icon

Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine

4. apr 2022

Ahojte,

ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
ckocka
7. apr 2022

@matapo Ak ti na ulici náhodný okoloidúci vrazí nož pod rebrá budeš dumať o tom aké ho k tomu vedú názory, splietať nitky a skúmať zákulisie jeho života, alebo zavoláš políciu a budeš trvať na jeho potrestaní? A čo povieš tomu kto hovorí že si ho niečím musela vyprokovať, veď čo mi vieme čo za tým je?

matapo
7. apr 2022

@ckocka ...neviem, ak by mi dal niekto nôž pod krk s tým že buď mu dám všetko dobrovoľne a nechá má žiť a aj moju rodinu, alebo si vsetko vezme násilím ale pritom mi zabije aj celú rodinu, tak mu asi všetko dám a neobetujem nikoho aj keď daň za to bude žiť s určitými obmedzeniami. Asi nie som príklad hrdinstva a boja za spravodlivosť ako ukrajinský prezident kt. Zrejmá plánuje obetovať celú Ukrajinu a plánuje bojovať do posledného Ukrajinca aj keď výsledok boja je viacmenej jasný ☹

autor
7. apr 2022

@matapo Caputova zastava reprezentativnu funkciu, nie je organom vykonnej moci. Caputova robi presne to co ma v tejto situacii. Nevidim dovod na nu nadavat. Vlada ma vykonnu funkciu, bohuzial nasa vlada je aka je a opozicia je totalny odpad. Namiesto toho aby podporili vladu, tak tu vykrikuju hluposti, strasia a pletu ludi, len preto, aby si zbierali politicke body a zachranili si vlastny kozuch, pre nic ine. Nehovoriac o tom, ze vacsina opozicie je priamo zodpovedna za to, ze teraz nemame v statnom rozpocte absolutne ziadnu rezervu na to, aby sme pomahali Slovakom, ktori doplatia najprv na covid, teraz na Rusku agresiu. Koniec koncov, ale mame co sme si zvolili, ludia si nedaju ani namahu s tym aby si nastudovali kandidatku, volia na zaklade sympatii k lidrovy strany, kolkokrat kruzkuju nahodne, alebo preferencne kruzky ani nedaju. Preto tu roku vladol Fico a teraz ked konecne bola sanca nieco zmenit, tak sa tam dostal Matovic s Kolarom. Pokial ludia nepochopia, ze treba volit odbornikov, ludi ktori maju pracovne skusenosti vhodne na vykonavanie poslaneckeho mandatu, tak to tu bude vyzerat ako vyzera.

tayla
7. apr 2022

🤣🤣🤣😂😂😂😅😅😅

ckocka
7. apr 2022

@matapo To nebola odpoveď na moju otázku. Ale dobre, k tvojej téme. Putinove vojská umierajú rovnako ako Ukrajinci, navyše sú v nepráve, nemal by teda logicky ukončiť boje on? Kde sa vzal ten myšlienkový veletoč že za pokračovanie vojny je zodpovedný Zelenskyj?
A hoci ty si to nemyslíš, tak mnoho ludí sa domnieva že ten boj nemá iba lokálny význam. Takže nadnesene bojujú za našu budúcu bezpečnosť a svobodu. A mier a svoboda nie sú zadarmo, hoci my sme to doteraz vnímali ako samozrejmé.

matapo
7. apr 2022

@ckocka ...nemyslím si že význam je lokálny. A práve preto sa vojna tak skoro ani neukončí. Len žiaľ Ukrajina víťazom nebude, aj keby padlo Rusko úplne na kolená po dlhej vojne, to neznamená že Ukrajina vyhrala. Tá vo vojne stráca, devastuje sa, umiera sa tam. Čo prinesie vojna nie moc bohatej krajine na ktorej území sa bojuje? Čo prinesie nám? Vyhrajú však ti kt. potrebuju Rusko odstaviť alebo aspoň znížiť jeho silu a vplyv. A Rusko, keďže má na čele tiež človeka kt. neustúpi, keď sa už na boj dal, tak asi pritvrdí, aj ekonomickou silou aj vojenskou ☹ Ťažko predvídať u nepredvídateľneho človeka, kt. ma v rukách toľkú moc ☹

