icon

Urazená svokra pre topánky

evka64
12. máj 2016

Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/

petra3312
12. máj 2016

@evka64 len trosku ine je povedat nazor svojej mame a ine svokre. My sa s mamou aj pohasterime, aj sa nam uz stalo, ze sme boli urazene jedna na druhu par dni a rozpravali sme sa cez zuby, ale s mamou sa to vzdy da dat do poriadku, lebo je tam vzajomna laska. Svokra je cudzi clovek a z nejakeho neznameho dovodu je to na tomto svete tak, ze co u druhych ludi v pohode ignorujeme, pri svokrach sme casto prilis vztahovacne, precitlivene a trosku aj nespravodlive. Pritom nie vsetko, co svokra urobi, robi za ucelom nas nasrat 🙂. Ver mi, ze mne sa to tiez niekedy zda, tiez musim s tym bojovat. Moja svokra z objektivneho hladiska nie je zla. Bohuzial mi nesedi moc povahovo, na moj vkus strasne vela rozprava, je prilis hlucna, nie prave najtaktnejsia, no a samozrejme si mysli, ze pojedla vsetku mudrost sveta. Pri tom vsetkom je strasne neprakticka, az komicky neohrabana, skratka v realnom zivote dost nemozna. Teraz k tomu problemu, o ktorom pises. Priklanam sa k vacsine, tj si myslim, ze si nemala vobec komentovat, ale iba podakovat a prijat dar. Aj ked si na nu vyslovene nevyskocila a povedala nieco, co by si napr svojej mame, ci sestre mohla uplne v pohode povedat, svokra to vidi z Tvojej strany ako nevdak a neuctu ( s tou vztahovacnostou to plati aj naopak 😉, asi zmysla tak ako vacsina neviest a svokier, tj. ze cokolvek urobi, Ti nebude dost dobre. Nechcem sa tu moc rozpisovat, tato tema mna osobne velmi zaujala, kedze s darmi od svokrovcov mam bohate skusenosti a poviem Ti, co som sa ja za posledne tri roky narozculovala, mi fakt nestalo za to. U nas ide o prehnane obdaruvanie - tj. ked svokrovci tyzden co tyzden zvlacaju hracky nasej dcere. A to myslim doslovne kazdy tyzden, ak nahodou niekedy nedonesu, tak sa mozem spolahnut, ze o dalsi tyzden donesu aj 4 krabice. Uz nejde vobec o to, co nosia, ide o tie haldy veci, ktore davno pradavno prerastaju unosnu mieru. Vysledkom je, ze mala sa s tym aj tak nehra, nic si nevazi, myslim, ze si uz ani nevie predstavit, ze by nieco nedostala, Vianoce a narodeniny stratili uplne to svoje caro. Prvy rok sme aj s muzom prosili, dohovarali, vysvetlovali, ze ide aj o vychovnu vec - ze ju chceme naucit hodnote veci, ze ked nieco chce, mala by si na to pockat, trochu si to zasluzit, tesit sa z toho dlhsie ako 5 minut. Potom som uz aj pritvrdila, snazila sa raznejsie. No je to ako hrach o stenu hadzat. Ja by som zasa naopak radsej prijala, keby jej kupili topanky, zimnu bundu, proste veci, za ktore vyhadzujem kazdu sezonu strasne peniaze a o par mesiacov je to nanic, lebo z toho dcera vyrastie.

gir
12. máj 2016

Každá chce to čo nemá, jedna sa sťažuje, že sa svokra nezaujíma, jedna sa sťažuje, že je svokra otravná. Ja si myslím, že nejestvuje ideálna svokra ani ideálna nevesta. Moja svokra bola super ale odkedy sa narodil malý,prepla na iný level. Tiež občas donesie niečo úžasné, ak sa mi to fakt nepáči, posuniem kamoške alebo kontajner to istí, načo sa rozčuľovať. A rady, že polročné má jesť všetko, sladké, slané a pod. Len sa usmejem a poviem, že toto určite nie a neriešim, Naše dieťa, naše pravidlá a ostatné mám na háku. Nebudem si ničiť krásnu pleť 😉 😉 😉

