Trauma z manželovej choroby
Ahojte žienky, v prvom rade chcem povedať že na koníku som už pár rokov ale chcem aby bolo toto anonymne. Z manželom sme spolu už 6 rokov, z toho dva a pol sme manželia. Manžel dostal pár mesiacov pred svadbou cukrovku. Asi rok po svadbe dostal prvý hypoglykemický záchvat, volali sme k nemu sanitku, ok cukor vyrovnali a žili sme ďalej, rok na to prišiel ďalší záchvat a dva týždne nato ďalší. To bolo minulého roku pred veľkou nocou. Od vtedy som sa dostala do takého stavu že v noci sa budím na to že sa manžel hýbe lebo sa bojím. Už sa to aj zlepšilo ale posledné 3-4 týždne sa to zhoršilo natoľko že sa bojím v noci spávať, budím sa, budím manžela a donútim ho vypiť sladkú vodu aby mu neklesol cukor, mávam nočné mory a dnes to vyvrcholilo tým že si dal manžel pivo a ja som o neho dostala taký strach že mi stúpol tlak, prišlo mi zle, začalo ma preháňať a asi 3 hodiny som sa nevedela z toho stavu dostať. Ako to riešiť? Treba navštíviť psychológa? Ďakujem za každé rady.
@smutna111 Chapem tvoj strach. Skusila by som konzultovat tvoj aj muzov stav aj tvoj s tvojim lekarom. Proste by si mu povedala o svojej nespavosti a strachu aj o situacii tvojho muza a urcite by ti odporucil co dalej. Mozno by si si ciastocne vedela aj sama pomoct, ak by si si pozhanala co najviac informacii o cukrovke. Vseliake brozurky alebo aj na internete je vela stranok - takych oficialnych, nie diskusii. "Poznaj svojho nepriatela." - teda ziskaj co najviac informacii o typoch cukrovky, o vplyve stravy atd. Mozno ti to pomoze upokojit sa. Moja mama mala cukrovku a predplacala som jej casopis diabetik... moze si citat aj tvoj muz aj ty. Vyvaju tam uzitocne rady i pribehy ludi. Vyskusaj si najprv nejake aktualne vydane cislo kupit v stanku, ci by vas to zaujimalo.
to je ťažko cele vysvetlit...pumpa ma jeden inzulin, na celých 24 hodin je pokrytie na kazdu hodinu, kazda hodina je individuálne nastavená, podla vahy, vysky cloveka .napriklad 0,8 jednotky inzulinu na medzi 13-14 hodinou. dalsia hodina15-16 moze byt 0,9inz.jednotky
a tych 0,8 jednotky inzulinu si este na tu jednu hodinu pumpa rozdeli -vydeli tak že každe tri minuty ti z tej 0,8 davkuje mikroinzulinove jednotky, tak nejak napodobnuje a najviac sa priblizuje pankreasu. ja mam na noc niektore hodiny napriklad len 0,3 jednotky inzulinu, co je v podstate musia davka...
a na jedlo si pichas z pumpy, ten isty inzulin jednotiek, kolko potrebuje
pumpa stoji asi 3800 eur- je plne hradená zdrav.poistovnou
kanyly k tomu, ktore sa sa vymienaju kazde 3-4 dni, necitis ich v tele, to je 0,6 cm silikon piest
pumpa cukor nemeria, existuju senzory , pre tých co necitia nizky cukor....povedz tvoj muž citi nizky cez den?
nato aby dostal pumpu....musel by ist do lubochne, najlepsia cesta
@paris3 z čoho vznika uzkost, povedz....treba prist k jadru uzkosti, toto vyriesit...a nie napchavat sa hned tabletkami
@lucinkaboz práve že on vôbec necíti nízky cukor a ja som vôbec netušila ako tá pumpa funguje ale ako vidím asi ho tam dotačím. Nám tuším jeden známi spomínal že za tie senzory sa dopláca či sa mýlim?
@lucinkaboz ja lieky odmietam, nemyslím že som na tom tak zle len sa potrebujem porozprávať z niekym kto mi povie ako to riešiť.
senzory sa doplácaju.... neviem kolko, a..vela diabetikov nizky cukor aj prespi.telo si uvolni z pečene posledny cukor,ak mu je zle, zmeraj ho...prvu kvapku vzdy utri, skresluje. Mali by ste mať doma glukagen hypokit, injekcia, ktorá v stave,kedy by upadol do komy uvolni nasilu rezervu cukru z pečene.
ja mam pocit ze o diabete vela neviete....tvoj muz nato kasle?
