Urazená svokra pre topánky
Ahojte vsetky, chcela by som vas poprosit o nestranny nazor...uz som zufala a najhorsie je to, ze aj manzel sa so mnou nebavi.
Ale k veci. Vcera k nam prisla svokra a priniesla pre malu topanky...ma len 6,5 mesiaca a uz zas sa splasila. Kupila ich v zdravotnickych potrebach, ale podrazka bola velmi tvrda, nedala sa ohnut ani pri prstekoch. Povedala som jej ze su pekne ale tvrde a ja jej take obuvat nebudem a nech uz zuiadne topanky nekupuje. Topanky jej chcem vybrat ja, ale este je na to cas. Manzel mi vynadal, ze ako sa to spravam, mam sa uvedomit.
Urazena odisla domov a odvtedy sa manzel so mnou nebavi.
Vzdy drzal stranu jej, mna sa nikdy nezastal. Vcera som bola aj unavena, nespala som celu noc, nemala som naladu na nic, ale bavila som sa s nou v klude, normalne.
Toto je len zlomok, odkedy mame malu tak mi ide svokra strasne na nervy, do vsetkeho sa stara.
Tak ja uz neviem, som ja nenormalna? Ja by som si ani synovcovi nedovolila kupit topanky....:/
@liavan jaaaj, tak toto si zas presvihla ty. Nie vsetky nazory su rovnake v tejto teme, nie kazda by sa zachovala rovnako. A na zaklade par odpovedi k teme, ktoru zakladatelka zalozila, jej hned pisat, aka je neprijemna osoba? Naozaj si to presvihla
@mysga Asi tak nejako.
@kvetulienka253 nepresvihla...najmenej 90 percent odpovedi bvolo v zmysle, ze autorka konala neslusne, ze nie je v prave.
A autorka naozaj komunikuje prchko, vztahovacne...posobi naozaj neprijemne.
@nyusika napisala, ze sa vsetky zhodli a nezhodli sa. A posudzovat prijemnost/neprijemnost cloveka na zaklade toho, ze prchko reaguje v teme, ktora ju vytocila???
@nyusika ako vidis, jej svokra sa skoro psychicky zrutila, nevie to odmietnutie uniest, kedze je urazena 🙂
asi na tom nie je tak zdravotne dobre po tejto stranke a predpokladam, ze aj tento vikend na to mysli, aku ma nevdacnu nevestu.
nasledky su tie, kedze tomu stale nerozumies, ze jej dar bol odmietnuty, s cim samozrejme nepocitala, lebo sa jej to este nestalo.
ja som tiez poslala svokru prec s ortopedickymi topankami a co? podla mna to neni normalna obuv a uz vobec nie draha a kvalitna a co? nastastie bola iba ticho nasrata a tvarila sa akoze nic a odvtedy sa uz pyta. 🙂
@kvetulienka253 ale áno - veľa sa dá vypozorovať z toho, ako človek reaguje na kritiku, na názory, s ktorými nesúhlasí. Ak je prchká a konfliktná tu (nemám teraz na mysli nikoho konkrétneho), bude podobná aj v reálnych situáciách. Zvlášť k ľuďom z najbližšieho okolia - ako to už býva.
@mandala77 Presne tak. Ja som tu nasla tiez asi zo 10 dievcat ( neviem presny pocet, lebo ich nemam v priateloch), ktorych prispevky mi hovoria z duse a kebyze mam tu moznost, tak by som ich rada spoznala aj osobne.
Netreba citat na fore vsetky prispevky, ale vybrat si z toho to podstatne. Aj kriticky pohlad na situaciu je prospesny, pokial ide o konstruktivnu kritiku.
Mne sa v zivote osvedcila jedna vec.
Ked si potrebujem vyliat srdce, najprv spracujem problem sama so sebou ( odstranim emocnu vrstvu problemu napr. "svokra/manzel ma neeskutocne seeerie " ,preanalyzujem este raz situaciu a vacsinou dojdem k jadru problemu "nemame rovnaky pohlad na problem co s tym)"?
A ked je veelmi zle, odporucam vyliat si srdce blizkej osobe, najlepsej takej, co vie drzat jazyk za zubami.
@nyusika na mna zasa tych 90 percent posobi ako bez vlastneho nazoru a usudku, zasad, kúšme si do jazyka dnom aj nocou, lebo sa tomu hovori elementarna slusnost, sklopme uši, lebo chceme klud v rodine a domacnosti 🙂 🙂 🙂
Nechame si nasrat na hlavu a pekne sa podakujeme, ved slusnost.
Nebudeme protirecit v nicom svokre, svokrovi, mame, otcovi, manzelovi, ved slusnost a klud v rodine.
Nebudeme pisat na MK, lebo ak nie sme vo vacsine, sme sproste, neslusne, neprijemne.
