icon

Ultimátum od rodiny

gab1kaaa
20. feb 2014

Aby som na začiatok objasnila situaciu, som dlhodobejšie nezamestnaná, nie dobrovolne, prácu si hľadám, chodím na pohovory, par krat som bola aj uspešna ale po krátkom čase v práci sa vyskytol vždy nejaky háčik -neseriozny zamestnavateľ - práca na čierno, nevyplácanie mzdy atď.
S priateľom žijeme u mojich rodičov, on pracuje, prispieva na domacnosť, ale našim to nestačí, chcu aby som prispievala aj ja. Začali sa do toho montovať moji starší súrodenci. Mám pocit že sa proti mne spikla celá rodina, dohodli sa a dali mi ultimátum (počas vianoc) že ak si nenajdem pracu do veľkej noci, pôjdem pracovať do Švajčiarska - dlhé roky tam žije moja sestra. Možno si poviete, že čo by ste dali za takú príležitoť odísť do zahraničia ALE - musela by som ísť sama, priateľ by ostal tu a neviem si predstaviť že by žil u našich keby som tu nebola ja, ku svojim rodičom isť nechce. Pracovať by som mala ako au-pair v albanskej rodine 😕 takisto by som u nich aj bývala - čiže pracovná doba 24hod. denne, reč neviem. Nedokažem si to predstaviť. Neviem ako riešiť tuto situaciu, je dosť nepravdepodobne že si stihnem prácu dovtedy najsť.. Najradšej by sme sa s priateľom osamostatnili aby sa nam nemiešali do života ale z jedneho prijmu sa to neda.. Posledne dni už kvoli tomu nespavam..

digysa
20. feb 2014

@gab1kaaa mala som 21 rokov a 6-ty rok som chodila so svojim priatelom . Presne ako ty...... dokonca som mala uz aj snubny prsten od neho.
Myslim, ze tvojim problemom je tvoj priatel...robis, riadis, konas a zijes zivot pre neho. Mozno by som do toho Svajciarska neodisla.....ale priatel by Ta mal podporit v tvojom profesionalom vyvoji....som si ista, ze ked budete zit z jeho platu este takych 5 rokov, tak sa zoberie on niekde....
Ja presne viem, co prezivas.....akurat ja som nezila pre priatela, ale ja som ZILA. Dobry vztah by ta nemal brzdit, ale mal by ta hnat dopredu.

A samozrejme suhlasim s @mima4 a @zlaty_cajik ( ako vzdy 😝 )

Apropo....priatel odisiel pracovat do Australie, snubny prsten som vymenila so sestrou za zlatu retiazku a ja som som si to namierila do USA, kde som stretla svojho teraz uz manzela... 😅

borkavan
20. feb 2014

@lili_mia vieš,keď si si nenašla doteraz prácu a to intenzívne hladáš, tak sa neboj, že počas absolventskej si nájdeš prácu. Možno hej, držím palce, ale skôr nie. ale budeš mať skúsenosti a to je veľa.
Ja som napr. ked som bola nezamestnaná, tak som robila aktivačné práce... či ako sa to volalo vtedy. To som mala len o pár korún naviac a upratovala som v domove dôchodcov hovná a šťanky a robila som aj soboty aj nedele..
A žiadna ponuka mi vtedy iná neprišla. Daj sa na tu absolvenstkú prax, len ti to pomôže a ostaneš doma s priateľom a nebudeš musieť robiť albáncom au-pair. Ja som robila au-pair Angličanom v Anglicku, a kamoška černochom.... no bol to sakra rozdiel. nechoj k tým albáncom, zneužijú ťa na sex alebo na iné podradné práce. budeš tam robiť slúžku.

