icon

Trápi ma sestra a jej správanie

valeva
19. jan 2023

Ahojte, chcem sa poradiť, lebo som veľmi nešťastná po tom, ako tu bola na návšteve moja sestra zo Švajcu. Má 3,5 r. chlapčeka a 7 mes. dcéru. Obe detičky z umelého oplodnenia, vajíčko od darkyne. Píšem to preto, lebo si myslím, že to dosť súvisí s našimi vzťahmi. Sestra tu strávila týždeň, potom bola týždeň u našich. Veľmi sme sa snažili zabezpečiť im komfort. Bývame v 4-izbovom byte, rodinka dostala najväčšiu izbu, ktorú používam ako pracovňu a zároveň je to synova detská izba. Počas toho týždňa tu boli aj naši, tí mali spálňu k dispozícii a my s mužom sme spali v obývačke. Pred ich príchodom sme s mužom pripravovali všetko ako si segra želala, kúpili sme detskú postieľku, detskú sedačku, vybavili veľké auto, lebo do osobného by sa nezmestili (prileteli do Viedne), nakúpili hračky pre malého aj pre malú, čajíky, vitamíny, všetko. Tesne pred Vianocami sa ocinovi (82 r.) vrátila rakovina a on sa proste rozhodol, že o tom sestre nepovie. Ja som to rešpektovala a nepovedala som, čo sa deje. Sviatky boli fajn, dlho som túžila mať všetkých takto pokope a aj naši boli šťastní. Jediný problém bola sestra. Nemohli sme zapnúť telku - pritom ocino si rád cez deň pozrie TA3, mamina zase fičí na Vlhovej a môjmu synovi akurát dali dole sadru z nohy, takže mal kľudový režim a teda chcel pozerať rozprávky. Ale tým, že všetky boli označené od 12 rokov (syn má 11), tak mu to segra vypla, že potom chce aj jej malý pozerať a to pre neho nie je vhodné. Boli to rozprávky ako Garfield alebo mimoni. Žiarenie z TV vraj škodí aj malej. Sestra bola celý čas nervózna, malej išli zuby, malý robil zle, vyslovene si vynucoval pozornosť non stop. Všetci sme behali okolo detí, malá nesmela zaplakať, čiže sme ju vždy keď nespala, nosili na rukách, tak je proste naučená. Jej manžel bol nervózny z nej. Všetkých nás doslova šikanovala, s jedlom, ohľadom detí, všetko kritizovala, že akí sme chudáci, že sme urobili letisko v izbe z madracov, že či oni majú spať na zemi, stále nás kontrolovala, mala výbuchy, také arogantné, ohľadom Slovenska, že aké vysoké ceny a že pritom do Dubaja každý letí. Proste úplne od veci. Malý má od narodenia sestry tendencie ubližovať jej. Tak sa stalo, že ocino mal malú na rukách a malý ju búchal do hlavičky, tak mamina ho trochu šuchla po zadku, že to nesmie robiť. No cirkus, že vraj domáce násilie. Malý reval ako pavián, pritom som bola prítomná a fakt to bola len taká obranná reakcia - chrániť malú. Proste prepnutá mama, ale že totálne. Pritom večer išla na terasu fajčiť s mužom a dala si pohár vína, že na nervy. Jej hovorím, že ja som teda 2 deti odkojila, ale cigarety a alkohol počas kojenia neuznávam. Vraj teraz sa to tak neberie. Ale ok, nedávam nevyžiadané rady. Gradovalo to zo dňa na deň, pritom denne hovorila, že ide ho hotela, že toto tu u nás je otras. Deň pred ich odchodom naši išli domov, ocino mal kontrolu. Keď sa lúčili, povedal jej o svojej diagnóze a ja potom večer som priznala, že o tom viem. Nasrala sa. Len ocino s odstupom času hovorí, že je rád, že jej to nepovedal, lebo by bol nerád, aby sa na niečo hrala a ukazovala nejakú ľútosť. Segra sa šťastlivo vrátila domov do Švajcu a má takú šikovnú poradkyňu, ktorá jej povedala, že sme toxická rodina, že už tam nemá chodiť, že si má zobrať ponaučenie a nevychovávať deti v klamstve (vytkla nám, že sme jej nepovedali o ocinovej dg) a v domácom násilí. Proste drama queen. Veľmi ma to mrzí, dala by som medailu môjmu manželovi, ktorý denne varil a staral sa o chladničku a mal trpezlivosť. Najviac smutní sú naši, mamina plakala, že čo sa stalo z jej dcéry. Skúsila som vrámci dobrých vzťahov ozvať ako prvá, že Ako ste doleteli, ako deti???? dostala som odpoveď ohľadom tej poradkyňe, že ako jej poradila, že má s nami prerušiť kontakt a že je šťastná a že už nepríde na SK najbližších 10 rokov. ďakujem za vaše názory, dajte aj kritiku....

