Túžim byť mamou, ale nie je vhodná doba
Ako začať... Som mladá ale už od detstva túžim stat sa matkou začalo to asi v 12tich. Co mam robiť keď mám strašnú túžbu mat dieťa ale proste nieje teraz vôbec vhodná doba,s priateľom nemame bývanie, dostatok financií, nedokončené školy ale ja plačem od zufalosti tak veľmi ho chcem... O jedno babatko som aj prišla... Rozmýšľala som aj nad nejakou realistickej babikou aspoň si to nejak vynahradiť aspoň občas ju prezliecť pomojkat sa (nie to preháňať kocikovat atď 😄)... Deti strážiť no nato nemám čas a ani by som to robiť nechcela pri dnešných mamičkach 😏tak poraďte ako sa zbaviť toho pocitu túžby stat sa matkou
Ani ja som nerobila kraviny v puberte a tiež som nemala túžbu mat decko v 18tke...stačili mi sestrini spratkovia 🤣🤣🤣🤣 fakt, zameraj sa na štúdium a neries blbosti. A keď chceš susu bábiku, tak si na ňu nasetri. Ešte aby ti rodičia dávali 500€ na bábiku... To by tak bolo. Ale hlavne, že na dieťa si zrelá. A z čoho by si ho zivila? Rodičia, starajte sa? Fakt, najprv sa nauč o com je dospelácky život a potom si rob deti. A keď ich uzivis, maj ich aj za celú škôlku. Moja dcéra, keby vyhlásila v 18, že chce odo mňa 500€ na bábiku co simuluje bábätko a bud jej dám to alebo si ona bez zázemia, normálneho partnera, akejkoľvek školy a práce do ktorej sa môže vrátiť spraví dieťa, tak taká facka by jej letela, že by aj dvere prerazila, že ak nás chce využívať, nech ťahá na ulicu. Rodičia majú vychovať svoje deti, nie sa ešte starať o vnúčatá, lebo ich detičky si v 17,18 zmysleli, že najviac na svete potrebujú dieťa. Ale jednoducho, komu niet rady, tomu niet pomoci. O pár mesiacov tu budeš plakať, že si frajera dotlacila do dieťaťa a on ta opustil a nemáš nič, ostaneš rodičom na krku a ty si budeš veselo chodiť do školy a oni budu vychovávať tvoje dieťa. Zodpovednosť voči svojmu životu - 3000
@3petka teraz som Vás nepochopila, ja viem co dieťa potrebuje keby mi to bolo jedno a nechcela preňho lepšiu budúcnosť tak by som si ho urobila v 15 nie? Bavíme sa tu o túžbe nie o tom ci som zrelá na dieťa ty ma nepoznáš a nevieš aká som napríklad mňa ani nebaví chodit von s mojimi rovesníkmi ja asi už cca od tých 12tich radšej pokecam z dospelými ako s rovesníkmi a teraz tiež o rodinných problémoch intímnych atď... Plus k tej babike v USA je to úplne v pohode ale ved jasne co čakať od Slovenska... Nepoznáte to tu sú to zberateľské bábiky vyzerajú úplne ako živé,islo mi iba o to prezliecť zobrať na 2minutky na ruky odložiť bodka to je všetko neviem co je natom psycho ale OK
@elementissa kúpili 😉susu si kupovať určite nebudem preboha 😂... Už som tu písala ze keby neviem o com život je a čo dieťa potrebuje urobila by som si ho v 15tich... Partnera mam niekoľko rokov... Nejdem si robiť dieťa viem ze to je zodpovednosť chcela som len potlačiť túto túžbu a nevedela som ako, tak som chcela nejaké "rady" alebo ako to nazvať nemyslieť nato stále
