icon

Trápi ma sestra a jej správanie

valeva
19. jan 2023

Ahojte, chcem sa poradiť, lebo som veľmi nešťastná po tom, ako tu bola na návšteve moja sestra zo Švajcu. Má 3,5 r. chlapčeka a 7 mes. dcéru. Obe detičky z umelého oplodnenia, vajíčko od darkyne. Píšem to preto, lebo si myslím, že to dosť súvisí s našimi vzťahmi. Sestra tu strávila týždeň, potom bola týždeň u našich. Veľmi sme sa snažili zabezpečiť im komfort. Bývame v 4-izbovom byte, rodinka dostala najväčšiu izbu, ktorú používam ako pracovňu a zároveň je to synova detská izba. Počas toho týždňa tu boli aj naši, tí mali spálňu k dispozícii a my s mužom sme spali v obývačke. Pred ich príchodom sme s mužom pripravovali všetko ako si segra želala, kúpili sme detskú postieľku, detskú sedačku, vybavili veľké auto, lebo do osobného by sa nezmestili (prileteli do Viedne), nakúpili hračky pre malého aj pre malú, čajíky, vitamíny, všetko. Tesne pred Vianocami sa ocinovi (82 r.) vrátila rakovina a on sa proste rozhodol, že o tom sestre nepovie. Ja som to rešpektovala a nepovedala som, čo sa deje. Sviatky boli fajn, dlho som túžila mať všetkých takto pokope a aj naši boli šťastní. Jediný problém bola sestra. Nemohli sme zapnúť telku - pritom ocino si rád cez deň pozrie TA3, mamina zase fičí na Vlhovej a môjmu synovi akurát dali dole sadru z nohy, takže mal kľudový režim a teda chcel pozerať rozprávky. Ale tým, že všetky boli označené od 12 rokov (syn má 11), tak mu to segra vypla, že potom chce aj jej malý pozerať a to pre neho nie je vhodné. Boli to rozprávky ako Garfield alebo mimoni. Žiarenie z TV vraj škodí aj malej. Sestra bola celý čas nervózna, malej išli zuby, malý robil zle, vyslovene si vynucoval pozornosť non stop. Všetci sme behali okolo detí, malá nesmela zaplakať, čiže sme ju vždy keď nespala, nosili na rukách, tak je proste naučená. Jej manžel bol nervózny z nej. Všetkých nás doslova šikanovala, s jedlom, ohľadom detí, všetko kritizovala, že akí sme chudáci, že sme urobili letisko v izbe z madracov, že či oni majú spať na zemi, stále nás kontrolovala, mala výbuchy, také arogantné, ohľadom Slovenska, že aké vysoké ceny a že pritom do Dubaja každý letí. Proste úplne od veci. Malý má od narodenia sestry tendencie ubližovať jej. Tak sa stalo, že ocino mal malú na rukách a malý ju búchal do hlavičky, tak mamina ho trochu šuchla po zadku, že to nesmie robiť. No cirkus, že vraj domáce násilie. Malý reval ako pavián, pritom som bola prítomná a fakt to bola len taká obranná reakcia - chrániť malú. Proste prepnutá mama, ale že totálne. Pritom večer išla na terasu fajčiť s mužom a dala si pohár vína, že na nervy. Jej hovorím, že ja som teda 2 deti odkojila, ale cigarety a alkohol počas kojenia neuznávam. Vraj teraz sa to tak neberie. Ale ok, nedávam nevyžiadané rady. Gradovalo to zo dňa na deň, pritom denne hovorila, že ide ho hotela, že toto tu u nás je otras. Deň pred ich odchodom naši išli domov, ocino mal kontrolu. Keď sa lúčili, povedal jej o svojej diagnóze a ja potom večer som priznala, že o tom viem. Nasrala sa. Len ocino s odstupom času hovorí, že je rád, že jej to nepovedal, lebo by bol nerád, aby sa na niečo hrala a ukazovala nejakú ľútosť. Segra sa šťastlivo vrátila domov do Švajcu a má takú šikovnú poradkyňu, ktorá jej povedala, že sme toxická rodina, že už tam nemá chodiť, že si má zobrať ponaučenie a nevychovávať deti v klamstve (vytkla nám, že sme jej nepovedali o ocinovej dg) a v domácom násilí. Proste drama queen. Veľmi ma to mrzí, dala by som medailu môjmu manželovi, ktorý denne varil a staral sa o chladničku a mal trpezlivosť. Najviac smutní sú naši, mamina plakala, že čo sa stalo z jej dcéry. Skúsila som vrámci dobrých vzťahov ozvať ako prvá, že Ako ste doleteli, ako deti???? dostala som odpoveď ohľadom tej poradkyňe, že ako jej poradila, že má s nami prerušiť kontakt a že je šťastná a že už nepríde na SK najbližších 10 rokov. ďakujem za vaše názory, dajte aj kritiku....

