Urazená svokra pre topánky
Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/
@evka64 mam dost rokov na to, aby som ta uistila, ze rokmi otvorenost neolutujes a urcite nie si "zbytocne tvrdohlava" 😀
nemusis byt ovca, co ide stale s ostatnymi a kazdemu sa snazit ulahodit, aby boli vsetci okrem teba spokojni. 😉
ja ako rozpravam otvorene, myslim asertivne svoj nazor som psychicky ovela spokojnejsia ako ked som sa vkuse snazila o kompromisy, aby sa niekto neurazil, pokoj v rodine a podobne. a dokonca si to ludia okolo mna vazia a povedia mi to, ze vedia presne na com u mna su. 😀 ked im poviem ze dobre vyzeraju, tak vykvitnu, lebo vedia, ze to myslim vazne a nepochlebujem im. 😀
myslim, ze si si usetrila podobne konflikty do buducnosti a svoju nespokojnost. je to tvoje dieta a nie svokrine a ty ako matka mas vyberat veci a sposob vychovy a nehrat divadlo.
ja si neviem predstavit to klamanie kde su topanocky, preco ich nenosi, preco nenosi tu mikinku a obuj a oblec jej ich atd. a samozrejme to sa bude pridruzovat ako ze mu da slaninu v 8 mesiacoch, lebo je to ok a som zvedava, co by si robila potom.
tieto veci je dobre si ujasnit na zaciatku, ako si to urobila, lebo potom to bude len a len horsie. 😉
@evka64 budem trošku poetická, ale keď som si prečítala diskusiu, sa mi do hlavy vnoril mail môjho kamaráta. Bavili sme sa v princípe na podobnú tému ako Ty píšeš.
Nepíšem Ti radu, i keď vnímam, podobne ako viaceré baby predo mnou, že problém je v skutočnosti inde ako v topánkach.
Jeho vzťah k matke, Tvoj vzťah s ním, vy traja spolu a dôsledok sú napr. topánky alebo čokoľvek iné.
Bol jeden had, ktory mal noru pri chodniku kadial chodili ludia. Ludia sa hnevali ze tam je. ze ich stipe...atd. Ale bol to stray had a tiez chcel ziskat osvietenie. A tak sa raz potulneho jogina spytal co robit aby ho ludia mali radi, nenadavali mu.a ziskal ludske zrodenie...tak mu jogin povedal nech neštípe jedovatými zubami ľudí, nezabíja ich. Tak poslúchol. A po dlhšom čase isiel jogín znovu okolo. A vidí hada dobytého zubozeneho...pýta sa ho čo sa stalo? Had hovorí ze posluchol jeho radu !
Jogin odpoveda: dobre stipat som ti zakazal ale sycat nie ! tym chcem povedat aby si nezabijal ale aby si ich sycanim postrasil...to postaci...a tak to aj urobil a ziskal vzacne ludske zrodenie, aby dosiahol konecne osvietenie...
Dffgv
suhlasim s tebou, mne by to vadilo tiez..okrem toho, 6,5 mesacne dieta nepotrebuje topanky!!! co by s nimi robilo?
a ja zas nechapem vztahy, kde si nevesta ci dcera ci to je jedno je pre pokoj v rodine ticho..
v tomto pripade vsak vidim problem vo vztahu ty a muz..
Taky dlhý príspevok som sem dala ach tak znova .Podakuj a posun ďalej predaj daruj .Moja svokra je akciová toto máme každý týždeň.Čo chceme to nekúpi ale jak je akcia konec sveta.A nedá si povedať no čo s nou? Vecer jej hovorim nie nekupujte nám banány mam ich 30 ,ne dnes už volala mojmu dojdi pre banány...chapes proste nádych výdych ,posunies a je
@evka64 podla mna si dobre povedala. Uz ine dievky tu spominali, ze "takych nevhodnych darov dostanes za zivot kopec". To ale nie je cesta drzat hubu a krok. Naco zberat hromady veci s podakovanim, ktore ti nikdy nebudu? /takto si budu vsetci mysiet ako uzasne ti vyhoveli a budu nadalej kupovat somariny co nechces/.Zastavila si to hned na zaciatku. A je to tak spravne. Svokra prezije. Ty si pani domu. A tatinko nech sa od svojej mamky uz z tej pupocnej odstrihne. Ma nacase!