Bože ľudia spamätajte sa... Chce iba názor od vás a nie jenutné komenty ktoré sú akurát tak trápne... Keď nemáte čo robiť radšej choďte doma niečo spraviť a tam sa zabávať s rodinou a nie tu... Demencia fakt 🤦♂️
uplne v pohode bud si babiku kup alebo si zaplat kurz a urob si tam svoju kludne si k nej kup aj vecicky neskor sa to zide nie je to ziaden problem lepsie takto ako nechcene tehotenstvo
@loginexistuje no chcela som ale ako ma tu už zdeptali že to je choré atď. Tak som na vazkach aby ma nezačalo okolie brat ako vadnu teda hlavne môj priateľ
@hettinka mam 18 rokov v 18 som potratila, od 13mam priateľa s ktorým som doteraz... Naši majú dosť peňazí ale nie tak ze by boli schopný mi platiť 500€kazdy mesiac je rozdiel ako zaplatiť raz 😉
Skús sa ozvať do poradne Alexis 🙂 https://www.alexisporadna.sk/
Ok, aspoň si priznas, ze vieš, že je nezodpovedné robiť si dieťa teraz. To ti kvitujem. Ved keď chceš potlačit túžbu pp deťoch, najdi si brigádu v detskom kútiku 😉 to je ideálna antikoncepcia 🤣 moje spolužiačky pracovali v detských kutikoch... Takú majú traumu, že doteraz vlastne deti nemajú. Ze tam si zažili dosť. A zasa nemyslim, že by si sa mala obávať toho, že ťa niekto uda, lebo sa jeho dieťo buchlo. No boooze, deti padaju. To by vsetky učiteľky v škôlkach museli byť dávno za mrežami. To je také hľadanie problémov na každé riešenie. Fakt, zamestnaj sa v detskom kútiku, kde budeš mat deti od 2 do 10 rokov a na vlastnej kozi uvidíš čo je to mat dieťa na krku 12 h, 24 h.
Nie, že vidím a pocujem susedovie Marienku.. To je úplne niečo iné. Ísť na návštevu na 3 hodiny pokocikovat a iné robiť v jasliach, v škôlke, v detskom kútiku, robiť animátora deťom, keď si s nimi 12 hodím a musíš ich prebalit, nakŕmiť, zabaviť, upokojit... Vyskusaj si najprv to, ak sa chceš starať o dieťa tak veľmi. A vravela si, že máš domáceho miláčika.. Neviem síce, čo máš, ale my s mužom vždy hovoríme, že predtým, než si spravíš dieťa, maj doma zviera. Aspoň 2. Nie jedno, lebo to je otrava. My mame 4 mačky. Musíš sa o ne starať, určiť im rezim, vychovať ich, usmerniť... A navyše dieťa a mačka je uuuuplne to isté. Neviem ako sú na tom psy, to nechovame, ale mačky a deti sú rovnaké. Takže trening trpezlivosti a doslednosti. A o pár rokov, keď budeš mat zázemie, prácu, bývanie, stáleho partnera, ktorý bude tiež deti chcieť ich môžeš mať koľko len chceš a uzivis. Poznam mnohých ľudí, ktorí by chceli veľa detí, no uživia iba 1, tak je rozumné mat jedno.. Proste tak, aby dieťa malo to, čo potrebuje. Nezijeme už na to, aby sme mali veľa potomstva, planéta je preludnena, kedysi mávali ľudia aj zo 10 deti aby aspoň 2-3 prežili do dospelosti a aby mal kto obriadit polia. Ale už žijeme iným životom, pre svoje deti chceme aby naplnali svoj potenciál, nie aby nemali na výber a museli makať ako roboty. A naplnanie potencialu sa dá iba tak, že podporujeme talenty deti a rozvijame ich. Keď ma moje