andreatytler
19. jan 2023

@bluka2 100 % suhlasim s tym opisom sestrinho pohladu.
No neprekvapilo by ma keby sme sa tu dozvedeli ze sestra si tuto debatu precitala a urobila autorke obrovsky virtualny preplesk.

andreatytler
19. jan 2023

@jana_eyre_2 Po tom kazdy asi tuzi ale nikdy ani vo sne by ma nenapadlo ocakavat pohodu ak viem ze budem mat 6 hosti tyzden v byte.😀
By som sa modlila, nech sa nepozabijame a to mame relativne dobre vztahy.

bluka2
19. jan 2023

@andreatytler Mne staci, ked sa dozviem ako s tymi nepodarenymi Vianocami suvisia darcovske vajicka a kto ako lahko/tazko sa dopracoval k 2 detom

ropucha6
19. jan 2023

@bluka2 nijako, len autorka to potrebovala prikraslit.

bluka2
19. jan 2023

@ropucha6 Pise, ze si mysli, ze to suvisi s ich vztahmi. Z toho mi vychadza nejaka akoby "rivalita" medzi nimi, ze ktora je lepsia zena alebo proste nieco, co nie je este v takej korektnej rovine hodnych dospelych ludi

ropucha6
19. jan 2023

@bluka2 no rovnako nema suvis s opisom situacie, ze sestra fajcila a pila alkohol, tiez ide len o to ju nejako dodatocne negativne opisat. Tiez to sice nepovazujem za okey, ale s tymito konfliktami to nema nic.

maminkadeticiek
19. jan 2023

Posli tu kravu do prdele.Neviem ci ma za tento komentar nezrusia,ale aj tak ju posli do prdele.

monuska112
19. jan 2023

ja len ohladom tej pradkyne...mozno to je naozaj velmi dobra poradkyna, tvoja sestra vyzera ako velmi toxicka narcisticka osoba, ktora si chybu neuznava, mozno to poradkyna videla a vedela ze je to jediny sposob ako ochranit vas. k ostatnemu neviem co dodat, je aka je. vy sa mozte na to napasovat, nie ju menit. odstrihnutie kontaktov nieje az tak zly napad, skoda tych deti...pridu o starkych ale zivot nieje niekedy idealny.

andreatytler
19. jan 2023

@jana_eyre_2 Ano, ano. Nazvat niekoho toxickym clovekom a povedat ze je stastna ze nepride nasledujucich 10 rokov, to je hrozne. U mna by to bolo zial uplny koniec vztahu. Neviem si predstavit take nieco povedat rodine.
Len mi je to cudne ze to klesne v priebehu jedneho mesiaca zo stastnej rodinky, ktora chce spolu stravit 2 tyzdne k toxickej nevrazivosti. Je kludne mozne ze tej sestre preplo, len nieco mi nasepkava ze autorka nie je taka chrumkava ako sa tu prezentuje.

andreatytler
19. jan 2023

@bluka2 A hned ako prve to sem musi vycapit ze sestra ma deti z darcovskych vajicok. Nevadi jej ze vytahuje sukromie niekoho ineho na verejnost.

@ropucha6 presne tak... kolko balastu je v tom opise. Moja prva reakcia bola ze: Boze, chudatko moje zlate, to je ale hnusoba ta tvoja sestra. Ale podla jej reakcii a po druhom precitani prispevku je zrejme ze tu ide o velmi rafinovane ociernovanie.
Jedna horsia od druhej.

