icon

Trávenie Vianoc s rodinou

cicamica
30. nov 2019

Ahojte.
S partnerom sme spolu 5 rokov, necelé 3 žijeme v zahraničí, máme dvojročné dieťa. Mám však veľkú dilemu, čo s Vianocami. Partner ich chce tráviť v trojici doma, ja by som chcela ísť na Slovensko k mame a bratovi. V našej rodine sú Vianoce skutočne o rodine, teda že sme spolu (teraz nás je už málo). Partner však nechce, tvrdí že minulý rok sa mu u nás nepáčilo (žil tu predtým ako sme sa odstahovali 3/4 roka, a problém nebol). Ja zas nechcem byť mimo rodiny, teda nechcem nechať na Vianoce mamu len s bratom.
Je ochotný prísť na SK na 2 dni (25., 26.) ale to je už môjho pohľadu “neskoro”.
Neviem čo mám robiť. Buď sa pozerať na odutého partnera, ktorÿ povedal že na Slovensku nepohne ani prstom, ale byt s rodinou, alebo ostať v zahraničí s výčitkami svedomia a Vianoce si “neužiť” naplno.
Prosím o rady len ak sa viete skutočne vcítiť do mojej situácie! Ďakujem

montemotherone
1. dec 2019

@cicamica to je fakt taký problém že 24. tam nebudeš a 25, 26 áno? Myslim ze je to dobrý kompromis. 25 je predsa hlavný sviatok, keby na to prišlo 😉 A normálne si môžete urobiť večeru, posedieť ako 24. Veľa ľudí tak funguje kvôli práci, službám a nejdú sa z toho zblázniť. Hlavne že budete spolu

miadi
1. dec 2019

@777januska777 presne si to vystihla. Pre mna tiez to čaro vianoc prišlo znovu ked som prebrala tu rolu vytvarania domova a radosti pre moje dieta a mm. V mojej dcerke mam aj DNA mojej mami. Aj ked mama je daleko kusok z nej mam pri sebe. A pohoda a dobry vztah s mm je pre mna doležita aj koli tomu aby nase deti mali fungujucu rodinu. Nie len si vzdy presadit co je naj pre mna. Ale tu mam pocit ze autorka temy chcela iba počut že jej muž je egoista a nejaku radu ako ho donutit aby ustupil. A rady ze nech ide s dietatom aj sama a nech kašle nanho. Jej Niekto fakt super radi ako si zničit vztah. Ved nech ide k mame po vianococh na dva tyzdne alebo aj mesiac ako sa s mužom dohodnu. .Preco je doležitejšie aby bola dospela dcera s mamou 24.12 ako 2r dieta so svojim otcom?

lilke
1. dec 2019

Píšeš, že tvoj manžel sa nestýka so svojou rodinou. Možno je mu preto "neznama" tvoja túžba byť s tvojou vetvou rodiny. Ja ťa chápem, pre mňa už v detstve boli krajšie Vianoce, keď sme boli aj so starými rodičmi. A aj v manželstve, striedali sme rodičov. Keď nás bolo viac spolu, spoločné prípravy, spievanie,... ten čas aj naše deti milujú. Pre nás Vianoce nie sú iba o rozbalení darčekov. I my sme boli občas sami, máme sa radi, ale nemalo to ten náboj.
No teraz je trend nukleárnej rodiny, nie viacgeneracnej, málokto ťa pochopí.
Ak manžel sa nevie vcítiť do tvojich dôvodov, skús sa s ním dohodnúť, že budete striedať rok u mamy a rok sami. Kvôli dietatku, už je väčšie, a bude poznať inú atmosféru.

miadi
1. dec 2019

@lilke nuklearny prd s prepačenim. Trend v 1980 bol ze rodina bola spolu a 25 sa slo k starym rodičom.Skoro kazdy koho poznam to tak mal. Nic nove pod slnkom.

andy57
1. dec 2019

Ja ta uplne chapem, my tiez sviatkujeme na Vianoce štyria (muz, ja a deti) ale večer vždy pridú moji rodičia na chvílku posediet (odkedy bývame sami) neviem si predstavit ten den uplne bez nich, tak ak sa s manzelom nedohodnes po dobrom, tak vycestuj s malou sama. Mal by to pochopit, ze chces byt aj s mamou a bratom.

ljzozv
1. dec 2019

Tvoj manžel kompromis urobil, keby nie, tak ani nasledujúce dva dni nikde nejde a ostávate doma.
Veď sú stále sviatky.
On je ochotný urobiť ústupok, ty nie.
Rozumiem tvojej túžbe byť s mamou a bratom, ale ak je tá túžba taká veľká a manžel nič nenamieta, tak ich pozvi k vám. Veď sviatky podľa teba sú o Tom byť s rodinou, tak sa tých pár dní potlačite.
Manželstvo je o ústupkoch, ale nemôže ich robit len jedna strana, prípadne môže, ale väčšinou je to začiatok konca.
A manžel už ústupok urobil, je ochotný ísť nasledujúce dva sviatočné dni. Aj keď sa mu teda podľa tvojich slov tam nepáči.
Otoč si to, keby to bolo opačne a on teba nútil ísť na štedrý deň k jeho rodičom, bolo by to pre teba v poriadku?

