icon

Vadí mi, že sa dieťa podobá na manžela

mumwoman
26. máj 2015

Ahojte maminy, uz si pripadam ako "cvok"...viem, ze to nie je normalne ani spravne, ale strasne mi vadi, ze sa nasa dcera podoba na manzela - na ich rodinu (s ktoru nemam dobre vztahy)...Viem, ze zdravie je prvorade, ze vyzor nie je dolezity atd...ale neviem si pomoct... A ked ideme na prechadzku a vsetc mi to pripominaju, ze "ved to je cely tato" tak mi je doplacu...
Stretl ste sa s tym nektora? Mali ste podobne pocity?

henikav
26. máj 2015

Zase baby nehante ju, pokusila sa riesit svoj problem, svoje pocity, ktore su tu, bez ohladu na to ci ich chcela alebo nie, clovek neciti vzdy to co chce a co mu hovori zdravy rozum. Zakladatelka potrebovala skor povzbudit a postrcit spravnym smerom, ubezpecit sa, ze to nie je to najdolezitejsie..

dai
26. máj 2015

@esterba ale ved ona tiez nepise ze by to svojmu dietatu vesala na nos😉 pravdepodobne jej to samej vadi a chce sa tych pocitov zbavit ked to tu napisala ako svoj problem...
inak ja som o tom hlase mojej dcere povedala v jej 8mich rokoch🙂 ma kopu talentu na ine veci a kludne si moze spievat... ale zase posielat ju na superstar ako to robia niektori nekriticki rodicia ju nebudem ( tym podla mna sposobia dietatu omnoho vaecsiu traumu🙂 )

tslobik
26. máj 2015

@mumwoman čo ja by som dala za to, keby sa náš syn podobal na manžela......teda povahovo myslím teraz 🙂

hanka_april
26. máj 2015

minule hovorim manzelovi "ake to je, ked pozeras na malu a vidis, ze to si cely ty?" a on na mna kuka, ze "ved ona je cela ty!" 😀 tak neviem 😀 😀 😀 ked niekoho milujem, asi neriesim 😎 😎

jolinka
26. máj 2015

@dai vies co...to su take jemne odtiene vo vnimani...moze sa to rozoberat donekonecna...ale asi na tom sa zhodneme...ze cielom je, aby dieta z pocitov ci vyslovenych myslienok rodica nemalo traumu ci trapenie...a su aj rozne deti, vnimavejsie citlivejsie aj tie co tieto hodnotenia rodicov az tak neberu k srdcu. A to uz rodic musi vediet tu mieru citlivosti a hodnotenia, ktoru zvoli pre vlastne dieta.

Dotycna ma neprijemne pocity z podoby vlastneho dietata...mala by to cim skor spracovat, kym to u nej neprerastie do viditelnej nevrazivosti...a deti casto vnimaju aj to, co nevyslovime alebo si myslime ze nepoculi.. 🤐

Ja tiez nemam ruzove okuliare, vidim chybicky krasy, nedostatky, mensie schopnosti v niecom u svojich deti...ako vsak mozem ziadat ci ocakavat dokonalost, ked ja sama nie som zdaleka dokonala, o vyzore pomlcim 🙄 🙄 deti mame ovela krajsie nez sme my s muzom 😉 😉

jolinka
26. máj 2015

@dai ona prenasa na dieta svoju nevrazivost voci muzovej rodine, toto je chyba a ked to si neporiesi bude to casom dieta vnimat, aj ked mu to vyslovene nepovie 😒