borkavan
20. feb 2014

@digysa no neviem, či jej problémom je jej priateľ. skôr rodina, ktorá ju nevie podržať a nájsť jej miesto, alebo pokúsiť sa. neviem aké sú možnosti. jediné čo jej vedia nájsť je na čieno práca u albáncov. otras. Robila som v živote hocičo... aj au-pair, aj upratovačku, aj sekretárku... teraz učím. Ale nikdy by som neposlala svoje dieťa robiť pre albáncov na čierno. NIKDY. Mala som dočinia s arabmi v Anglicku... je to iná mentalita.

borkavan
20. feb 2014

@gab1kaaa správa pre lili-mia je pre teba vyššie. 😉

borkavan
20. feb 2014

@lili_mia hihi, prepáč, tá správa patrí gabke. 😉

borkavan
20. feb 2014

@zeleny_cajik ja s tebou nesúhlasím. Nikto nevie, ako dlho bude s praiteľom, či celý život alebo už len mesiac. A všetky kurzy zručnosti stoja prachy. Na úrade práce ponúkajú hovno. Asi si nebola dlhodobo nezamestnaná ako ja alebo táto slečna.
@gab1kaaa vôbec nepočúvaj rady, že sa upínaš na priateľa. Riadia ti tu dievčatá, čo nezažili to čo ty.... chodíš, zhánaš, nesedíš doma a nikto ťa nechce. Ja som to zažila. A dôvod bol, že som chodila externe na vyšku a každý radšej zobral dievča, čo nebude potrebovať volno na skúšky a prednášky. Vyšku som nechať nechcela, teraz ma živí. Ale vtedy ma živiť nemohla, lebo učiť bez papiera sa nedá.
Takže choď na tu absolvenstku prax a odmietni albancov. slušne to vysvelti rodičom, že je to hovadina robiť na čierno, neráta sa ti to ani do dôchodku ani nikde a nezarobíš.
Podľa mňa im vadí tvoj priateľ, že tam býva. Tam bude pes zakopaný.

gab1kaaa
autor
21. feb 2014

@borkavan ďakujem, tiež som nad tym premyšlala, lenže nebyť jeho tak si nemôžem dovoliť nič, moji rodičia si zafixovali že keď už mam frajera tak sa nemusia o mňa starať - on mi zaplatil celu stužkovu - od šiat, kadernika, pohostenie, teraz mi zaplatil vodičák.. oni tie peniaze radšej prepiju a prefajčia a nieje to mala suma. Takže ak by povedali jedno krive slovo na jeho adresu, asi ich niekam pošlem.
Mojím rodičom je jedno kde budem pracovať, hlavne aby som robila a posielala im peniaze..
Na tu absolventku prax sa idem dnes opytať.. uvidim čo mi povedia.

tajomna21
21. feb 2014

@gab1kaaa tak v tvojom poslednom prispevku je vysvetleny aj postoj tvojich rodicov .... prepiju, prefajcia .... preto ta zenu do prace a bez ohladu na to, ci ti nieco hrozi alebo nie .... na cierno ist robit k albancom, tak to by som nesla a este do cudziny, ani za nadstandardny prijem .... neviem, aku pracu si hladas, ze nevies najst, ale na to, aby ste sa s priatelom mohli osamostatnit mozes vykonavat hocijaku pracu (predavacka, upratovacka, pomocnica v kuchyni atd) a co ja teda vidim, tak minimalne predavacky a pokladnicky hladaju stale a vsade ....