matapo
7. apr 2022

@ckocka ...a za pokračovanie vojny môžu všetci čo ju vojenský podporujú. Tá Ukrajina je skrátka obetný baránok, svet ju obetuje, ale nie za jej demokraciu a slobodu ☹

ckocka
7. apr 2022

@matapo Že vojna nie je pre nikoho dobrá vieme asi všetci, teda okrem Putina. Ale už prebieha. A jej výsledok ovplyvní celý svet. Takže velmi záleží na tom ako skončí.

yoxinka
7. apr 2022

@matapo
Tak zase Rusi dostávajú na Ukrajine riadne na prdel, to nečakal nikto, hlavne Rusi. Celá Ukrajina zrejme nepadne, keďže už si zrátali 2+2 a stiahli sa na východ, lebo skrátka nemajú na to, aby obsadili, okupovali a ovládali celé územie. Ukrajinci sa bijú ako draci a také odhodlanie a obrovskú vôľu bojovať nezaplatíš z USA. Kooopa chlapov sa vrátila DOBROVOĽNE bojovať. Oni cítia svoju národnú hrdosť a bojujú za ňu, bojujú ta svoj národ, za svoj štát, ktorý bol napadnutý trtkom, ktorý úplne ignoruje dejiny a vybral si len časti, ktoré sa mu hodia. Žiadne nitky ani podobné konšpi haluziny tu nehrajú úlohu a to si už konečne treba uvedomiť.

ikka204
7. apr 2022

@matapo chapem to, co chces povedat, chapem aj obavy, ani ja nie som hrdina... Ale ak dovolis, spytam sa ta jednu otazku... Skoncila sa niekedy vojna tym, ze sa vyhovelo agresorovi (statu, ktory zautocil). Ze skoncil, ked dostal, co tvrdil, ze chce? A podotazka... pozrela si si aspon jednu cast relacie z ruskej tv, kde pomerne otvorene prezentuju svoje zaujmy a ciele?

lenusiatko
7. apr 2022

@eva8 ano, je to taky provokater, zaoberala sa nim aj policia, ma dlhy voci statu cca 500.000 eur.

lenusiatko
7. apr 2022

@mamula20 ake mas riesenie? Prihlas sa u Hegera, ma okolo seba vybornych odbornikov, mozno mu doplnis tim.

matapo
7. apr 2022

@ikka204 ...viem ako každá menšia vojna skončila, kde sa viedla žiaľ totálnym rozvratom, ln
spustosenou krajinou a biedou. A viem ako skončili dve vojny v Európe ☹ Nik agresorovi neustupil, až sa aj zabudlo kto bol tým agresorom a potom nasledovala bieda, zadlžovanie sa a pomaly posun vpred (niekto rýchlo, niekto pomaly)

eva8
8. apr 2022

@mamula20 priznám sa, tie úvahy, čo sa týka vojny na Ukrajine, mám podobne. Putin sa nevzdá, je nevyspytateľný človek. Rusko v konečnom dôsledku nebude také oslabené, ako Európa. Ukrajina bude zdevastovaná. USA zarobí minimálne na skvapalneným plyne, aj keď v podvedomí mám, že aj na zbraniach.
Lenže keď som agresorovi = človeku ustupovali, nikdy nebol koniec. Až keď to zistilo okolie, pomohlo mi a opäť som sa mohla stať sama sebou. Ukrajina je malá, slabá, potrebuje pomoc. Už "vyrástla" od pádu ZSSR, chce ísť do EU, tak nech ju Rusko nechá ísť. Aj nase deti necháme ísť svojou cestou.

eva8
8. apr 2022

@matapo horeuvedeny príspevok je tebe, zlý nick som oznacila

eva8
8. apr 2022

@ikka204 aké otvorené zaujmy prezentujú na ruskej tv?