podla mna vobec nie su problem tie nevhodne topanky.
tie nestastne topanky boli jem dovod na to, aby si si sama sebe dokazala, ze mas nemoznu svokru.
ja nerozumiem tej "mladickej"vzpurnosti, silou - mocoi si nieco dokazovar/
ANO, su aj mrchy svokry, to nespochybnujem, ale pochoipte, ze nikdy nema zmysel s takou superity.
slusnostou, v najhorsom pripade ignoraciou, vzdu viac zmozete.
priniesla topanky, ake sa mne nepacia ? OK, podakujem, poviem,z e naco si robila take stariosti a namiesto "toto ja deckyu neobujem"poviem, ze snad mu sadnu. ale bude lepsie, ked nabuduce pojdeme kupit tie topanky spolu.
bodka, vybavene 🙂
@evka64 Svokra za topanky dala asi dost penazi a pacili sa jej...naradostena ti ich priniesla a cakala ze budes rada. Tvoja odpoved ju isto velmi sklamala. Ak sa ti nepacia tak si si to mala nechat pre seba, odlozit ich a uvidela by si casom. Teraz sa ti mozu zdat zle ale nakoniec ich mozno nosit budete. Ak ich kupila v zravotnickych potrebach tak nemozu byt tak zle..predstav si ze by ti priniesla topanky od cinana. Mne sa to stalo a bola som ticho..podakovala som a topanky odlozila a samozrejme ich malej nikdy neobula. Ale stalo sa mi ze som dostala darceky ktore sa mi spociatku nepacili a nakoniec som ich vyuzila a tie ktore nie tak som predala a kupila za tie peniaze to co sa mi pacilo...
Ja si myslím, že si to so svojou reakciou dosť prešvihla. Navyše, vieš aké sú detské topánočky zo zdravotníckych potrieb drahé? Mne samej by bolo z takej nevďačnej reakcie zle a utekala by som sa svokre ospravedlniť. Ale s manželom by som sa aj ďalej nebavila za to, že si ma nezastal, to by ma naštvalo 😀
Veľmi sa mi páčil príspevok @lanczi . Skutočne, až keď o takýchto ľudí v živote prídeme, si uvedomíme akú veľkú mali cenu. Ja si to našťastie uvedomujem až teraz a svojich starých rodičov, aj manželových, aj prababičky, v podstate všetkých mojich blízkych doslova nosím na rukách a dala by som im aj posledné. Veď sa o nás celý život starali, mali by sme im to vrátiť v minimálne rovnakej miere. Kým je čas.
@lusyke ja si myslím,že ju skôr trápi postoj jej muza.než topánky.Môj svokre povie,nekupuj nam u cinana nedá sa s tym umyť ani auto.Čo chceš aby mali zničené nohy ked im kupujes take topánky? A v tomto svokra ustúpi .Síce kupi inú blbosť ,,krajac na banány ma dnes čaká,lebo tie tri predtým čo nám dala asi su malo 🙂 Asi majú prvé dieťa a začína to topánkami,pribudnú maskrty,výchova,kadeco aj ich vzťah sa buď rozvinie ,zmenia správanie alebo ho udupu pre malichernosti
@evka64 ty si sa zachovala nesprávne, je na tebe, aby si sa ospravedlnila, ona to myslela dobre, mala si poďakovať a nechať tak, možno, ked su zo zdrav.potrieb su kvalitné, topánka má byť pevná, nie nejaká lapocina. Možno by si jej slušne mohla povedať, že topánky budete kupovať, až ked bude dieťa chodiť, ale nepatrí sa to... skus sem vložiť fotku, či su naozaj take otrasne 😉
Aj ja si myslim ze si reagovala prehnane. Mala si za topanocky podakovat a povedata ake su pekne. Ci ich budete nosit je uz na tebe. Ale posobila si nevdacne. Ja viem ze si to nemyslela v zlom aby sa svokra urazila ale tiez by som sa zle citila keby som niekomu nieco priniesla a on by mi to ofrflal a povedal aby som uz nic nenosila. Ved ju nechaj. Vytesuje sa .. su to jej peniaze. A to ze by si jej ich pre radost svokry raz obula by sa nic nestalo. Ale bol by pokoj. Treba predvidat. Teraz by som sa jej ospravedlnila a povedala ze topanocku su pekne a nosit ich bude. A par krat by som jej ich obula aby sa nepovedalo a pokoj..
