Traja v jednoizbovom byte
Ahojte.
Potrebovala by som poradiť.
Bývame v malom 1 izbovom byte. Traja. Muž, syn a ja.
Chceli by sme do väčšieho ísť, lenže tu je ten problém.
Nevieme ako ďalej. Nemáme nič našetreného.
Obaja už máme nad 35 rokov. Prečo nemáme našetrene?Čo sme doteraz robili? Predtým sme málo zarábali a nešetrili, potom som ostala na MD a to bolo ešte horšie. Išli sme stále do mínusu. A teraz keď už máme normálne roboty, tak teraz sa dostávame z toho mínusu. A to samozrejme trvá. Máme 2 pôžičky+ hypotéka čo sa samozrejme platí. Muž predtým neplatil ako by mal a už je v registri.
Byt sme kupovali pred 12 rokmi, na väčší ako 1 izbak sme vtedy nemali.
Ja mám 840 v čistom a muž 1000 v čistom.
Navrhla som mu, nech predáme tento byt a aby sme išli do podnájmu tak na 3 roky, keď už nebudeme v registri.
Peniaze z predaja odložíme a do šetríme k tomu ešte aby bolo viac. A potom kúpime väčší byt.
(On aj toho sa bojí, že tie byty išli nenormálne hore, že z čoho on to bude platíť. Tu kde bývame sa pohybujú 2 izbaky od 100 000- 160 000. On sa bojí, že čo bude, keď sa mu niečo stane. )
Lenže muž nechce ísť ani do podnájmu. Boji sa. Že čo keď budeme sa sťahovať z podnájmu do podnájmu, lebo majiteľ si zmysli, že chce predať byt. A nechce platiť inému. Ale ja už tiež tu nechcem bývat, v malom byte. Nedá sa tu hýbať. Veci uložiť. Žiadnu návštevu, lebo nemajú si poriadne kde sadnúť. Aj malý potrebuje súkromie má 10 rokov.
Neviem, čo mám robiť. Nechať to tak? Mám tlačiť na muža?Už sme to s nim 1000 000x prebrali. Keď nahodím tu tému, nechce sa už o to veľmi sa baviť. O podnájme nechce ani počuť. Jedine keby to prenajímali nejaký známy. Tak by tam išiel. Ale roky plynu a stále sme natom istom. Čakáme a čakáme.
Viem, že je to naša chyba, že sme tu.
Co by ste poradili? Co by ste robili v našej situácii vy?
@tanaxxx Cize mesacne mate spolu prijem 1840€, vydavky ktore si napisala su 710€ mesacne. Cize fungujete (potraviny, drogeria, cestovne...) z 1130€, to mate super.
Ked splatite tie dve pozicky tak viete ziadat navysenie hypoteky+refnancivanie a ist aspon do 2 izbaku. Splatku by ste mali vediet v pohode splacat.
@tanaxxx Este, pokial ide o tu prerabku, ktorej sa tak branis, tak si myslim, ze spojit kuchynu a obyvacku a mat samostatnu izbu v byvalej kuchyni je aj dobra investicia do buducnosti, pri predaji bude vas byt lakavy pre noveho majitela, ked bude mat samostatnu spalnu a byt bude mat vyssiu predajnu cenu.
Skuste este tieto dve nevyhodne pozicky vyriešiť refinancovanim a následným navysenim aktuálnej hypo. My sme tak prave refinancovali v tatrabanke nevýhodný 15 000 spotrebak z 365 cez manzelovu hypo. Nakolko cena bytu stupla odvtedy co vzal manzel hypo, tak nam to pekne vyslo, preplatime pri pozicke 36 000 (viac nepotrebujeme) iba 2700 eur. Prijem mame dobry tak sme si dali splatnost len 10 rocnu, 7 rocnu fixaciu, lebo planujeme mimoriadne splatky, mame z coho, takze sa splati skor. Splatka 335 vratane poistenia smrti, terajsia splatka uveru a hypo bola 505 eur, neni o com. @tanaxxx
@beronsche Praveze je s nimi vsetko v poriadku ;) Len mozno nesplnaju taku tu beznu standardnu predstavu dnesnej spolocnosti ako to ma vyzerat. Ale za mna je to fakt hruuza mat tolko deti v jednoizbaku. My sme byvali s dvomi malymi detmi v jednoizbaku. Mne to sice nevadilo. Vedela som si najst system. Ale ako deti rastu tak sa zmensuje priestor a sukromie.
@tanaxxx ja stale nechapem, co robite s peniazmi. My sme 4, hypoteku mame podstatne vyssiu, aj naklady v dome. Prijem zhriba rovnaky. Nepozeram velmi na ceny jedla v obchode a kupime si vsetko na co mame chut. Plus MS, ZS, poplatky, jedlo. Ideme na vylet. Ideme v lete na par dni k moru. Nasetrime si a kupime si pocitac, telku... Stale mame zeleznu rezervu. Ale... nemame hovadiny ako zivotne poistky. Sused vkuse fnuka, ake ma vydavky a potom povie, ze poistky ma 600 €. Lenze to je sposob setrenia (z mojho pohladu zbytocny), takze nie je priestor na fnukanie. Fakt neviem, co robite s peniazmi.
@tanaxxx tazko radit nikto nevidi do buducna... niektori ekonomovia tvrdia ze nehnutelnosti uz dosahuju svoj strop... ze hypo budu vyssie na urokoch.... inflacia... zdrazovanie zakladnych potroeb.... sposobi ze ludia nebudu moct kupit nehnutelnost .... a tym sa znizi kupna sila a teda i cena nehnutelnosti..... takze ktovie mozno je rozumne prave ted predat... a ked sa situacia upokoji kupit vacsi... ale na druhej strane vies ako to je... peniaze ted stracaju enormne rychlo na svojej hodnote.... ktovie to co by vam zostalo z bytu ci o par rokov uz bude nic...je to tazke rozhodnutie... ci predat abo nie... ja si myslim ze nevymyslis nic... bo ukaze len cas ci to abo ono bolo dobre rozhodnutie...
Na vašom mieste by som išla do podnájmu a váš byt by som tiež dala niekomu na prenájom. Tým pádom by ste platili len rozdiel (takže ten prenájom by vás nevychádzal až tak draho a vždy by ste mali istotu že sa máte kam vrátiť ak by sa náhodou niečo stalo), po ďalšie by som sa snažila šetriť čo najviac a kde by sa len dalo. Tak o cca tri roky budete mať niečo našetrené + potom predáte byt + zoberiete hypotéku.

@nikyball No ved jasne, ze nie brat priklad, to urcite nie. To bola len taka infoska ze poniektori to tak maju. Tak ale zas su to slusni dobri ludia, ziadne socky, len teda financii malo.