Umiera nám dedko

3. nov 2021

Baby, mame v rodine taku situaciu neprijemnu. Máme deduška 78 ročného. Stará sa o neho manželka. Tá je mladšia od neho tak vladze este v pohode. Deduško mal uz dlhsie problemy. Je leziaci priblizne 3 roky. Nevnimal uz vobec, nepoznal nas ani manzelku jeho. Priblizne dva mesiace dozadu sa mu pohoršilo. Mysleli si ze ma Covid, ale bol testovany a covid nemal. Zacal mal problem s dychanim, jedenim. Az nakoniec prestal jest. Bol privolany jeho obvodny lekar. Lekar odporucil deduška nechat tak. Deduško nám umiera na starobu. Zo dňa na den prestal jesť a piť. Vraj mu uz neni pomoci. Dnes je treti den bez jedla a vody. Chodíme za nim, len leží a spí. Mne to ale nedá, mne sa to nezda. Ma sa takto nechat clovek bez vody a jedla? Je toto bezny postup? V nemocnici ho vraj nechcu, vraj mu už neni pomoci aj ked pri vysetreniach mal vsetko poriadlu. Ma clovek umret bez jedla a vody? Kolko clovek tak vydrzi? Som z toho nešťastná, deduško mi je veľmi blízky 😓😓

ticko
3. nov 2021

To určite nie pitmu treba dávať aj keď trocha nasilu injekciou striekačkou k tomu drinky to bi mal predpísať aj lekár ja co viena starobu umierajú tak 85 ročný cca je to dlhý boj držím palce

maximilie
3. nov 2021

Nie som lekár, nevyjadrim sa ako odborník, ale naozaj by sa tento postup nepáčil ani mne. Môj 80r svokor chodí hrať tenis, stále pracuje, súdi sa so susedom o nejaké pozemky.... skratka... 78r ešte nie je tak starý, aby ho nechali umrieť na starobu😒
A už vôbec sa mi nevidí, že tak nechajú pacienta trápiť. Ja by som trvala na tom, aby ho vzali do nemocnice a urobili pre neho všetko. Aj keď je už 3r ležiaci.
Nevidím do toho, ako píšem nie som lekár a nepoznám jeho zdravotný stav. Veľmi smutné. Aspoň pri nom sed, hladkaj ho za ruku, .... nech vie, že nie je sám a mate ho radi.

autor
3. nov 2021

@ticko nevie prehltnut. Nasilu by sa zadusil 😓

loginexistuje
3. nov 2021

aspon navlhcenou handrickou usta omyvat kocku ladu cmulat alebo slamkou a zavoalt jeho obvodneho domov a nech mu da infuzku doma alebo nejaku sestricku urcite najdete

petulda333
3. nov 2021

Je mi to luto,muzova babka zomrela nedavno. Ona mala aj ine problemy,tak bola v nemocnici. Tie v ramci moznosti vyriesili a prepustili,pretoze tiez uz nevedeli jej pomoct. Akurat dali nieco proti bolesti. Sestricka na oddeleni poradila doliecovak,no volny nebol. Mali ju doma. Malo jedla a napokon prestala jest,len spala a na 3. den zomrela. Ja chapem,ze to nechces nechat tak,na druhej strane,ale chapem aj nemocnicu. Nk co s nim? Ak mu nie je pomoci uz. Muzova babka v ndmicnici dostavala infuzie,lebo ndjedla,no nepomohlj jej,len oddialili to ,co sa napokon aj stalo.

heidy222
3. nov 2021

Je Mi to velmi luto, Ale aka je alternativa? Tekutiny cez infuzie a jedlo sondou? Treba si Polozit otazky: Ake Ma choroby, Su liecitelne? Aku kvalitu Mal posledne 3 roky? Mam pocit, ze trpi teraz?

petulda333
3. nov 2021

Nieck mixovqne striekackou by nezvladol?

autor
3. nov 2021

@petulda333 nie, nevie uz prehltat.

deti95060810
3. nov 2021

@ticko nie všetci umierajú na starobu v 85 ... Niekto je opotrebovaný oveľa skôr... Mne mama zomrela v nemocnici a doteraz nevieme ani čo sa stalo. Jednoducho prišiel koniec...

deti95060810
3. nov 2021

aspoň mu skúste pery pretierať alebo ľadom, alebo nejakou handričkou, ...