dieťa veľmi dobrý hudobný sluch a je hudobne nadane, radšej mu budem platiť hodiny huslí, aby raz mohlo žiť svoj sen, namiesto toho, aby sme mali ešte ďalšie 2 deti a ani jeden z nich nemohol rozvíjať žiaden svoj talent, lebo na to nebudú peniaze. Dve deti sú lepšie ako jedno, ale treba pozerať aj na finančnú situáciu rodiny, lebo tu narozdiel od 2 a viac maciek platí aj to, že všetky výdavky sú x2. Fakt si to treba všetko najprv dobre premyslieť, preratat, vycislit, podľa toho si vybrať školu, aby ste zarábali toľko, aby ste u živili toľko deti, čo chcete mať a keď je dostatočná rezerva, zabrzpecene bývanie, dobre zázemie, práca, ktorá ti bude vyplacat dobrú materskú a neskôr sa do nej budeš môcť vrátiť, tak až potom sa rozhodnut, že ano, ideš do toho. A navyše, môžeš mať veľmi zle tehotenstvo, zlý pôrod. To je vždy ruská ruleta. Ja som počas tehotenstva skoro zomrela. Takže či na seba berieš aj takéto rizika. Ze tak veľmi chceš mať potomka, že pretrpis aj to, že budeš 9 mesiacov PN, z toho niekoľko mesiacov v nemocnici, bez rodiny, iba na nemocnicom lôžku. Môže sa ti rozvinúť predporodna, poporodna depresia, môže ťa opustiť partner, môžu sa ti všetci otočiť chrbtom, lebo si zla matka, keď máš depresiu (ľudia tomu nerozumeju...) atď... Dieťa nie je radosť a starosť iba po narodení. Jeho narodeniu predchádza 9 dlhých mesiacov, kedy môžeš x ľutovať to, že si sa na to dala. Je to komplexné. Zasa, vďaka bohu, že ľudia nerozmýšľaju nad všetkými dôsledkami pred tým, než chcú mať dieťa, lebo keď si niekto spraví analýzu, čo všetko naozaj hrozí, dieťa môže byť postihnuté, cely život nebudeš nič robiť, môže sa vám rozpadnut rodina, lebo nie každý pár ustoji postihnute dieťa, ty môžeš ostať poznačená pôrodom (aj také sa už stalo)... Toľko je tam rizik, že keď by si človek vypísal všetky, tak nikto nikdy v živote nemá žiadne dieťa, lebo by si povedal, že to nebude riskovať. A s deťmi je to rovnako. Švagriná pracuje v školke a predtým nez nastúpila do praxe tiež bola taka, ze strážiť deti ma kopu rizik a stále musíš mat oči na stopkach a všade je toľko nebezpecenstiev a aj sme sa na tom pohádali, lebo vtedy bola naozaj uzkostliva, až hystericka. Až v praxi pochopila, že ano, nebezpecenstva sú, ale deti nie sú z porcelanu. Ano, behajú, tak sa narazia, popadaju. Spadnú z preliezok, bijú sa hračkami, zhodia na seba niečo, vrazia hlavou do rohu stola,pricvaknu si prsty. Áno, všetko sa to deje, ale kým ty nezacnes robiť drámu, tak decko vstane, otrasie sa a ide ďalej. Netreba proste to riešiť všetko. A áno, hystericke matky sú... Ale len dovtedy, kým pochopia že deti nie sú z porcelanu. A sú také, čo ostávajú hystericke celý život, ale tých je menej
18 máš ,kedysi sa v 18 ludia brali ,každý nejako začínal aj skromnejšie a tu sme 🙏 Dnes sa dá škola robiť aj popri materstve ,chlapa máš ruky hádam zdravé ma a týmto by som to hádam aj ukončila. Každý nech sa stará sám o seba .