Uz sa chytam normalne za hlavu. Ved kazda z nas je ina, ma inu rodinu, ine vztahy v rodine, to sa neda paušalizovať, ze takto a takto treba konat, lebo sa to patri, je to slusne, vacsina si to mysli a podobne. Pisat niekomu aky je neprijemny na zaklade par pismen? To uz ani na smiech nie je.
Kazdy nemusi patrit do nejakeho stáda, teraz bez urazky. Jednoducho su ludia ako zakladatelka ci ja, ze nemusime za kazdu cenu patrit k vacsine len preto, aby sme boli prijemne.
Vies, mna moja svokra neprijala vobec, mojho prveho syna /nie je biologicky jej vnuk/ len tak tak, stale som ta nespravna nevesta a dovodov by nasla aj sto) ALE stale sa k nej spravam slusne, vychovala uzasneho syna, ktory je mne vybornym muzom, priatelom, partnerom a detom vybornym otcom, to vsak neznamena, ze ak mam na nieco iny nazor /a kudne aj na dar/, nepoviem to. A veru prave pri nej som sa naucila povedat nie, toto nie, a preto nie a podobne, kedze ona sama na kazdy dar /i taky, ktory si vybrala/ nasla frflancov za kybeľ. Nemam ju rada, nechodim k nej, ak na sviatky, vsetko v ramci normy, slusnosti, ale odtial potial.
@evka64 nečítala som celú diskusiu, ale chcela by som mať tvoju odvahu, ja som človek s rešpektom a úctou i keď by som ju občas poslala do čerta, hlavnw keď pcha nos do toho, do čoho ju nič a keď robí veci, o ktorých vie, že s tým nesúhlasím... Ja som si raz otvorila ústa a ona začala plakať, tak ju už ignorujem...bavíme sa len, čo musíme...
@alaguema inak si si vsimla ze sa autorka bavi iba s tymi co jej pritakavaju a ako dobre urobila a vsetky ostatne sme ustrachane putky ktore si nevedia povedat svoj nazor 🙂 pricom opak je pravdou len asi vacsina ma zaklady slusneho spravania a trochu taktostni a aj rozumu neist do zabomysich vojen. Keby sa namiesto vysedavania na MK radsej vyspala mozno by aj ona inak reagovala a uznala by ze sa da akceptovat ale aj odmietnut dar inym sposobom.
Toto je večná téma u nás doma. Moja mama stále nalieha na to, že chce kúpiť malej topánky. Jasné, hlavne to musí mať tvrdú podrážku a držať nohu pevne. Ja stále omielam to isté, že takto nie a potrebuje mäkkú a ohybnú podrážku. Na jedne strane chápem tvojho chlapa, že na teba vyletel a chápem aj teba. Isto to nebolo prvýkrát, čo prebrala iniciatívu a asi ťa ani nepočúva. Hej, asi si mala len tie topane ticho zobrať a ak by sa raz pýtala, tak jej vysvetliť, že to obúvať decu nebudeš. Nám pravidelne kupujú niečo, čo je malé alebo veľké a nerobí nič iné len to vymieňa. Ja už som povedala mužovi, že nech radšej nič nekupujú, ale v klude a len jemu. Ak by som takto vyletela na jeho mamu isto by bol naštvaný a asi sa so mnou aj nebavili, predsa len muži tie matky vnímajú citlivejšie.
@evka64 nie...nie su tu vsetky nenormalne,ked si povedia svokre vlastny nazor.....ja ti za seba poviem,ze by som bola statsna,keby mojim detom kupil nejaky stary rodic nieco...ale nekupi,nie je uz
jasne,ze svokry,mamy,dedkovia,atd....prehanaju,mozno sa privelmi snazia zapacit tebe,chcu to naj pre svoje vnuca....ale ber to tak,ze je to o nich,nie o tebe
niekedy staci zatat zuby a povedat si,ze moze byt aj horsie a som rada,ze deti niekto ma rad...aj ked to nesplna moje predstavy
takze,neodsudzujem ta kvoli tomu,ze si sa ozvala....ale fakt niekedy si treba povedat,aka budem svokra ja?babka ja?
mozno si povies,urcite nie taka.....hmmm.....ale co vies...mozno tiez tak polezies detom na nervy...a preco?urobis nieco zle?nie....tiez budes chciet iba dobre
a ak sa ti nejaky darcek nepaci,podakuj a nedaj dietatu....
@monikaparson
aj my zeny vnimame svoje matky rovnako. tiez by sa asi ziadnej z nas nepacilo, kebyze nas muz vyleti ma nasu mamu 🙂
@simonka77 Prečo by si človek musel kusať do jazyka stále? Keby sa jej stará do toho, čo konkrétne obúva svojmu decku a stále to má omielané za ušami, tak nech jej povie, že sa rozhodla obúvať mu niečo iné, než ona kúpila.
Autorka však opísala jednu situáciu - dostala som darček, opindala som ho rovno darcovi do xsichtu, lebo čo si to DOVOLILA a teraz sa čudujem, že sa všetci na mňa nasrali.
