Vadí mi priezvisko
Ahojte..viem ze teraz co napisem je vlastne..uplna hlupost oproti naozajstnym problemom..ale..rozisla som sa s otcom mojich deti..priezvisko mali po nom..a teraz..mi to priezvisko dost prekaza..uz som skor..nanho az alergicka..lutujem ze sme to vtedy dali takto..lutujem ze vtedy som na to pristupila a dali sme priezvisko po nom..malo ostat po mne..aj ked som u lekara alebo v minule v nemocnici,neviem..neviem ci mam vysvetlovat ked aj mna prezyvaju tym priezviskom a neviem ci mi rozumiete..a casom som na to ostala akasi..fakt alergicka..a vadi mi kedze sa on o nich nestara ako by mal vadi mi ze nosia ich priezvisko..najradsej by som ho zmenila..ale neviem ci by to bolo spravne..ten starsi syn ma uz tri roky..asi si pomyslite ze je to nezmysel co tu riesim..ale..nemozem si pomoct...neviem ci som sa spravne vyjadrila aby ste ma pochopili..ale vopred za vsetky nazory dakujem..
@maminuska presne ....rozchodovost sa nikde neeviduje ale menšia od rozvodovosti nebude...
je tu uz 5 strán nejdem to cele čitat len uvodny prispevok každopande bez sobaša by som meno po otcovi nedavala načo? a piše ze staršie dieťa ma 3 roky...som myslela ze aspon vyše 10...takemu špuntovi je to šuma fuk ake ma prieszvisko, kludne nech to zmeni...
@vespertine neviem čomu sa čuduješ, tak to kedysi bolo , mravy boli iné ako dnes. Vtedy to bola prespánka , dnes je to slobodná matka. Mať vtedy dieťa mimo manželstva bola riadna hanba, dnes sa nad tým nikto nepozastaví a ver tomu že ani ja .
Ale odvolávať sa na tradíciu mena po otcovi mimo manželstva je troška mimo .
@sealaris nechce sa mi citat celu diskusiu, dosla som po 2 stranu - ale viem, ze ked otec nesuhlasi so zmenou priezviska, mozes sa zmeny domahat bez jeho suhlasu aj na sude.
co sa tyka veku, nie je neskoro, prave ze si myslim, ze vacsi problem by bol, keby si detom menila priezvisko uz ked budu na skole napr. teraz je to este OK.
nedavno tu jeden chlap pisal, aky je nestastny, ze zena zmenila sudom priezvisko jeho dietatu, hoci plati alimenty a stretava sa s nim - on nesuhlasil, ale sud priezvisko napriek tomu zmenil. takze da sa to.
a rozumiem ti, ak sa o deti vyhradne staras, mas problemy napr v skolke, ci v nemocnici, tak je velka sanca, ze by ti sud vyhovel,aj keby ex nesuhlasil.
@maxiva prečo by moje teórie mali byť bludné? Je to môj názor (tak sa tu zvyknete ohradzovať) čiže ja si myslím, že celé kresťanstvo sú bludné teórie 😉 Je to o uhle pohľadu.
@marcelatje opäť opakujem je to môj názor. Ak by som kresťanov nerešpektovala, nadávala by som im každému jednému. Ja ich rešpektujem, alebo tolerujem je správne slovo. Ale názor si snáď povedať môžem. Resp, ani to nie je názor, ale dlhoročné skúsenosti. A nenapísala, že sa to týka všetkých. len bohužiaľ, keď človek povie, že je kresťan, v momente sa u mňa zaradí. Pretože v 99 % prípadov sa to dá odhaliť skôr, ako to ten človek vôbec povie. A to práve tými ich názormi mimo realitu 😒 Veď uznaj, ak niekedy rodič vyhodil svoje dieťa z domu v čase, kedy ho to dieťa potrebovalo najviac, je to vždy na 1000% kresťan.... a pod. Je toho nenormálne veľa. Ale asi nepoznám kresťanov, myslím takých fanatických, čo chodia každú nedeľu do kostola a dobre že si kolená nezoderú, ktorí by neboli zlí, prehnití a skazení - to je moja skúsenosť. V živote mne a mojej rodine a môjmu okoliu najviac ublížili práve takýto ľudia a pomocnú ruku mi podali vždy iba neveriaci. Ale to už je mimo tému.
@indiankaindi ja to beriem tak ze ako existuju dobre aj zle manzelstva, dobre aj zle vztahy na divoko tak existuju dobri a bohuzial aj zli krestania. Neda sa pausalizovat. V prvom rade je to o ludoch nie o tom aky sposob zivota si zvolia.