moonlight1210
19. jan 2023

Napisala by som jej, ze respektujem jej rozhodnutie, beriem na vedomie, ze sa uz najskor uvidime vzdy iba na jeden den na pohrebe rodicov a som s tym zmierena. Aj ked ma to mrzi, ale nebudem ju ziadat, ani tlacit do rozhodnuti, ktore nechce urobit.

A ak bude niekedy potrebovat pomoc, moze sa skusit ozvat, no rozhodnem sa podla svojho aktualneho rozpolozenia a aj s ohladom na spomienky na to, ako sa chovala, ked tu bola. Pretoze jej spravanie zanechalo velmi negativny dojem a smutok v celej rodine a to si uz opakovat druhy raz nechcem.
Ze ju mam rada, ale mam aj svoje hranice a tie, zialbohu, tuto poslednu navstevu prekrocila.

Vztahovu poradkynu tazko vinit, kedze ma info iba od klientky a ta jej podava len svoj pohlad na vec. Takze rada poradkyne odraza to, ako vas vnima samotna sestra - ako toxickych ludi, ktori jej ublizuju. Co je smutne, no vela s tym neurobite. Kym jej zivot neda nejaku vychovnu lekciu, tak bude o svojej pravde zialbohu presvedcena.

Aj ked to boli, niekedy treba vztahy v rodine nechat ako su, neskusat nic robit a akceptovat ich (pokial nie su vyslovene zamerane zamerne ublizovat).

Venujte sa tatinovi a ta neprijemna spomienka na pozadovacnu povahu sestry postupne vybledne. Nezabudnete, ale nebude vas tak trapit. Prekryju to ine radosti a starosti.

A niekedy ludia, ked pridu o moznost proti niecomu sa burit, vzdorovat (frflat, pohrdat, dirigovat,…), lebo protistrana jednoducho akceptuje ich rozhodnutie, tak sa mozu uvedomit.
Alebo vas ona najprv este moze obvinit, ze ste sa nesnazili si ju udobrit a naklonit. Ze vam na nej a jej pocitoch dost nezalezi.
Nez si uvedomi, ze ked prichadza len akceptujuca, zmierliva reakcia, tak je to ona, co si skodi.

valeva
autor
19. jan 2023

@h2 Nie, neprispela. Ani sme to nečakali. Len keď sme sa bavili o financiách, že ako to funguje vo Švajci, že aké sú u nás odvody, že aké sú platy, tak bola v šoku, lebo ona zarobí cca 40000 a keď všetko zaplatí tak jej ostane 10000 na stravu a deti. Ja keď zarobím 1000 eur a všetko poplatím........ A pritom fakt ceny v potravinách ako u nás. Áno, služby sú drahšie, oveľa. Keď sme boli vo Švajci u segry tiež všetko platila, tak vrámci financií je to ok.

h2
19. jan 2023

@valeva Tvoja sestra zarobí mesačne 40000€? Neťukla si tam náhodou na jednu nulu navyše?