kofoluska
21. feb 2014

@gab1kaaa Manzel pracuje tu na SVK - pre Svajciarov. A ma kopec kamaratov vo Svajciarsku - Slovakov, co tam odisli za pracou. Svajciarsko nie je Slovensko, na ciernu pracu by si velmi rychlo doplatila. Najma teraz, ked schvalili referendum, ktore vo svojom prispevku spomina mnamko. Svajciari su .... rozmyslam ako to slusne napisat :D. Nemaju radi cudzincov a neseru sa s nimi. A aj oni sami maju na vlastne zivoty krute pravidla. Ako priklad - maju zahradky tak ako je bezne aj u nas na Slovensku. Na zahradke mas aj chatku. NESMU v tych chatkach prespavat, mozu sa tam zdrziavat len cez den. Dalsia vec je, ze maju zakonom dane, ze NESMU chovat len jedno domace zviera, ale musi byt v pare - cize minimalne dve. A to su prkotinky draha. Oproti ciernej praci v tejto krajine je to prd do hliny. Alebo Tvoji rodicia Ta xcu potom chodit do basy navstevovat? Ci tuzia po tom, aby si mala niekde zaznam s tym, ze do danej krajiny mas dozivotny zakaz vstupu? Este aj Tvoja sestra by si tym mohla pekne zavarit.
Toto nie su reci typu "jedna pani povedala", s manzelovym sefom sa stretavam vzdy, ked je v Bratislave. Raz som bola za manzelom, ked bol sluzobne v Zurichu. To, ako Svajciari ziju mam teda z prvej ruky - vlastna skusenost a to, co hovori jeho sef.

nigguska
21. feb 2014

@gab1kaaa Ahoj,
podla toho co pises,je navyssi cas sa odstahovat....
Najdite si garsonku(vam dvom to bude stacit) a na to jeho plat urcite bude stacit! Aj ked neviem kolko zaraba,ale bude. Ja som bola na materske js malym dietatom a zarabal len manzel. Isli sme do podnajmu do 2izbaku za 450eur! a on zarabal 550eur+moja materska 200E. Z toho som dokazala nakupit veci pre maleho,plienky,stravu pre nas a ucty za poistky a j telefony. Tak si myslim,ze pokial ste len dvaja tak sa to da zvladnut.
A tebe staci,aby si si nasla zatial aspon nejaku brigadu alebo pracu na dohodu a mohla hradit aspon stravu. Potom neskor sa urcite nejaka praca na TTp najde a ked budes sikovna tak v danej firme,predajni si ta nechaju len musis ukazat,co v tebe je a nie vyhovar sa,ze praca nie je.....
Takze to skus!
A este k tvojim rodicom...urcite im neposielaj ziadne peniaze ked sa osamostatnite.

lucenka911
21. feb 2014

No urcite by ste sa mali osamostatnit,lebo aj keby, ze si najdes pracu tak budu chciet stale viac a viac, pokial budete sami nikto vam nemoze nic vycitat a sa starat do vas, a dokazes ze sa vies o seba postarat aj ked o to asi neide ale o tie peniaze kedze pises ze ich radsej prepiju a prefajcia podla mna jr im jedno ci mbudes driet na albancov alebo umyvat zachody zaklad je aby si im davala peniaze a stale viac si budu vyzadovat tak hlavu hore urcite to zvladnete

minax
21. feb 2014

@gab1kaaa ahoj, precitala som si celu diskusiu, ale nenasla som nikde, ze by si napisala co si vlastne vystudovala a aky typ prace si zhanas 🙂) co je myslim dost podstatne aby sme ti vedeli pomoct.. predpokladam ze si niekedy teraz ukoncila strednu skolu. ale aku? ucnovku, gymnazium? ovladas nejaky jazyk?
vies, pokial si ukoncila ucnovku, neverim ze je az taky obrovsky problem najst si pracu. a pokial si ukoncila gymnazium a nepokracovala si na vysoku skolu, tak sa velmi necuduj ze pracu nevies najst. ucelom gymnazia je pripravit predovsetkym na dalsie studium, kedze sa na nic konkretne nespecializujes.
mimochodom ja som tiez z kosic, a od svojich 16tich som mala kazde letne prazdniny brigadu. a to som si nasla sama bez pomoci rodicov. boli to aj manualne prace, aj praca sprievodcu. teraz koncim posledny rocnik na VS ale uz dva roky mam 2 prace, a tiez som si ich nasla sama bez vecsej namahy. treba nieco robit, aby si sa zdokonalila v oblasti ktoru si vyberies, a nie vyhovarat sa na stupen nezamestnanosti v nasom kraji, ktori mimochodom vytvaraju prevazne romovia, ktorych je tu dost, ale ktori o pracu zaujem ani nemaju. ak neovladas cudzie jazyky, tak by som ti odporucila zacat prave tam, kedze bez toho sa nepohnes uz pomaly ani pri manualnej praci. pripadne by som pouvazovala nad odchodom do zahranicia 🙂