Ozaj,daj fotku topanok🙂
@mandala77 pekne, ale unikla mi pointa.
juuj, tak toto je tema. Nas syn od prababky dostava vyhradne veci od cinana.Ked som sa jej to snazila naznacit, nestretlo sa to s pochopenim. Nebola to hadka, len mi povedala, ze jej sa tie cinacke proste pacia. Svoj nazor som jej povedala, ze to dalej kupuje, je uz len a len jej vec. Neobliekam mu to, bohuzial to lezi. A zase od svokruse nedostava nic. Ta nema zaujem, takze akoby mal iba jednu babku. Jasne, ze clovek si pre svoje dieta vyberie najlepsie sam. Ale v tomto pripade, myslim, ze problemom nie su nevhodne topanky/ darceky, ale celkovo vztah so svokrou.
A este jedna vec. Ked syn este nechodil, tiez som si myslela, ze iba barefootky budem kupovat. Mame jedny a syn ich odmieta. Takze nosime klasicke orto... aby si nedopadla rovnako 😎
Keby si jej povedala že okej odložíme a vynosíme kúpila by ďalšie a časom by sa začala pýtať prečo ich dcére nevidela na nohách. Takže by som jej slušne vysvetlila že chceš iný typ topánky a že v dnešnej dobe sa už nedávajú "sadrovky" (ortopedické pevné topánky) aj keď stará škola ťažko pochopí.
@evka64 si normalna a uplne: Svokra moze kupit topanocky ak by isla na nakup s tebou a ty si ich odsuhlasila a ona zaplatila, ale nie ze ona vyberie a kupi a len ti to da...to by ma nastvalo a teda riadne. Moa svokra by si toto nedovolila. Vzdy da detom iba peniaze, aby sme im my kupili co chceme. Taketo spravanie treba stopnut na zaciatku, dobre si urobila. Naco kupovat 6,5 mesacnemu dietatku topánky??? Ozaj si urobila dobre, inak by ti nosila hocico, a este by si mala byt za to vdacna. SLusne jej povedz svoj nazor a ze ak chce oze ist s tebou na nakup, ale inak nema ´kupovat ziadne topánky pre dieta a mozno ani ine veci...ona svoje deti uz mala...toto su "len" vnucata a matka si ty...
Mohla si sa jej pekne podakovat, zobrat topanky, a ked odide domo - odlozit ich a nepouzivat. Keby sa ta opytala ze preco mala nenosi topanky, pekne by si jej povedala, ze su velmi tvrde. Bodka, koniec. Svokra je matka tvojho muza, a ako kazda matka (urcite aj tvoja) chce pre vas len to dobre, ale niekedy si tie matky neuvedomuju, ze prehanaju, alebo ze robia nieco co sa ti nelubi, je to dovod na to aby si k nej bola neprijemna? Predstav si, ze tvoja dcera bude mat dieta, teda budes mat vnuca, kupis mu topanky a dcerin muz ti do oci povie, neprajem si aby si ty kupovala topanky mojej dcere, ja ich kupim sam. Urazila by si sa! Takze trosku rozum do hlavy, si dospela, zo svokry si nerob nepriatela, lebo urcite to robi zle aj tvojmu muzovi.
Ja to tak robím odjakživa. Zoberiem, poďakujem a odložím. Čo sa hodí to nosíme, čo sa nehodí, nenosíme.
@natalym moj tato zvykol kupovat malej topanky, perfisne adidas a tak, prvy rok ze sak ok presne odlozim a kupim druhe, ale potom ma to prestalo bavit ze oco kupi a ja este aj tak musim kupovat dalsie. pekne som mu vysvetlila ze fajn som rada ze jej chces kupit ale pojdeme spolu, vyberieme spolu a ty zaplatis a takto to do dnes funguje 🙂 ... takze dcere topanky zasadne kupuje dedko :D
@cecilka123456 Výborný dedko. U nás sa to vyvinulo tak, že už si nekupujeme nič. Deti sú väčšie tie si aj samy kúpia, ja si tiež najradšej sama aj manžel. Keď opýtajú čo by sme potrebovali, tak poviem.