v_alika12
12. máj 2016

ach jaj... no co ti poviem,ja som taka ista povaha. Usta casto predbehnu rozum a zbytocny problemik je na svete 🙂 Ale inak moj muzicek (vacsinou) stoji pri mne. I ked niekedy je fakt treba ma uzemnit 😀

majkalabka
12. máj 2016

No, nečítala som všetky príspevky, ale my máme v rodine zavedené tak, že ak má malý sviatok,svokra dá peniaze,kolko uzná za vhodné a kúpime malému to, čo naozaj potrebuje. ak sviatok nemá a chce mu niečo kúpiť, dohodli sme sa, že to bude nejaká knižka alebo autíčko a vybavené 🙂

nerko
13. máj 2016

@evka64 mam zopar kuskov od svokry co sa nosit nedaju. Su to skor strikovane, vzory uplne nemoderne, neriesim. Lezi to v skrini. Ked oslavoval drobec rok, tak boli u nas obe babky naraz. Moja mama tiez zahviezdila a kupila uplne od veci oblecko. No mama je taky typ, ze blocky odklada a rovno mi povedala, ze to mam ist vymenit ked videla ze sa sekla. Bola pri tom aj svokra, nejako jej to utkvelo v pamäti a odvtedy radsej da nejaky peniaz na sviatok a ja sama vyberiem. Ak sa da tak by som sa snazila situaciu zachranit. Ak ma blok a nieje obchod daleko, tak sa podakovat a vysvetlit jej, ze by si ich chcela vymenit. Kedze neboli nosene nemal by byt problem.

evka64
autor
13. máj 2016

@trdelnik234 noo nebyvame pri sebe, asi 70 km od seba, ale nemá problém sadnúť na bus a oxidovat u nás. Je na dôchodku a toto je 4te vnúča...lenže o tie 3 sa tak nestarala, lebo chodila ešte do roboty, tak vyhlásila minule, že naša malá bude jej, nechapem že si robí nároky...vtedy som si zahryzla do jazyka...chapem že sa teší, ale vôbec nevie kde sú hranice...mala sa jej estecaj boji, strasne reve keď ju vidí a ona má histericky záchvat, že ku nám bude chodiť každý deň aby si na ňu zvykla a mne sa už rybička vo vačku otvára. To ťažko takto písať, to pochopí len niekto kto niečo podobné prežíva. A veľmi ma mrzí, že niektoré ženy reagujú tak ako reagujú, že som zlá, nevďačná, neuctiva nevesta. Žena ktorá povie, čo si myslí je asi nežiaduca a svokra ktorá robí na prieky, stara sa do vsetkeho aj do zásadných vecí je úžasná žena, ktorú si treba ctiť a nosiť ju na rukách. Trosku zvráteného nie?
Preto sa mi darí aj v pracovnom živote, lebo jednam s ľuďmi na rovinu a nemám s nikým problém. Ach, ale asi škoda slov. Nemala som ani tému zakladať.....

nyusika
13. máj 2016

@evka64 podlam tohoto posledneho prispervku sa mi javis ako velmi vztahivacna osoba.

jasne, ze svokra nechce tvoju malu za svoje dieta...to povedala len tak, fakt si myslis, ze ti ju chce ukradnut ??
a jasne, ze ma decko zachvaty, kopiruje tvoje pocity, to deti robia.

a nedokazes pochopit, ze povedat svoj nazor je nieco ine, ako urazit darcu...