petulda333
3. nov 2021

Fuu,tak neviem. Ani nevidm co by s nim robili v nemocnici. Nevyznam sa ci su nejake moznosti,aby dostal potravu. A ci by mu to smrt akurat len neposunulo o par dni

autor
3. nov 2021

@heidy222 ano, sondou a infuzie? Deduško vyzera ze netrpi. Zo života nemal uz nic. Manzelka sa starala o neho velmi dobre s laskou. Aj ked je mladsia ovela, bola to jeho druha zena ale starala sa ako vedela. Teraz uz nevie co robit. Tak len je pri nom stale. Deduško vyzera stale rovnako, pochudol síce ale nevyzera zeby trpel. Mne sa ale toto nepáči 😓😓 keby ho zoberu do nemocnice, vraj by umrel tak ci tak a bez rodiny v nemocnici. Teraz len mame byt pri nom a cakat. Cakať na jeho smrt. Pretoze treti den je bez jedla a vody. Ale kolko takto vydrzi? Je to hrozne co prežívam 😓

schatzinkaschatzinko
3. nov 2021

Tym, ze pan umiera sa pripravuje aj telo na smrt. Odmieta tekutiny a jedlo, co je prirodzené. Clovek, ktory nevníma a nevie prehltat nemoze ani dostavat tekutinu alebo jedlo cez usta, pretoze by to vdychol. Evidentne sa uz nachadza na konci svojej zivotnej cesty. V tej faze sa vlhci ustna dutina vodou, napr na spongii trosku a ak ma bolesti, dusnost, etc riesi sa to miernenim symptomov. On nevyhladne ani nevysmädne, je to prirodzeny proces. Vela sil prajem.

petulda333
3. nov 2021

Tak potom ho nechajte dozit doma. Je to tazke,ale jemu uz fakt nepomozes. Ja sa v takej chvili zamyslam ci by som ja chcela pomoc,alebo aby ma nechali ist za lepsim,ak sa to tak da povedat.

schatzinkaschatzinko
3. nov 2021

Co by sa dosiahlo infuziami? Predlzilo Martyrium? Chvalabohu ma to šťastie, ze moze byt so svojimi blizkymi. To je velky dar. A je uzasne, ze mu ma kto tu ruku drzat,nez zomriet sam v nemocnici.

autor
3. nov 2021

@schatzinkaschatzinko takto nam to aj obvodny lerak vysvetlil 😓 ale je to hrozne, nezazili sme este nieco taketo. Ani nespim v noci, jest mi nechuti. Stale cakam a pozeram telefon ci mi jeho manzelka nevola/nepise 😓 ona mu tie usta potiera vodou, stale ho polohuje ako doteraz, prebaluje. Stale sa stara rovnako ako najlepsie vie.

buzby
3. nov 2021

My sme mali v rodine podobný prípad ( manželov starý otec sa však napokon pozbieral) avšak známa, ktorá dlhé roky pracovala v nemocnici, vravela, že takého človeka treba nechať proste odísť v pokoji. Odporučila vysadiť lieky a nechať telo vysporiadať sa so situáciou. Ved umrieť na starobu je predsa tá najprirodzenejšia vec.

schatzinkaschatzinko
3. nov 2021

Ved to je úplne fantastické, aku ma uzasnu opateru. Je to tazke, ked ide o blizku osobu a este ste nevideli nikoho umierat. Ale umrieť v pokoji , doma a s blízkymi je dar. Je úžasné, ze to ma dopriate a vy sa s nim môžete rozlúčiť.

eternity24
3. nov 2021

Aj moja stara mama takto umrela. Vy nemáte v podstate na vyber. Ak neprehlta, nahradiť jedlo mu môžte ak nájdete lekára kt mu zavedie do žalúdka sondu a budete ho kŕmiť sondou. Nahradiť pitie môžete infúziou, no tie Vám musi tiez niekto predpísať a niekto mu ich musi podať. Nepoznám jeho zdravotný stav, ostatne diagnózy atd, takze neviem viac poradiť. Týmito krokmi by ste mu predĺžili život možno o par týždňov, moxno mesiacov, ktovie. No ak uz neprehlta je na konci svojej cesty. Naša stara mama umrela myslim do týždňa odo dňa kedy prestala prehĺtať, cca 5 dni.

