icon

Urazená svokra pre topánky

evka64
12. máj 2016

Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/

mima4
14. máj 2016

@petra3312

no len k takym ludom si vacsina ludi nerado vytvara vztah, pretoze usta im idu bez rozumu, chyba im empatia.
Je ine cloveku pri skusani siat povedat "pozri sa zuzka na tieto krasne zelene ackove saty...podla mna by ti velmi pristali" a ine "zuzka namiesto tychto siat si vyskusaj tieto, lebo vyzeraj ako jaternica" 😀

v zivote sa naskytne x roznych situacii ale inteligencia spociva prave v tom, ze clovek ich vie bravurne zvladnut, nie ze otvori si usta a ide.... toto je znakom hasterivej zeny. A hasteriva zena sa neprejavuje len drzou recou..ale celkovo svojim prejavom a sposboom jednania, vychytania jednotlivych situacii...ovladanie svojich ust...

potom sa taka zena nemoze cudovat, ze muz ma pri nej jatky...

mima4
14. máj 2016

@sono2 jasne, ze by to malo byt vzajomne.

horana
14. máj 2016

@mima4 Treba vnimat veci v kontexte, nie vytrhnute z neho. Lebo nezijeme vo vakuu. Tejto jednotlivej udalosti nieco predchadzalo a ona inak vyznie sama o seba a inak vsadena do celeho kontextu okolo. Vnimat ju len samostatne je v podstate uplne nerealisticke.
Treba jednat citlivo, suhlasim, ale tu je necitliva hlavne svokra, ona tlaci nad mieru a opakovane. To prehliadame? Kto je tu vlastne agresor co tlaci a kto obet co ma znasat a len sa usmievat?
Dobry manzel, nie maminac by uz davno riesil, tento nic. Akoto ze sa nezastane svoje zeny, unavenej po nevyspatych nociach?! Ako to ze sam nemanazuje taketo a podobne udalosti, ktore sa stavaju opakovane, k spokojnosti vsetkych, ale nechava tak a ked pohar pretecie este aj potom stoji na strane mamicky?
Keby sa takto muz sprval ku mne, nebol by mojim manzelom, ja som si najprv musela byt ista tymto ze spolu ladime, chapeme sa a stojime pri sebe, inak to nema zmysel.

mima4
14. máj 2016

@horana a ako tlaci jej svokra na nu? to ze nema uz kojit, ci co? ako osobne, nad x vecami ja len mavnem rukou.... podla mna v zivote clvoek ma podstatnejsie veci ako nonstop hasterenie sa, kto ma pravdu, ale ked mi niekto daruje nieco, tak slusne podakujem, nevybijam si svoje komplexy na danej situacii.

moni73
14. máj 2016

@mima4 ona na koláč nepovedala nič moc. Ona dokonca povedala, že toto jest nebudem, dokonca nebude to jest môj muž a keď prídeme, tak nepeč😂

mima4
14. máj 2016

@moni73 ano, len s tym kolacom, to sa nemusi tykat len svokri, ale proste prides po sto rokoch na navstevu tety neviem kde...a hned ju zdrbes... si uprimna, mozno mas aj pravdu...ale!! teta bude aj lutovat, ze si prisla....

sono2
14. máj 2016

@mima4 nie. Ale poviem vždy svokre keď by niečo doniesla pre dieťa že to Neni dobre môže vymeniť. Osobne keby som takto niekomu kúpila, neviem, či to bude dobré tak kľudne poviem, že si to môže ísť vymeniť čo je na tom zle?

moni73
14. máj 2016

@horana pripadá mi to ako keby si ju poznala. Ja vidím opis nevesty, ktorá nemá rada svokru. A ak je aj všetko čo píše pravda, tak neprimerane zareagovala v nesprávnej situácii. Nie ustupovať v "podstatných" veciach a vybuchnúť pri blbosti. Aj dieťa trestame, keď spraví chybu a nie o mesiac pri maličkosti.... Čo by si z toho odnieslo?

mima4
14. máj 2016

@sono2 mozno spôsob ako to clovek povie. V tomto smere je najidealnejsie poziadat o listocek, pre pripad, ak by to nebolo dobre, ale pravdaze slusne... ako zahlasit... ze moje dieta to nebude nosit, vezmite si to spat.

moni73
14. máj 2016

@mima4 ja s tebou súhlasím, len som chcela priduplovat. Ja som to tu už písala. Moja dcéra bola na každej návšteve straaasne hladná a po suste robila otrasne grimasy a fuj, to ona jest nebude. Napriek tomu, že to je dieťa som sa hanbila ako pes. Už to nerobí...