crazy_cat_lady
19. jan 2023

@valeva fuha :D nie ty si toxicka, ale tvoja "podarena" sestra :D nasackuje sa ti na tyzden do bytu, bez toho, aby na nieco prispela/ s niecim pomohla a jedine, co vie, je kritizovat? :D vsak ked jej bolo u Vas tak zle, mohla ist do toho hotela, ulavilo by sa jej aj tebe :D nehovoriac o tom, ze ty pokupis kvoli tomu veci, snazis sa prisposobit a robit vsetko preto, aby boli spokojni a vdaky sa nedockas, iba blbych poznamok.. ked chce prerusit kontakt, nech prerusi, urcite by som jej v tomto pripade nepisala ako prva a nesnazila sa udobrit, nemam pocit, ze ty si ta, ktora urobila nieco zle..

mevicka
19. jan 2023

Fu, ja som toto citala s otvorenymi ustami ako to gradovalo, proste palec hore tebe a tvojej rodine, mne stacilo toto len precitat, nie to este zazit...

0silvia0
19. jan 2023

@valeva sestra na jednej strane je prepnutá, ale tiež by sa ma dotklo na jej mieste, že ste jej týždeň tajili otcov zdravotný stav. Veď aj toto je život (návrat choroby), tak načo sa tváriť že nič sa nedeje? Veď aj ona je rodinný príslušník. Možno keby ste to dali na pravdu, mohlo to celé inak vyzerať.
Píšeš, že otec je rád, že nepovedal pravdu, lebo by sa na niečo hrala, takto ste to hrali vy...

casillas28
19. jan 2023

@valeva ja to poviem hnusne ale takyto clovek si zasluzi padnut poriadne na hubu...uz ked sa chce hrat na dolezitu tak aspon k tym rodicom sa chovam s vdakou a pokorou...ale nuz ja verim ze karma funguje a sa jej to vrati...este jej bude rodina dobra ;)

mell27
19. jan 2023

@valeva neviem či si to tvoja sestra uvedomuje, ale je možné, že sa s tvojím otcom už viac neuvidí... Za mňa veľmi smutné, ale je to jej problém, jej voľba.... Aj ja mám v rodine známych, ktorí prídu zo zahraničia a celý čas počúvam ako tu máme všetko najhoršie...

valeva
autor
19. jan 2023

@0silvia0 Vieš, bolo to ocinove rozhodnutie, ja som to len rešpektovala. Lebo každý s podobnou diagnózou nech sa rozhodne sám, komu čo povie. Nehrali sme sa na nič, ja som s našimi samozrejme častejšie, priznám sa, sama kebyže mám urobiť také rozhodnutie, tak by som asi urobila to, čo ocino. Lebo ak by sa mala správať inakšie len pre jeho diagnózu, tak by to podľa mňa nebolo úprimné.

ivangeline
19. jan 2023

Ma problem sama so sebou,neberte si to osobne. :/

valeva
autor
19. jan 2023

@h2 áno ťukla, tak opravujem, že len 4000

0silvia0
19. jan 2023

@valeva ja rozumiem že otec sa tak rozhodol, ale rozumiem aj sestre že sa jej to dotklo.
A možno keby sa správala inakšie a kontrolovala sa kvôli otcovi, nemusela si sem písať tento príspevok a atmosféra by bola prijateľnejšia. Akákoľvek atmosféra lepšia hoci o kúsok od tejto tebou popísanej by bola prijateľnejšia ako tento teror čo ste prežívali.

valeva
autor
19. jan 2023

@0silvia0 Podľa mňa jej naladenie na Slovensko nesúvisí s ocinovou diagnózou. Áno, aj mňa by sa to dotklo. Ale riešiť čo bolo..... Ocino bol v pohode, zlatý trpezlivý..... Len je smutné, že odkedy sa segra vrátila, ani raz nezavolala, že ako sa má.