777januska777
1. dec 2019

@andy57 to je tak na rozpad vzťahu, ja vám fakt nerozumiem ženy. Veď takéto nerešpektovanie názoru manžela je veľmi smutné a hlavne vždy znamená koniec vzťahu. Väčšina tém čo tu je o tom akí sú ich muži a partneri je vždy len dôsledok nerešpektovania názoru druhého a presadzovania si vlastného názoru.

0kristina0
1. dec 2019

Mne prides strasne nevyzreta. Si dospela zena, zalozila si si rodinu a teraz trucujes ako male dieta, ze chces byt s mamickou a bracekom. Ved s nimi budes 2 dni. No a co ze nebudete spolu 24.12. Dolezity nie je datum ale to, ze pojdete za nimi. Dospej zena!!!!

sapetka
1. dec 2019

Myslim si ze na tom co ti navrhol tvoj manzel nie je nic zle. Vy ste rodina ,vy traja, a ked chce sviatky travit v trojici tak navar kapustnicu urob salat a vytvor atmosferu. Ved 25.12 pojdete ku tvojej mame ziadny problem🤷‍♀️

andy57
1. dec 2019

@777januska777 no napriklad moj muz nema nic proti tomu, keby tu aj cely den boli moji rodicia a takisto keby som mu navrhla ze nech ideme ku jeho rodicom tak by sme kludne isli. My sa vzdy vieme dohodnut. Ale keby mi tu zacal rozpravat ze, chce aby sme boli len my 4, a nemozu prist posediet moji rodicia, tak to by si ma isto rozhadal. Vzdy je to o komunikacii.

andy57
1. dec 2019

Kazdy ma ine zvyky...

0silvia0
1. dec 2019

@cicamica skus si predstavit, ze ty si ta, ktora bude travit Vianoce v partnerovej rodine, tiez by sa ti to nepacilo. Ked sa nevies psychicky odtrhnut od maminej sukne, nemala si si zakladat rodinu a hladat partnera, lebo vo vztahu treba robit kompromisy a tvoj partner dal ferovy navrh...

sapetka
1. dec 2019

@andy57 to asi len srandujes s takym nazorom?🙈pre boha len muz sa ma prisposobovat zene a smazit sa aby ona bola ta najstastnejsia pod slnkom? A zena moze mat muza totalne v trubke a srat na to co chce on alebo nebodaj si praje🤦‍♀️Nedivim sa ze sa muzo spravaju potom k takymto zenam tak ako sa spravaju a potom tu zeny vyplakavaju

777januska777
1. dec 2019

@andy57 vážne netuším ako to máte vy doma, ale podľa tvojej rady čo si akože autorke doporučila: "že má odísť sama a on to musí pochopiť" si myslím, že tvoj muž ťa už iba ignoruje. Ak sa riadiš radami aké dávaš, tak pozor aby si o pár rokov nebola prekvapená, keď ťa tvoj muž pošle k vode a nájde si inú, ale potom to už bude len tvoja chyba.

benit
1. dec 2019

Rofina ste uz vy 3. Nova rodina. Ak by partner chcel od teba aby ste vianoce travili u jeho rodicov???
@cicamica

malasandrika
1. dec 2019

Klasika koníka - muž sa vždy musí prispôsobiť, ak nie je egoista 😂
Mňa by zaujímala opačná situácia, ako by sa autorka cítila, keby ju partner nútil stráviť Vianoce so svokrou. Nakoľko sa vyjadril, že sa mu minulý rok nepáčilo, tak by som sa nad sebou zamyslela a trošku hľadela aj na neho, nie len na seba 🤷🏼‍♀️

aniele
1. dec 2019

Ja už mám dospelé dcéry. Ale dosiaľ si pamätám, aké to bolo pre nás úžasné, keď sme si robili s manželom a najstaršou (behom roka prišla svadba aj dieťa) naše prvé Vianoce. Svokra síce tlačila, aby sme prišli k nim, ale, keďže sme sa nemohli rozdvojiť a ísť aj k našim, aby to bolo spravodlivé, boli sme v pohode doma. K rodičom sme chodili ďalšie dni. V našom okolí bolo zvykom, že rodina (teda tí, ktorí žijú spolu) je na Štedrý večer doma. A kým nie je človek nevládny, vie si to vychutnať. Neskôr sme pozývali svokrovcov, keď už zostarli, ale boli len raz. Svokre sa nepáčilo (dozvedela som sa neskôr), že som na stôl nedala tanier pre jej 25 rokov nebohú mamičku (bolo nás za ním 7).