moni73
14. máj 2016

@sono2 keď niekomu povieš, že si to môže ísť vymeniť, tak je všetko OK a empatia funguje. Keď to nepovieš a dotyčný ti zahlásil tento dar je zlý (bez objektívneho dôvodu) a nič nekupuj, neviem to slušne nazvať...

horana
14. máj 2016

@moni73 Ja vidim obraz nevesty, ktorej sa svokra uz tolko montuje do zivota, ze sa citi byt obtazovana.
A po mnohych ustupokoch si chce niekedy uz aj zacat vytycovat svoj priestor. A dobre robi. Neviem si uz predstavit ako inak, ked druha strana nechce a nechce pochopit a pocuvat, len si hudie a robi svoje.

@mima4 Ano, ved to pisala zakladatelka, ako tlacila na nu s tym mliekom aj vela dalsimi vecami, ako napr. svadobne veci, ktore chcela len podla seba svokra a kde jej opat ustupovala nevesta. Potom krst kde nevesta inak ateistka ale OK, len chcela pockat aspon 3 mes nakolko dieta bolo plactive ale ona ze nie a tlacila, atd atd.
To co hovoris ty sa da praktikovat do urcitej hranice, ked narazis na cloveka, ktory sa nezastavi a postupne stale a stale, tam uz aj na zaklade mojej skusenosti, zazila som presne takych ludi, sa musi asertivne vystupit, lebo inak ju len budu vyuzivat a zneuzivat.

mima4
14. máj 2016

@horana OK, ale pri dare si vytycovat hranice, to mi pride chore.

evka64
autor
14. máj 2016

@mima4 trosku si to poprekrucala a nemusis mi robit moralnu prednasku.

evka64
autor
14. máj 2016

@horana presne si to napisala....vsade mam dobre vztahy s nikym problem, lebo jednam otvorene, priamo a opat zdorazdnujem(pre niektore) slusne. Vdaka tomu som tam kde som, lebo ma ludia respektuju. Le so svokrou to dajak nejde :D

stanislavao
14. máj 2016

@evka64 problem mate uplne inde. Vy a vas manzel. Keby tam bolo vsetko ok, tak aj so svokrou je to ine. Vy ste jeho manzelka a ma drzat stranu vam. Je to jeho matka a nemali ste jej povedat, ze ich nebude nosit. Tie topanky boli drahe, zo slusnosti ste sa mali zachovat inak. Este dieta dostane kopu somarin a zbytocnosti, ale je to dar. Podakovat, odlozit a ked vyrastie, predat. A povedat, ano, nosil to, ale uz je to male. Kazdy ma iny nazor a niekto na protetiku neda dopustit.

ajana1
14. máj 2016

@horana diskusiu som citala celu a popravde tie priklady co uviedla mne osobne nepripadali extremne. Ze videla vnuca v nemocnici skor ako ona po sekcii? No asi jej niekto zavolal inak by tam nebola. Co sa tykalo krstin kebyze jej vtedy narovinu povedala ze budu ked oni uznaju za vhodne tak by ich tolko neobtazovala. Sama mam svagrinu ktora si mysli ze ma najhorsiu svokru na svete pricom to nie je pravda. Takze sa tiez zastavat osobu ktoru nepozname je tiez v postate vytrhnute z kontekstu. Ona sa pytala na konkretnu situaciu a tak dostala na ne aj odpovede. Uz len posob akym komunikovala spat ze vsetky co si nepovedia svoje su ovce a putky hovori sam o sebe.

mima4
14. máj 2016

@evka64
tak naco sem davas temu, ked potom kritizujes ine nazory na danu vec.

odmietat dar, znamena odmietat darcu, tvoj manzel asi tieto veci citlivo vnima a je to uplne v poriadku a tymto si u neho len vytvaras dost negativny obraz. Za seba ti hovorim, ze reagovala by som rovnako ako tvoj manzel.

mima4
14. máj 2016

@evka64

a noze prezrad nam, kde teda si, ze ta ludia respektuju?

evka64
autor
14. máj 2016

@stanislavao nesuhlasim, je to pokrytectvo. A s manzelom mame dobry vztah, jaaj boze...uz sa mi rozum zastavuje

evka64
autor
14. máj 2016

@ajana1 keby si poznala moju svokru, toto by si tu isto nenapisala. Hovotili sme jej, vtedy sj manzel ale nedala si povedat, psychicky nas doslova terorizovala.