0silvia0
19. jan 2023

@valeva nechaj ju tak. Ona si myslí, že okolo nej a jej detí sa točí svet, akoby ste vy ostatní ani neexistovali. Sú aj takíto sebestrední ľudia, ktorí si myslia, že všetci sa kvôli nim potrhajú a oni sa nezaujímajú o nikoho. Možno raz ľudsky dozrie, možno nedozrie.
A to antislovenské naladenie majú asi viacerí, keď tu čítam niekedy diskusie, čo sa s tým dá robiť? Nič...

valeva
autor
19. jan 2023

@0silvia0 ❤ ďakujem.

jana_eyre_2
19. jan 2023

Ak je toto pravda, tak je to fakt smutné a je len dobre že 10r bude žiť vo svojej dokonalej rozprávke, keď vás nepotrebuje nech.. viem ale pochopiť že vás to trápi, aj mňa by, ale vážne zbytočne sa nad tým asi trápiť... Hrozne ako sa ľudia dokážu meniť.. raz jej to ale dôjde a bude jej to luto..

simona20201309
19. jan 2023

@valeva to bol strašne zlý nápad. Vy 2 deti, sestra 2 deti, vaši... 10ludi v 4i byte? Pani zo Švajčiarska nemala na hotel?
Mrzelo by ma to, ale nevnucovala by som sa jej. Napísala by som jej, čo si o tom myslim, ale viac by som neriešila ani sa nesnažila.

kristinapetronela
19. jan 2023

Smeti sa vyhodia samé ...písala že už nepríde

kristinapetronela
19. jan 2023

Ja by som ju vyhodila asi po troch dňoch krby je taká protivna

raffaella
19. jan 2023

@valeva to sa hrozne citalo :-/ ja ta este obdivujem, ze si ju nevyhodila hned po prvej nadavke, ze ste chudaci - ja by som jej otvorila dvere, vyhodila na chodbu tasky a dovi-dopo. Jedina toxicka v tom celom je ona sama. A prepnuta uplne teda.

andreatytler
19. jan 2023

@valeva
Nechapem ten komentar s IVF. Neskor si dovysvetlila ze sestra ziarli na tvoju plodnost a teda ze uz roky bola toxicka v tomto smere ale to da da chapat nie? Neplodnost je velmi narocna na psychiku, tak by si mohla ukazat pochopenie pre sestru a nie ju v tomto smere verejne ociernovat.
Sestra ma v urcitych veciach pravdu.
Mna by sa tiez velmi dotklo ak by otec povedal celej rodine pravdu a mna by vynechal. Je to otcove rozhodnutie nepovedat, ale ty, tym ze si o tom vedela, si sa stala jeho komplicom v klamstve.
Nepacilo by sa mi ak by ini ludia (vratane mojej mami) dali mojmu dietatu jednu po zadku ak to ja nechcem.
Nechapem preco kritizujes sestinu nervozitu (ved je iba 7 mesiacov po porode, da sa to chapat).
Tiez nechapem preco kritizujes spravanie jej deti a jej vychovu. To ze jej dcera je naucena na nosenie na rukach a ze jej syn si vynucuje pozornost. Ty s tym nesuhlasis, ale su to jej deti, tak nech si robi ona ako chce.
Cize kritizovat sestru za tieto veci mi pride nespravne od teba.
Tiez si myslim ze si tam nemusela davat ten komentar o tom ze kritizuje Slovensko. Ako sa to teba dotklo? Nijako.
Tiez mi nesedi to ako sa snazis (pripravujes veci pre sestru, volas jej ako dosli) a pritom ju mas plne zuby. Zda sa mi ze je tam dost vela pretvarky z tvojej strany. Ak by som niekoho takto opisala ako ty, urcite by som jej nevolala ze ako dosli. Bola by som rada ze su prec. Naco si jej volala? Pride mi to falosne. Ze si to urobila, len preto aby si svetu ukazala aka si ty dobra sestra.
Ked si jej povedala ze fajcit a pit v tehotenstve nie je spravne, tak co hned za tym pises ze nedavas nevyziadane rady. Ved si jej jednu prave dala.
Cely ten tvoj opis je prilis ociernujuci. Seba si opisala ako dokonalu sestru a hostitelku a sestru ako jesitnu a nafukanu nevdacnicu.
Jedinne co je skutocne nehorazne, sproste a nevdacne od nej, je kritizovat tvoju pohostinnost a vyzadovat aby ste nepozerali TV. Ma sice pravdu v tom ze je to skodlive, ale raz ked som na navseteve, nebudem vypinat ich TV.
Velmi, velmi by som chcela pocut jej verziu.