matapo
8. apr 2022

@eva8 ...veď áno, nech ju Rusko nechá, nech si Ukrajina zvolí svoju cestu. Ale nechá? Dokedy to takto potrvá? Ma sa šancu ubrániť keď aj s posilnenou vojenskou výbavou? Verím eú politikom že by priamo do vojny nezasiahli, že nedovolia aby sa vojenský konflikt dostal za hranice Ukrajiny a aby doň priamo NATO vstúpilo. Ale má šancu sa tá Ukrajina sama ubrániť? A akú daň za to zaplatí? Ja to tiež tak vnímam na základe svojich skúseností, povahy,... podobne ako ty. Nemám až taký ľahký život aj keď na oko možno ideálny. Tiež žijem roky po boku človeka, kt.by som mohla kľudne označiť agresorom, ale nejakou spoločnou rečou vieme spolu vychádzať, aj keď som sa musela vzdať veľmi veľa veci, a musím stále ustupovať a mnohé prehltnúť. Naučila som sa aj v tom zlom nájsť kopec dobrého, úplne sa tešiť z iných veci ako som pôvodne chcela a planovala. Okolie zatiaľ nevie, určite by pomohlo, podporilo, ale neviem či by mi to v konečnom dosledku prinieslo očakávaný pokoj a klud, skôr nie, tie vzťahy by boli natoľko nástrbene že by znamenali boj a stres na celý život, mozno aj existenčné problemy, ťahanice okolo detí,... Takto to vnímam ako menšie zlo pre všetkých, ústupim v rámci zachovania pokoja a kľudu ostatných ale aj mna. Stojí to veľa úsilia, aj strachu o buducnost, aj preplakanych noci ☹ ale nemôžem povedať žeby som bola nešťastná, naučila som vo všetkom zlom nájsť aj veľa dobrého. Všetky tie pohľady a postoje k danej veci závisia veľa krát aj od povahy jednotlivcov a od ich skúsenosti.

ikka204
8. apr 2022

@matapo ano, vojna je strasna tragedia pre vsetkych. Tolko nas uz historia naucila. Napriek tomu sa znova nasiel niekto, kto to skusa. Naopak, agresorom sa vzdy, pred kazdou velkou vojnou, spociatku ustupovalo (dostali co pozadovali, aj ked boli poziadavky akokolvek absurdne). A agresor vzdy skoncil aj tak az vtedy, ked vykrvacal. Ak si videla aspon jednu rusku politicku diskusiu, urcite vies, ze Rusko dlhodobo hovori o vojne proti europe (pricom nikto v europe to nikdy nebral vazne). Otvorene o tom hovoria vo svojich politickych diskusiach... Kazdy to bral ako sucast ich propagandy, ako prazdne reci. Ved obchody s ruskom bezali naplno a bola to win win situacia. A potom zautocili vojenskou silou na nasom kontinente. A tu uz konci vsetka sranda. Nastastie, ua nie je az taka bezmocna, ako sa spociatku zdalo a aj rus. armada snad doplatila na korupciu, tunelovanie a v neposlednom rade na svetovu mienku. Agresor nateraz ustupuje (a to sa neda popriet, kedze stahuje armadu bez toho, aby dosiahol niektory zo svojich cielov), bez spojencov su nedokaze podrobit ani ua, nieto riskovat svetovy konflikt (preto ani nemoze pouzit take zbrane, ktorymi by na to dal zamienku). V minulosti sa nikdy neoplatilo agresii ustupovat, vzdy si to potom vsetci vyzrali az do dna. Snad to tentokrat bude inak.

ikka204
8. apr 2022

@eva8 https://www.facebook.com/nikola.repin/videos/18...
Tu som to nasla s ceskymi titulkami. Oplati sa precitat si aj uvod k tomu.