cenculinka
26. máj 2015

@mumwoman tvoja dcerka sa podoba na muza, ktoreho milujes a ktory miluje vas 😉 neboj, nepodoba sa na svokru, svagrinu,...aj ked manzel je zas podobny na nich, takymto hlbokym rozborom by sme totiz prisli k tomu, ze sa nase deti podobaju na opicky 😀 skratka sa podoba na muza tvojho zivota a dalej netreba patrat 😉 skus si pohladat nejaku fotku, ked bol manzel maly a je tam skutocne rozkosny a na nu sa stale pozeraj a hladaj tie spolocne znaky s dcerkou 🙂 moj syn je totalne cely ja, absolutne rovnaky ako ked som ja bola mala, este aj usi mu rovnako odstavaju 😀 a tak strasne som dufala, ze bude mudry po mne a pekny po tatovi, zatial sa to zial javi uplne naopak (tym nechcem povedat, ze mm je hlupy 😀) ja som zas cely moj otec, dodnes (zial aj povahovo 😀) a tak ked pozriem na oca, viem ako bude vyzerat moj syn o 55 rokov 😀 ach jaj 😉 ale ved rokmi sa vsetko meni a nakoniec budes mat 15 rocnu krasnu slecnu a vsetci ti budu hovorit, ze je krasna po tebe, uvidis 😉 ani ja som druhe dieta nechcela ani za svet, prvy syn ma vaznu vadu srdca a ja som dakovala bohu, ze je "zdravy" a ze uz nebudem pokusat osud druhym babom, lebo to by mohlo dopadnut este horsie...no a preslo 2,5 roka a mam doma druheho "chlapa", ten je uz len polovicny ja 😀 manzel sa tesil na dievcatko, stale tajne dufa, ze do tretice bude mala Bibka a bude sa podobat na neho 😀 no dufat moze 😀 vsetko chce cas, dcerka sa casom trosku zmeni a aj tvoj strach z porodu sa otupi a druha kocka bude od narodenia cela mamina, uvidis 😀 vela stastia prajem

esterba
26. máj 2015

@dai jasne, 10+-, niektorym sa da aj v 7-mich 🙂 A niektorym zenam ani v 40 chlap nevysvetli, ze mu je jedno, ci ma v tych rifliach velky zadok.

jolinka
26. máj 2015

Moj najmladsi syn sa podoba na mojho svokra, ktoreho teda velmi nemusim 😝 Je to ale nase najkrajsie dieta /i podla okolia/, mne sa od mala velmi paci, ako maly vyzera, a neviem preco, vobec mi nevadi, dokonca som spokojna ze zdedil crty po svokrovi.. Moj syn je uplne ina osoba, ja ho so svokrom nestotoznujem, nestotoznujem deti ani so mnou, ani s muzom podla podoby...Oni su oni, su to nase deti, maju nase geny po x tisic generacii nasich predkov...a predsa jedinecne, neopakujuce sa osobnosti.

adkoalauri
26. máj 2015

@mumwoman u nás sa jeden syn podobá na mňa, druhý na svojho ocka- obaja sú neskutočne krásny 🙂 - pre nás - , ale keby mali po ockovi vlastnosti, chodila by som každý deň do kostola 😀 keď vidím tú tvdohlavosť a výbušnosť u nich a ešte mama poukáže na to, že "teraz sa ale pozeráš na seba..." nieť čo dodať...Takže len čakaj, ako sa to bude u vás vyvíjať..

moniciak
26. máj 2015

😀 To sú mi veci 😀 Naša sa nepodobá ani na jedného z nás- my sme hnedookí, hnedovlasí, ona je modrooká blondína... A teraz čo??? Je naša, milujeme ju, ona ľúbi nás, najdôležitejšie pre nás je zdravie, aby bola šťastná a jej všestranný rozvoj 🙂 Prepáč, ale na to s akými problémami sa ľudia na svete dostávajú do kontaktu tvoj problém ani problémom nie je tak si užívaj svoju dcérku... Svojim vzhľdom sa o pár rokov bude zaoberať ona, len sa ty neboj 😀

peneloppe
26. máj 2015

@mumwoman

Do placu? Mne to pride uplne nenormalne. Nehnevaj sa. Ani ja nemam bohvieako v laske manzelovu rodinu. Ale ked si sa rozhodla mat deti s tvojim manzelom, jednoducho genetika je taka s tym si mala pocitat. A hlavne nic sa s tym uz robit neda, takze neviem co ocavas od zalozenia tejto temy. Baby ta tak akurat mozu polutovat, nic viac.
😎

loknicka
26. máj 2015

@mumwoman necitala som diskusiu stacil mi tvoj príspevok. ja tiez vsade pocuvam ako sa moja dcera podoba na otca a presne ze cely tato a nejdem sa kvôli tomu obesit. este mu vzdy poviem ze ma byt naco hrdy ked tak vsetci hovoria. dieta je osobnost a nieje to o vztahoch v rodine!!!

velkacica
26. máj 2015

zrejme "vadí" aj manžel, keďže on je pôvodcom čŕt, ktoré "vadia" na decku...

majkapatko
26. máj 2015

Necitala som predchadzajuce prispevky, ale drzim autorke prsty, aby sa s tou podobou co najskor zmierila. Moja mama mi 20 rokov davala pri kazdej moznej prilezitosti "vyzrat", ze sa podobam na otca. Potom som sa odstahovala a nas vztah teraz je este tym stale poznaceny. Ber to tak, ze dcerka za to nemoze, na koho sa podoba.

