Únik zo začarovaného kruhu panickej poruchy: Je nádej?
Ahojte, už dlhší čas premýšľam nad samovraždou, pretože trpím panicko-úzkostnou poruchou a napriek snahe pomôcť si (vyskúšala som všetko, cez psychológa, doplnky výživy, lieky) táto porucha nezmizla. Život s týmto je pre mňa utrpením, pretože mi zo bráni dosiahnuť všetko o čo som kedy snívala. Hrám na hudobný nástroj, no kvôli tejto chorobe som musela prestať, keďže som verejné vystúpenia prestala zvládať. Záchvaty mi začali v puberte, trvajú dodnes a to mám už po 30-tke. Nevidím už cestu von. Podľa mňa to proste nejde.
Myslíte, že v živote človeka má nejaký zmysle celoživotné utrpenie? Myslíte, že mám ešte čakať a dúfať v lepší zajtrajšok aj keď po toľkých rokoch už v neho neverím?
@dobryden Toto čo píšete, to si hovorím zakaždým, pomáhalo mi to prekonávať tie každodenné hrôzy, no momentálne som už polroka v tak hlbokej depresii z toho všetkého, že mi tieto copingové stratégie nijako nepomáhajú. Je mi už popravde fuk, že či je niekomu horšie alebo lepšie, pretože ja žijem svoj život a nie život iných. A vyše 20 rokov takto trpieť, dennodenne, bez prestávky. Ja sa cítim ako mučeník, to myslím vážne. Každému už raz dôjde trpezlivosť. Pomíňala som šialené peniaze na doplnky výživy, toľko fór a kníh a neviem čoho všetkého som za tie roky prečítala a nič. Nič nepomohlo. Mne už sa toto zdá ako nočná mora, z ktorej sa nemôžem prebudiť. Prečo práve ja, čo som komu urobila, že musím toto znášať a nedá sa nijako pomôcť. Práve tá beznádej ma núti vyriešiť to týmto spôsobom, lebo ja už nemám síl ísť ďalej. A neviem či vôbec mám ešte chuť hľadať niekde pomoc, pretože viem, že by to bola znova len strata času.
@joesvk Myslíte, že vyše 20 rokov je len obdobie? To už je bohužiaľ zlý život a nie zlé obdobie.
@motylik333 tak dnes sú už AD lieky na vyššej úrovni, nemusíš z nich pribrať, ani nič podobné, áno, majú vedľajšie účinky, neprejavia sa u každého u niekoho môžu a väčšinou do mesiaca vymiznú, to že sa na začiatku liečby môžu prejavy choroby zhoršiť je fakt, preto sa na začiatku liečby predpisujú aj iné lieky, kým ten zhoršený stav pominie, preto píšem, že je možnosť ísť na nasádzanie liekov na hospitalizáciu, tam ti vedia všetko rýchlejšie skorigovať, lieky nemusíš brať doživotne, ale minimálne 6 mesiacov po zlepšení stavu určite, zober si, že napríklad ten kto má cukrovku, vysoký tlak a rôzne iné ochorenia tiež užíva lieky na to potrebné ... proste je to choroba ako každá iná... ale toto všetko asi vieš, keď píšeš, že aj otec sa liečil na psychickú chorobu ... neviem kedy mu dávali ECT, pred koľkými rokmi, ale dnes už určite nepoškodí pamäť, maximálne dočasne ....
aha, teraz píšeš, že tým trpíš 20 rokov, bola si už na hospitalizácii? ako dlho si užívala lieky, ktoré si už vystriedala? ešte je možnosť vyskúšať SPRAVATO, ale to ti preplatí poisťovňa, len ak ti nezabrali 3 druhy AD liekov
@motylik333 Neviem si to ani predstavit co prezivas a uprimne ani nechcem,lebo verim ze to zivot nie je.Ale nic ine ti zrejme neostáva,skus ine lieky,nieco silnejšie ako vitaminy.Pozera ie telky,čítanie knih a relax nepomaha?Nieje nieco co by odpútali myseľ od takéhoto uvažovania?
@motylik333 Rozumiem. Skupinové terapie sú to ale pre to, že tam majú všetci jej účastníci nejaké ťažkosti. Nie je to miesto na posudzovanie, ale na pochopenie toho, že na svete nie si sama, ktorá si niečím ťažkým prechádza. Vzájomné povzbudenie, inšpirácia, nové priateľstvá. Ale samozrejme je to len typ, chrobák do hlavy.
