Treba zavolať sociálku?
Zdravim, od vianoc nad tým rozmýšľam. Ide o blízkeho člena rodiny.
Pre vysvetlenie, otec pracuje v Čechách, málokedy chodí domov, matka nikdy nepracovala, je to alkoholička a majú syna 13-rocneho, ktorí je asi spokojní, lebo nič iné nepozná. Nám ako rodine sa vôbec neozývaju, dokonca nedvohaju telefón ani vlastným rodičom. Ale vždy prídu 25-teho 12.-ty pre darčeky a peniaze. Nikdy u nich nikto nebol, v podstate o nich vieme iba to málo čo som napísala, ale vždy boli nechutní, teraz hovorím o matke a synovi, otec je v tomto normalny. Je mi veľmi hlúpe to takto písať, ale chcem upresniť celú situáciu - nepoužívajú toaletu (chodia na dvor), neumyvaju sa, vlasy majú všetci dlhé a také ako bezdomovci pozliepane, lebo si ich neumyvaju, resp. mama si ich neumyva. A hrozne páchnu. A čo sa nestalo boli sme ich zaviesť a po prvý krát nás pozvali dnu, chceli nám ukázať ich mačky . Majú ich 14, v dvojizbovom byte, doma nemajú žiadne jedlo, jedna izba bola plná starých handier, časopisov a bordelu všade bol hnusný smrad, výkaly a na zemi spali na maitracoch!!! Keď sme prišli domov všetko sme vyrozprávali rodine a oni, že vždy boli takí. A že je to rodina, že im nemáme ublížiť. Ja tomu rozumiem ale je toto vhodné prostredie pre 13-rocneho chlapca preboha? Neviem čo mám robiť. Viem, že niekedy je najhoršie, aby dieťa zobrali ale toto tiež nie je vhodné. Fakt neviem, viete mi niekto poradiť?
@letfenixa rozumiem, to som nevedela.. tak v tom prípade je stále viac riešení..počkať chlapca pred spádovou školou, a skúsit sa s ním osobne porozprávať ako to vníma on sám..pred ohlásením na sociálku by som určite skúsila zistiť jeho pohľad na túto situáciu,
@spadnutaslivka ahoj, bohuzial mam skusenost nie jednu, ze to neriesia. Velakrat ucitel, ani nevnima tak, ze je to chyba rodicov, ale chyba dietata a hnusi sa mu dieta.
Takyto pripad som mala aj v skolke. Ked syn bol skolkar tak sa ucitelka nanho neustale stazovala, ze rozprava pocas obeda. Raz ma prichytila v dobrej nalade a dobre som jej vynadala, ze syn ma 5 rokov, nie je vojak, a aj doma sa pocas obeda rozpravame a radsej by sa mala starat o spoluziaka, ktory smrdi a je podvyziveny. Ani obedy nemal zaplatene a ucitelka ho castokrat ponizila pred ostatnymi detmi, ze nema zaplateny obed, ako keby to 5 rocne decko za toto mohlo?! Akoze neviem jednoduchy sedliacky rozum nie? 5 rocne dieta, neplati ucty.
Syn aj teraz ma v triede 2 spoluziakov, jedny su financne dobre zabezpeceni, ale nestaraju sa o dieta ma 14 rokov a smrdi, od 1.rocnika sa zle uci, nemal castokrat D.U. a podobne. Deti v triede sa stazovali, lebo je to inac velmi arogatne dieta, ze smrdi a cela trieda dostala zapis, ze ho sikanuju. Asi ucitelka nema cuchove bunky, alebe ja som jebn.uta?!
Druhe je spoluziacke, socialne zla situacia, velme vela chyba, zle sa uci, podvyzivena a spinava. Matka, castokrat tvrdi, ze dieta je chore ale neraz som ich v meste stretla...
Vies, preco to neriesia lebo je to takto jednoduchsie, strkat hlavu do piesku je jednoduchsie! A vsak su to papierovacky navyse.
Inac ja toho chlapca lutujem, ze ma takuto matku a pri nej vyrastal a taketo zvyklosti si od nej naucil, nie je to jeho vina 🙂
V prvom rade sa má o svoje dieťa zaujímať rodič. Takže treba kontaktovať otca a následne, ak sa nič nezmení, sociálku. Škola nezmoze nič, max kontaktovať sociálku.
