Vadí mi, že moja rodina verí hoaxom o Ukrajine
Ahojte,
ja uz normalne nechapem. Clovek si povie, ze to len uplne vypatlani ludia, mozu verit, ze na fotkach z ukrajiny su herci a potom zistim, ze aj moja vzdialena rodina tomu veri. Ze zavidia ukrajincom na uteku auta, znackove tenisky. Normalne sa na nich uz neviem pozerat ako predtym. Zaroven mi je luto, ze veria takym blbostiam. Aj sa bojim, aby s nimi niekto nemanipuloval. Skusali ste sa s rodinou o takychto veciach rozpravat? Su to dobri ludia, ale zjavne niekde nastala chyba, asi nevedia velmi pouzivat facebook, uz su rocnik 65+ . Ako na to? Ako im pomoct?
@oli18
Tak vyzerá každé video, ktoré šíri tento typ ľudí. Normálny človek na to pozerá, že wtf? A oni omdlievajú z toho, aký brutálny dôkaz predložili. Zostrihané úplne a kašu, toľko úprav v nich, že to až kole oči, ale toto nevidia, lebo my sme tí slepí, my sme tie sprosté zaplatené ovce … to nepochopíš …
@mamula20 nieje to take lahke ze obe strany zlozia zbrane a je pokoj. To by musel prist prikaz z Ruska, aby sa stiahli. Skus si pozriet dokument o euromajdane, vola sa “winter on fire” . Mozno ta to nakopne zastudovat si viac o tom, ako Yanukovych, Putinova babka, potlacal protesty ludi na prelome 2013-2014. Ako Yanukovych proti voli svojich obyvatelov nepodpisal dohodu s EU a co nalsedovalo, ako ludia 3 mesiace protestovali, stovky z nich boli dobiti a zraneni, ludia skoncili vo vazeni, ze tam zomrelo 108 protestujucich. Ako tam boli nasadene specialne jednotky a provokateri. Ako tituski (plateni agenti) odchytavali novinarov a bud ich zmlatili alebo zatvarali do basy, ze novinari sa ku konci protestov radsej neoznacovali, lebo na nich zamerne utocili. Potom mozno pochopis, ako Rusko dlhodobo zasahuje do diana na Ukrajine, ze nie obe strany zlozia zbrane a je po vojne. Kym Rusi neprestanu byt agresorom, tak sa vojna neskonci.
A opat, opat opakujem, neber facebook ako zdroj informacii.
Fúha, riadna žumpa sa tu stretla na posledných pár stranách. Keby im za to aspoň Putin platil, ale nie, ony budú zo seba robiť hlupákov zadarmo. Hlavne, že ony vedia praUdu!! A ešte keď si človek predstaví, že niektoré z nich, ak nie všetky, sa rozmnožili 🤢
@sparrows ...žumpa? Žumpu nepredstavujú ti,kt. vyjadrujú bez urazania druhých svoj názor. Žumpou by som nazvala tých, kt. potrebuju za to druhých urazat. Je to verejná diskusia, každý má právo na svoj názor, rovnako ako by mala mať kazda krajina pravo na mier. Urážanie druhých kôli inému názoru je rovnako cez ako útočenie na iné krajiny.
Vcera som pocuvala rozhovor s Ceskou,lekarkou ktora robi pre Lekarov bez hranic,naposledy bola v Jemene,to hovorila,ze bol masaker,teraz sa vratila z Ukrajiny,lebo tam nemali co robit (chvala Bohu,ich zdravotnictvo nema taky naval a zvlada to).A sama hovorila,ze media si casto vypichuju veci tendencne,ale ze samozrejme ze aj tato vojna za sebou nechava skazu a je to zle,ale teda hovorila tak objektivne a triezvo,ze to bolo uzasne pocuvat,ako si dokaze clovek,ktory zazil nie jeden vojnovy konflikt zachovat nadhlad a asi aj nadej.Tak.ja len,ze keby viac takych rozhovorov bolo v mainstreame...