ivkadracova
26. máj 2015

@mumwoman ked milujes manzela, tak nech sa dcera podoba aj na najstrigovesiu tetu z druhej rodiny ; ) aj moja sa podoba na manzelovu Mamku (videla som to uz pri porode) ale zas mne to nevadi, ja to mam bez emocii v hlave ze na koho sa dcerka podoba, bez ohladu na vztahy.. ako sa to namiesalo geneticky tak to je

jana_eyre
26. máj 2015

mne osobne je uplne jedno na koho sa moje deti podobaju - aj ked viac su namna podla okolia - ale ja vidim, ze su takmer uplne 50na50 - na mna aj na muza.. vybrala som si pekneho muza, nikto ma nenutil mat s nim deti a tak som pocitala s tym, ze sa na neho budu podobat 😀 aj na jeho rodinu.. ak na niekom nemam nieco rada su to vlastnosti.. ale s tym ratam, ze mozno bude syn po muzovi troska spomaleny /vlastnost, ktora mi na mojom muzovi vadi/, alebo dcera bude infantilna po svokre.. alebo budu obaja nervaci pomne - ktovie? nic nie je dokonale..

na tvojom mieste by som mozno zvazila nejaku psychoterapiu, pretoze aby ti bolo do placu z toho, ze sa dcera podoba na otca - to by ti mohol pomoct odbornik vyrovnat si trocha zivot..

meusicka
26. máj 2015

@mumwoman no istym sposobom ta aj chapem, kedze moja prva dcerka sa celkom podala do manzelovej rodiny a niekedy je to fakt na nervy. casto mam na jazyku ze je ako moj nebohy svokor, s ktorym sme sa vobec nemuseli a cely nas vztah bol stavany na pretvarke. zial. a ked mam tento pocit tak si kusnme do jazyka a radsej nic nehovorim. musis sa k tomu stavat tak, ze kazdy mame svoje vlastnosti, ci uz tie dobre alebo zle. geny sa dedia a tvoj manzel sa musel do nejakej rodiny narodit. takze ked sa pozries na svpje dietatko tak si poved, ze je carovne tak ako je. a neries na koho sa podoba.
tazky porod casom vybledne a budes sa citit aj na dalsie dieta. neboj sa, bude to urcite ok.
inac ja sa tomu ako niekto mudruje na koho sa nase deti podobaju, len smejem, pretoze mam mensie dvojicky ktore nik nevie rozoznat a predsta sa najdu mudri, co tvrdia ze nie su rovnake. len ked sa spytas, teda ako to je, tak nevedia rozoznat. takze niekomu je mozno aj lahsie na dusi ked ma blbe pripomienky. a ked to to stve, tak predsa mozes kludne povedat, ze sa na niekoho podobat musi a dobre ze nie na postara 😉

vejula
26. máj 2015

@jolinka a myslíš, že zakladatelka temyy si tieto pocitydobrovolne vybrala,k ed je tu za ne takto pranierovanýá. S najväčšou pravdepodobnosťou ju velmi mrzí, že cíti, čo cíti, chcela sa zveriť, a dostalo sa jej len kopec výčitiek a pohrdania. Ja tiež necítim vždy to, čo by som chcela. A som preto zlý človek. Kto z nás je absolutnym pánom svojich pocitov a necíti niekedy rozpor meddzi tým, čo by chcel cítiť a čo cíti? Druhá vec je tá, že nepoznáme život tejto ženy, nevieme z čoho jej pocity vychádzaju, prečo cíti čo cíti. Možno jej dieťa po pôrode zobrali a tam sa narušil ten vzťah... Vieš kolko matiek ma po pôrode pocit, že to dieťa čo mu dali, nieje ich? Stalo sa to viacero mojim blízkym kamarátkam, stáva sa to zvlášť vtedy, ked dieťa hned po narodení vezmu a separuju od matky. A sú zle matky, za to, že to cítia? Je to ich vina?

simsalabim
26. máj 2015

@mumwoman zdrzim sa vyryvacneho komentara. Mozno ta utesim - moja starsia bola cely tato, cca do 10 rokov. Teraz vsetci vravia, ze je cela mama... (bude mat 17). Uplne sa zmenila. Niekde som citala, ze je prirodou dane, aby sa male dieta podobalo na tatka - aby dieta a matku neodvrhol 😉

jolinka
26. máj 2015

@vejula No ja mam pocit /ktory som si nevybrala/...ze autorka temy nie je o nic viac pranierovana ako hociktora autorka hociktorej temy na koniku 😉 😉 😉 tak to tu byva, hlavne ked sa nahodi kontroverzna tema 😎 😎

