icon

Traja súrodenci a dom rozdelený na polovicu: Ako ďalej?

21. aug 2024

Cítim bolesť a krivdu od vlastnej rodiny a chcem poznať váš názor na situáciu.

Sme traja súrodenci, vyrastali sme vo veľkom dome, ktorý z polovice patrí mojej krstnej a z polovice mojej mame. Krstná je slobodná a bezdetná, a ja som od detstva užívala jej časť domu, keďže v rodičovskej časti bolo niekedy plno. Keď sme so synom navštevovali rodičov, vždy sme bývali v časti domu patriacej krstnej, ktorá už niekoľko rokov žije inde.

Pred 3-4 rokmi mi brat oznámil, že by so svojou ženou chceli dom (bývajú v byte jeho ženy vo vedľajšom meste). Začal sa ma pýtať na moje plány a obával sa, že naša sestra s jej bohatým priateľom by sa mohli pokúsiť získať celý dom. Brat sa s naším otcom neznesie, a jeho žena nemá rada našu rodinu. Hoci som mu naznačila, že to nie je dobrý nápad, brat stále pokračoval v telefonátoch o dome, sťažujúc sa na otca a jeho správanie.

Pred pár dňami mi otec povedal, že krstná prepísala svoju časť domu na brata, a mama plánuje prepísať svoju polovicu na mňa a sestru. V praxi to znamená, že moje dieťa a sestrine dieťa zdedia každé po ¼ domu, zatiaľ čo bratova žena a jej rodina získajú polovicu (brat je bezdetný).

Som šokovaná a sklamaná, že sa so mnou o tomto rozhodnutí mama ani krstná neporozprávali. Krstná mi povedala, že si myslela, že som s tým súhlasila, a mama reagovala, že nemám byť chamtivá. Cítim sa zradená a zranená, akoby som stratila domov a zázemie, ktoré som v rodine mala. Neviem ako ďalej komunikovať so svojou rodinou, stratila som dôveru v ľudí, ktorých som považovala za najbližších.

h2
21. aug 2024

@biba_18 Ale aké zázemie? Ona sa u krstnej cítila, ako doma, lebo bola u nej, keďže tá mala pol domu len pre seba, zatiaľ čo v druhej polovici žila 5 členná rodina. To ale autorke nedáva žiadne (ani morálne) právo na krstnej polovicu domu.
Chudera krstná, len preto, že je bezdetná, tak už sa nad jej majetkom zlietajú supy! 🙄

h2
21. aug 2024

A prečo by mal brat sám utiahnuť starostlivosť o celý dom, o tetu a ešte aj o rodičov? Mal by utiahnuť svoju polovicu domu a starostlivosť o tetu. O druhú polovicu domu sa budú starať tvoji rodičia a vy dve so sestrou. Starostlivosť o rodičov bude na tebe a sestre, keďže brat je z rodičovského majetku de facto vydedený.

karolinakr
21. aug 2024

čitaj si aj moje nazory, ja medzi tych 90% nepatrím a konik by som za etalon pravdy nebrala až tak vážne
Ujo prepisal koniec zahrady na synovca, že sa onho postara .Ten sa samozrejme nepostaral, ale postavil dom a pozemok predal (lacno ho získal( narobilo to zlú krv akurát
To, že brat dostal polku domu ešte neznamena, že sa bude aj starať..Či to niekto so strarostlivostou mysli uprimne s aukáže, ked ešte nijaky majetok nevlastni
A ked vraviš, že na koniec sa budeš aj ty starať, kludne tieto veci, čo ťa kvaria na srdci preber aj s krsnou
Mama ta označila za chamtivu ok, spytaj sa jej, či si uprimne myslim že brat ozaj sa postara na 100% o krstnu, alebo budu musieť všetci pomahať?

sasa1310
21. aug 2024

Asi preto ráta teta, že sa o ňu brat postará, nakoľko nemá deti a nemá sa o koho starať. A nikdy nevieš či zasa tvoj brat nedá svoj majetok na tvoje dieťa, keďže nemá deti. Takže nemáš sa prečo cítiť ukrivdená

autor
21. aug 2024

@karolinakr ❤ ďakujem

sopevka
21. aug 2024

@h2 A myslíte, že boli reálne u notára a tam brat súhlasil, že sa v budúcnosti vzdá svojho dedičského podielu? To, že mama povedala, že svoju polovicu rozdelí medzi dve dcéry, on kľudne môže napadnúť. Veď nie je dôvod, aby sa dedičstva vzdal.

sasa1310
21. aug 2024

A kde si zobrala, že bratova žena získa polovicu?

irusa
21. aug 2024

@sasa1310 no ak by ho kleplo tak dedí ona 😀

sasa1310
21. aug 2024

@irusa no nededí, dedi jeho mama s jeho ženou, keďže nemá deti

h2
21. aug 2024

@sopevka Určite sa nevzdal a áno, vždy má možnosť dedičstvo napadnúť, keďže polovica domu po jeho tete nemá s majetkom rodičov nič spoločné.