mirco50
Odpoveď bola odstránená
miadi
19. jan 2023

V celej tej story je uplne zbytocna info ze mà darcpvske vajicka. Aj ze dala vsetky svoje $ na umele. S tou situaciou stym aka je matka aka je sestra ci dcera ci navsteva to nema nic . Mozno to je skor o tebe . Mozno tie jej deti beries ako cudzie a mas potrebu to vsade spomenut. Nechapem ze nesla do hotela bolo vas v malom byte ako hadou. Ja chodim na Svk k mame na 5-6t Takze hotel max na tyzden niekde pri mori dam. Vzdy to bolo ok no posledne to bolo emocionalne dost zle. Uz pribudol maly co by Nebol problem on je velmi dobre dieta. Len u mami zije moj starsi brat. A cez covid tam bol sam lebo mama bola najprv 8m u nas a potom vacsinu casu bola u priatela.. odveci s tv 📺 Ved ste doma ked jej vadila tv mala deti niekde zobrat von . U nas naopak mala ked kukala rozpravku moj brat jej vzdy prepol tv hehehehe. Podla mna ste ranili jej city ze ste tu rakovinu pred nou tajili. Aj ked si to otec zelal . Svedci to ale o tom ze vase vztahy neboli uplne ok este pred tou navstevou. (/ale to je chyba otca ze robi rozdieli medzi detmi tebe povie jej nie a potom sa hrate na happy family)

sonula
19. jan 2023

@valeva Nuz... tolko ludi v jednom byte je riadny zatah na nervy. Rodina je fajn, pokial sa s nou clovek nemusi stretavat casto. A ta poradkyna, heh, zjavne je nou sestra nadsena, darmo pojdes proti nej. Daj jej cas.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
goodidea
19. jan 2023

@valeva 4000 zarobí? A zostane jej len 1000??? Teda žiadne terno to Švajčiarsko....

lubina
19. jan 2023

@valeva nuz co ti poviem, ak nepride nepride, ty ju nutit nemozes. BUde to len jej skoda. Ale ak pride, tak nech ide do hotela, nebude ziadne "klamstvo", "ziadne domace nasilie"...akurat ju to cosi bude stat. Ja sama zijem v zahranici a viem, ze ked idem domov s rodinou na SK, tak sa vsetci tesia, chcu sa s nami stretnut, ved sme tam iba raz za cas. Ak tvoja sestra veri viac nejakej poradkyni, tak ty s tym nic neurobis, je to smutne, ale je to tak. Ste dospele a kazda mate svoj zivot, musis to prijat, tak ako to je.

syslik81
19. jan 2023

@valeva jej muz ju cochvila posle do prdele lebo to s nou nevydrzi a ona sa potom ozve-nebude mat peniaze a rodina bude chybat - to jej bude aj slovensko dobre- ale poslala by som ju rovno do hotela.. alebo by jedla to co je navarene ziadne extra nakupy hraciek etc a plus tvoj dom tvoje pravidla .l pre nikoho by som svoje dieta neobmedzovala.. tiez chodim na sk raz za rok ale nikdy som si nerozkazala aby nakupili malej hracky sedacku etc- tu si mohli doniest aj samy lietadlom ... rozmaznana je , ale ju to prejde-staci ze ju zivot prefacka

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
0kristina0
19. jan 2023

Mam iba jedmo slovo pre nu - PITCHA