok, keďže po krstnej by si aj tak nemusela dediť vôbec. Tu podľa mňa zlyhala komunikácia, a áno takéto veci by sa mali v rodine komunikovať. Mám zdedenu časť domu po otcovi a nemám problém pred rodinou povedať, čo s ňou plánujem atď, to isté súrodenci, každý máme svoj názor/dôvod naň.

h2
21. aug 2024

Krstná je možno bezdetná a zrejme je vo veku, že už to tak aj zostane. Ale stále je svojprávna a úplne pokojne sa mohla ešte napríklad vydať. Ak by si vzala povedzme chlapa, čo má deti a potom by, nedajbože, umrela skôr, ako on, tak by po nej dedil on, ako manžel a po ňom, zase jeho deti. Úplne pokojne mohlo dôjsť k situácii, že by ešte autorkini rodičia museli dom predať, aby vyplatili cudzích ľudí. Takže autorka nech je rada, že okrem dedenia po rodičoch "dedí" aj po tete (áno, ja viem, nededí po nej nič, ale tým, že teta dala podiel autorkinmu bratovi, zväčšil sa jej podiel na časti po mame).

h2
21. aug 2024

@biba_18 Čo konkrétne považuješ za matkinu zradu, prosím?

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 čím matka autorku zradila?

la_dolce_vita
21. aug 2024

Autorka, ale co ty nazyvas domovom a zazemim, je/resp bol majetok tvojej krstnej. Uvedom si to. Kalkulujes uz s tym, co zdedia tvoje deti? Vytvor si vlastny domov a zazemie. Moji rodicia tiez darovali sestre nas dom, kde sme vyrastali a chodim uz len na navstevu..

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310
@h2 už som to tu písala ale zopakujem vám: "a či stratila zázemie alebo nie vie ona - mama nejako nevyslovila pochopenie tak ako autorka od mamy čakala. ty možno nečakáš od svojej mamy že ak aj s tebou nesúhlasí, tak že ťa aspoň neodbije ... ale ja napr. čakám ..." ...

karolinakr
21. aug 2024

brat si schramstol polku domu pre seba a ty si chamtivá hm..a tie čo vykrikuju, že si môžu s domom robiť čo chcu by sa prve sťažovali na nespravodlivosť

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 ale veď dostala pochopenie od mami. Chce napísať synovú časť na svoje dve dcéry. Len autorka nepochopila. A mama ju evidentne pozná, preto jej povedala, že je chamtivá. Zaujímavé, že druhá dcéra je s tým ok

tundra
21. aug 2024

Z môjho pohladu sa autorka emocionalne naviazala na cast domu,ktory uzivala,ale nebol jej majetkom.Podvedome dufala,ze po rokoch jej krstna, cast domu prepise.Predbehol ju brat a sestra, to nedokaze spracovat.Nic jej nebranilo,pred tymi 3-4 rokmi oslovit tiez krstnu.Neurobila to ona,ale brat a dotiahol to do uspesneho konca.Je zbytocne plakat nad rozliatym mliekom.To je zivot...

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 ja jej mamu nepoznám, neviem čo presne ju viedlo k rozhodnutiu. možno pocit viny, možno niečo iné ... ja neviem ... a ani vy neviete ...

sasa1310
21. aug 2024

@biba_18 pocit akej viny? Ty o čom píšeš. Jej syn dostal po tete, tak to vyriešila spravodlivo. Prečo by mala byt jej mama vinná?🤦‍♀️

biba_18
21. aug 2024

no nič ... autorka, ja ti neporadím - ja by som sa do takejto situácie nedostala..

karolinakr
21. aug 2024

chamtivy tu je, ale niekto iny, tak ked už je kus koláča utiahli pred nosom, tak jej tu nenakladajte
autorka, ty si ako chcela dediť? suhlasila by si na 3 tretiny cely dom? podla toho ako by sa krsna rozhodla

biba_18
21. aug 2024

@sasa1310 ja som napísala možno. a tých možno môže byť milion ... a aj prečo by možno mohla cítiť vinu je milión možností ...

januska12323
21. aug 2024

Ja sa len opýtam pre upresnenie, krstná je sestra tvojej mami? Lebo sa tu označuje aj tak aj tak. Ona deti nemá tak neviem prečo si automaticky rátala že to nechá tebe. Po správnosti by ste mali všetci dostať len tretinu z maminej polovice.

autor
21. aug 2024

Ďakujem pekne za reakcie a názory. Nejde o majetok, ale o spôsob. So synom máme kde bývať aj bez pomoci rodiny. Teta je moja krstná a vždy patrila medzi najbližších členov rodiny. Neurobila by prepis bez podpory maminy. Tá očakáva, že brat sa o ňu postará, lebo z nás troch býva najbližšie. Myslela som si, že starať sa budeme všetci súrodenci a asi aj budeme, lebo brat neutiahne sám finančne veľký dom, ani starostlivosť o rodičov. Zaujímal ma skôr taký ľudský názor ako formálny - tomu dobre rozumiem. Či niekto z Vás bol v takejto situácii. Som s dieťaťom sama a brat deti nemá, ani mať nebude. Ja si nič nenárokujem, a bolo mi proti srsti to s bratom riešiť, keď rodičia sú stále nažive. No podľa väčšiny z vás som chamtivá a ani si nič nezaslúžim, lebo sa ma dotklo, že sme tieto záležitosti neriešili spolu ako rodina a zrazu sa len vykonal prepis, potichu. Asi som len potrebovala to dať zo seba von a dúfala v nejaké porozumenie. Ale ďakujem aj tak.