Trávenie Vianoc s rodinou
Ahojte.
S partnerom sme spolu 5 rokov, necelé 3 žijeme v zahraničí, máme dvojročné dieťa. Mám však veľkú dilemu, čo s Vianocami. Partner ich chce tráviť v trojici doma, ja by som chcela ísť na Slovensko k mame a bratovi. V našej rodine sú Vianoce skutočne o rodine, teda že sme spolu (teraz nás je už málo). Partner však nechce, tvrdí že minulý rok sa mu u nás nepáčilo (žil tu predtým ako sme sa odstahovali 3/4 roka, a problém nebol). Ja zas nechcem byť mimo rodiny, teda nechcem nechať na Vianoce mamu len s bratom.
Je ochotný prísť na SK na 2 dni (25., 26.) ale to je už môjho pohľadu “neskoro”.
Neviem čo mám robiť. Buď sa pozerať na odutého partnera, ktorÿ povedal že na Slovensku nepohne ani prstom, ale byt s rodinou, alebo ostať v zahraničí s výčitkami svedomia a Vianoce si “neužiť” naplno.
Prosím o rady len ak sa viete skutočne vcítiť do mojej situácie! Ďakujem
@lula313 no ťažko ti niečo napísať, to že si trucovala a ešte si myslíš, že to je ok, tak to ťažko sa o tom s tebou asi dohadovať, lebo máme úplne diametrálne odlišné názory nato ako má prebiehať komunikácia v manželstve. Pre mňa je to rozprávať sa o tom a hlavne akceptovať aj druhý názor. Pre teba je to: "buď urobíš čo chcem alebo máš smolu". A ako môžeš tvrdiť, že jemu sú tie Vianoce ukradnuté? To odkiaľ máš takú úžasnú múdrosť? Len kvôli tomu, že chce byť so svojou rodinou a nie so svokrou (s ktorou bol mimochodom už minulé Vianoce a ako tvrdí, necítil sa tam dobre)? Veľmi zaujímavé. Dúfam, že moji synovia budú mať dosť rozumu dakedy a nenájdu si takéto "múdre" ženy. Lebo ako pozerám celkom ich je na tomto modrom koniku dosť 🤔
@cicamica my mame koli svokre dohodu ze vianoce budu raz na slovensku, raz v zahranici. Pre vsetkych vyhoda, ze vieme co cakat, na co sa tesit. Na vsetkych zelenia sa dostane.
Podľa mňa je ôk co navrhuje chlap, na štedrý deň vy ako rodina potom návštevy po rodine
ach. navrhol ti dobry kompromis. to ze ste zili 3/4 roka u tvojej mamy a pises ze ziadny problem nebol, moze byt len iluzia. zastankyne viacgeneracnych vianoc a travenie so sirsou rodinou - no len s ktorou vetvou rodiny potom, ak by obaja manzelia trvali na tom,ze chcu s tou svojou vetvou aj to je otazne, ked su aj sureodenci,ktorí maju tiez uz svoje rodiny, tak aj oni?... preto je potrebne sa o tomto dohodnut. najlepsie je vytvorit si vlastne "tradicie" vo svojej rodine. predsa aj ked by hned este deti neboli, co je na tom, ze vianoce si robi urobi manzelsky par pre seba? mne to takto pride logicke, a ano, aj samotni manzelia su rodina, nova rodina...
My sme vždy 24.len sami, a k našim ideme ďalšie dni... myslím, že aj u vás je to dobré riešenie. Nemôže byť všetko tak, ako keď si bola slobodná... Je dobre, že je ochotný ísť. trošku by som zvažovala, ak by bol rodič totálne sám /ale tento prípad u vás nie je.../
@cicamica ahoj, ja ťa tiež chápem. My sme už štyria, máme dve deti, ale Vianoce sme ešte nikdy nemali len "sami" štyria. Vždy sa striedame, jeden rok sme na Vianoce-Štedrý deň u mojich rodičov a ďalší u manželových rodičov. Bolo by mi smutno, keby sme mali byť doma len my štyria. Ale to je všetko individuálne. Každému vyhovuje niečo iné..