horana
13. máj 2016

Zakladatelkinu reakciu chapem, slova mi neprijdu urzalive, len priame, po nevyspatych nociach s babetkom sa daju uplne pochopit ze matka nevytvara diplomaticke konstrukcie a slohy (ako ma cas vacsina reagujucich s uz odrastenejsimi detmi, co uz asi davno zabudli, ak vobec, ako isli prvy rok dietata casto z energetickych zasob na doraz suc radi ze su radi a premyslia si reakciu na problem pekne v klude domova ci kancelarie, problemu do ktoreho nie su navyse osobne zaangazovane - to sa potom lahko odosobnene radi. 🙂 ), na to ma volnu energiu prave babka, ktora uz nema co na robote, ale ako casto byva, prave ta byva nedokliva a ocakava ze mlada matka bude jej drukovat. Ze bol jej umysel dobry, je vysoko pravdepodobne, ale treba si uvedomit ze prave cesta do pekla byva dlazdena dobrymi umyslami.
Kazda svokra by si mala uvedomit ci chce pomahat a teda zistit si predstavy mladej rodiny, alebo ci chce len naplnat svoje predstavy. Nevyziadana pomoc je horsia nez ziadna, tolko aj k reakciam typu ze jedna nevesta sa stazuje ked svorka nepomaha, ina ked pomaha moc. Ano, oboje su nespravne extremy, takze uplne chapem ze obe taketo skupiny mladych mamin sa mozu citit zle.
Asi je nicmenej nadstandart chciet aby svokra chapala nevestu, pozaduje sa to obratene. Ano, niekedy to byva ako "dalsie decko na krku" v tom ze este aj jej odveci reakcie a skutky musi mlada mamicky stihat so stoickym kludom predychavat. Ja sama som typ ze by som asi priblizne to iste povedala na plne usta, avsak s tym ze ju prosim, kedze nemam rada tento typ obuvania a povazujem ho za prekonany, keby mohla ako je zo zakona mozne vratit nepouzity tovar aj s blokom.
Chapem ze v prvej chvili asi mamicka nema energiu a chut vysvetlovat predstavy o obuvani, hlavne ked riesi momentalne uplne ine prioriry a toto je este uplne neaktualna tema.
Takto by som to vysvetlila aj muzovi a vyzvala ho, nech si ma brani, ak len nie je maminac. Nuz, ale ked je, to je tazke potom. To je na zabitie taky chlap. co si mamicku ofukuje viac nez vlastnu zenu.

vedorka
13. máj 2016

@evka64 nuz, vcera spm ti to pisala, ze uz to tu ani necitaj, lebo budes zhrozena, co vsetko sa dozvies....
urob si podla seba, aby si ty a tvoje dieta bola stastna, lebo to je najdolezitejsie, nie opacne...
Ty si stanovujes hranice a tak to ma byt. Ja som ich tiez dala aj svokre aj mojej mame a bolo mi uplne jedno ako sa citia a nemam pocit, ze som sobecka. Ja sa im do zivota tiez nestaram a nevnucujem nic.
tu sa dozvies s prepacenim "malomestiacke" nazory o tom, ako so svokrou vychadzat za kazdu cenu dobre, aj keby to spelo k malej k neuroze a neustalemu trapeniu.
je to to iste ako ked tlacia nasilu sa vydavat aj ked nechce a neostat slobodnou maminou, lebo "sa to patri a dieta potrebuje otca za kazdu cenu".
ani to tu uz radsej necitaj 🙂 a budes sa mat tak, ako sa zariadis.
aj niekomu robi dobre trpiet, klamat, mlzit a hrat divadlo, nech to robi 😉

emilia25
13. máj 2016

Je smutne ze chlap si nedokáže zastať svoju zenu a pritom nepovedala nic zle len to ze si chce kupit pre malé podľa sebs a chlsp to msl tiez povedať svojej mamičke.moj muz mojej svokre vzdy povie ked chce mu niečo povedať len jemu povie nie aj ja musím byt prítom ved nemsme žiadne tsjnosti pred sebou.nikdy by nedopustil co i len krivého slovs ns mns a to byvsme všetci spolu.