miadi
19. jan 2023

Ja Neviem ci chces ozaj riesit vas vztah ci si sa len chcela postazovat. Lebo Mne by sa nepacilo keby mi tu ludia pisali ze sestra je pic@ a ze som ju mala s deckami vykopnut z bytu. Ja chapem ze v niecom ta sestra urazila bola nevdacna narocna svojska . No tie jej darcovske vajicka. .. byt tebou by som to z tej temy vynechala. Lebo mi to evokuje ze ty si sa starala o segru a pre teba cudzie deti ktore porodila.. .Lebo Neviem pochopit naco si to spomenula. Ona by bola rovnaka mama aj Keby tie vajicka boli jej bio . Tak rovnako by sa hnevala na tv a rovnako by sa urazila ze mama capla jej dieta. A ty Uz Asi nevies co su to male deti: ked sa dokazes stazovat na to 7m babo ze vecne si vynucovala jej pozornost a chcela byt na rukach . Ved jej idu zuby to nie je nic prijemne a deti vtedy extra potrebuju mamu. No ty si z toho mala potrebu urobit z nej “ zlu vychovu.” Za toto ? Proste nemam pocit ze ju mas rada a musela to aj ona citit a urcite aj nejake tvoje hlasky boli odveci len tu to nepovies Lebo ani netusis ked si bola mimo ty. A to ze si dala vino a cigu na balkone.. nemuselo byt ze nezvlada svoje male deti ale ze mà nervy vseobecne z tej situacie u vas v byte . ( aj z teba ) Ono Aj ked ludia nie su uprimni a nekomunikuju o veciach ako rakovina otca..,ten stres sa zo vsetkych dal citit vo vzduchu . Vianoce do toho pre deti cudzie prostredie tvoj pubertak nezvyknuty na male deti. Stari rodicia kazdy kazdemu dychal na krk sledovali ste sa pod lupou. Urcite to Nebolo ze vy vsetci ste boli super uzasni a ona .. jej Proste z nicoho nic preplo v hlave.

miadi
19. jan 2023

A to starsie dieta chlapcek 3.5r capol malu po hlave urcite nie silno ale Preto ze ziarli 7m je este kratky cas pre dieta zvyknut si nie kazde to zvlada dobre delit sa o mamu. To je uplne normalna vec stane sa. Ale ked mas jedinacika tak nevies ake to je, to s tv 📺 vacsinou filmy oznacene od 12r maju nejake to nasilie. .. Proste nabuduce nech ide do hotela a Snad sa budete vediet stretnut u rodicov bez hadok a problemov. Momentalne by som to nechala tak nech sa to same vykristalizuje.

heidy222
19. jan 2023

@goodidea najviac ide na škôlku/jasle. Napr. V Holandsku som platila 600 na mesiac, v Nemecku síce len okolo 450 na mesiac, ale 2 deti. Plus byt 4 izbovy hypotéka na 500 tisíc.

andreatytler
19. jan 2023

@miadi Tak, tak, naco tu kritizuje sestrinu vychovu ze mala je naucena na nosenie na rukach a starsi si vynucuje pozornost. Jasne z toho citit ako sestru nema rada.

andreatytler
19. jan 2023

@valeva 3.5 rocny cape sestru po hlave a tak mu babka capne aby mu tym ukazala ze to sa nerobi.

morgane1975
19. jan 2023

@andreatytler prosim vas aj ostatne … vsak uz z tych vajicok tu nerobte kovbojku, nikde sa nepise jej meno a nevieme o nich nic. Jednoducho to spomenula.

andreatytler
19. jan 2023

@morgane1975 Ak by si ty bola ta sestra a toto si precitala, tak vies presne ze toto je o tebe... ziadne meno nemusi padnut. Je tu cela kopa detailov v ktorych sa clovek vie najst. Stavim sa ze by sa ta to velmi dotklo.

tykat
19. jan 2023

@valeva ...tolko ludi v 4 izbovom byte... ja by som utiekla prva. Nabuduce si prenajmite nejaku chatu nech ma kazdy svoj priestor.

morgane1975
19. jan 2023

@andreatytler prosim vas nedramatizujte urcite nie je jedina slovenka vo svajci co ma darcovske vajicka. A pochybujem ze jej sestra cita modreho kona 😎

miadi
19. jan 2023

@morgane1975 spomenula to na zaciatku ako nieco specialne- ze to malo nieco vysvetlit zo sestrynho chovania. Nic to nevysvetlilo. Iba to ze si mysli ze mà rozmaznane deti lebo ich velmi chcela mat. Alebo tak nejak to mame chapat. Bola to rovnako zbytocna info ako ked jej sestra pindala ze maju spat s madracom na zemi. Cize len dokaz ze kazdy riesi nieco o tom druhom co by nemal. Az na to ze tie vajicka mi pridu dost osobna vec jej sestry. A preco pochybujes ze jej sestra cita MK? Ved riesila neplodnost a to ze zije vo svajciarsku ( dost mini krajina) neznamena ze nema kona . Uz len v tejto teme viem o minimalne 4 co neziju na Svk : Tak Asi vela ludi nema 82r otca s rakom a darcovske vajka a divoke vianoce na Svk u sestry.

ninusa4
19. jan 2023

@zmrzlinka2021 ty máš dieťa ?