@didaa ano lenze ona tu riesi travenie vianoc nasilnou formou, ako jej tu poniektore aj radia bud alebo!🤦♀️Je ine ked sa dvaja manzelia dohodnu a suhlasia s tym ako napriklad u vas. My to mame tiez tak na striedacku ale. Minuly rok sme boli na stedry s mojou rodinou tento rok budeme s manzelovou. A to zijeme v zahranici ale ideme na svk. Vo vztahu by malo byt vsetko vyrovnane, a nie ze moje potreby su nad tvoje.. ako to tu poniektore maju.
My trávime Vianoce s mamou (otec ani svokrovci už nežiju) u nás doma. Ale keby mi muž povedal, že najdôležitejšia je mama a brat a on chce byť na Vianoce s rodinou, už by sa nemusel vracať. Keď sa tam minulý rok muž zle cítil, bola by som nadšená, že je ochotný ísť 25. a 26. a nie dupala nohami ako rozmaznané stena, že ja chcem a chcem a chcem.
@cicamica tiez zijeme v zahranici. Raz sme na SK pri mojej rodine a raz zasa tu, s jeho rodinou. Tento rok sme tu, aj jeho rodina sa tesi, ked tam ideme s detmi. Aj ked to nie su Vianoce podla mojho gusta. Ale na VIanoce ma byt rodina spolu. CIze raz u nich a raz u nas. TEnto rok u nich. Na SK ideme 26. 12. Uplne ta chapem, ale treba najst kompromis
My sme tiež 24 spolu doma ja priateľ a dcérka áno aj oco mama starka starký sú rodina ale už žijeme sami a aj na Vianoce sme doma traja a potom na druhý deň chodíme ku rodičom a ku starým rodičom 🙂 podľa mna ste už zvlášť ako rodinka len vy traja a neťahala by som priateľa ku nám...doma pekne všetko navarime ja peciem muž vari pekne si dáme večeru a potom telkujeme 😄 ma Vianoce sme každý doma a nie sú hádky
mama s bratom si musí pomôcť sama...Nedá sa sedieť na dvoch stoličkách...
@cicamica presne ta chapem.Moj naxor je ze rodina nie je len ty.muz a dieta ale aj rodicia zvlast ked jeden z nich je sam bez manzela/manzelky ..
@777januska777 ano to som prehnala, čo som napisa, ja by som to neurobila, ale oni dvaja by si mali sadnut a dohodnut sa, ona ho najlepsie pozna.
@cicamica Hlavne sa nedaj ovplyvnit nazorom väcsiny. V kapitalizme musi byt 90% materialistov, inak by cely system nefungoval.
Preto ti tu budu mamicky presvedcene o svojej pravde pisat, ze vianoce su o tom ako nakupis jelencekov, svetielka a darceky, aby si urobila radost svojim materialistickym detom a dalej ich viedla k materializmu, ked si s nimi prejedeni po veceri sadnete k telke a pozriete si tisicikrat popolusku. Este zopar zopar foteciek na instagram, na bielej nepravej kozusinke z ciny, pred umelym stromcekom v ligotavych sateckach, cela rodina s jelenimi parozkami, aj ze ako farebne gule si tento rok nakupila a vianoce sa vydarili.
Matka s bratom nech si pomoze sama.
Najlepsie, ked si aj brat najde taku sikovnu manzelku ako tu damy na koniku a dalsi rok nech si matka pomoze uplne sama.
@cicamica je to na vašej dohode. My sme od rodiny preč, dlho sme boli traja a vždy sme išli na Vianoce buď k mojím rodičom alebo k mužovým. Ja som išla k sebe domov sama a to sme už boli 2 mesiace manželia🙂.Raz sme tu ostali a bolo to fakt smutné. To nie je tak, že večera v trojici a šup k rodine, keď nikde nikoho. Alebo sa hneď 25 namiesto pohody šupovať na dlhú cestu za rodinou? Nehrozí. My sme boli na Vianoce 6, vždy sme hneď išli za starkou, na druhý deň na druhou. Pre mňa sú Vianoce o celej rodine. Keby sme boli v jednom meste alebo blízko viem si predstaviť Vianoce aj o nás teraz už 4. My sme však na tom s mužom rovnako,tak ti neviem poradiť.