Mila autorka ja vobec nechapem preco sa tu do teba tolke navazaju a vobec nechapem tym argumentom, ze nevies o com je dieta, lebo si videla len susedine a ze si mas najst pracu v detskom kutiku, ze mozes umriet pri porode, mat depresii, postihnute dieta a neviem co. To je vsetko pravda, ale sak preboha ona nie je retardovana, ze jej toto je treba vysvetlovat. Ja som mala prve dieta v 30 a ani to susedine som nevidela ani v skolke som nerobila a ani sajnu som nemala , co to obnasa a ako sa nevyspim a ako mi to zmeni zivot a tu som. Keby teraz deti mali mat len tie, co si to realne vyskusali a maju realne ocakavania, tak asi nerodime vobec. Jasne hlavna otazka je skola a financne zabezpecenie. Toto si zvaz, porozpravaj sa s partnerom a hotovo. Ak zistis, ze ta skola nebavi, ze chcete s partnerom to iste a aj on je nakloneny dietatu, ze mate stabilny aspon jeden prijem a ze mate kde byvat, tak si urob dieta hoc aj v 18tich ked je to to, co chces. Nebudes ani prva ani posledna a nikto ti nezaruci ze zrivna tato cesta nie je pre teba ta spravna. Mam takuto babu v mojej blizkej rodine, brali sa ked mala ona tesne po maturite, byvali u rodicov. Chalan tiez nesiel na vysku, pracoval a pracuje dodnes stabilne. Prve dieta porodila tesne pred 20tkou, teraz uz ma druhe, postavili si vlastny dom postupne, ona dostudovala externe pedagogicku nadstavbu popri materskej, lebo by ju bavilo pracovat v skolke. Je odomna mladsia o 10 rokov, ale ked sa s nou bavim, mam pocit ze sa bavim s rovesnickou, lebo mame rovnake problemy a riesime rovnake veci. Ja v jej veku som vo velkom zurovala po intrakoch a dieta bola pre mna nocna mora. Kto posudi, koho cesta bola lepsia? Ju tiez vsetci odsudzovali, na co sa vydava mlada a ma deti a ona je uplne spokojna a stastna v tomto rodinnom zivote. Takze nenechaj sa odradit tu nejakymi recami, znies celkom rozumne, ze si vies dva a dva spocitat a nemat dieta absolutne nezabezpecena, takze ak sa ti podari vytvorit pidmienky a budes to tak citit, smelo do toho. A ked nie, tak si kludne kup babiku. Ale teda to tiez najprv oznam partnerovi, nech nekuka na teba zmatene. Ak s nim chces realne dieta, tak takuto uchylku musi akceptovat lavou zadnou ak ta miluje. A blbe reci si nevsimaj, ludia si take hovadiny pokupuju a take divne veci doma robia, ze jedna babika, ktoru oblecies a ktora ma mimochodom dost velku zberatelsku hodnotu je uplne v pohode.
Mne sa vôbec nezdá čudné, že chceš v 18 dieťa. Ja som od cca 16-17 mala v tomto jasno. Ale ja som potom mala staršieho priateľa, s robotou aj bývaním, ktorý do toho chcel ísť, takže v 19 už mi nič nebránilo, keďže aj odrobené som už mala dosť na to, aby mi vyšla materská a mala som akú-taku finančnú rezervu. Znieš rozumne, takže určite sama vieš, že už teraz môžeš začať robiť niečo pre to, aby si o pár rokov bábätko mohla mať. Viem, že teraz je na to riadne blbá situácia, ale môžeš skúsiť nájsť si brigádu, kľudne aj druhú na vyplnenie času, peniažky si odkladať, začať si robiť prehľad, čo stojí starostlivosť o dieťa, čo stojí nájom a tak. A znie to ako klišé, ale aj užívať si to, čo sa s dieťatkom už potom nebude dať 😁 vyspávanie, vylihovanie vo vani, kľud a priestor na bežné denné aktivity, posedenie si na záchode 😝 ale podľa mňa prvý predpoklad na to byť dobrou mamou si už splnila- to je zodpovednosť a správne načasovanie materstva. Lebo byť mamou je tisíckrát krajšie a viac si to užiješ, keď na to budeš mať dobré podmienky.