@mima4 nie su statistiky ale predpoklada sa 95% uz samotna tato veta je trochu non-sense. ak nie su statastiky, tak niet na zaklade coho predpokladat)
@indiankaindi suhlasim - krestanov tiez tolerujem, ale mam na to svoj nazor....a myslim si,ze velmi nich z nich patri prave pre najmenej tolerantnych a nenavistnych ludi vobec (najma ti fanaticki) - ich nazory na ine zvazky, homosexualov, umele oplodnenie, ine nabozenstva, ale tema je o inom
@indiankaindi najmenej tolerantnych a najviac nenavistnych som chcela napisat....nechcem tym povedat, ze vsetci
@mircalla z môjho pohľadu máš jednoznačne pravdu. Ja mám dokonca veľký problém napísať, že sa to netýka všetkých, pretože ešte som dobrého kresťana nevidela. ale verím, že niekde taký existuje. 😀 - ešte sa zo mňa stane veriaca - verím v nereálne bytosti 😀 žartujem a už som ticho
@indiankaindi tvoje dieta bude dobry,ci horsi krestan?
A zas sa to tu zvrhlo na haaa mna si zobral a teba nie, ale urcite si to chcela, kedze ja som po tom tuzila musela si aj ty, ale vyhrala som ja, ty si tomu tvojmu za to nestala... jaj boze, kedy uz ludia pochopia, ze ini nie su ich kopie....
Ja by som im nechala mena tak. Veď o pár rokov budeš mať dieťa s iným a to bábo sa aj tak sa bude volať ináč. To je už údel v zivote ženy ako moja mama hovorí.
@diablikovci ked bude mat dieta s inym, toto dieta sa bude volat stale rovnako, ak to teda neda na sud a nebude to riesit uz teraz.
@cecil36
@mircalla
na taketo veci neexistuju exaktne statistiky, vezmite si, ze neraz tu zena pise, ze pred sucasnym partnerom mala neviem kolko expartnerov, dajme tomu pat...cize mala pat rozchodov... ale tieto veci sa nikde exaktne nezachytavaju, to by musela byt "registracia chodiacich vztahov".
Ale vela sa o tom pisalo a tam sa daval prave takyto udaj, ze 95 % parov ktori sa nevezmu, sa rozidu
@vivuska666 svadba podstatna je, neberu sa ludia, ktorí si nie su istí jeden druhým. Nie su ochotny dat do vztahu vsetko v dobrom aj v zlom ale nechavaju si stale zadne vratka a ked pride to v zlom, tak sa vztah automaticky rozpada a nikto nemusi nic riesit...nanajvys taketo problemiky ako autorka problému. 😉
@mima4 podla mna je normalne mat par vztahov v zivote, co ma asi snad skoro kazdy - preto sa to neda takto ratat, to by bolo na kazdeho dajme tomu hned 2-3 vztahy, cize rataju sa tam aj vztahy kym niekto vstupi do manzelstva, takze podla tejto teorie by nik nemal mat iny vztah ako hned manzelstvo
Hm..ja by som inac baby k tomu krestanstvu tiez povedala..ked uz to tu tak citam..ja som tiez z katolickej rodiny..toez som krestanka..ale..priznavam,ze nie som tak zalozena ako krestania by mali..dolonca..dovolim si povedat,ze zo vsetkych krestanov co poznam,sa naozaj tak chovaju podla viery asi..5 % ludi co poznam..a z toho su 2% bud farari ci sestricky..naozaj sa tak ludia nespravaju ako by im viera prikazovala..ved..vsetkym je jasne ze ani ja nie..inak by sme boli inde;) ja byvam na dedine a tu je pravda ze vsetci spinaju rucicky v kostole a vyndu von a uz ohovaraju,zavidia,robia zle..proste su falosny.je mi to luto no ale..tiez mam nazor taly ze vlastne..nieltori krestania,vlastne ani nie su krestania..len za to ze chodia do kostola?? Tak toto je moj nazor...
@mircalla to ako keby si povedala ze je normalne mat par manzelstiev 😉 vsak ako to vy hovorite "je to len papier", papier, ktory hocikedy zrusite, bez vyznamu a ci ho mate alebo nie, je to jedno... takze ano, su tam vsetky vztahy "bez papiera", ale asi vidis v tom ten megarozdiel, ze clovek si mega rozmysli, ci s niekym vstupi do manzelstva (napr. ani ty si z logickych pricin nechcela, čo je u tebe pochopitelne), pričom "bez papiera" nema problem mat aj x vztahov...
moj muz napr. bol moj prvy vztah, predtym som nebola zrela na vztah... cize načo zabijat s niekym čas, čo nema buducnost?
@mima4 ved to som napisala..ze LEN za to ze chodi do kostola,ich krestanmi nerobi...ja tiez poznam ludi co naozaj vierou ziju..ale,bohuzial je ich velmi malo,spomedzi vsetkych krestanov co sa len tvaroa ze krestania su,alebo..ako aj tu to vidim len preto lebo su vychovavany ako krestania,no zial nepochopili tu pravu podstatu..
@cecil36 neviem keď dve deti sa volajú Pekný a budeš mať s iným dieťa čo sa volá Kvietok tak ten muž bude chcieť aby jeho dieťa sa volalo po ňom. Tak bude mať dva deti čo sa budú volat ze Pekný a jedno čo bude Kvietok.

@vespertine
a kde bolo napisane, ze ako sa priezviskom vola tvoj otec?
vies, priezvisko nevylieci rany z chybajuceho otca v rodine...