@oliolijanka 🤦 viac už nemám čo povedať, iba zopakujem 🤦
@cicamica a nepripadáme si s mužom, že sa neviem odtrhnúť od maminej sukni, obidvaja sme z domu preč už od 20 tich. A možno tým, že sme tak ďaleko a málo spolu sú nám tie Vianoce vzácne, že ich môžme stráviť s rodinou. Prosím, nevšímaj si tieto hrozné reči tu. Jediný problém je, že nie ste s manželom na jednej vlnovej dĺžke, nie že si nevyzretá a neviem čo tu ešte popísali. Asi to bude chcieť kompromis. Jeden rok sami a druhý u vás doma. Jeden rok to prežiješ, spravíte si určite krásne Vianoce.
Aj ja sa pridávam na stranu tých, ktorí tvrdia ze vy traja ste rodina. Pozri, život ti doprial obrovské šťastie, že máš milujúceho manžela a zdravé dieťa. Vy ste teraz nová rodina. Netvrdím, že treba zabúdať na príbuzných, ale štedrý deň by mal patriť vám trom. Váž si tieto vzácne okamihy. Sviatky sú predsa aj ďalšie dni a vtedy už je pekné aj správne navštíviť rodičov, či súrodencov.
@oliolijanka, jasne, my materialisti nechápeme, že muz a dieťa sú len taky zbytočný prívesok, na nejaký názor partnera sa predsa v skutočných rodinách kašle, treba utekať tam, kde chcem ja a dat tomu nabubrele názov rodina, lebo všetci ostatní sú luft, riaditeľom vesmíru som ja a moje predstavy.
@oliolijanka co ma toto s materializmom? Ak raz zijem v rodine, tak musim chapat, ze o dolezitych veciach treba diskutovat a dospiet k nejakemu kompromisu, ak toto nechapem, tak sa potom netreba trepat do manzelstva, ale treba ostat pekne s rodicmi a fungovat v ich rodine, tam mozno budu vsetci skakat ako bude dieta piskat. Len naozaj neviem, aky suvis ma toto s materializmom. Nepomylila si sa?
@miadi nuž, každý mal iné zvyklosti v 80.r. 😉 A nemusí to byť iba Orava, Liptov či severovýchod. Mimochodom, napísala som, že aj my sme väčšinou bývali sami, ale keď sa zadarilo, pre nás, deti, to bolo omnoho krajšie. Aj ako dospelí si to s manželom viac vážime. Nehovoriac o tom, že nechať na Vianoce staršieho človeka samotného...
@cicamica toto je neriesitelny problem
Ja by som nezniesla, keby sa mi na Stedry den sem niekto nasackoval a cela rodina uz vobec nie maximalne mamu, oca som ochotna strpiet.A popravde k svokre by sa mi na 1.sviatok vianocny nechcelo ist a kolovat po svokrovcoch brrr
.Popravde povedane, nech ma nikto neotravuje a idem kam chcem.
Ked nikto nechce robit ustupky, spravila bh som Kompromis s velkym K a pozvala brata s mamou k Vam do Nemecka a tlacila sa na gauci
Tvoj muz povedal, ze nejde, ze sa mu nepaci a sama s deckom tam nejdes a jeho nenechas sameho.Alebo nech ide on k svojim rodicom a stretnete sa potom 1.sviatok vianocny.
Viem, ze to je strelene, ale ste v situacii, ked nikto nechce ustupit a cokolvek spravite- kazdy bude urazeny
@lilke ale jej mama Nie je sama.Je doma so synom a asi koli nemu by nesla sama do nemecka k dcere. A autorka piše ze mà maly byt aby pozvala aj brata. Moja mama by mohla byt u nas no berie to tak ze ja rodinu mam a nechce aby bol brat sam. U nas by bol vytany aj on ale musel by si kupit letenku. Mama mavala cele roky v zime u seba ked uz bola sama vdova stara. Tu najde o to. Ani aka je doba. Autorkyn muz bol minule vianoce u svokry nepacilo sa mu teraz chce ist 25.-26 čo je vlastne kompromis z jeho strany. Mohla by byt rada.
@lula313 Prečo by mal byť jej manžel egoista?! Aj jej manželovi záleží natom aby mali Vianoce oni traja potom je aj autorka egoistka..