@majla87
Novou legislatívou sa zavádza aj mesačný príspevok pre osoby s medzinárodnou ochranou vo výške 1,75-násobku životného minima, ktorý by mohli čerpať počas šiestich mesiacov.
https://domov.sme.sk/c/22878169/ziadatelom-o-az...
Otázne je, kto je osoba s medzinárodnou ochranou
A otázka do pléna: Kto by ponúkol svoj život Ukrajincovi, a prijal jeho život?
Nápodobne, mam par ludi z rodiny, ktorý nonstop zdieľajú veci ako : v buči to bolo nahrané a sú tam herci, Ukrajinci sami vraždili vlastných a je to stať plný mafiánov, a teraz sme si ich dotiahli sem, dávame im mesačne na hlavu 600 eur a ubytko a stravu, vezmú nám prácu ( kričia obvykle ti dlhodobo nezamestnaní a lenivsi)
A všetko zlo ide z Ameriky.
Najnovšie pridal môj otcim obrázok, ako Amerika napadla nejaké štáty., tak som pridala informáciu o asi 30tich štátoch. Ktoré čelili alebo čelia ruskej agresii. Vysmial ma aj zo svojimi priateľmi. Ze sme zmanipulované generácia a žiadny sopliaci jemu 55 ročnému nebudú hovoriť, že Rusi sú agresor, že tam je dobre a je to bohatá krajina a silná..
Tak som ho poslala tam žiť. (mam množstvo priateľov, ktorí tam pravidelne chodia na služobné cesty, či precestovali rusko v rámci dobrodružstvá krížom krážom) a teda ani jeden by tam nechcel ostať. Spýtala som sa ho, jed je tam tak dobre, prečo on za celý svoj život utejak vždy za prácou na západ.
Ja chápem, ani Ukrajinci nie si čistí. Zelensky mi pripomina nášho matovica, alebo kollara. Propagandy sa vytvárajú na oboch stranách. Ale človek s kúskom súdnosti by mal reálne rozlíšiť, čomu môže veriť.
Napríklad my Ukrajincov pomáhame, pretože našich priateľov priatelia reálne ukazujú videa, ako im zničili domy, ako sused prišiel o dieťa pred vlastnými očami. Ako známej rodičia majú ešte dve menšie deti, a keď ich posielali na západ k našim hraniciach, ich poslali v dvoch autách s vysvetlením, aby aspoň jedno dieťa prežili, keby príde k ostrelovaniu. Pretože tých prípadov, kedy boli deti v jednom aute a žiaľ uhxnuly v ňom všetky je neskutočne veľa. A skutočne čísla sa dozvieme až po skončení vojny.
Apropo v 2.sv vojne ľudia dlho netušili, že existujú koncentračné tábory. A keď prišla ta informácia od tých čo utiekli, ešte im veriť nechceli.
@mamula20 co sa týka tepla, my tiež nevyužívam plyn, ale drevo z vlastného urbara. Ale odber domácnosti je len minimum... Trpieť aj tak budeme. Treba si položiť otázku, čo urobia veľké firmy. Oceliarne, výrobné haly, duslo, slovnaft... Prestane sa vyrábať, od rôznych komponentov, cez stavebné materiály. A keď prestane fungovať výroba, nebude práca. Ekonomika do par mesiacov bude v stave ako ta ukrajinská, ktorá je vo vojne
@zafir01 ako píšeš, aj ja mám info od spolužiakov dcéry, priamo od ich rodín z miesta diania, ako chodili prevziať svojich súrodencov, taktiež zcasti od mamy reportéra, priamo od Ukrajincov tiež ešte po stretnutí z dôb Donbasu, taktiež v hotspote som videla rôzne tváre.... A dcéra má aj spolužiačku z Ruska. A prečo by si navzájom klamali? A napriek tomu sa nájdu takí, ktorí neveria. Vždy sa zamyslím, čo by som robila v danej situácii ja. Asi preto sa hovorí: "Podľa seba súdim teba"
Zistila som, že keď vychádzam z toho, čo mi ten druhý vraví (s čím nesúhlasím), buď sa dopracujeme k nezmyslu, alebo mi nasadí chrobáka do hlavy a popatram viac. No keď človek miesto vyjadrenia sa len zosmiešňuje a nadáva, znamená, že len bezmyslienkovitu replikuje nadávky a "slogany" inych a považuje ich za myšlienky. Ako môže niekto považovať niečo za hnoj, keď ani obsah nepozná. Zistila som aj tu, že človek, ktorí sa odvoláva na "alternatívne" správy, ani tie "alternativne médiá" nepozná. Ostatných nazýva ovcami a on sám je clenom stada nejakej skupinky na sociálnej sieti 🙂. Vlastne každý píše o sebe 🙂
@tululu
Pokiaľ ide o Lekárov bez hraníc, asi závisí od konkrétneho mesta, lebo viem, že v Mariupole mali sakra problémy a posielajú tam vkuse humanitárnu pomoc, keďže Ukrajincom sa zdravotnícky materiál míňa závratnou rýchlosťou a niekoľko tímov tam majú stále.