yoxinka
8. apr 2022

@matapo
Obávam sa, že tvoja osobná tragédia a konflikt Ruska Ukrajina je neporovnateľný. Keby to Ukrajina vzdá, Rusko pôjde ďalej a bude skúšať dovtedy, kým by nerozpútali konflitk s NATO a to je konečná nie len pre Rusko, ale pre nás všetkých. 3.svetova vojna, jadrová, by znamenala koniec civilizácie. Putin sa opakovane vyjadril, že rozpad ZSSR je najväčšia geopolitická katastrofa, on ho chce späť. Zober nejakú starú mapu a kukni, ktoré štáty pod ZSSR patrili. Po Ukrajine by nasledovali pobaltské štáty … atď. Preto je také dôležité, aby to Ukrajina nevzdala. Rusi sú úplne vypatlaní propagandou, oni chcú svoj veľký a slávny Sojuz. Ja sledujem na youtube takého chalan, ktorý robí rozhovory s bežnými Rusmi na ulici, to je vo väčšine prípadov strašné aj počúvať, tam to nie je len o politických elitách, ale o obyčajných ľuďoch. A úplne na smiech je, že tu sa ľudia teraz boja budúcnosti a EÚ a NATO sú zlí … ale to, že oni žijú s 350€ mesačne a ich poloboh Fico má len hodinky za 20 000€ a rozkradol štát na cimpr campr, to ich nevyrušuje, ich trápi, že Čaputová je Ukrajinka a americká agentka, akože, halooooo!

eva8
8. apr 2022

@ikka204 uIožím link, pozriem, ďakujem 🌹

eva8
8. apr 2022

@matapo rozumiem ti

kocurikpupcek
8. apr 2022

@yoxinka mysliš toho ruského chalana (vyzerá ako teenager), tuším na youtube je pod nazvom "1420"?
Ten tiež robí rozhovory z bežnými Rusmi. A veru im kladie celkom dobré otázky. Také narovinu. Vidno, že niektorí sa doslova boja vyjadriť svoj názor. Radšej to zahrajú do autu, že sú apolitický. Niektorí vidieť ze sa boja ale od strachu pritakávajú aky je Putin geroj. Ale niektorí odvážne povedia že sú proti vojne a tomu, čo sa momentálne deje.