@trdelnik234 ak sa niekto ku mne správa ako sa mi nepáči (dáva mi veci, ktoré nechcem napríklad), môžem ho obrazne uhryznúť alebo len zasyčať. Treba vedieť rozlíšiť ako sa zachovať aby som dala druhým hranice ale aby som ich pri tom aj "neuhryzla".
Nevidím dôvod aby mi niekto dával veci, lebo on si myslí, že ich potrebujem. Ak niekto ku mne pristupuje s rešpektom, tak sa spýta, čo dieťa potrebuje, čo mu treba kúpiť, chápem, že jej svokra to zle nemyslela ale aj, že zareagovala urazene - vypovedá o nej. Druhá vec je, AKO jej ona povedala, že ich nechce. A nevidím dôvod prečo ona by mala byť ticho, len preto, aby nebol v rodine oheň na streche.
Treba byť určite aj diplomat, ale netreba ísť proti sebe a potom mať ešte starosti čo s topánkami, ktoré nechcem. Jednak vyhodené peniaze babky a jednak môj čas strávený tým, aby som sa ich zbavila. A koľko mamičiek v tejto dobe vôbec nekupuje zdravotnícku obuv ale kupuje barefoot.
Je ale dosť možné, že pointu vidím aj kde nie je 🙂
@natalym k moja mala má 2 roky ešte len :D, ale áno otec to chvála bohu vzal s úsmevom 🙂
Trochu diplomacie by nezaskodilo. Podakujem, odlozim, ked pride cas na topanky, poviem, ze nesedi a ak chce kupovat, nech kupi, ale pojdete spolu. Myslim, ze budete spokojne obe.
@mandala77 Jaaj, dakujem za vysvetlenie. Dnes mi to akosi pomalsie mysli, moze zato tlakova niz.
Inak neviem poradit k teme, ale viem si zivo predstavit, ze pre autorku temy je to neprijemna situacia ( dusno doma, urazena svokra, topanky v skrini). Inak ja trosku chapem svokru, za sa ponahlala kupit malej topanocky, aj ked len do kocika, lebo ja som tiez ten typ maminy, co dcerkam davala capacky doladene k obleceniu asi od 4 mesiacov ( nepacili sa mi bose deti v kociku ). Ale tak capacky su ina vec ako protetika, a nastastie ovela lacnejsia.
Asertivne do zivota, len tolko poradim.
Mna by to tiez urazilo keby niekomu s laskou donesiem dar a on/a mi toto povie...ze ich decku nedas, ok. Ale mohla si to povedat aj inac.
Moja svokra detom rada nakupuje.. Ma u nas jedinu vnucku, takze Sa vyziva v tutu sukienkach a neviem co este.. Mne Sa take veci nepacia a obliekam ich vynimocne.. Ked dobesie nieco take co mne sa nepaci tak sa na oko potesim, podakujem, odlozim a po case niekomu darujem, Lebo to uz bolo male.. Neviem, vzdy som nejako podvedome vedela, ze dary sa nekritizuju, hlavne ak ten co daruje daruje aj blbost z lasky..
predstavila som si tvoju svokru, ako s radostou kupuje pre vnucatko topanky a nasledne jej sklamanie z tvojej reakcie. A je mi smutno. Skus sa vzit do jej pocitov. Ako by to padlo tebe? Ak by niekto zranil tvoju mamu, tiez by sa ta to dotklo. Takze chapem aj reakciu tvojho muza. Je to o pestovani vztahov. A na tom musis pracovat v prvom rade ty.
Necitala som ostatne prispevky, lebo je ich vela, takze urcite budem opakovat niekoho nazor, no musim to napisat...Zaklady slusnosti by mi nedovolili s takymto komentárom vratit nevhodny darcek, komukolvek, nielen svokre, ktoru nemam rada. Je to maximalane arogantne, nezdvorile a neslusne. Tvojmu muzovi sa vôbec necudujem, ze takto reagoval. Proste si to prehnala. Darceky sa jednoducho nevracaju, aj ked sa nam nepacia. Ja by som ich pekne od nej zobrala, slusne podakovala, odlozila do skrine a neskor predala. Nikto ta predsa nebude nutit obuvat ich dcerke, ked nechces. Zbytocny konflikt pre hovadinu podla mna...Treba trochu popracovat na sebaovladani. Tu vôbec nejde o to, ze mas svoj nazor a pod....ty si mylis asertivitu s aroganciou.

@sasa1310 suhlasim