1gramofon
19. jan 2023

Nechce sa mi toto všetko čítať, ale nevidím nič zlé na tom keď niekto suchne dieťa po zadku. Véd mu to nijako neublížilo, zatiaľ čo jeho správanie malej ubližuje a to už matke nevadí.
Žiarenie z TV nesmie byť a potom pôjde na cigu s pohárom vína?
Ja keď idem zo západu na východ, nikto sa pre mňa nejde roztrhnúť a to mam vážnu črevnú chorobu a nemôžem jest čokoľvek. Sestra ma doma bezlaktozove veci kvôli svojej malej, tak aspoň to nemusím riešiť a keď už som tam, tak ideme a kupujem si svoje jedlo z ktorého mi nie je zle. Niečo mi uvarí ona, nieco si spravím sama.
Pokiaľ ste jej dovolili vám rozkazovať, tak tam ste spravili chybu. Mali ste jej asertívne povedať, že sa snažíte aby sa cítila dobre, jej deti tiež, ale je to tvoja domácnosť, ty si dospelá žena, ktorá má tiež nejaké pravidlá a nechces aby ti vravela co smieš a co nie.
Nedovolí ocovi TV ako malému decku. To je veľa. Na záver v takejto dlhšej správe by som jej už len napísala, že buď pred poradkynou pre krútila udalosti, alebo jej ta žena len vraví co chce počuť, pretože ak by jej rovno povedala ,,ste toxicka, ja by som vás hneď zastavila, , tak už by nemala ďalšie peniaze.

zorkahorka
19. jan 2023

Je to sestra, ktorej mozes uplne od srdca povedat vsetko. Aj to,ze je krava, ze sa tak správala a ze ta to mrzi za tvojich rodicov.
Nech sa urazi, ju to raz dobehne a pochopi, neboj. Nastavenie zrkadla jej len pomôže
Je jasne,ze ak sa v hednom byte ocitne pokope vela ludi, z toho dve male deti, neskonci to bez nervozity. Ona je ale horenos a je nervozna zo svojich vlastnych nezmyselnych vychovnych pravidiel. Myslim,ze jej muž byva z nej nervozny aj doma

gabika0825
19. jan 2023

@valeva no povedala by som asi toľko že tvoja sestra si skratka zvykla na iný život, stúplo jej do hlavy to že keď byva v zahraničí že ona je niečo viac extra ako vy čo žijete na jej slovami “zaprdenom” Slovensku, ja poznám zopár takých expertov. Nie je to nič nezvyčajne, čudovala by si sa koľko takých je. Ďalšia vec je, že vy ste pre ňu urobili maximum, až nadštandard, aby sa cítila dobre. Úprimne? Ja by som ju už po prvej takejto poznámke vyhodila z domu nech si ide. Mne by bol takýto človek ukradnutý. Keď je nespokojná nech ide. Toxická osoba fuj a ty aj s rodinou môžete byt radi že je daleko od vás a iba ti poviem toľko že ona na to doplatí. Ešte sa bude prosiť o pomoc. Tak to dopadá. Veľa šťastia a zdravicka prajem 😊🙏🏼