yoxinka
8. apr 2022

@kocurikpupcek
Presne toho! 😉

scorpionflower1
9. apr 2022

@matapo ty si myslis, ze keby sa vzdali Ukrajinci Rusom, tak budu zit s "urcitymi obmedzeniami" a co su podla teba tie "urcite obmedzenia"? Pre Rusov su Ukrajinci podradny narod ako boli Zidia alebo Slovania pre Nemcov. Ved uz teraz znasilnuju zeny, unasaju deti a bombarduju nemocnice a skolky. Myslis, ze keby sa vojna teraz skoncila a Ukrajinci by sa vzdali, tak by im zrazu dobri ruski bratia dovolili zit v mieri a prosperite podla ruskych pravidiel? Vedenie Ruskej federacie je agresivne, ma imperialisticke sklony, ideologiu presne ako Hitler a treba ho zastavit. Myslis, ze keby sa Ukrajinci vzdali a uzavreli by mier, tak by ich Rusi zrazu prestali masakrovat? To je strasne naivny pohlad... Bud rada, ze existuje niekto ako Zelenskij, kto bojuje za celu Europu, keby Rusom ustupil tak by Ukrajincov masakrovali este dlhe roky, akurat, ze nie mozno vojenskou technikou a nam by tu spôsobovali problemy na hraniciach alebo by sa kludne odvazili aj hranicu prekrocit.
Staci sa pozriet ako sa ma bezny clovek v Rusku, tak na Ukrajine by to bolo este 100x horsie. Rusi su totalne zmagoreni propagandou presne ako boli Nemci v 30. a 40. rokoch, báťuška cár im vymyslel vonkajšieho nepriateľa, lebo sa snazi zakryt zničenú ekonomiku a korupciou prešpikovaný štát, kde 30 percent nemocníc nemá ani teplu vodu. Chcela by som vediet ako by sa tebe zmierovalo s tym, ze kazdy den otvoris oci s tym, koho zas kde zastrelia, znasilnia alebo unesu. V Rusku udava sused suseda, je to tam ako hon na carodejnice. Nedavno ôsmaci na ZŠ udali učitelku za to, ze povedala, ze na Ukrajine je vojna a Rusi by sa mali spravat civilizovane, hrozi jej 10 rokov basy.
Skus precitat nejaku serioznu knihu k tejto teme, odporucam Vsetci mocni Kremla, alebo si pozri film Leviatan od Andreja Zvjaginceva, pochopis mnohe o sucasnych pomeroch v Rusku a mozem zarucit, ze sa zacnes viac obavat exportu ruskej politickej kultury a stylu zivota do inych krajin.
K ukrajinskym vojenskym uspechom, ci neuspechom - Ukrajinci maju realnu sancu s podporou zapadu vojnu vyhrat, este pred par dnami boli Rusi pri Kyjeve, nie? Teraz odisli, lebo Ukrajinci im narobili take problemy so zasobovanim, ze im nic ine nezostalo. Znicili im 64 km dlhy konvoj zasobovacich aut a to tak, ze v malych 30-clennych skupinkach ich vzdy v noci napadli a znicili zasobovacie vozdila. Zabili im uz 7 generalov, len vdaka nezabezpecenej komunikacii a mrtvych je 10-tisic ruskych vojakov (tento pocet je za 15 rokov ruskej vojny v Afganistane pre porovnanie) Ukrajinci maju za sebou dlhu historiu partizanskych bojov a vycvik, ktory realizovalo USA. Zato ruska armada sa ukazuje ako potemkinova dedina. Paradne vojenske prehliadky kazdy rok akurat, ze na Ukrajinu posielaju brancov vo veku 18-20 rokov, ktori nevedia na co tam su, a vyzera, ze ani ta paradna vojenska technika nie je az taka paradna. Putin si myslel, ze cela ta "operacia" bude trvat 3 dni, Zelenskij ujde alebo sa vzda alebo ho zabiju, zapad sa na to vyprdne, lebo vsak lacny plyn, ale sa preratal. Vojna bude este dlho a vsetky obete ma na svedomi ruska politicka garnitura. Tato relativizacia toho kto je vinnik a kto obet je do neba volajuca nehoraznost. Ten narativ, ze Zelenskij vlastne ohrozuje svojich ludi, lebo sa nechce vzdat je ako ked povies, ze znasilnena zena si moze za znasilnenie sama,lebo mala kratku suknu. V tomto pripadne nemala Ukrajina ani kratku suknu.