Vsetci ti tu pisu, preco si ho nevezme otec. A ty stale neodpovedas. To by bolo riesenie. Keby bol u otca. Ani socialku by nebolo treba volat. Treba dohovorit jemu nech si ho vezme. Ale asi nema zaujem, tam kde robi ma asi frajdu alebo novy zivot a chalan mu do toho nepasuje. Cele zle. Ak by to bola moja rodina, chodila by som tam robit poriadky kazdy den. A odchytila chlapca vela s nim hovorila aby som zistila co najviac co sa deje, ako to vnima, ako sa ma. Logika nedvihnu telefon, tak tam idem osobne. Je to rodina pre pana, to dieta si mozno ani neuvedomuje, takto to pozna, takto vyrastol. V domove by mu lepsie ale asi nebolo, to je ale otazka ako vazne to je a do akeho domova by sa dostal. Alebo by nemohol byvat u babky??. Preto treba hovorit s nim. 13 rokov je uz celkom dost. Urobit mu jest, doniest obed, desiatu, veceru, nakupit. A komunikovat. A potom sa rozhodnut, co je pre neho najlepsie. Mozno zistite, ze socialka. A mozno nie
@jamimo veľmi pekne ďakujem za radu 🙂 Nechceme, aby jej ho odobrali, ale budeme radi ak sa na to pozrie niekto kompetentný.
Otec im posiela peniaze ale inak sa nestará. Občas tam zájde, je to tiež kus chrapúňa. Vôbec ho neobhajujem ako sa správa, pre mňa je to nepochopiteľné. Čo som písala, že je normálny som myslela tou "životosprávou" nie tým ako sa správa.
Práve čítam, že môže zasiahnuť aj obec. Skúsim nejako pozistovať tam, či na nich nemajú sťažnosti a či ich vedia skontrolovať, keďže žijú v ich byte. Aj či v obecnej škole majú chlapca zapísaného ak mi to môžu povedať.
Rado sa stalo. Chlapec nemusí byť odobratý (to je až posledné možné riešenie). V riešení by mal figurovať aj otec, voči synovi má zákonné povinnosti! Mohlo by sa stať, že bude zverený otcovi do starostlivosti, ak matka nie je schopná, alebo ak by matka mala podstúpiť súdom nariadenú protialkoholickú liečbu. Ak by sa nemal, nechcel o chlapca postarať otec, vždy sa navrhuje náhradná rodinná starostlivosť =krstná mama, teta, strýko, stará mama... Nemusí to byť "navždy", ale len po dobu liečenia, alebo do zlepšenia sociálno - rodinných pomerov.
podľa mňa im dieťa nevezmú. Sama píšeš, že je spokojný. Keby si videla ako žijú mnohí, tak títo aspoň majú teplo v zime. Sociálka príde, trošku ich naplaší, ale dieťa im nevezme podľa mňa. Útulok by som kontaktovala tiež. Avšak už sa vám nikdy viac rodina neozve, tomu ver. Možno skús zobrať sem tam chlapca k vám na návštevu. Nech sa okúpe. Zober ho do obchodu, kúp nejaké čisté oblečenie, do kaderníctva, kozmetický balíček a do kina na Marvelovku.
A to co je za otca, ze necha v takych podmienkach??
Nerozumiem, celý rok sa neozvu a nezodpovedajú, ale vy im nakúpite darčeky a ešte aj dáte peniaze? Niekomu koho v podstate nepoznáte lebo píšeš že o nich pomaly nič neviete. A ešte si ich takých smradlavych pustis do bytu.....toto sa mi zdá celé nejako pritiahnuté za vlasy.
Každopádne sociálku by som kontaktovala, veď za podanie podnetu nič nedáš. Už je na nich či to budú riešiť a ako. Presvedčiť otca nech sa začne o chlapca aspoň trochu zaujímať. Ty keď tak pomáhaj chlapcovi kúpou oblečenia, mozno výlet, určite hygiena
No až tak to nemôže byť že je dieťa spokojne. Keďže matka pije. Ktovie, ako sa chová vtedy môže to byť aj nebezpečné. Dieťa má právo spoznať niečo lepšie, ale v tom prípade ak by si ho vzal niekto blízky.
výborný nápad tá obec, a druhý krok, po tom všetko. čo si sem napísala by som na Tvojom mieste určite išla na sociálku sa informovať..neni naozaj normálne nechať 13 ročné dieťa hniť v špine s matkou alkoholičkou a otcom ktorý len pošle peniaze..každé dieťa si zaslúži šancu na lepší život.. je fajn že to riešiš..daj potom sem prosím vedieť ako to dopadlo, čo si zistila.držím palce.

@alexnina777 neexistuje, aby škola podávala takéto informácie komukoľvek a ešte telefonicky.