Pre mňa lepšie mladá baba, čo chce mať rodinu a zázemie a zároveň má dosť v hlave na to,aby rozmýšľala triezvo a uvedomuje si,že na dieťa zatiaľ nie sú podmienky ako mladá chcanda behajuca po baroch s xy partnermi za sebou a bez cieľa v živote.😉V prvom rade dorob skolu.Byvanie a veď sama vieš ako by to malo byť.A hlavne chlap...či je taký,onaký,od 13tich spolu je dosť riziko,no uvidíš až začnete spolu budovať,či to zvládne,či spolu zostanete.Ak tu real bábiku chces,tak si ju jednoducho zaobstaraj.Kolko žien ju má,veď to nie je nič na odsúdenie..pokial to nejde to extrému.A píšeš,že plačeš od zufalstva-mozno by bolo fajn pohovoriť si so psychologičkou,na tom nič nie je,naučí ťa ako zvládať stavy smútku a zúfalstva.To už podľa mňa nie je celkom o.k sa kvôli tomu až tak strasne trápiť.Ja som otehotnela prvý krat v 20tke a krásne som to zvládla aj bez chlapa,užívala som si to.No bola iná doba,mala som hneď po škole prácu,bývanie bolo jednoduchšie ako teraz.Najprv sa trochu zabezpeč,lebo môže sa stať,že budeš aj slobodná mama čo ti samozrejme neprajem
@hettinka moja mama nevedela ze som potratila
@hettinka variť prať upratovať žehliť atď.. To ste kde zase nato rpsili že sa o seba čo sa týchto veci týka neviem ☹️😉
@lucilaines ďakujem ti za peknú a úprimnú odpoveď, si zlata a pochopila si to presne tak ako som to myslela...
@thoughtfulweirdo áno dobre ďakujem ti za radosť 😉
Opis tvojej situacie je pre mna dostatocnou antikoncepciou. Maj rozum,dieta potrebuje rozumnu matku a nie taku,ktora kona zufalo. Aj ja som tuzila po detoch dost skoro,ale vzdy som mala rozum. Skola dokoncena musi byt,byvanie taktiez a az potom sa mozes tesit na dieta. Co mu das? Kam hlavu sklonite? Nedokoncena skola,ziadne financie a byvanie,to vam aj vztah s priatelom pokazi. Dieta sa z prezliekania a mojkania nenaje ani neoblecie.
Ja tiež nechápem, čo ju tu dávate dole. Podľa mňa je to úplne normálny materinsky pud. Kedysi ženy v 18 rodili úplne bežne a boli ženami v domacnosti... muž ich živil. To len táto chorá doba nám hovorí, že prvé dieťa tak v 30tke, že najprv obligátne si spravíme vysokú, čiže aj taki jedinci, ktorí na vysokej škole nemajú čo robiť, potom si dáme hypotéku na 30 rokov, potom budeme cestovať, v 30tke sa budeme snažiť otehotnieť a potom si odtrpíme to strašne dieťa, ktoré plače a grga a budeme nasr... zvyšok života.
Autorka. Nerieš to s modrým kurnikom, ale v prvom rade s priateľom. Keď budete pripravení na dieťa, proste ho budete mať.
Joooooj materine chrasty....ale ti tu nakladaju !
Pritom ty máš veľmi reálnu predstavu a veľmi dobre chápeš že v situacii v ktorej si, sa nedá mať dieťa. Si mladá, aj tvoj partner, končiš SŠ, VŠ pred sebou, nemáš zamestnanie, svoje financie, vlastné bývanie. Ani ty ani tvoj partner ešte nie ste v stave mať dieťa a plnohodnotne sa on postarat, bez obáv, práve teraz. Rozmýšľaš a stavias sa k tomu zodpovedne, rozumne a realisticky. Klobúk dolu.
ALE cítiš obrovskú túžbu po dieťati. Preto sa tu pytas ako túto túžbu potlačiť, ako riešiť rozburene hormóny aby si sa netrapila.
Či by ti pomohla bábika ? Netuším . možno áno, možno nie. možno by ťa viac rozhodila v túžbe a nejako by ťa to psychicky zdolalo. Neviem ti inak poradiť, len aby si skúsila psychologičku. Nikto vhodnejsi mi nenapada. Uz vonkoncom nie premudrele kotkodaky tu na Mk.
Ak máš niekoho v rodine vo má malé bábo skús si to s ním cez noc keď prereve celú noc dokaka sa 3x za sebou až po lopatky ono ťa to prejde
@cacianka ďakujem ti za názor aspoň niekto tu číta medzi riadkami 😉