trdelnik234
13. máj 2016

@evka64 Uz som to tu raz pisala, ze obdivujem vsetky dievcata, co maju odvahu zalozit temu tu na MK a citat potom reakcie, vysvetlovat a podobne. Problem fora spociva hlavne v tom, ze sa komentuje bez toho, aby sme poznali pozadie tej ktorej rodiny ( niektore dievcata citaju aj medzi riadkami, dedukuju, ine sa drzia temy a odpovedaju na otazku, vyslovene k teme). Cize ak zoberieme vyslovene temu "nevhodny dar", tak vacsina ti odpovedala ako reagovat tak, aby neboli rozbroje v rodine. Ak sa vsak na problem pozrieme globalne ( svokra na dochodku nema ine zaujmy ako domacnost a posledne vnuca), tak tu musi diplomaticky zasiahnut skor manzel. Urcte si s manzelom pravidla, ktora bude svokra respektovat ( nekrmit dcerku zakazanymi potravinami, dbat na bezpecnost a pod.); Ked dojde k vam, nechaj ju samu s malou a manzelom a venuj sa niecomu inemu. Dieta hystericky place aj pri manzelovi?

vedorka
13. máj 2016

@nyusika boze uz tu dokola neopakujte o "darcoch" a "darovanych konoch" ...
keby chcela nieco "darovat" tak kupi uzitocnu vec, alebo sa spyta rodicov DOPREDU, co im chyba, to by bola POMOC a podpora. a nie, ze sa niekto rozhodne, ze mala podla nej potrebuje topanky a bez merania nozicky, skusania atd nieco dovlecie a caka, ze sa vsetci z toho sprepacenim pos*ru, ako sa ona snazi.
ked nieco darujem, tak chcem aby to bolo k uzitku tej osoby, chcem, aby bola vyuzita a POTESILA DAROVANEHO a nie len mna, nekupim sobecky kupim prvu vec co ma napadne a nanucujem ju druhym. jasne, ze je potom sklamana, ked pri kupe myslela iba na seba. Kto je potom egoista?
Mne ked dieta pri niekom reve, tak proste ju asi nebude nosit na rukach, ani ich samotnych nenecham. Nepotrebujem mat psychicky poskodene dieta. Nikto jej nezakazuje vidiet a stretavat sa s vnucatom, ale DOPREDU zavolam, ci mozem prist. a samozrejme rodicia rozhoduju o vsetkych veciach okolo dietata a ostatni to musia respektovat.

meusicka
13. máj 2016

@guinevre no ja si myslim, ze autorka tuto zakladala nie za ucelom aby svokru ohovarala, skor aby sa postazovala. dopadla jak dopadla, nie kazdy z nas je diplomat. niekedy cloveku uleti nieco chtiac, nechtiac.

nyusika
13. máj 2016

@horana

moze mat aj desat deti, to nic nemeni na tom, ze je drzost a nevychovanost ofrflat dar.

ona nemusi svokre a ani nikomu vysvetlovat, preco chce robit nieco takto a nieco inak..ale toto nie je ten pripad.

a co ked ma dieta ? to znamena, ze moze ignorovat primarnu slusnost ?
teraz budeme vsetko ospravedlnovat tym, ze "ved ja mam dieta, nespala som" ?
ked niekto nema energiu na uplne zakladne veci, nema si zakladat rodinu, ma ostat niekde v kute , ci lufte lezat a s nikym sa nestretavat.

mandala77
13. máj 2016

@evka64 vieš, ono by si mala každá zvážiť keď tému založí - či zvládne uniesť hodnotiace a odsudzujúce komentáre. Lebo tu je veľmi často pravidlom, že sa situácia otočí proti žene, čo tému zakladala, vrhnú sa tu ženy ako supy na ňu. A ona sa ešte musí zrazu vyrovnávať s názormi na ňu, hodnoteniami, odsúdením, nepochopením a nejako to v sebe ustáť.
Preto treba najskôr porozmýšľať, či stojí za to tému zakladať - veď stačí si pozrieť iné témy ako to tam vyzerá. Samozrejme veľa pohľadov môže byť zaujímavých a podnetných na uvažovanie.