evka64
autor
14. máj 2016

@mima4 ak si dobre citala, vyssie, neslo tu len o dar, to uz bola len ceresnicka na torte.
Myslela som, ze tu najdem podobne zmyslajuce zeny, ale je tu viac pokrytcov a fakosnych zien, ktore napr. dar vezmu a za chrbtom darcu ofrflu. Myslim, ze je lepsie povedat, ze super ale naco mi to bude??? Takze tak
A uz len tebe budem pisat kde som :D

horana
14. máj 2016

@ajana1 s tym porodom : "asi" - jedine ze by nie, tiez dobre mozne, vsakano...a ked aj niekto ano, tak urcite bez vedomia nevesty...
myslim ze krstiny povedali jasne ze pockaju aj preco, ale nerespektovala
atd.
Ako tvoja svagrina vnima tvoju mamu, je v podobnych situaciach, nevravim ze u vas, nepoznam kontretne a nemam vestecku gulu, ale obvykle dane tym ze mama si obvykle hycka viac vlastnu dceru nez priselkynu, co je jej cudzia a len si vzala jej syna, cize ano, vztah tam byva iny, dcera ma vacsinou v takychto konstalaciach vyhodu a logicky z nej tazi a logicky nechape svagrinu. To je priam ucebnicove.

mima4
14. máj 2016

@evka64
no tak nepis ze "niekde si", ked sa to hanbis napisat (myslim vseobecne).

s tym pokrytectvom precitaj si co som napisala na prikladoch kolaca ci oblecenia... vsetko je to o tom, ci clovek ma nieco v hlave a srdci alebo si riesi takto vlastne zranenia.

evka64
autor
14. máj 2016

@mima4 za nic sa nehanbim, tym som len myslela, ze je lepsie sa spravat asertivne ako niekomu stale pritakavat, sama by som si kadila do ust. Nie si v mojej situacii, tak mi nepis, ze clovek ma mat v hlave a srdci...nic si neriesim, len sa stazujem na svokru, aky to je general to je vsetko ale ty vytrhavas veci len z kontextu a vidis len to co chces vidiet.

ajana1
14. máj 2016

@evka64 lenze ja ju nepoznam a ani vasu situaciu ale spravit cirkus pre blbe topanky je trochu cez. Pytala si sa na nazor tak sme ti ho dali ale za to nas nemusis kritizovat ze sa nestotoznujeme. Skoro kazda z nas ma svokru a ver tomu ze skoro kazda je velmi tazkej povahy ale naucili sme sa s nimi jednat a to aj tym neustupovat ma podstatnych veciach ale zahryznut si do jazyka ked o nic nejde.

ajana1
14. máj 2016

@horana tak v tomto si dovolim oponovat. Staci sa pozriet tu ako sa baby spravaju ked im da niekto odpoved na otazku ktora nekoresponduje s ich nazarom. Ucit sa acceptovat iny nazor a konstruktivnu kritiku je tazke a nie kazda to zvlada ako sme mali moznost aj tu vidiet

evka64
autor
14. máj 2016

@ajana1 viem ze ju nepoznas, bud rada, preto reagujem tak ako reagujem. Ako som pisala vyssie, tie topanky to len vsetko zaklincovali. Beriem celu kritiku, ale ked 10x nieco napisem a zeny to prekrutia a vidia v tom nieco co som ani nenapisala, tak sa necuduj. Taku svokru by som nepriala ziadnej z vas.

guinevre
14. máj 2016

@evka64 Myslim si, ze to teraz tu nemusis vysvetlovat nam aka je zla, a ako vlastne vobec nejde ani o topanky a tvoje chovanie a jej reakciu an to, ale to musis nejako vysvetlit svojmu muzovi, lebo mal na celu situaciu podobny nazor ako vacsina co tu prispela, ani on nereagoval podla tvojich prestav ale sa mu tvoja reakcia zdala drza, mozno je chudak zaslepeny laskou k matke a nevidi, ze je strasne zla a ze ti robi zle... 😎

loginexistuje
14. máj 2016

@evka64 a aku by si nam priala ... kludne si ber moju .... moje deti ju ani nepoznaju ... uz a darcek od nej nikdy nedostali ... proste totalny ignor niekolko rokov ... a predtym to bolo peklo (ma psychicku chorobu a neliecila sa)

a potom mozes vysvetlovat decku ze ono babku nema (moji nemaju ani z jednej strany) a preco henten ma a iny nie...
mne keby doniesla decku lizatko alebo nebodaj ho vzala na zmrzlinu tak som happy...