kiki68
21. feb 2014

ist niekam do inej krajiny proti svojej voli, to mi pride ako veeelmi zly napad. A uz vobec ist byvat niekam do rodiny ked mas tuto priatela. Sa odstahujte alebo odidte do zahranicia spolu. Miesto si urcite najdes,ale nejaku rec budes potrebovat vediet. Takze si sprav nejaky ten kurz cudzieho jazyka,odporucam nemcinu,lebo rakusko je dost blizko a odtial sa nastartuj. Urcite nie do svajcu,by ma drblo, nemusim ich mentalitu, nezvladla by som to tam. Tie tam mam rodinu a preto viem,ze co je to tam za mentalitu. Ked nevies rec,tak nikam nechod a toboz nie do rodiny,ktoru Ti niekto zabezpeci. To by zle dopadlo.

nivi
21. feb 2014

na vasom mieste by som sa osamostantnila aj za cenu, ze by ste sli do podnajmu s viacerymi. izba predsa len vyjde lacnejsie ako garsonka alebo 1iz.
urcite nechod do zahranicia pracovat ku barskomu na cierno. ak do zaranicia tak si vybav legalnu pracu.

a zacni robit hocikde, aj nekvalifikovanu pracu nazaciatok. popri tom posielaj dalej zivotopisy, nespoliehaj sa len na agentury. vsimaj si aj inzeraty v obchodoch, obcas mavaju vyvesene, ze hladaju bud predavacky, dokladocov, pomocnice....

cta
21. feb 2014

@gab1kaaa Teraz baby akože bez urážky ALE niektoré z Vás by si mali prečítať zákon a overiť si čo tu točíte za hlúposti. Zákon sa menil ak by aj Gabika išla na absolvenstkú prax a nepáči sa jej tak ju z evidencie vyradia a ona je v prdeli slušne povedané, pretože urad práce jej ponúkne nejakú prax a keď sa jej nelúbi tak ok môžeš odísť ale v tom prípade ju vyradia s evidencie a bude si musieť platiť zdravotnu sama. Tak isto je to aj s aktivačnými pracami. Je ešte ešte možnosť na dobrovolnicku. Ale absolventskú prax môžeš zrúšiť iba tým, že si nájdeš prácu ale nemôžeš si povedať viete čo mne sa to nelúbi nebudem to robiť pretože v tom prípade ťa pošlu kade lahšie a ešte na to doplatíš a navyše absolvenstká je teraz skoro 200 eur takže aj to je niečo. Robiš 4 hodiny denne a to sa už nejak dá prežiť. Viem to pretože zákony poznám a denodene s nimi robím a poľku toho čo ste tu povedali je kopa somarín vďaka ktorým ju privediete maximálne len do problémov.
@gab1kaaa ak máš záujem pošli mi SS a môžem Ti poradiť prípadne sa pozrieť či by som Ti niečo nevedela zohnať síce neviem odkial si ale určite by sa niečo našlo

nasta55
21. feb 2014

tak ak ma dobru pracu, tak by mal aj dobre zarabat. pohladajte si zatial niaky lacnejsi podnájom, kym si nenajdes pracu.

nasta55
21. feb 2014

@gab1kaaa tak ak ma dobru pracu, tak by mal aj dobre zarabat. pohladajte si zatial niaky lacnejsi podnájom, kym si nenajdes pracu.

sakura77
21. feb 2014

nie je nad podporu rodiny... 😒

digysa
21. feb 2014

@borkavan Suhlasim.... rodina jej tiez toho vela neposkytuje.... ALe napr. ja presne v jej rokoch, presne v rovnakom stadiu chodenia som teda s priatelom nemohla zit u rodicov. To je trosku divne...
Ale zas jej rodicia su celi divni....ked to tu citam. Asi by som som zohla chrbat zobrala akukolvek pracu a odisla s priatelom do prenajmu.

