Traja súrodenci a dom rozdelený na polovicu: Ako ďalej?
Cítim bolesť a krivdu od vlastnej rodiny a chcem poznať váš názor na situáciu.
Sme traja súrodenci, vyrastali sme vo veľkom dome, ktorý z polovice patrí mojej krstnej a z polovice mojej mame. Krstná je slobodná a bezdetná, a ja som od detstva užívala jej časť domu, keďže v rodičovskej časti bolo niekedy plno. Keď sme so synom navštevovali rodičov, vždy sme bývali v časti domu patriacej krstnej, ktorá už niekoľko rokov žije inde.
Pred 3-4 rokmi mi brat oznámil, že by so svojou ženou chceli dom (bývajú v byte jeho ženy vo vedľajšom meste). Začal sa ma pýtať na moje plány a obával sa, že naša sestra s jej bohatým priateľom by sa mohli pokúsiť získať celý dom. Brat sa s naším otcom neznesie, a jeho žena nemá rada našu rodinu. Hoci som mu naznačila, že to nie je dobrý nápad, brat stále pokračoval v telefonátoch o dome, sťažujúc sa na otca a jeho správanie.
Pred pár dňami mi otec povedal, že krstná prepísala svoju časť domu na brata, a mama plánuje prepísať svoju polovicu na mňa a sestru. V praxi to znamená, že moje dieťa a sestrine dieťa zdedia každé po ¼ domu, zatiaľ čo bratova žena a jej rodina získajú polovicu (brat je bezdetný).
Som šokovaná a sklamaná, že sa so mnou o tomto rozhodnutí mama ani krstná neporozprávali. Krstná mi povedala, že si myslela, že som s tým súhlasila, a mama reagovala, že nemám byť chamtivá. Cítim sa zradená a zranená, akoby som stratila domov a zázemie, ktoré som v rodine mala. Neviem ako ďalej komunikovať so svojou rodinou, stratila som dôveru v ľudí, ktorých som považovala za najbližších.
@janinah nie, tak som to nemyslela... Ale cítila by som to ako oveľa väčší zaväzok aj voči súrodencom, že sa o mamu postarám... A mama by mala istotu, že bude o ňu postarané bez hádok deti, kto kedy a či vôbec ku nej pôjde... Máme v okolí čerstvý príklad kde ani jedno dieťa nejde k rodičovi lebo oni chodia do práce a nemajú čas, majú svoje rodiny a milión dôvodov prečo neísť starému človeku s prepáčením utrieť zadok lebo on sám už nevládze .... Chodia tam s nejakej opatrovateľskej služby ... Ja sa o svoju mamu budem starať za každých okolností, ale ak by tam sestra ostala bývať určite by to bolo v menšej miere, predsa len by to už bola jej domácnosť nie rodičovský dom
Krsta to este olutuje ked ju z jej domu vysačkuje
autorka ja Ťa chápem, len si si vybrala zlé fórum kde si čakala podporu … tu sú všetky ženy extremne mudre, pri partnerskych vzťahoch hneď rozvod, pri rieseni platov zarabaju vsetky min. 3000 a ked sa riesi dedictvo tak Ti nic nepatri … lebo to nie je Tvoj majetok. Ja už fakt verím že to sú len bájky.. lebo spokojná žena s takým platom, možnosťami, vysnívanou prácou a dokonalým mužom by predsa netrávila čas na MK radením takej chamradi ktorá sa tu pýta na životné otázky 🤦🏼♀️ no k veci, chápem Tvoj pocit krivdy, ale sama som sa zaprisahala keď vidím čo robia peniaze z dedicstva v mojej rodine, plus rozvod rodicov a nasledne delenie majetku že sa do toho keď budem raz dediť nenechám vtiahnuť …dúfam že sa mi to podarí … lebo to Ti prinesie do srdca len zlo .. a majetky fakt zato nestoja. Tvoja sestra nato co hovori?
najhoršie, že ešte nič nie je na papieri, tak mama sice planuje, ale všetko môže byt inač a prepisať všetko na brata, ak švagrina bude uradovať.. a skončite tak, že po smrti rodičov sa do domu už nijak na zakaz švagrinej nedostanete
toto su čierne plany, bodaj by sa tak nestalo, ale už človek nemôže veriť ničomu
@hendikep Áno, to, že tu budem takto okritizovaná za to, že sa ku mne rodina nezachovala férovo, som teda nečakala. Ale tie ženy, čo takto reagujú vnímam ako chúďatá, lebo keď tvrdia, že rodina s tebou nemá nič spoločné, tak asi takto samé žijú. Moja sestra je nahnevaná na brata a krstnú, chce s tým niečo robiť. Ona je ale v lepšej situácii ako ja, lebo od druhej tety, svojej krstnej už dostala byt za symbolickú cenu. Ja som od rodiny nedostala nič z potenciálneho dedičstva. Asi preto, že som sa nikdy ničoho nedomáhala.