Ale mne sa v tejto téme potvrdilo jedno. Každá to posudzuje podľa seba a nemá vôbec problém bez akýchkoľvek zábran hodnotiť zakladateľku. A nesnaží sa nejako vcítiť, že o čo skutočne ide. Len šplechne svoj zaručene správny pohľad.
Ty máš svokru, pri ktorej ak robíš to, čo ona chce, je pokoj. Egoistickú, ohľad berie hlavne na seba (svadba, pôrodnica a iné), urazenú ak nie je po nej a mne príde, že manipuluje okolie ako jej vyhovuje v istých smeroch.
Ženy si tu vytiahli len to, ako si sa veľmi nevhodne zachovala, ale o tie topánky vo svojej podstate nejde a to sama veľmi dobre vieš. Tu je veľa žien aj svokier a tie sa na túto tému pozerajú práve z toho ich pohľadu.

Ak by si písala, že máš muža egoistu a manipulátora, mala by si väčšiu podporu. Ale zas by si bola odsúdená, že ako si s takým človekom mohla byť, že ony by už dávno odišli a druhé dieťa s ním? to kde si mala rozum? Ale s tým treba rátať, ak diskusiu založíš.

Skús mať ten selektívny sluch (či možno v tejto súvislosti skôr pohľad) o ktorom tu bola reč, na margo diskusie.

alaguema
13. máj 2016

@horana tento krát s tebou nesúhlasím. Mne sa stalo presne to isté, dieťa maličké, ja nevyspatá, nevhodné topánočky od svokry. Netreba stavať žiadne diplomatické konštrukcie, stačí si zachovať elementárnu slušnosť. Ale tu sa asi len využila príležitosť kopnúť si do svokry. Navyše, nešlo o žiadnu nevyžiadanú pomoc, ale o darček pre vnúča. Nevesta nepotrebovala rozvádzať svoje predstavy o obúvaní a obuvi. Stačilo poďakovať, topánky odložiť a neskôr zvážiť, či sa budú, alebo nebudú používať, to rozhodnutie je predsa na nej, nemusí nikomu nič dokazovať (ale niektoré to asi veľmi potrebujú). Keby sa zachovala v rámci slušnosti, ušetrila by si nepríjemnú situáciu a kopec energie. Nie je ani prvá, ani posledná, ktorá sa ocitla v podobnej situácii. My nevhodné dary prijímame s filozofiou v duchu - snaha sa cení. A naozaj nikto nie je povinný sa vypytovať na moju situáciu a na to, čo by som asi tak potrebovala a kupovať dary na objednávku.

nyusika
13. máj 2016

@vedorka no tak to prrr...preco by sa mal niekto dopredu pytat, co ma kupit ?
a preco si myslis, ze ona nechcela tymi topankami niekoho potesit ?

piste a vravte si co chcete - je slusne prijat dar. je neslusne ho ofrflat,.
o tomto nemam zmysel diskutovat, lebo to je proste jedno zo zakaldnych pravidiel slusnosti.

diskutovat sa da o inych veciacj, o tom, ze zakladatelka ma so svokrou osobny problem...ale o tomto nema zmysel diskutovat.

bubelko
13. máj 2016

darovanemu konovi na zuby nepozeraj 😉
toho sa drzim... podakujem a pouzijem/nepouzijem podla vlastneho uvazenia...😉

evka64
autor
13. máj 2016

@trdelnik234 nie ona place len pri svokre, všetci ostatní sú v pohode, len pri svokre reve ako o dušu.

evka64
autor
13. máj 2016

@mandala77 dakujem, presne si to vystihla ;) ja unesiem všetko čo tu na mna kydaju, mňa len mrzí že existujú takéto ženy...myslím, že keby sme sa sa stretli z oči do očí, mlčali by a sklonili zrak, ako to robia v skutočnom živote. Najjednoduchšie je nakladať anonymné cez net ;)

alaguema
13. máj 2016

@emilia25 vieš čo, táto predstava, že muž má nekriticky vždy a absolútne bez výnimky chytiť stranu svojej žene, je taká strašná hlúposť, ktorú si, ako vidím, osvojili masy žien...Sobášom sa z muža nestáva samostatne nemysliaca bytosť. Keby tvoj manžel húkal po tvojej mame preto, že doniesla niečo vašim deťom, chytila by si mu stranu? Veď to je na hlavu. Normálny, svojprávny človek sa postaví na stranu, ktorú vníma ako správnu, alebo neprávom ohulákanú.