aniele
1. dec 2019

Sorry, skôr mi odoslalo. Teraz, keď sú deti preč, v pohode by som brala, keby sme boli sami. Nikdy by som žiadnu nenútila prísť. Ale začína sa to meniť, vždy sa nejako na kombinuje, že niektorá dcéra príde, prípadne my ideme. Z ich vôle (a ich manželov. Neviem, ako bude tento rok. Ale my sme sa hneď v začiatkoch dohodli. Základom rodiny sme my dvaja, náš vzťah. Deti sú obohatením, ale musíme vedieť ich nechať raz odísť. A zase budeme musieť vedieť a chcieť žiť spolu my dvaja. No a rodičov si treba vážiť a milovať, ale dať im len hlas poradný. To sa snažíme dodržiavať aj vo vzťahu k rodinám našich detí. A funguje to.

derdia
1. dec 2019

Boze moj presne toto je nepretrhnuta pupocna snura s matkou...ja keby mam partnera ktory by furt riesil len mamicku a ocka porazilo by ma...rodina ste vy traja...ked ai chcela byt s mamou mala si byt slobodna matka alebo pstat s nou....

dskjhfdlkdjhl
1. dec 2019

@cicamica Ty chces byt na vianoce so svojou mamou, predstav si, ze by aj manzel povedal, ze chce byt na vianoce so svojimi rodicmi a uplne presne tak isto 24.12. ako aj Ty, takze kazdy pojde k svojim rodicom a budete mat "super vianoce". 🙉 Este si najdite opatrovatelku pre dieta, lebo to si roztrhnut nemozete. Hmm, lenze to dieta, tiez chce byt so svojimi rodicmi na vianoce🙉 Treba si uvedomit, ze vy traja ste uz rodina, vy traja by ste mali byt v prvom rade spolu a uzit si caro vianoc. Potom ist za rodicmi a uzit si s nimi dalsie dni sviatkov. Ved si u kazdych starych rodicov mozete urobit stedry vecer, to nie je ziaden problem. Teda je, lebo ak nechce ani jeden ustupit, tak potom budete mat figu borovu a nie vianoce. V kazdom pripade, davam za pravdu Tvojmu manzelovi.

janinah
1. dec 2019

Už to je tvoja "výhra",že niekto 25.12.ráno je ochotný odšoferovať cestu z nemecka na sk,ja by som na tvojom mieste šla až na ten víkend 28....lebo budeš mať tie Vianoce o chystaní vecí,,cestovaní,také "potrhané" ...a ako už písali,skús sa dohodnúť,jeden rok celé vianoce u vás doma a druhý rok u mamky.

lula313
1. dec 2019

@777januska777 to nie je neodtrhnutie sa od maminej sukne. Od 18tich nebyvam s našimi a od 19tich mám vlastnú domácnosť. Napriek tomu si vazim rodinne strávené chvíle. Tiež mi muž robil dva roky trucanta, že on nejde k našim, išla som sama a potom mu došlo, že u mojich rodicov je na Vianoce super a spoznal tam atmosféru rodinnej pohody a čara Vianoc, ktoré on nikdy nezažil a to ešte ideme k našim aj na poVianocne ranajky rano 25teho a on, čo nechce nikdy rano vstavat, je prvý nachystany..
@sense podľa všetkého, jemu sú tie Vianoce ukradnuté, jej na tom záleží, preto by on mal spravit kompromis, ona zase spravi kompromis v niečom inom, čo bude pre neho dôležité..
@miadi na základe akej štatistickej vzorky jednoznačne tvrdíš, že trend v 1980 bol, že každá rodina si robila Vianoce individualne? My sme mestska(Bratislavská rodina) a vzdy sme mali viacgeneračne Vianoce. Za nášho detstva platilo, že na Vianoce ľudia nemajú byt sami, ale s blízkymi. Pre starých rodicov má určite tiež čaro vidiet rozziarene male vnucata pod vianočným stromčekom(moji rodičia cely rok nehovoria o nicom inom, ako tieto Vianoce bude dcerka už všetko inak vnímať a pod). V tomto kontexte mi príde trápna Slovenska tradícia nachystat prázdny tanier pre pocestnych/umrelych, keď ten tanier nevieme nachystat vlastným(živým) rodičom, ale po ich smrti im už ten tanier nachystame🙄