A @nasta55 tu tiez dobre napisala..... priatel ma vraj dobru pracu, ale pritom nezarobi ani na to, aby mohli odist od jej rodicov..... To je aka dobra praca??

anatalia77
21. feb 2014

@digysa na vychodnom slovensku je kazda praca "dobra".

digysa
21. feb 2014

@anatalia77 jaj...aha, uz chapem. 😉

borkavan
21. feb 2014

@digysa tiež som v jej veku nemohla býavať u našich s priateľom. Vlastne ma to ani nenapadlo. Ale dnes je iná doba. Učím na strednej, teda skôr bývalej učňovke. Osudy sú rôzne. Tam je bežné, že dvaja spolu chodia a bývajú u jedného z rodičov, a obaja napr. chodia do našej školy....
a hej na tom sa zhodneme (hocijaka práca a odísť od rodičov), a preto by, si @gab1kaaa mala zobrať tu absolventsku prax tu ti dajú určite a potom ak nenájdeš prácu, zohnúť chrbát a zobrať hocijakú prácu a odísť do garsonky s priateľom. Ved ked to zvladla @nigguska s jedným dieťaťom, čo klobúk dolu, vážne. Tak gab1kaaaa to musíš zvládnuť s priateľom.
Držím ti palce. A neboj sa.

borkavan
21. feb 2014

@gab1kaaa potom sa ozvi, ako si dopadla. držím palce. a neboj sa budúcnosti, už bude len lepšia a lepšia. Vidím, že máš v priateľovi podporu, tak to je super.

maribell
21. feb 2014

@gab1kaaa prepac ja ta nechcem urazit ..mozno etse o zivote nic neviem ale ja to ultimatum chapem ..moj otec ma dom v ktorom byval jeho brat ..tiez zozaciatku nemohol najst pracu a skoncilo to tak ze je nezamestnany uz viac rokov ..a ziv takeho cloveka...to nieje len tak ..moj mm ked si nevedel najst pracu tak zobral prvu co prisla.. aj ked za malo penazi ale nesedel doma ..skus to aj ty ..chod vykladat tovar to tesca, kauflandu ..nieje to praca za 700eur ale aspon nieco

lili_mia
21. feb 2014

@borkavan V pohodeeee 🙂 kto nezažil úrad práce a hľadanie si práce, kde v inzeráte uvádzajú angličtina alebo nemčina, ale konateľ Ti povie, že nepostupuješ, pretože nevieš po maďarsky a to priamo pred pracovníčkou úradu práce (tie ich hromadné výberove konania) .. či telefonát o 15tej poobede, že o 18tej v daný deň máš prísť na pohovor a Ty máš náhodou doma na stráženie kamoškine dieťa, nemáš ho komu ďalej posunúť a oni, že si máš vybrať, čo Ti je prednejšie .. či prídeš na pohovor asistenka do kancelárie a zrazu na mieste je z toho pozícia executive manager, teda jasné že nevieš patrične reagovať .. to, čo sa deje posledné mesiace, nechápem .. kto nezažil, nepochopí .. mňa tak počas posledného ročníka výšky odpinkávali, že sa nedá, že si ten jedeň školy budem musieť nahradiť .. ja ok, ten rok sa bude dať vydržať .. a viete čo slečna, ved budete mať skúšky, to asi budete chcieť voľno, tak nič z toho .. v jednej chýrnej IT firme v KE!!! tak sa po večeroch učím na IT certifikáciu a zostáva mi dúfať, že ked sa to nadriem, tak ma vezmú do firmy s tým, že mi tie skúšky zaplatia 😎 kedže firma potom môže mať zľavy na certifikácie z toho smeru aj pre ostatných zamestnancov