@motylik333 Tento človek má závažnejšie psychické ochorenie a u ochorenia ktoré má je užívanie liečby nutné celý život. Ale teda správna liečba mu ten život zmenila o 1000% k lepšiemu.
Neviem ako by to bolo v tvojom prípade ale je na svete veľa ľudí ktorý sa musia liečiť (majú choré srdce, cukrovku...) a berú lieky xy rokov aby mohli plnohodnotne fungovať. Ak budeš mať dobrú liečbu a dobrého psychológa k tomu aj tvoj pohľad na svet bude úplne iný.
Si mladá a určite ešte môžeš na tomto svete zažiť veľa super a príjemných vecí.
@motylik333 ono zalezi v ktorych rokoch to bolo. Lebo tak pred 20 rokmi tomu aj verim. Ale mozno zabudnes, ze si sa chcela zabit 😉. Pozri mas iba 30 rokov. Proste cely zivot pred sebou. Skusila si aj cinsku medicínu?
Išla by som cez hypnotizera.
@katka700 áno, premýšľala som aj nad tým.
@veronika33 Tak otcovi prepukla psychotická depresia v 60tke a liečbu elektrošokmi mu dávali asi 3 roky dozadu. Tak teda neviem, všade kde som si googlila tak ľudia píšu na fórach ako im je zle z liekov, že pribrali 20 kg. Lieky som začala brať a potom som ich vysadila, lebo sa mi prejavili nežiaduce účinky. Zľakla som sa, tak som to skončila.
Ale sú aj ine chronické choroby, čo ti veľmi komplikuju život a musíš brat lieky celý život a aj tak kedykoľvek môže choroba vzplanut. Pozri si takú psoriazu, tie horšie štádiá.
Nechcem tvoj stav nijako zlahcovat, len poukázať, že sú aj iné podobné diagnózy na celý život. Ťažké na prežívanie aj žitie.
Boli sme v kúpeľoch, vypočuli rôzne príbehy a tým ľuďom tam fakt pomohlo to vedomie, že nie sú v tom samí. Je ich viac, oveľa viac. Bola tam pani, čo 5 rokov neobliekla tričko s krátkym rukávom a tam to dala tusim po tyzdni, ci dvoch. Lebo sa tam cítila prijatá, videla aj horšie stavy aj také ako ona, a že je prijatá.
Myslím, že skupinové terapie by ti pomohli práve v tomto.
@veronika33 A to je čo to SPRAVATO?
Je mi strašne luto co preživaš, ale samovražda je bomba, ktorá zabija človeka a hlboko rani ludi naokolo. Môj brat spachal samovraždu a nevieme sa dostať z traumy. Zo srdca prajem ti uzdravenie.
@motylik333 https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/spr... napríklad tu, ale cez internet si vieš vyhľadať o tom viac
@motylik333 skus dobreho farara niekedy za osychickym ochorwnim sa mlze ukryvat diabol prekliatie atd
@motylik333 no, ale to bola chyba, že si ich hneď vysadila, takže koľko si ich brala a aké? v diskusiách na internete si prečítaš hocičo, každý organizmus je iný, hlavne pri AD liekoch sa to nedá vôbec brať paušálne, že mne tieto pomohli, pomôžu aj tebe, pri týchto som mala takéto nežiadúce účinky, budeš ich mať aj ty ... pozri aj covid mnohým zhoršil pamäť ... niekomu dočasne, niekomu dlhodobejšie, aj samotná psychotická depresia zhoršuje pamäť, takže neviem posúdiť, ako je na tom tvoj otec s pamäťou, či je to vekom, chorobou, ECT liečbou ... každý prípad je iný
@motylik333 toto je proste choroba, pri ktorej je potrebné kombinovať, AD lieky, psychoterapiu, áno aj rozhovor s kňazom pomôže, tiež pomáha modlitba ruženca, vyskúšala si už Pompejsku novenu?
@motylik333 ahoj, a manžel vie o tvojich pocitoch, o tom, že chceš spáchať samovraždu?
Vieš ako veľmi by si mu ublížila?
A tak isto tvojím rodičom.