@karolinakr Naša mamina je žiaľ veľmi ľahko manipulovateľná. Tento "prepis domu" si brat iniciatívne zobral na starosť. Nechal si prepísať polku domu, hoci je jediný z nás bez potomka. Robí zo seba chudáčika, koľko času tomu venoval "pre nás", aby sme nemuseli platiť vysoké poplatky. Aj druhú zmluvu na prepis druhej časti zabezpečuje on, nič nám nedal k nahliadnutiu, o ničom nediskutoval. Sestra si myslí, že niečo ešte špekuluje a že si bude chcieť ešte niečo tou druhou zmluvou zabezpečiť.
Keby mal čo len jedno dieťa, nechala by som mu aj celý dom, vôbec by som neriešila. Nech má, keď sám nie je schopný si zabezpečiť. Ale mrzí ma to veľmi aj kvôli môjmu synovi a sestrinej dcére, že by po nás mali zdediť po štvrťke domu a rodina bratovej ženy polovicu.
ne ne ne, v žiadnom prípade, určite nie, ked je taky dobromyseľný tak prepíše aj druhú polku na seba, aby ste nemuseli platiť poplatky, ano, aj môj otec tak prišiel o dom..Dúfam, že tvoja mama to zatrhne, v žiadnom prípade ! A vôbec by som mu to nedávala na starosti
Tam ide aj o tu starostlivosť, nie len cely barak si zabrať pre seba,.Bude sa aj starať? variť, prať, žehliť, nakupovať, voziť na vylety, po lekaroch, chodit pre lieky, odprevadzať k lekarovi?
Najlepšie keby teraz ukazal svoje čiste a nezištné úmysly, nielen celú rodinu vysačkovať z dedičstva
To si teraz robiš srandu, normalne mama mu dala, nech prepíše aj jej časť alebo ako darovacou zmluvou? Tak si skontroluj na katastri, či je ešte vôbec majiteľka druhej polky, lebo kym zomru mama s tetou ,môžťe byť ešte všetci bezdomovci..Aj teta...Ma tam doživotne pravo uživania?
Ty kokos, tak to je sila, toto ešte budem mať iný spád
Čiže tvoja sestra už dostala od druhej tety a to je v poriadku? Zrejme sa to bratovi tiež nepáčilo, nemyslíš?
Viac by som sa s bratom a krstnou nebavila už. A čo sa týka matky, nedaj sa, nech sa nestane že aj to bude mať brat.
Najviac ma udivuje že neznáša otca jeho žena vašu rodinu ale majetok už im nevadi
@h2 To bolo už dávnejšie, v meste, v ktorom žije sestra a ja, nie brat. Dostala od svojej krstnej. Brat od jeho a mojej krstnej. Takže nepáčiť sa to mohlo akurát tak mne, ale s týmto som a bola som v pohode. Tu sa však jedná o dom, v ktorom sme všetky 3 deti vyrastali.
@krasolienka1 Práve preto som bratovi vždy povedala, keď to so mnou chcel riešiť, že to nie je dobrý nápad. Pýtal si môj názor, ten som mu dala, aj tak si urobil po svojom, bez ohľadu na mňa.
Ešte na doplnenie, keď tento prepis vyplával na povrch a dotazovala som sa u maminy, prečo takto "o nás, bez nás" rozhodli (ona prepis na brata podporila a súhlasila s tým), obhajovala brata, že im je nablízku a že sa o nich postará. No keď sa brat dozvedel, že sa mi prepis polky domu nepáči, napísal mi, že sa v mne sklamal, že mi na ňom nezáleží, ale že to mám nechať teraz a poďme sa spolu postarať o rodičov.