Podľa toho, čo písala v prvom príspevku, nevieme, či je autorka jednoducho príliš dlho doma a začala štekať po všetkých, alebo je povahovo taká uštekaná, alebo je jej svokra uplna krava a denne jej píli uši niečím a autorka vybuchla v najnevhodnejšiu chvíľu.
Vieme len to, že dostala darom topánky a svokre za to vynadala. :D
@simonka77 veľmi sa mýliš. Asertivita je práve aj o tom, ako a kedy povedať v zásadných veciach NIE a je to umenie ustúpiť vo veciach, ktoré tú dôležitosť nemajú (napr. topánočky? 😉 ). Ako som čítala - táto svokra riešila kopec vecí, ktoré jej riešiť neprislúchalo. To by som jemne, ale dôrazne zarazila. Každý sa stretol s tým, že sa niekto nepovolaný snažil usmerňovať jeho veci. Nie len táto jediná pani. Treba sa to naučiť. Povedať nie, slušne, rozhodne, neustúpiť. My rozhodneme o tom, kedy budú krstiny, nechajte to na nás. Bodka. Tam je, samozrejme, potrebná podpora manžela. Ak ju nemá, kde je chyba? V svokre? A ďalej - ak nepovolím v zásadných veciach a povolím v maličkostiach, máme priestor na vytváranie vzťahu. Ak si nechám dupať po hlave a potom vyletím kvôli somarine, druhá strana je urazená, nechápe a vzťahy budú len horšie. Silná osobnosť nepadá z neba, málokto sa taký narodí, väčšina ľudí pre to niečo musí urobiť. Len je to ťažko pochopiť, keď človek vidí 5cm od nosa a ďalej nie.
@nyusika jasné, že nie. To je hádam logické. Bavíme sa tu o svokre, preto som ju aj spomenula. 😉
@trdelnik234 zoznámila som sa s pár babami čo založili tému a všetky boli nakoniec z toho znechutené - z nepochopenia, hodnotenia a pod.
Určite, dá sa vybrať, mne koník v mnohom pomohol ale určite mi pomohol uvedomiť si skutočnosť, že ženy dokážu byť veľmi kruté a hocijakú blbosť dokážu riešiť na x strán.
Tiež to tak robím ako Ty, na koníka by som nič osobné nevešala. Iba ak by som fakt, že nevedela ako si zdvihnúť adrenalín 🙂
@alaguema
Toto si uplne, ze presne vystihla.
"Ak si nechám dupať po hlave a potom vyletím kvôli somarine, druhá strana je urazená, nechápe a vzťahy budú len horšie."
Prevdepodobne pohar trpezlivosti pretiekol.
@simonka77 halo za to ze niekto sa vie podakovat za darcek aj ked nie je podla jeho predstav nie je submisivnost len elementarna slusnost. Tu sa bavime o tejto situacii a nie inej. Nik nehovoril ze ma stale drzat hubu a krok ale je vrcholne neslusne sa osocit na niekoho kto ti daco daruje. To by som si ani k vlastnej mamke nedovolila a nieto ku svokre co je v podstate cudzi clovek.
@mandala77 Hej, na dvihanie krvneho tlaku, je MK bezkonkurencne najlepsi.
@mysga krasne vyrazy: opindala, vynadala, stekala, vybuchla...
proste nemozes napisat slovo povedala, lebo cokolvek co nekoresponduje s nazormi druhych je "vynadanie", opindanie do oci a stekanie....
povedala jej na rovinu svoj nazor, predpokladam, ze normalne ticho, par vetami vysvetlila svoj nazor a tieto slova hore uvedene, neviem kde si v prispevku nabrala...
@trdelnik234 to nie je pohár trpezlivosti. To je neschopnosť jednať dospelo a stáť si od začiatku za svojim v tých podstatných veciach a k tomu sa pridružila nejaká tá rivalita, ktorú zjavne voči svokre cíti.
@alaguema Asi mas pravdu.
@vedorka Bohužial, niekedy použijem a silnejšie slová, najmä v prípadoch, kedy niekomu 20 ľudí niečo povie pekne a ten druhý to nechápe. Možno pochopí trošku inú komunikáciu. 🙂 Inak, môj drahý raz v živote vyskočil na moju mamu tiež pri podobnej blbine a určite mi to prišlo nevhodné a urazila som sa nielen ja ale aj moja mama. Nakoniec sám od seba mame zavolal a ospravedlnil sa. Lebo hoci bol nervózny už dlhšie, nemal si svoje nervy vybiť na mojej mame. Nech si ich vybíja na svojej. 🙂
Buď rada že ti svokra niečo kúpi. Moja malej nekúpi absolútne nič.

Och. Keby si ľudia vedia častejšie zahryznúť do jazyka, svet by bol hneď krajší.