irusa
21. aug 2024

@sasa1310 a prečo by mala dediť mama ?
dedi len jeho žena

sasa1310
21. aug 2024

@irusa lebo zákon. Občiansky zákonník paragraf 474

h2
21. aug 2024

@sasa1310 V podstate dedia obaja rodičia, čiže aj otec, hoci ten dom mu nikdy nepatril.

h2
21. aug 2024

@irusa Lebo brat s manželkou nemajú deti.

sasa1310
21. aug 2024

@h2 ano

irusa
21. aug 2024

@h2 no nebavili sme sa náhodou o manželke jej brata, že získa polovicu ktorú mu krstná prepísala??? ak by sa mu niečo stalo, tak áno tu polku po bratovi dedí jeho manželka, veď deti nemajú...čo s tým ma prosím ťa jeho matka, či otec

sasa1310
21. aug 2024

@irusa to s tým má lebo zo zákona dedia po ňom aj jeho rodičia. Ak nemá deti. Prečítaj si občiansky zákonník paragraf 474. Zo zákona sú po ňom dediči aj jeho rodičia spolu s manzelkou

h2
21. aug 2024

@irusa Je to tak, ako píše @sasa1310 . Ak nemáš deti, ani manžela, dedia rodičia. Ak máš manžela, dedí polovicu, druhú dedia rodičia.

irusa
21. aug 2024

@sasa1310
@h2 fúúúha....tak to som vôbec netušila, ak nie sú deti....ospravedlňujem sa...myslela som, že dedič je jeho manželka

simca06022011
21. aug 2024

neoplati sa kvoli majetkom vadit s rodicmi, brat je kratkozraky a nemysli na taketo veci dopredu, kludne na to moze raz doplaitt. Je to jeho problem.

irusa
21. aug 2024

@h2 to ako....postavíme dom spolu s manželom čiže 1/1 a nemáme deti ...tak ak by sa mi niečo stalo alebo jemu....tak sa môžu do nášho domu nasačkovať jeho, či moji rodičia ???? lebo dedia a nedali ani cent ?

sasa1310
21. aug 2024

@irusa ano

irusa
21. aug 2024

@sasa1310 fuuha

sasa1310
21. aug 2024
sasa1310
21. aug 2024

@irusa mali by rodičia dokopy 1/4

biba_18
21. aug 2024

@irusa tak nasťahovať sa asi nie, bola by ich iba 1/4 ... ale určite by sa mohli domáhať svojich vlastníckych práv...

h2
21. aug 2024

@irusa Áno. Lebo ináč by mohlo dôjsť k tomu, že pôvodne spoločný majetok pripadne celý len jednej časti rodiny a to tej, ktorá má v rodine toho, čo zomrie neskôr. Príklad: Manželia majú spolu dom, nemajú deti, ale každý z nich má súrodenca. Jeden umrie, druhý by zdedil všetko a po ňom jeho rodičia, ak by ešte žili a po nich len ich dieťa. Súrodenec toho z manželov, ktorý zomrel skôr, by nemal nič, kým ten druhý by mal celý dom. Spravodlivé? Asi nie. (Tak či tak bude mať ten druhý viac, ale bude mať aspoň niečo, kým v prvom prípade by nemal vôbec nič.)

sopevka
21. aug 2024

Ja osobne si myslím, že polovicu domu, ktorú získal brat už nebudete riešiť. Či to získal darom, s prísľubom, že sa v prípade potreby o krstnú postará, je rozhodnutie ich. Je smutné, že sa ťa neopýtali...
Dôležité je teraz, aby ste sa správne dohodli ohľadne druhej polovice domu. Ak sa mama slobodne rozhodne darovať dom tebe a sestre, musí brat podpísať, že z nejakého dôvodu, s ktorým on súhlasí, mu mama jeho tretinu domu nedaruje. Lebo po jej smrti sa môže stať, že brat napadne dedičské konanie, že nevidí dôvod, prečo v roku 2024 nedostal darom aj on tretinu, ktorá mu zo zákona prináleží. Pri darovaní, by malo byť uvedené kto a ako sa o rodičov postará, ako sa budú podieľať na platení nevyhnutných poplatkov... Najlepšie požiadať notára o pripravené darovacích zmlúv a priamo v kancelárii u notára to aj podpísať všetkými zúčastnenými a dotknutými stranami. Pripravte sa však na to, že ceny sú vysoké, samozrejme záleží aj od sumy na ktorú je nehnuteľnosť ohodnotená. My sme napr. platili 750 Eur za zmluvy v dvoch kópiách.

tundra
21. aug 2024

@autorka este mohlo byt rozhodnutie, prepisat to na brata,cisto pragmaticke z dôvodu udrzby,tak velkeho domu.

karolinakr
21. aug 2024

@tundra si sa zblaznil? Na koniec sa nebude starať o nič a schramstne cely dom, v našej rodine 2x sa stalo,toto ani nevyslovuj