Prečo sa to mohlo nepáčiť akurát tak tebe? Prečo myslíš, že bratovi by nevadilo, že jeho teta dala niečo len jednej z vás troch súrodencov? On urobil v podstate to isté. Jediný problém je, že už ďalšiu štedrú tetu, čo by dala niečo aj tebe, nemáte.
Podľa mojej logiky by si maminu polovicu domu mala dostať už len ty. Sestra má byt po jednej tete, brat pol domu po druhej. Prečo tvoja sestra ešte vôbec niečo chce?
Zaujímavá úvaha, to mi nenapadlo😉 To by som sestre určite neurobila. Lebo je to dom, v ktorom sme vyrastali. Mal byť rozdelený na 3 rovnocenné časti. Tety sú obidve slobodné, bezdetné (nad70 r.). Celý náš život boli jeho súčasťou. Ale ako som to už tu niekoľkokrát napísala, viac ako o hmotný majetok, mi tu ide o to, čo a ako sa stalo. Stratila som dôveru vo vlastnú rodinu, záleží mi na nich všetkých a preto ma to bolí. Neviem ako mám s nimi ďalej komunikovať. Vlastne pre túto radu som si sem prišla🙂
@h2 Aby to bolo úplné, sestra by najradšej bola keby dostala aj druhý byt po tete, ktorá jej už jeden dala za symbolickú cenu. Sťažovala sa mi, že sama býva vo veľkom byte, a ona s dcérou sa tlačia v malom🙂
A byt tej druhej tety nemal byť rozdelený na tri časti? Nechápem, prečo ten byt ťa netrápi a pol domu áno. Ešte k tomu, keď si písala, že sestra je na tom finančne veľmi dobre.
No a teraz čítam, že sestra chce ďalší byt?! A teba trápi len brat, sestrine správanie je v pohodičke???
Staršia sestra, keď sme boli malé, ma vysáčkovala z izby, tak som utekala k starkej o poschodie vyššie (časť vlastnená neskôr krstnou). Teraz ma z toho o poschodie vyššie vysáčkoval brat. 😂
@h2 Máš pravdu, no od brata by som to nečakala, od sestry áno. Sestra je najstaršia a byt dostala od svojej krstnej. Byt potrebovala na bývanie a hneď sa doňho aj nasťahovala. Niežeby som ja vtedy nepotrebovala, ale nejak som to vtedy neriešila. Teraz je to pre mňa o to citlivejšie, že mám už aj dieťa.
Na to sa už nedá nič viac napísať. Brat je hyena, sestra je v pohodičke... 🤷♀️ Vypínam upozornenia na túto diskusiu.
@h2 To som na brata nikdy nepovedala. Budem rada, ked sa vypnes, lebo od zaciatku si iba do mna rypala. Maj sa dobre😃
@annamivo nemyslím, že zlyhala komunikácia, myslím, že brat krstnú oklamal, aby mala pocit, že on to už s autorkou dohodol a súhlasila.
Ach, nechajte tie svoje tety v pokoji dožiť a potom sa hadajte na dedičskom konaní.... Ešte sú v hre okrem maminej polky domu byt od sestrinej krstnej a podľa mňa aj autorkina krstná niekde býva, tak asi aj druhý byt. autorka, ty kalkulujes už s dedičstvom pre svoje a sestrinej deti od vašich krstnych... Pritom obe môžu svoje nehnuteľnosti prepísať na sektu, či upratovača dovolenky v Egypte. Áno, reálne si zatiaľ na tom najhoršie ty, keďže ešte nemáš žiadnu nehnuteľnosť od maminej sestry. Žiaľ, nemala ich tri a bezdetné, ale iba dve.... Tak dostal iba brat a sestra.. takže je celkom možné, že sa v tebe niekde skrýva takýto pocit krivdy. Prečo ináč by si chcela riešiť tieto veci, teda nehnuteľnosti, čo nie sú vaše ani rodičov. Na druhej strane, tety nemajú voči vám žiadnu povinnosť. Žiaľ, nemajú deti, tak sa na ich majetok všetci 3 súrodenci pozeráte tak, že bude Váš.

@h2 ľúbia, ale vidia, že ten druhý sa nevie alebo nechce o seba postarať a vedia, že ten šikovnejší sa vždy bude mať dobré, kým to trdlo bez ich pomoci skončí možno aj na ulici.