@lucinkaboz lenze jej muz nema chripku, ktora prejde za tyzden a idu dalej... a jej stav lieky na diabetes nespravia. vies, kebyze si prejdes uzkostou a tymi stavmi, tak by si hovorila inak. a po tvojich radach, ked to baba nebude riesit a zosype sa, pojdes ju davat dokopy ty? este to tak obaja potrebuju 😒
treba to nechat na kocku, nech si to riesi ako ona citi...
@lucinkaboz kašle aj nekašle, čím je starší, tým je zodpovednejší ale má svoj rozum a nedá si povedať a mne nechce vysvetliť takmer nič lebo on sa postará o seba.
@lucinkaboz myslim,ze jadro jej uzkosti su tie situacie,kedy v noci nevedela prebrat muza a volala pohotovost
ahoj nie treba si robyt iluzije stoho to nieni take hrozne ani važne ochorenie ja som počas tehotenstva mi zistili cukrovku aj som sa pichala inzulin 4 krat dene ale chvala bohu dostala som sa stoho lem treba dodržiavat prisnu dijetu a verim tomu že sa človek stoho dostanie aj som chodila na kontroli každe pol roka a teras vnovebri som bola a uš aš o 2roki ma volala na kontrolu držim vam palce
@paris3 prepáč, ale o čom vlastne pises? ja mam diabetes, tak viem lepsie co to je. tam sa netreba lutovat, tam sa treba naučiť s tym zit a mat správne nastavenie.nie nastavnie diabetu je zaklad c.1
uzkosotu som presla pri svojom muzovi, brala som nato rybi olej, vysoke davky..dnes všetko riesite antidepresivami, keby jej niekto povedal, že jej muž nebude mat hypa vyzdravie zo dna na den, potrebuje mat najprv tu psychicku istotu.ked nepomoze potom nech ide, co myslis co bde s nou riesit psychologicka?
@lucinkaboz som rada že si sa ozvala aj že si mi veľa veci objasnila ale zároveň z manželovou chorobu potrebujem riešiť aj moju hlavu lebo takto, v neustálom strese sa žiť nedá.
doktorka ti da antideprsíva , tie ti pomozu z navalov strachu, ale strach nevyliečia, iba prekryju....neviem, toto je asi neriesitelne,bohuzial. Ked nechce pomoct, ked nepocuva doktorov, ked nepojde do lubochne, nizky cukor v noci nevyriesite. komu niet rady....mate malo informácii.dajte si predpisat aspon glukagon hypokit.
@lucinkaboz to vidim, ze nechapes, o com pisem 🙂
to je super, ze vies co to je diabetes.... ja zase viem co je uzkost. tak nechapem, preco neradis o diabete a montujes sa do uzkosti 🙂
dalej to nebudem rozoberat.... prajem ti vela zdravia a tiez to, aby si sa s uzkostou bojovat nemusela 😉
@lucinkaboz antidepresiva odmietam, ak nebude mat ine riesenie tak sa tak nebudem predsa vracat ale za pokus to stoji, manzela budem riesit tiez to je samozrejme, ide tu predsa o jeho zdravie.
@smutna111 ja na tvojom mieste a z vlastnych skusenosti tiez zajdem minimalne k psychologicke. A zvlast ak este dojcis si citlivejsia na tie psychicke choroby. Je vzdy lepsie vratit sa z kratsej cesty do normalu ako potom sa trapit. Hovorim za seba, lebo som tiez pocuvala ludi ze to ja si musim v hlave usporiadat. Tazko mi bolo vysvetlovat ze sa to neda len tak. A fakt je taky ze ak sa to dostalo do chemickej poruchy rak si sama neporadis. Myslim tym nedostatok serotoninu a podobne....
ja ta chapem čo misliš moj manžel aj moje deti tieš strasne chvile preživali somnou verim tomu že sa dostaniete stoho
nizky cukor niektori aj prespia, ......nie je to o tom ze upadnu do komy a konec, to som nejak nepocula, toho sa neboj,su aj take zazitky kamosov, ze mal som hypo, isiel na byciklli, odpadol do krikov, prebral som sa..po 3 hodinách, nasadol na bycikel a slapal dalej, zlahcujem...ja vystrasena na zaciatku diabetu, som sa kazdeho diabetika v lubochnu vypytovala, ci odpadli...nie len blabotali...ti co necitili, tych bolo menej, pumpa predchádza nizkym hypoglykemiam v noci, aj cez den, to je zasadne, ma najpresnejsie nastavnie, a ked mas hypo, zastavis ju ,alebo odpojis,ked idem peso 3 km, znizim percentá, zastavim ju..to na perách nemožeš, mas s nou skoro neobmedzeny zivot... .www.nedu.sk
@paris3 uzkosotu som presla...

@smutna111 Jeho diabetológ mu musí napísať lístok.