tayla
10. apr 2022

@scorpionflower1 🤣🤣🤣

matapo
10. apr 2022

@scorpionflower1 ...Rusko je obrovská krajina a tak ťažko tam udržať rovnováhu, sú tam veľké rozdiely. Bola som tam niekoľko krát, hlavne teda v Moskve, mám tam tetu aj sesternice. Poznám hlavne vyspelú časť Ruska, a tá je ozaj vyspelá. Teta sa nikdy neplánovala vrátiť na sk, vždy sme boli pre ňu chudobnejšia krajina, síce v západnom svete a v EU, ale taký chvostik. A pre moje oči bol obraz chudobnejších časti porovnateľný s niektorými časťami grécka či s juhom Talianska, ale kľudne aj s miestami na slovensku. Nežije sa lahko. Vedenie majú aké majú, je to vec Rusov, mnohí Pútina uznávajú mnohí nie, tak ako všade vo svete, nemôže jeden človek sadnúť všetkým a zas naopak. Majú svoju politiku, a asi nie je namieste ju nejako spochybňovať a zosmiesnovat. Rusko stojí na 10. priečke najmenej zadlžených krajín sveta. A stačí pozrieť rebricek z opačnej strany, kt. krajiny tvoria prvú desiatku najzadlzenejsich krajin. Sú to práve západné krajiny či už USA ci európske krajiny, hoci sa všetci tvaria ako sa tam dobre žije a bezpochyby sa žije dobre, ale žiaľ na dlh ☹ Takže ozaj nie je namieste, nejak kritizovať svetovú politiku a riadenie tej alebo inej krajiny. Žila som roky aj mimo SK, neviem či som vôbec stretla Rusov, žeby sa z Ruska ťahali za lepsim, zato Ukrajincov nenormálne vela, celé komunity ( rovnako aj komunity slovákov, poliakov, rumunov). Stále sa predstiera ako bez dôvodu Rusko napadlo krajinu kt. Je v tomto konflikte nevinný baránok. Ale celá tá "vojna" nebol plán zo dňa na deň, lebo jednej osobe preplo. Ukrajina nie je žiadna Svätá zem a ich prezident už vôbec nie. Konflikt je dlhodobý a má svoje jasné pozadie.asi už naozaj iného východiská nebolo, lebo roky bol konflikt a prebiehajúca vojna v niektorých častiach prehliadany alebo cielene udržiavaný. Nieže by som ho schvaľovala, to určite nie, ale šíriť myšlienku že Rusko prenic za nič napadlo Ukrajinu a plánuje si podmaniť aj iné krajiny lebo sa chce vrátiť do svojej pôvodnej podoby, je úplný blud, kt. sa stále dokola opakuje a odvšadiaľ ho počuť. A obmedzenia boli dané jasné. Pozaduje sa neutralita a aby Rusi na Ukrajine mohli žiť po svojom. Tak nech. Bolo to vecou dohody že sa NATO nebude viac na východ rozširovať a úplne z pochopiteľných dôvodov. Tak nech sa nerozsiruje. Aký význam bude mať víťazstvo Ukrajiny pre Európu? Budeme žiť navždy v napätých vzťahoch s druhou najmocnejšou krajinou sveta. Ukrajina sa s najväčšou pravdepodobnosťou do EU aj tak nedostane. Pomáhať sa bude ale pomôcť si bude musieť hlavne sama. Takže žiadne dobré časy pre Ukrajincov, nech by už výsledok vojny bol hocaký. Rusko sa oslabí, to bezpochyby nahrá do karát iným ( nie Európanom, resp. Nie Slovakom). Zmena vlady prinesie ešte viac napätia, samozrejmá záleží od toho kto sa tam dostane, ani Putin nie je nesmrteľný. Šikovní ľudia a majetnejší to všetko ustoja a svet pôjde ďalej, chudobnejší ešte viac schudobneju. Vieme aká situácia je na sk. A ako to už býva pokiaľ je v krajine veľa chudobných tak to v nej dobre fungovať nebude. Pôvodne bol príspevok o Tom, prečo niektorí ľudia nechcú pomôcť Ukrajincom, prečo spochybňujú vojnu na Ukrajine a neveria že veci sa majú tak, ako to počuť zo všetkých strán. No a to je jednoducho preto lebo ľudia cítia strach o svoju budúcnosť a úplne oprávnene. Nestačí uistenie že do konca roka všetko zvládneme,aj o rok aj o dva. Ide o dlhodobú buducnost. Nie je to o spochybňovani a ospravedlňovani vojny, ani o tom aké zverstvá sa vo vojne dejú ( v každej vojne) ani o obhajovaní Pútina a schvaľovaní jeho počinov. Ale za vojnou vidíme svoje ohrozenie. Aj ja ho vidím. Navyše som proti akémukoľvek násiliu, či zomrie Rus či Ukrajinec a bez ohľadu na to kto vojnu začal. Bola korona každého jedného úmrtia nám bolo ľúto a teraz sa dobrovoľne zabíjajú a mŕtve telá len tak. No ja na toto nemám ani žalúdok, ani povahu ani cítenie ani pochopenie. Je to zlyhanie ľudí, jednotlivcov aj spoločnosti že je vojna a že sa tam umiera a že sa udržuje. Ako to vo všetkom býva vinník nie je len jeden.

eva8
10. apr 2022

@matapo čo povieš na link o ruskej propagande tu daný? V ňom sa obsadzovanie spomina

ckocka
10. apr 2022

@matapo A iní Rusi majú zas iný názor. Pre záujemcov, má tam aj anglické titulky.

https://www.youtube.com/watch?v=oA-xG17mjEo
tomi97
Odpoveď bola odstránená