Trpím depresiou, som nešťastná
Ahojte maminy, ani neviem ako zacat. Odkedy som sama matkou vnimam temu "deti" ovela citlivejsie. V poslednej dobe sa velmi trapim ked citam o chorych detoch. Naposledy som preplakala cely tyzden kvoli chlapcekovi, ktory vinnou lekara ostal postihnuty a rodiacia nemaju na liecbu. Nedavno som videla pribeh chlapceka Hope, ktory ako dvojrocny zil 8 mesiacov na odpadkoch a nikto sa ho neujal. Alebo mi staci ked zapocujem nieco v spravach co sa tyka deti a hned je mi zle. Neviem co sa to so mnou deje, uz sa to dost zacina prenasat do mojho sukromneho zivota. Stale chodim smutna, nevrla... najprv mam chut vyobjimat svoje dieta dakujem Bohu, ze je zdrave a ma co jest... potom vzapeti dostanem nervy ked place pre nejaku hlupost lebo si uvedomim, ze ine deti nemali to stastie na rodicov alebo miesto kde sa narodili. Ked citam niektore pribehy na Modrom Koniku o detoch, ktore su chore alebo postihnute opat placem...neviem sa tomu ubranit aby som to nepozerala alebo necitala aj ked viem, ze mi to nerobi dobre. Ja som vdacna zato co mam ale toto ma doslova ubija. Mnohym z vas sa moze zdat, ze vymyslam alebo, ze veci prilis prezivam ale neviem inak. Najradsej by som sa rozdala aby bolo kazde dieta na svete stastne, zdrave a malo milujucich rodicov. Mate s niecim podobnym skusenost?
@adsumus
pocity ktore preziva autorka temy su OK, ale len ked su v urcitych hraniciach, ked ich vie korigovat, ked nezasahuju do jej zivota, ked jej nesposobuju uzkostne stavy.. ak toto nie je splnene, treba to riesit s odbornikom, pretoze su to velmi neprijemne situacie a neraz pravidelne sa opakujuce.
@pragmaticka Ako ja uplne chapem, ale akoze kam pojdete mimo Europu ci ako? Sak budu vsade.
@kiwi3 Nepotesila, ale bol pokus to BOL dobry.
@pragmaticka To je dobre, ze sa o tom pise, lebo uz som pocula a teda neviem, ci je to pravda, ale ze v severskych krajinach sa o tieto clanky velmi nepublikuju ( ktovie preco). Inak ja nepochopim, ze je ta hajzelberlinbaba este furt vo vlade. Kedy tam maju volby? Toto nie je tema o utecencoch,ale tak ked niekto zalozi takuto temu, ze je citlivy a ze ho rozplacu spravy o detoch a ine one, tak ja len tolko, ze mna typicky vie rozplakat utecenecka kriza. Nozik sa mi vo vrecku otvara, a neda mi to spavat. Inak zijem v meste, kde boli atentaty, o ktorych tu pise mircalla. Doba je hnusna, ale keby som na to mala mysleit kazdy de, tak si to hodim.
@jana_eyre
@sardinka335 Baby, fajn, ze takto otvorene o tom pisete. V niektorych zastrcenych dedinach a niektori zaostali ludia by zasli, ale tak zijeme v 21.storoci a preto su tu rozne moznosti liecby, ktore umoznuju zit plnohodnotny zivot. :D
@lilinka17 Tie blbiny o psychiatrovi ani nečítaj 😠 Si normálna žena - citlivejšia a vnímavejšia ako zrejme väčšina. Pokial ta to ničí v súkromí, nepozeraj, nečítaj správy. Ale určite zostan vo vnutri taká, aká si. Citlivá, všímaš si ludské nestastie a súcitíš....Ja som pozitívny človek, ktorý má rád smiech, mám radost zo života, viem sa preniest cez svoje starosti a problémy.....ale odjakživa som tiež vnímala a vnímam neštastie ludí okolo mna. V škole som neznášala, ked sa ,,bohatší a lepšie nahodí,, spolužiaci posmievali sociálne slabším spolužiakom, nemožem počut o zneužívaní a týraní detí.....mám slzy v očiach, ked vidím deti utečencov v TV. Nosím pravidelne oblečko pre deti osamelých matiek u nás do centra a pod. A určite sa nepovažujem za psycho, tak ako ty niesi zrelá na psychiatra.....Držím ti palce, nech ta tie myšlienky moc nepohltia, bohuzial v nikoho silách nieje spasit celý svet. Ale urcite si normálny a dobrý človek!
@lilinka17 Co sa Afriky tyka, tak to je kapitola sama o sebe, klise. Afrika je omnoho bohatsia ako Europa a v roku 2050 sa predpoklada, ze niektore africke staty budu ekvivalentom dnesnych europskcy mocnosti. Aj niektori Americania ziju na pokraji chudoby, pozri sa ako to dnes vyzera v Spanielsku a Grecku, v Mexiku a Argentine a co s tym teraz. Vyhybat sa takymto veciam. Ja uz napriklad ani spravy nepozeram, lebo viem, ze bud mi navrie zila na krku alebo sa rozplacem. Dobre ti kocky hovoria, treba tento uzkostlivy teren podchytit a pracovat s tym.