mandala77
3. nov 2021

smrť je prirodzenou súčasťou našich životov, ale ju od seba odháňame. To, že môže byť doma a nie v nemocnici sám, ber ako dar. Určite si k nemu sadni a chyť ho za ruku, buďte s ním. Namiesto toho aby si riešila, akú mu dať ešte výživu.

dahra
3. nov 2021

Moja prastarka takto umrela. Nevládala sa hýbať, niekoľko dlhých týždňov ležala, kŕmili ju, ale ku koncu nevládala jesť. Z brucha sa jej ozývali divné zvuky, to asi ako bol žalúdok prázdny. Mala 81 rokov.

janinah
3. nov 2021

Pri tej pani čo sa stará už treba byť ako podpora psychická,musí to byť pre ňu ťažke....a ako píšu,je to prirodzený proces a trví niekolko dní, v nemocnici by mu dali kyslík a infúziu,ale nebol by medzi svojimi..tiež by som raz tak chcela zomrieť doma vo svojej posteli.

autor
3. nov 2021

@eternity24 aj ta sonda bola spominana obv.lekarom avšak mu to nikde nechceli spravit. Infuzie neboli ponuknute. Lekar ked bol ho pozriet povedal ze uz ho mame nechat tak a deduško nam umre doma v pokoji.

zitaje
3. nov 2021

Mne takto postupne odišli - síce vo vyššom veku, nad 90r - obidve babky. Spočiatku len nevládali vstať, po niekoľkých mesiacoch už nespoznávali blízkych, postupne prestali jesť aj piť a nakoniec sa ráno nezobudili.
Podľa mňa sa dedko chystá odísť. Nechala by som ho - príde mi to vhodnejšie, ako za každú cenu ho udržať pri živote. 78 r nie je tak veľa, ale keď už ten organizmus nevládze? Dedko by chcel, aby ho "nasilu" udržiavali pri živote?

autor
3. nov 2021

Ďakujem za kazdy komentar. Asi si len nechcem pripustiť co sa deje. A to ze uz to bude naozaj trvat len par dni, kedze bez vody a jedla nevydrzi clovek dlho. Cele to ma logiku a zmysel avšak nejaky pud mi stale hovori Pomožte mu! Dajte mu jesť a piť! Neviem to spracovať 😓😓

mandala77
3. nov 2021

prepáč, ale mne to príde od Teba egoistické. Píšeš, že je 3 roky ležiaci, už pred niekoľkými mesiacmi vás nevnímal. A Ty riešiš vodu a pitie, keď on to neprijíma. Doktor povie, aby ste ho nechali tak a Ty dookola riešiš a nevieš prijať situáciu. Namiesto toho, aby si sa skľudnila a sadla si k nemu a striedali ste sa pri ňom. To je jediné, čo môžete pre neho urobiť.

oblecenie99
3. nov 2021

Mojho dedka tak ešte nadopovali na poslednú chvíľu infúziami a výsledkom bolo, že sa mu len predĺžilo umieranie a agonia. Mal už 5 rokov po porážke a roky nás nepoznal, nerozprával, postupne všetko zabudol, myslím to@a tak, že zabudol aj jest, dali sme mu banán do ruky a snažil sa ho akoby vypiť,zabudol písať, čítať, rozpravat@.. Celý čas sme za ním chodili, napokon na naliehanie mami@@ných bratov ešte dostal tie spomínané infuzie, trosku ho nadopovali, ale výsledkom bolo, že ten koniec iba predĺžili.. Aj jeho trápenie.. Napokon zomrel sám, opustený, bez rodiny, v domove,nestihli sme byť pri nom. Musí to byť pre vás naozaj veľmi tažké, ale už ste urobili všetko.. Toto je Vaša posledná "úloha", byt s nim, byt mu oporou, aby nebol sám, pomôcť mu dôstojne odíst v prítomnosti jeho najbližších, ktorí ho majú radi. Držte sa

jana_eyre_2
3. nov 2021

To verím že sa naozaj ťažko prežíva.. mne zomrel otec pred mesiacom a pol.. bol už viac ako rok ležiaci, 27rokov v ťažkom fyzickom a psychickom stave po mozgovej porazke.. dostal krvacanie do mozgu, bol v kome.. mal 73rokov.. dva dni bol v nemocnici a odišiel.. stihli sme sa s snim rozlúčiť, bolo to hrozne... Ale vyzeral tak kľudne.. každý raz zomrie, je to veľmi, veľmi smutne, ale je to tak... Držím palce aby ste to zvládli..