Prosím, daj sa hospitalizovať, a nehanbi sa za svoju chorobu. Možno to ti pomôže
@motylik333 pozri na youtube video klinicka smet Matej Hlavaty
@motylik333 Možno blbá otázka, ale ako sa tvoje problémy prejavujú? Spomínala si, že nezvládaš vystupovanie na verejnosti. A okrem toho, kde sa prejavuje tá úzkosť? A kde, v akých oblastiach ti to "ničí" život? Máš úzkosti celý deň od rána do noci, alebo len v nejakých situáciách? Je problém zamestnať sa, alebo kde ti to robí problém?
@motylik333 ahoj, mne veľmi pomohli regresne terapie.. neskúsiš? Posielam objatie ❤️
Jednoznacne potrebujes kvalitne antidepresiva. Drviva vacsina z nich nema take vedlajsie ucinky, ako si ludia myslia. Je lepsie pribrat a byt ok, ako umierat v depresii. Ja berem 40 rokov lieky na alergiu a astmu, moj bratranec bere 40 rokov lieky na cukrovku. Maju vedlajsie ucinky, ale clovek vedie plnohodnotny zivot. Depresia je choroba, ktora ked sa nelieci, je fatalna. Kasli na doplnky vyzivy, blbosti, co ti tu ludia radia. Je to strata casu, najdi si poriadneho psychiatra, co ti nastavi kvalitnu liecbu. Mas zivot pred sebou a stoji za to ho zit.
@motylik333 ty neberies AD????? tak to si potom úžasne tých 20 rokov zvládla PP. To, že máš už depresiu, to je iba unava z toho čo prežívaš. Ja som mala ešte pred kovidom PP z postraumatického soku. Kým ma niekto vobec nasmeroval na psychiatra, tak som si reálne myslela, že zomrem z tých stavov, hyverventiláciu som mala denne niekolkokrát denne, že ako infarkt s bolestami na hrudi na chrbte. Koľkokrát som sedela v aute pred skolkou, lebo som nevedela vystúpiť z auta. Všetky výsledky OK a jedna internistka mi povedala, že smer psychiatria. Tak som isla, lebo ja som už bola všade. Doktor mi povedal, že dáme 10mq escitalopran a uvidíme, že či to telu stačí alebo nie (10mq je údajne detská dávka, že sa to dáva detom). Zacali sme iba polovicou a po mesiaci dvihli na tú 10mq. nemala som žiadne vedlajšie úcinky, iba som pribrala (ale tak zase mám konecne aj nejake prsia 🙂. A napriklad mne ta 10mq úplne stacila a to buchanie strdca mi preslo. Strachy ostali ale tých sa treba zbaviť inak a nie liekmi. Ale opäť som sa vracala do normálu. Nedal mi ani neurol ani xanax k tomu. Potom ako zomrel, tak ina dr. mi dala 10mq citalex a v tom som pokračovala dva roky. Čiže možno treba skusit takého doktora, ktorý sa bude dať najprv nízku dávku a počkáte aký to bude mať účinok. Lebo niekomu samozrejme iba 10mq nestací. K tomu samozrejme všetky terapie sveta, ja som mala psychologicku, bola som na regrese, bola som u všetkých možných šamanov a medíí, nastavovali sme vnútorného liečitela, len aby som mohla čím skôr tie lieky vysadiť. A potom všetkom som si uvedomila, že v prvom rade sa musím ukludniť a nebojovať. že všetko je tak ako má byť. Začala som meditovať podľa rád Martina Lajpríka, všetky dostupne videa na youtube + som si platila aj na jeho stránke veci. Ak by som bola v Ba, určite by som si zaplatila aj jeho osobne. Začala som chodit walkingovať, čize aktívny pohyb a kedze s kamoskou, tak aj sme si pokecali, čiže mentálny relax. Chod to tých liekov AD, skús sa dať hospitalizovať, nič z toho nie je hanba. Viem, že veľa ľudí má pocit, že je hanba ist psychiatrovi a teda niektorých som zažila ako chodili zamaskovaní, parkovali pomaly na konci mesta, len aby ich auto nik nevidel. Ja som sa na tom smiala, že mam aspon miesto na parkovanie a parkovala som rovno pred budovou psychiatra a nikdy som sa neschovávala. Nemám problém o tom hovoriť, že áno brala som AD a áno pribrala som z nich a áno nebolo to lahké a áno sem tam príde úzkosť (mám psychicky náročnú prácu) ale už ma neparalizuje ale iba upozorní halloooo zase sa sebe nevenujes, zase musís spomalit. A ja si ju vypočujem, že stop!! Treba oddych a treba sa nadýchnut, vrátiť sa k sebe.