Inak kedy si sa poslednykrat zasmiala, ale tak ze z plneho hrdla?
@sofinka1403 nehnevaj sa, ale preco mas potrebu znevazovat ludi, ktori trpia psychickymi poruchami? co je take strasne na psychiatrovi, psychologovi? je to snad nejaka hanba mat psychicku poruchu a priznat si to? je to nieco nezvycajne, alebo na vysmievanie? myslis, ze ak niekto trpi psychickou poruchou, nemoze byt normalny a dobry clovek?!
tieto zastarale nazory na psychicke poruchy a ochorenia ma vedia vzdy nahnevat..
nevravim, ze autorka urcite nejakou poruchou trpi, ale ak jej nieco, co nemoze ovplyvnit prilis zasahuje do bezneho zivota, je na mieste porozmyslat, ci by nebolo vhodne vyhladat odbornika..
@jana_eyre velmi zle pochopené....ja nikoho neznevažujem. Moje písané slová boli myslené na obranu zakladatelky - čiže: to, že si citlivá a vnímaná, neznamená, že máš psychicku poruchu. reagujem na jeden prispevok, ke bolo je napisane, ze nech ide ku psychiatrovi.....Ja so posledná, kto znevažujem psychiatrické a ine poruchy. Sama som mala poporodnu depresiu....
@sofinka1403
je normalne byt vnimavou a citlivou, ale aj to musi mat zdrave hranice, a asi ona sama vnima, ze uz jej to ide cez hlavu, a dost zneprijemnuje zivot...
@sofinka1403 nerozumiem potom tvojim slovam "A určite sa nepovažujem za psycho, tak ako ty niesi zrelá na psychiatra" ak niekoho nechces znevazovat, tak nepouzivaj taketo vyrazy.. a neviem preco by to bolo take zle niekomu odporucit odbornika..
ked niekto napise, ze mu rastie brucho a nevie z coho, asi ho takmer kazdy clovek posle k doktorovi aby ho vysetril.. take iste je aj odporucenie na psychiatra - ak niekto ma taky problem, ze sa potrebuje poradit na fore o tom, ze nedokaze byt stastny vo svojom zivote kvoli tomu, ze ini ludia na svete trpia, nevem preco by bolo take scestne ho odporucit na odbornika a ten uz potom moze posudit ci ide naozaj o nieco, co treba riesit, alebo iba o citlivejsie vnimanie sveta..
nechapem preco tolko ludi stale popudi vyslovenie slova psycholog, psychiater.. prave pre tieto zastarale nazory ako niekto s psychickymi poruchami nie je normalny som o svojich problemoch zacala viac rozpravat a pisat..
@trdelnik234 Inak mne ked je smutno na dusi, tak si otvorim skupinu Trapasy alebo dennik Bridget Jonesovej a mam pocit, ze hned je vsetko lahsie a krajsie. Je tam jedna super baba, velmi dobre pise a ma podobny nikc ako ty. Skus mrknut, lepsie jak pozerat Modre z neba.
@jana_eyre Ja budem pouzivat vyrazy, ake chcem ja. To ako si to ty vsvetlis, uz ale nieje moj problém. ja som odpovedala zakladatelke, a pokial jej to nepomohlo, tak dufam, ze ani neublizilo.....Vobec nebudem nikomu nic vysvetlovat a obhajovat sa. Vyraz ,,byt zrela na psychiatra,, nepovažujem ja za hanlivý, pokial ty, tak si to musis riešit ale sama.....Toť vše.....Opakujem, ja som odpovedala zakladatelke, pretoze mi prislo luto, ako sa cíti....obhajovat sa pred tým, čo si tu pomyslí o tom x y ludi nemám v pláne. 😉
@sofinka1403 zaujimave argumenty, fakt.. od cloveka, ktory sa citi byt taky empaticky ako si o sebe pisala v prvom pripevku by som cakala ine reakcie.. ale budis, pis si co chces a mysli si ze vyrazy ako "psycho" a "zrely na psychiatra" su uplne bezne a mile pomenovania.. ok, dobru noc prajem..
@lilinka17 a ty si myslíš, že tým že budeš celý týždeň plakať a smútiť, tým deťom nejak pomôžeš? Vieš, mne sa zdá, že klameš sama seba, tebe vôbec nejde o tie deti, ty sa proste rada utápaš v žiali a po pôrode si si našla tento okruh záujmu - choré detičky - a plno sa mu venuješ. Keby ti naozaj išlo o detičky, tak pomáhaš a nemrháš vzácnou energiou na ľútosť, o ktorú nik nestojí. Na druhej strane ma zaráža tvoj postoj k vlastnému dieťaťu - malo by byť vďačné za to, že má rodičov, má čo jesť a strechu nad hlavou len preto, že iné deti to nemajú? A to ako spolu súvisí? Čo s tým má tvoje dieťa že tie ostatné hladujú, sú choré, atď.? Ono im to predsa nespôsobilo.