borkavan
21. feb 2014

@lili_mia no vidím, že si si tiež užila. Ja som napr. na také pohovory, kde mi zavovali, že prídite za dve hodiny... lebo toto a hento nerada chodila. Vedela som, že je to neseriozna firma a už hneď zo začiatku s tebou mávajú. Ale vždy som šla, lebo čo ak by.... a nikdy.
A pritom som žila 3 roky vo Walese a tam som si tiež zháňala prácu a tam je to úplne iné. také uvolnené, v pohode.... proste žiadne vydierania ani nič. Síce mi kolkokrát podrazili nohy Poľky, lebo tie brali prácu pod minimálnu mzdu.

digysa
21. feb 2014

@borkavan Vsetko, co si napisala suhlasim, ale s tou dobou vobec nie. Dobu robime MY...doba nie je ina.....
Moja sestra ma dceru (20 rokov) a mozem ti povedat, ze nehrozi, aby dcere velkoryso poskytla "ubytovanie" pre jej frajera ... To teda v ziadnom pripade.
A o 15 rokov, ked bude mat moja dcera 20, tak urcite neposkytnem dcerinemu frajerovi ubytovanie ani ja........ Ak chcu dvaja ludia zit spolu, tak musia byt na to pripraveni. Len laska nestaci --- uz je ina doba 😉 a ci nie?

Preto moja neter studuje, aby si mohla na to svoje bidielko raz zarobit nemusela byvat s frajerom u mamicky.

lili_mia
21. feb 2014

@borkavan Akurát dnes som narazila na článok odevníckej firmy vo Svidníku, tá čo šije obleky našim poslancom a vyváža do zahraničia, niekoľkoročný článok. Tam píšu aká bola situácia s prácou po páde komunizmu, ľudia sa ocitali na dlažbe a museli nájsť spôsob ako prežiť. Povedala som si, že dnešok je podobný, treba nájsť spôsob ako prežiť a dostať sa hore 😉 Idem prerobiť svoje CV, na profesii a linked in. A budem sa hlásiť ku všetkým kurzom, čo som si urobila, nebudem schovávať ani projektový manažment pre neziskové organizácie hoc sa budem hlásiť na pozíciu referenta predaja cestovných lístkov 😀 😀 😀

borkavan
21. feb 2014

@lili_mia no ja ti poviem pravdu, že všetku prácu, ktorú som na SR dostala... tak som vždy klamala na pohovore. Proste som si vždy primyslela niečo, čo som nikdy nerobila alebo situácie, ktoré som nikdy nezažila, len preto aby som spravila dojem. A ked som hovorila pravdu, nikdy ma nezobrali.
A presne, daj si tam úplne všetko čo si doteraz dosiahla. Ja to stále hovorím aj študentom, na SR stále zavážia papiere.... nie prax. čím viac potvrdení, školení, projektov a iných vecí... tým lepšie.
Ja mám tiež v životopise všetky certifikáty, ktoré som si porobila v tom Walese. A pritom sme to mali od zamestnávateľa nakázané, lebo tam mali taký systém. Ale to nikto nemusí vedieť.
držím palce na nájdenie si práce. Napr. ja si teraz ešte dorábam učitelstvo angl. jazyka a literatúry na vyške. V máji mám štátnice. Ale po tomto si dovolím tvrdiť, že už nebudem mať o prácu núdzu. Teda dúfam.
@gab1kaaa

cobhan
21. feb 2014

@gab1kaaa neviem co mas za sestru ale dohodit ti miesto prostitutky, to sa moc nerobi. Nikto sudny by nesiel robit k albancom a uz vobec nie nacierno a vo Svajci. Skus si najst nejaku robotu doma, hocijaku a odstahujte sa co najskor. Este nemas prekazky typu dieta, nie si viazana otvaracou dobou skolky, vyuzi to a ber vsetko, co pride.