https://video.sme.sk/c/amp/22858287/vojnovy-chi...
Lekár s ktorým je tento rozhovor zažil fakt veľa, takže porovnať vie. Moja švagriná robila pre Lekárov bez hraníc 10rokov a tí doktori sú ako z iného vesmíru ;)
@eva8 do bodky s tebou suhlasim. Oni nemozu argumentovat, lebo oni nerozumeju ani tomu, co ich pochybni hrdinovia prezentuju a uz vobec sa na problem nie su schopni pozerat komplexne. Preco napr. tu pri tejto vojne V EUROPE, je zivotne dolezite pre nas, europanov, pomenovat agresora a vymedzit sa proti nemu. Ake nebezpecenstvo pre nas predstavuje ustupovanie nasiliu, ako napomaha jeho dalsiemu sireniu. Ze za ten nedostatok, co tu nastane je zodpovedny agresor a nie braniaca sa krajina. Ze jeho podmienky su uplny nezmysel a su len zamienkami na sirenie moci a nasilia na nasom kontinente. Ze nikto a zo ziadneho dovodu si vojnu nezasluzi. Ze vojna sa neda relativizovat, ze nemoze byt len "tak trochu". Ze znicili 5 miest namiesto 100, ze znasilnili iba 20 zien namiesto 1000, ze zabili len 100 deti a preto je to vlastne celkom fajn. A len papagajuju heslovite, od slova do slova, podla nich skvele argumenty, ktore haja ich bezprostredne, ciastkove zaujmy bez skumania dosledkov. Proste su iba NEovecky, ktore su bohuzial schopne vidiet iba po dvere svojho bytu...
@yoxinka Ano,to presne hovorila aj ta lekarka,ze potrebuju zasobovanie,ale personalne a technicky to nemocnice zvladaju.Je to rozhovor s moderatorkou Luciou Vybornou na ceskom radiozurnale,ktory sledujem/pocuvam uz roky a su tam kvalitne a odborne rozhovory,teda aspon s touto moderatorkou,cize vychadzam z toho.Co som tym chcela povedat je,ze obdivujem ludi,ktori realne zazivaju pracu v krizovych oblastiach na vlastnej kozi a vedia o tom vecne rozpravat,lebo media su ci chceme ci nie o emociach a aj ja casto hodnotim situaciu na zaklade emocii,ktore vo mne vyvolava a to na zaklade vlastnych skusenosti.Tie maju vsetci ludia individualne.To je cele,je tam vojna a vojna je vzdy zlo,ci v malom,ci vo velkom...
@tululu
Áno, ja poznám jednu lekárku, ktorá je na Slovensku a že je pripravená okamžite ako bude treba ísť na Ukrajinu, oni si to koordinujú centrálne, teraz, keď sa Rusi stiahli len na východ, tak tá situácia je zase iná. Už dlho sa snažili dostať ľudí z Mariupoľu, len ťažko sa to robí, keď vkuse ostreľujú humanitárne koridory 🤦♀️. Lekári bez hraníc robia neskutočnú robotu.