@cicamica Presne toto isté riešim akurát doma len v opačnom znení.. môj drahý chce byť u svokrovcov ale ja chcem byť doma.. budú to naše 1.Vianoce v trojici.. (minulé Vianoce bola dcérka už na svete ale v nemocnici v inkubátore lebo sa narodila predčasne, veľmi zle som to niesla že nemôžem byť s ňou).. najhoršie je že môjho priateľa nezaujíma čo by som chcela ja.. ja si chcem malú užiť ako si bude rozbalovať darčeky, ako bude sedieť pod stromčekom, ako sa bude tešieť ako ju budem môcť vystískať a tak isto sa chcem venovať priateľovi byť sním.. a nie u svokrovcov malú by som ani u seba nemala furt by ju len svokra naťahovala a podobne a ja sa chcem vyhnúť hádke a sklamaniu na štedrý deň/večer... pre mňa je 25. a 26. veľmi slušný kompromis lebo to sú dni kedy sa chodí ku babkovcom a tak ďalej po návštevách.. uvedom si jednu vec že si si založila vlastnú rodinu vy traja ste teraz najdôležitejší pre seba.. (a to ja mám s mojou mamou úžasný vzťah a bude mi chýbať tiež by som ju chcela mať pri sebe.. ale vymojkáme sa 25.)
@777januska777 úplne najviac si to vystihla a toto sa ja snaží vysvetliť môjmu drahému ale márne len sa oduje a urazí ako malé deckoo 🙄😔
Hmm, možno keby ste bývali bližšie, bolo by to jednoduchšie.
Ja som tiež naučená na veľkú rodinu. Ako deti si pamätám, že sme na Štedrý deň chodievali ku babke, tam aj krsná s rodinou, teta a ujo. Bolo nás asi 11. Bol to veľký dom a mali sme kde prespať. A všetci na to radi spomínajú. Ako sme recitovali básničky, dačo zaspievali. viac lásky, viac radosti... (a nie viac osamelosti)
Keď si písala, že on s vlastnou rodinou nekomunikuje, tak asi nie je taký rodinný typ. Preto nevie pochopiť tvoju potrebu byť s mamou a bratom.
Ja ťa chápem. Úplne 🙂 Ale chápem aj tvojho muža. Ja to vidím takto:
1. ešte raz bez nátlaku vysvetliť mužovi prečo je to pre teba tak dôležité, že ho nechceš presviedčať len si si nie celkom istá, či tomu naplno rozumie, tak by si poprosila o strpenie s ešte jedným rozhovorom 🙂 . Ak on nemá dobré vzťahy s rodinou, tak to možno ani nevie pochopiť bez naozaj hlbšieho vysvetlenia. Po takom úprimnom rozhovore by mohol možno zmeniť názor.
2. ak názor nezmení, možno by sa dalo spraviť si v trojici štedrý večer 23 a 24 mať štedrý večer u mamy.. a pokojne ako kompromis navrhnúť, že teda potom by ste si mohli 25 a 26 keď tak užiť ešte v trojici, ak by pristúpil na túto variantu. Možno trochu nevšedné, ale čo.. na dátume extra nezáleží a mať dva štedré večery tiež nemusí byť zlé 🙂
3. ak ani tak nie, tak by som zostala doma s mužom. On spravil minulý rok ústupok, že ste boli u tvojej mamy, teraz je veru rad na tebe 🙂 A snažila by som sa vidieť v tom to dobré - aj Vianoce takto "o samote" majú svoje čaro. Všetko si spraviť podľa seba, pripraviť drobcovi tú naj naj naj atmosféru, fakt si to naplno užiť ako "nová mladá rodinka"... a 25 šup na slovensko k rodine

@dskjhfdlkdjhl tu nebola partnerova rodina spominana, inak by kompromis musel automaticky zahrnut aj ich. Moja segra chodi zo zahranicia kazdorocne. Kym neboli deti, chodila sama, manzel bol u svojej rodiny, teraz uz 11 rokov chodia vsetci s vynimkou 2 rokov, kedy to neslo, jedny vianoce sme boli vsetci u nej. Svagor a jeho rodina vianoce nejak neprezivaju.