Prestaň s tým bojovať, a nauč sa s tým žiť. To je podľa mňa tvoja výzva.
Ahoj, skusila si hypnozu?
A ja som tiez za to ze jednoznacne potrebujes lieky. Ze si jedny brala a nebolo ti z nich dobre, nechapem preco ti nedali dalsie vyskusat. Okrem toho chvilu to trva kym si telo na to zvykne. Ja som prva ktora najprv radi psychoterapiu annie vzdy lieky, ale u teba ruka v ruke psycholog a psychiater je nutnost, lieky, pohyb. Vedela si, ze aj nase crevo ma vyznamny dopad na psychicke zdravie? Najma v suvislosti s depresiami ma obrovsky ucinok vyhybat sa potravinam na ktore mame intolerancie, potraviny ktore neprospievaju crevnemu mikrobiomu.
Som si 100% ista, ze si nevyskusala vsetko a verim, ze je niekto/nieco co ti moze pomoct❤️. Ja ked som dostala boreliozu a siahlo to na srdce, mala som strach ze umriem a tiez som zazila panicke ataky. Tu dobu pomahal Neurol. Denny pohyb, dobra strava, psycholog, cesrtvy vzduch a pozitivne knihy.
@liv1 presne ako píšes s tým črevom. Podľa najnovších študii, verejne dostupných, ide o tvorbu serotonínu a dopamínu, dokonca stále nevedia úplne určiť koľko % je z čreva. Práve serotonín a dopamín ovplyvnuje tie úzkosti a panické ataky. Preto, každý múdry psychiater upozorní pacienta, že správna životospráva je veľmi podstatná pri liečbe PP a úzkostí. Depresia je trosku vyšší level choroby, tam už nemusia stačiť AD ako je napríklad citalex, ktorý zosúladuje serotonín a dopamín. To isté platí aj pri vážnejších psychiatrických diagnózach, kedy to nie je také lahke ako pri úzkostiach. Napríklad mnoho ľudom stačilo, že si poriešili HIT a následne sa im upravili úzkostné stavy. Alebo mnoho ľudom sa stáva, že majú HIT, nevedia o tom, zjedia čo nemajú a príde úzkosť a búšenie srdca, majú za to, že je to úzkosť, pričom je to z jedla. Ďalšie % úzkostí je spojených s chrbticou, blokádou stavcov v hrudnej časti, kedy sa miecha neprekrvuje správne. Plus este v strese sa viac hrudná chrbtica stiahne a telo reaguje príznakmi ako pri úzkosti a človek môže mať bolesti v hrudnej časti ako pri infarkte. Tak isto pri blokácii rebier. Ide o to, že fakticky mozog nesprávne vyhodnotí signál z tela, že pozor nebezpečenstvo a ide do úzkosti, búšenie srdca, strach, trpnutie ruk a mnoho ďalšieho. Preto sa niekedy stačí umyť ľadovou vodou, ruky pod studenú vodu, tvár, dať si studenú vodu na krk, alebo začať upratovať alebo si pozrieť napríklad telku aby sme mozog "zabavili" a venoval sa inej činnosti ako strachu. To isté fakticky spraví xanax alebo neurol alebo lieky podobné, že utlmia tú činnosť mozgu. Tie rôzne stúdie sú veľmi zaujímavé, len samozrejme v angličtine. Ale dôležitá je prevencia, lebo nie vždy sa dá už samotný atak zastaviť. Preto treba dať mozgu ten relax aby vypol, aby stále nebol "v pohybe".

@redlet Neskúšala som skupinové terapie, pretože nechcem, aby niekto vedel o tom, že niečím takým trpím. Okrem toho, mám problém hovoriť pred ľuďmi, takže pre mňa by to bolo len ďalšie utrpenie. Zároveň, žije už len pre manžela, pre nikoho iného. Samozrejme, keď sa pohádame ,tak potom už mám pocit, že na tomto svete ma vážne nič nedrží.