@sparrows myslím že absolútne nikto nepochybuje o Tom že na Ukrajine vojna je, že tam ľudia trpia a aj umierajú a ani si nik nemyslí že caputova je Ukrajinka. Skôr ide o to že p. Caputova sa stavia na stranu Ukrajiny ako na stranu nejakého spoločného víťazstva proti Rusku, lebo sa bojuje za slobodu, resp. v tom duchu sa to prezentuje. Čiže nás vidí v nejakej jednote kt. Musí držať spolu ale pri Tom žiaľ uniká riešenie problémov Slovákov a aký dopad to bude mať na obyčajných ľudí na Slovensku, skrátka v mene solidarity sa bude očakávať že sa s tým všetci vyrovnáme a všetci to pochopime. Takže chápem že s pani prezidentkou sú mnohí nespokojní, hlavne ľudia kt. Sa cítia ohrození. A vojnu na Ukrajine tiež nik nespochybňuje a ani neschvaľuje, myslím že kto má možnosť pomôže, nik sa neodvracia chrbtom a každý cíti ľútosť a s tými obyčajními ľuďmi suciti. A každý normálny človek vojnu nechce a odsúdi ju. Spochybňuje sa však pozadie vojny a tá vojna pozadie má. Tu je množstvo názorov, množstvo záverov, špekulácií a sú na mieste. Nik z nás obyčajných smrteľníkov nemôže s istotou povedať čo všetko je za tým, čo všetko to obnáša, do svetovej politiky s prehľadom nevidíme. V tom je toľko posplietanych nitiek a toľko cieľov a zámerov a zneužívanie situácie. Tak ako v každej vojne, a čím väčšia a dlhsia tým nepriehladnejsia. Takže tu sa názory rôznia, aj názory a postoje politikov sa rôznia, aj postoje krajín, tak nečudo že aj názory a postoje obyčajných ludi budú rozne. Sú krajiny kt. majú rešpekt pred záväznými rozhodnutiami a sú krajiny kt.aj bez rozmyslu zaujmu nejaký postoj bez ohľadu na dôsledky. Toto sú rôzne názory, rôzne postoje a pohľady na vec. A každý má právo si napísať ako to vidí ako to cíti. A celá vojna bude mať zlý dopad na nás všetkých. Ľudia v bohatých krajinách to zvládnu ľahšie v tých chudobnejších ťažšie. Ešte ani nevieme čo všetko to vobec prinesie, ako ľahko sa povie zmeníme zdroje, nebudeme vykurovať plynom,...ťažké pre podniky, ťažké aj pre ľudí. Koľko domov vykuruje hlavne plynom, veľká väčšina, väčšina nema na to len tak zmeniť spôsob vykurovania, je to nakladne, nie je to ako vymeniť stoličky za iné. Čaká nás cca 15 percentný nárast cien všetkého, ako to rodiny kt. Žijú od výplaty do výplaty zvládnu? Ja chápem ľudí kt. sa boja, kt. sú v tomto smere opatrní, kt. si uvedomujú, že nás nič dobré nečaká ☹ preto toľko negatívnych postojov, ľudia nevedia už na koho ten hnev a strach obrátiť. A potom vidia ako p. Caputova odvážne vystupuje, ako sa stotožňuje s Ukrajinou v boji za demokraciu, ako odvážne a rýchlo apeluje na jej začlenenie do EU, ako sa snaží pomáhať utečencom, ako sa riešia len a len utecenci. Mnohí ľudia cítia že popri Tom sa na nich, na obyčajných Slovákov kt. Budú musieť všetky následky znášať zabúda ☹ Ja toto ľuďom zazlievať nemôžem, lebo ich úplne chápem. Ťažko budú podporovať boj Ukrajiny za slobodu a schvaľovať ho a ťažko budú prejavovať solidárnosť voči Ukrajincom keď sú si vedomí že kôli tejto vojne zachvilu budú musieť riešiť svoje existenčné problémy a zabezpečiť svoje rodiny nejako.

@lenusiatko našla som toto
https://brainee.hnonline.sk/spolocnost/slovensk...