veroniq85
1. dec 2019

@lula313 vsade spominas aka je rodina dolezita ale zaujimave ze spominas len svoju cast rodiny resp. tvojich rodicov ake je dolezite byt s nimi (cize svokrovcov sa toto tvrdenie zrejme netyka) a druha vec ze manzela nechas na vianoce sameho a hned 2krat len preto ze neskace ako ti porucis sa tiez bije s tvrdenim o "dolezitosti byt s rodinou na vianoce a ako ta k tomu viedli od mala" ked si schopna toto mu urobit. Sa vazne divim ze este nie ste rozvedeny

moni73
1. dec 2019

Nova rodina? Rodina sa podla mna rozsiruje, nezaklada sa nova... Nove zvyky a tradicie? No, potom asi nechapem celkom vyznam tychto slov.
Bola by som za kompromis - rok sami, rok s vasimi.
@cicamica

0silvia0
1. dec 2019

@lula313 a kto povedal, ze na Vianoce nesmie byt nikto sam ked si to vyslovene zela? Stari ludia su celi nesvoji, ked ich vytrhnes z ich domaceho prostredia, posadis k cudziemu stolu a ustelies v cudzej posteli, ani nezaspia a ledva cakaju, kedy ich pribuzni odvezu domov. Nie vsetci stari ludia su ako cez kopirak... Moja 90rocna babka chce stravit Vianoce sama, v byte, kde prezila zivot so svojim muzom. Uz teraz mi je jej luto, lebo jej nevesta bude tlacit na jej syna, aby ju nasilu priviedol aspon na stedry vecer. Viem, ze babka bude sediet u nich na kraji gauca cela nesvoja a bude cakat, kedy to cele skonci a bude sa moct vratit k sebe domov. Pre tychto starych ludi uz Vianoce nemaju take caro, prisli o vacsinu svojich blizkych a z pravnucat sa sice tesia, ale len pohladom, nemaju si s nimi az tak co povedat. Aj takto niektori stari ludia travia Vianoce, naozaj to nie je podla sablony pre vsetkych...

dskjhfdlkdjhl
1. dec 2019

@moni73 a kde je partnerova rodina? Ci len zena ma rodicov? Navyse, nevidim jediny dovod upinat sa na jediny datum, ved mozu mat kazdy rok 3 krat vianoce a mozu byt vsetci spokojni.

lula313
1. dec 2019

@veroniq85 v prvom rade, naši bývajú 20km od nás, čiže vzdy sa vraciame domov(kvôli nášmu 50 kilovemu psovi sme nemali zaužívané tam spat), čiže som s mužom bola vecer po Vianociach, ale mal právo vyberu. Pre neho neboli Vianoce to, čo pre ľudí, čo Vianoce poznajú, pre neho to bol výnimočný deň len v tom, že jedol salat s rybou. Vďaka mne a rodine spoznal Vianočnú atmosféru, preto píšem, že rad k našim chodi a Ano, som rodinne založená, preto som nevymenila Vianoce s rodicmi, s ktorymi som žila 18 rokov za čas strávený s krátkou znamostou..
A čo sa týka muza, ten biologického otca nepozná a mama ho opustila, keď bol dieťa a založila si novú rodinu, čiže logicky nemá kam na Vianoce chodit, keď mu zomreli stari rodičia, ktorí ho vychovávali, ale na Vianoce doobeda im ideme spolu zapáliť na cintorín sviečku, takze si spomenieme na celu rodinu..

lula313
1. dec 2019

@0silvia0 ale tu v diskusii nejde o ten pripad. Matka chce byt s dcerou a dcéra s mamou..

0silvia0
1. dec 2019

@lula313 ale ja reagujem vseobecne na tvoj prispevok, ktory tiez bol vseobecny a nie k tejto konkretnej diskusii. Pisala si ako si bola vychovavana, ze nikto nema byt na vianoce sam...

sense
1. dec 2019

@lula313 on kompromis spravil 25-26.12. Alebo kompromis je podla teba robit to co druhy po tebe ziada lebo on to chce?...a vianoce mu ukradnute nie su chce ich travit so zenou a dietatom sam...

A kompromis by bol aj to keby navrhovatelka navrhne tak 24.12 u.mamy a 25-26.12 doma..ale o ziadnom navrhu z jej strany nepise