Stotožňujem sa s príspevkami sardinky - toto je na psychiatriu. Nemusíš hneď brať lieky, stačí sa vyrozprávať a prísť tomu na koreň, ja osobne si myslím to čo píšem - tu vôbec nejde o detičky ale o tvoje ukájanie sa v žiali. Možno som to napísala tvrdo, ale myslím, že si na tom až závislá, a naozaj neklam sama seba, toto je falošná ľútosť.
Zial stale je to tak, že psychicke poruchy su zaznávané, podcenované a ,,nebrané vážne,,. myslím to tak všeobecne, nie konkretne na zakladatelku temy. ked si zlomite nohu, mate bolesti alebo nejake fyzicke ťažkosti, tak idete k lekarovi, na nič nečakate, ale ked boli duša tak vam ,,kazdy,, povie, že ,,ved mysli pozitivne,, alebo ,,nemysli na to,, alebo ,,ved sa vzchop,, Trpieť psycho poruchou znamena byt slaby, nezvladať zivot, svoje emocie...znamena to ,,zlyhanie,, take osobne, ze pre pána jána to uz si na tom ,,tak zle,, ze potrebuješ psychologa alebo psychiatra? Mnoho ludi sa nechá ovplyvnit tymito ,,vyčitkami,, a odmieta liečbu, stale si hovoria ze ved to nejako zvladnem, nejako to bude ale ono to nefunguje. Prečo si ludia nevyčitaju uzivanie inzulinu? Nevyčitaju si lieky na srdce, tlak, cholesterol, na alergie...hladaju pomoc a ulavu len psycho pacient sa ma liekom vyhybať pripadne ,,liečiť,, sa bylinkami...kolko ludi nam aj v skupine piše, ze trpia, ale nechcu lieky...ani nevedia prečo ich nechcu ale na 90% maju skreslene informácie o tom ako sa na nich stanu zavislý, nebudu mat emocie... Chapete to? Radšej budu preživať depresie, uzkosti akoby podstupili liečbu a fungovali bezne. Keby vam povedali, ze mate neviem zapal slepaku a mate bolesti, trpite, tak poviete, ze nie, nechcem liečbu radšej budem trpieť? Nepoviete....Samozrejme ze netreba robit z kazdej prkotiny hned psychoporuchu a hltať lieky, ale su hranice za ktorymi to je potrebne, preplakat cely tyzden koli informácii v novinách nie je normálne - ved ma doma male dieta to cely tyzden plače pred nim? Stale je smutna a nevrla...aka atmosfera je koli tomu v tej rodine? Zamysleli ste sa nad tym? No raj na zemi to nebude..verim ze manzel by nam tiez vedel rozpravať čo sa u nich deje. TO čo opisuje je len vrchol ladovca.
tu pani veľmi krásne pomohla chlapčiatku, ktoré jeho vlastní vyhnali lebo trpel drobnou vadou, osvojila si ho a zachránila mu život, naštartovala kampan na zachranu takýchto detí, u nas by jej poradili nech ide za psychiatrom, pre istotu 😕
http://www.joe.co.uk/news/the-nigerian-witch-ch...
@sardinka335 žeby preto, že bolesti duše nevylieči žiadny liek na svete? alebo ty taký poznáš? ako môžeš porovnávať zlomenú nohu so smútkom napr.? prosím ťa povedz mi, aký liek existuje na smútok aj presne to ako funguje,čo presne v mozgu robí? Asi je to preto, že nie každý sa hneď potrebuje utlmovať a oblbovať liekmi, pretože si uvedomuje, že toto dokáže vyliečiť len on a niekto iný môže podať pomocnú ruku ale nič viac, tú prácu zaň nik iný neurobí. Porovnávaš hrušky s jablkami - zlomená noha a zlomená duša je sakra rozdiel.
@mandala77 kočka si sama zvolí riešenie, či to bude riešiť cez psychiatra alebo inak, to je jej vec, ja by som toto cez psychiatra neriešila, niekto ano, to je každeho vec osobna, všeobecne pravidlá neexistuju, čo je pre teba dobre riešenie, može byť pre ineho zlá cesta. treba to tak brať.
@lilinka17 ty si vobec uvedomujes, aky mas velky problem? Tu nejde ani o to, ze vyhladavas naschval informacie o utrpeni deti, ale o to, co robis s vlastnym detiatom. Ma ROK, chapes, ze je malinka, ze sa nevie zahrat, ma narok vymyslat? Ved ty z nej vychovas neuroticke dieta, co bude mat pocit ze je nevdacne, chces po nej veci, co v takomto veku nie je schopne zvladat, co budes robit, ked bude mat prvy vzdor? Ked pojde do skolky, skoly? Prestan ju zahrnovat hrackami, ale radsej sa jej venuj, necitaj blbosti na nete, dobre by bolo zvazit nutnost prace, lebo to dieta vidi akurat tak neuroticku, uplakanu a nervoznu matku

@jana_eyre to je taky "monkov syndrom" 😉