ljzozv
20. jan 2023

baby o čom točíte??
Darcovské vajíčka boli len spomenuté v súvislosti, že či to nemá vplyv, že sa prehnane stará o svoje deti, lebo k nim komplikovane prišla. To isté bolo spomenuté s tými roztiahnutými nohami, môže byť, že takto to autorke popísala sestra, čiže spomenula len jej slová a to bolo opäť v súvislosti, či tam neboli trenice medzi nimi aj skôr.
Nemá malý byt a keď sú normálne vzťahy, tak toľko ľudí sa bez problémov takto pomestia. a nehnevajte sa tie, čo odpovedáte z iných štátov, tak na Slovensku si za chvíľu na to opäť môžeme zvykať, lebo inak rodiny nebudú prežívať, vysoká cena nehnuteľností, vysoké úroky na hypotéke, vysoké ceny energií a vody a nízke platy.
Bola to výnimočná udalosť, tak sa predsa dá zľaviť zo svojich nárokov na chvíľu.
Je úplne irelevantné, že otec jej nepovedal o svojej diagnóze, je to čisto jeho rozhodnutie, či to chcel povedať a komu to povedal.
Púšťate sa do autorky za všetko, ale že jej sestra im prikazovala a zakazovala veci vám príde akoby v poriadku. Ťapnutie po zadku vnukovi, ktorý cielene ide ubližovať svojej sestre je cez, ale piť víno a fajčiť cigarety pri dojčení malého dieťaťa je už dávanie nevyžiadanej rady. Fakt nechápem.
Sestra autorky už neplánuje prísť na Slovensko, nevadí jej, že rodičov má vo vysokom veku. To je tiež asi podľa niektorých v poriadku.
By som bola zvedavá, či ani na dedičské konanie by neprišla.

cacianka
20. jan 2023

@1gramofon za € jej poradkyňa natara len to čo chce počuť, vykreslí ju do neba a to tí ostatní sú toxickí.

1gramofon
20. jan 2023

@cacianka jej sestra nemá vôbec spätnú väzbu. Platí si ženu za to, aby jej vravela aka je silná osobnosť, ona je tá ubližená,chyba nie je v nej. Na čo by premýšľala a niečo menila, sak je super. autorka sa tiež ide rozkrajat pre hviezdu, miesto toho aby určila hranice, čím ju tiež len podporuje v jej správaní.
A ani ocovi sa neozve, čo ma rakovinu, lebo je urazená a všetko je opäť len o nej.
Dúfam, že ťa ženská stojí veľa

cacianka
20. jan 2023

@ljzozv presne takto to vnímam aj ja.
Všetky fakty, podotýkam anonymne, spomenula na ozrejmenie situácie a vzťahov. Aby boli nejaké súvislosti, prečo by to mohlo byť tak ako to je.
Keď napíše, zdrbú ju že ohovára, keď nenapíše súvislosti,iba výsledok, tak zdrbú že to predsa mala,aby vedeli prečo. Joooo a najviac útočia tie, ktoré v tej cudzine dlhú dobu žijú a sú tak trochu mimo reality Slovenska. Keď niekto nadáva na zaprdené sk, povyšuje sa aké je tu všetko šit, to je ok, ale my nemôžeme povedať aké šitne je žiť inde.
Každá tu spomína svoju narcisticku svokru, prepnuteho svokra, toxických švagrivcov, ale keď autorka toto napíše o svojej sestre , tak je hnusná .
Aj my sa stretneme a máme návštevu 7 ľudí, aj viac a zmestime sa, urobíme režim, pravidlá a vôbec nás netrápi že byt nie je hacienda 300m2.
Nikto nikomu nevypina tv, ani neobmedzuje , vždy sa vieme dohodnúť a komunikovať. Čo jej sestra veru nevie. Lebo pretláča iba svoje ego , lebo ona je odniekiaľ, lebo len ona je vyvolená a niečo viac ako ostatní
Otcovi sa ani nečudujem, že si želal nezverejniť stav zdravia, pozná svoju dcéru a nebol zvedavý na jej výčiny, asi vie prečo.

cacianka
20. jan 2023

@1gramofon my sa vykecame kamarátke, tie nám aj pravdu povedia, hentake poradkyne iba ego pozlatia , veď za peniaze aj v Praze dům🥴

katulienkax
20. jan 2023

No my aj preto nikdy nie sme 2 rodiny v 1 byte, ked boli deti male vobec sme neprespavali ze my a sestra ani u nasich spolu ani nikde, az minuly rok sme skusili ale max 1 noc na chate u nasich, ale deti uz vacsie ale aj ta 1 noc bolo teda dost. Napriklad svokra chcela tento rok aby sme dosli my s detmi a svagrina s malym do jej 3izboveho bytu, to sme hned zamietli ze take vianoce nebudeme robi, maly ma iny rezim a moje deti by nebrali ohlad na jeho denny a aj nocny spanok bez vyrusovania