anjelikdianka
13. máj 2016

U nas je to podobne ale nekupuje svokra ale moja teta.Nemali nikdy dieta a ked sme sa pristahovali nedaleko od nich zacala kupovat vseliake oblecenie,topanky pre syna a teraz to robi aj s dcerkou.Uz mame doma zasoby na sandale,topanky od velkosti 19 az do 26 😀 Ale som rada aj ked ich mozno niektore nikdy nebude mat na nozke ale dostala ich zo srdca a to cenim. 🙂 Pekne ich ppodakujeme.A potom ich mozme predat aj tu na MK 🙂alebo ich darujem sestre pre deti.

alaguema
13. máj 2016

@evka64 úplne kľudne by som ti povedala presne to isté aj z očí do očí. Nenaložila by som ti a nenakladám ti ani tu. Bola som presne v tej istej situácii, dá sa v nej zachovať aj normálne. Ak si chcela len potľapkať po pleci, že ako výborne si urobila, mala si to napísať hneď v úvode a mala by si tu len samé pritakávačky. Veď len o to asi išlo, nie?

evka64
autor
13. máj 2016

@alaguema určite mi o to nešlo, veľmi sa mýliš....tu je kazda odvážna ;)

mandala77
13. máj 2016

@evka64 bola som šokovaná keď som tu začala chodiť z reakcií žien, o ženách už nemám ilúzie ale tu ma vždy dokážu ešte prekvapiť. Našla som aj pár veľmi príjemných a milých a takých čo mi aj z komentárov ľudsky sedia.
Áno, veľmi jednoducho sa nakladá anonymne a keď si všetci tykajú 😉

vedorka
13. máj 2016

@nyusika aby napriklad nebol reakciou sklamany a vedel to potom psychicky uniest? asi preto 😉
lebo keby chcela niekoho potesit a nie len seba, tak urobi vsetko preto, aby to tak bolo. zaujima sa, pyta atd.
ona neurobila VOBEC nic, proste sa sama rozhodla a nevie a nechce niest nasledky za svoje konanie.
prijimat s usmevom, dakovanim nevhodne a nevyziadane dary nie je slusnost, to preglgnem ledva na narodky a meniny, ked mi niekto bol donuteny kvoli tomu nieco kupit, nie len tak.

alaguema
13. máj 2016

@evka64 kopec žien ti tu napísalo svoj názor slušne. Problém je len v tom, že sa nezhoduje s tým tvojim.

liavan
13. máj 2016

A čo sa teraz rozčuluješ? Na čo si zakladala tému? Aby si počula len názor korešpondujúci s tým tvojim? Očividne, keď sme sa všetky zhodli na tom, že tvoja reakcia bola nevhodná, tak na tom pravdepodobne niečo bude. Nehovoriac o tvojich ďalších príspevkoch, z ktorých úplne cítiť, aká "príjemná" osoba si. Tvojmu manželovi, ani svokre sa za ich prístup k tebe nečudujem...
@evka64

mandala77
13. máj 2016

@liavan nezovšeobecňuj. Všetky sa na tom nezhodli.

nyusika
13. máj 2016

@vedorka
moj ty kvet...ale nevadi, pan boh nas aj tak vsetkych rovnako lubi 😀 😀

absolutne ti unika pointa - psychicky zdravy clovek sa kvoli nevhodne zvolenemu daru nezruti, neochorie, nebude mat pokazeny vikned...

niest nasledky za svoje konanie ? a co jej decku vypichla oko, co zlomila nohu ??
jaj, vlastne nie - ona si dovolila kupit drahe ortopedicke topanky za svoje peniaze bez predchadzajucej konzultacie,
boze, to co za zvierata su niektore zeny ? toto si dovoli jedna zena ?
nehoraznost, Novy cas na nu treba poslat !!
A vlastne, netreba, uz ju jej nevesta natrela na Modrom konikovi 😀 😀