Uz ideme do detailov, rozoberat ci jej dieta bolo odobrane a ako sa tym narusil jej vztah 🙄 🙄

OK...nik netvrdi ze musime byt absolutnymi panmi svojich pocitov ale nik netvrdi ani to, ze pocity maju byt nasimi absolutnymi panmi 😉 😉
Ako vsade ...plati zlaty stred. Ano ja si mozem nieco mysliet, mat pocit, Aj negativny, aj hlupy, aj trapny, takovy makovy ...druha vec, ak ho spoznam a viem ze ten pocit je pre niekoho alebo pre mna skodlivy,....tak sa musim naucit ho spracovat,

Ona to vie, ze to nie je celkom spravne, inak by tu nepisala. To, ze to nie je spravne negativne vnimat svoje dieta pre vyzor...jej potvrdilo XY ludi, /nazvi to pranierovanie ak chces 😉 / ale je to tak. Fakt je ze dietatu to moze do buducna uskodit, ak to ona necha prerast do nevrazivosti ci odmietania dietata, nebude to riesit sama ci so psychologom... uz potom to bude jej rozhodnutie

jolinka
26. máj 2015

@vejula a pocity nie su vseospravedlnujuce 😨 Odmietane dieta sa ma uspokojit casom tym, ze mu matka povie "vies nemozem si pomoct, mam ten pocit, nevybrala som si ho, ale vadi mi na tebe to a to..." ☹ ☹

Nakoniec ale ako tu aj dai spominala...ona to moze spracovat aj tym, ze to ventiluje tu...ze svoje dieta lubi, pre svoje pocity sa trapi, a dietatu to nedava najavo, ani ho neodmieta. V takom pripade, je to hlavne o nej, ako ona odbura svoju nevrazivost voci muzovej rodine. nemusi to byt priamo o dietatu, to jej moze len nevrazivost voci jeho rodine pripominat vyzorom..

andys11
26. máj 2015

Moje deti zas vyzerajú, ze ich ma mm s mojou najbližšou kamoskou alebo v druhom rade - s mojou sestrou 😀 kebyze ich neporodim, tak.... 😀 a co, zabijem sa? 😀
A potom... Ja som tmavý typ vo všetkom, dcéra je blondínka, modré oci. A po štyroch rokoch sa začala v niečom neuveriteľne podobať na mna, proste stojíme vedľa seba a podobame sa, jedna čierna, druha svetla verzia. Ze ma moju povahu do bodky, to uz ani nehovorím.
Ale... chapem zakladatelku, co sa rodiny jej muža týka...Sestra ma maličkú doslova a do písmena kópiu svojej svokry (nehadaju sa, ale teda ďakujem pekne, ci správaním, ci výzorom, aby bol niekto po nej 😝 ). A malu miluje ako koňa. Ale isteze ju to trochu skrie... Nebude ju ta to lubit menej samozrejme

vejula
26. máj 2015

@jolinka ale ja som nikde nespozorovala, že by sa ona kvôli svojim pocitom zle správala k svojmu dieťaťu. Len to tu konštatuje, možno to chcela dostať zo seba. Písala len, že ma taký pocit, nie že by s tým pocitom suhlasila, alebo že by na zaklade toho pocitu chcela vytvárať vzťah k dieťaťu. Trapi ju to, samozrejme.... Podla mna na tom nieje nič odsudeniahodné. Ano nemali by sme byť ovladaní pocitmi, ale to si ani o nej nemyslím, nenadava svojmu dieťaťu za to, že sa podoba na otca. Nechapem, prečo by sme nemohli zakladatelke namiesto posudzovania a odsudzovania radšej ponúknuť podporu pri spracovavaní tohto problemu.

mijo53
26. máj 2015

@vejula zase si ma skoro rozplakala, čo je tvoje povolanie, najkrajšia diskusia je tvoja, skoro všetky sú o ničom a niektoré ž primitívne

katarinamarkova
26. máj 2015

@mumwoman ved by si mala byt rada, ze sa nepodoba na suseda alebo ze nama 4 usi, bradu, fuzy, rohy, chvostik.......
byt zufala z toho, ze sa tvoje dieta podoba na manzela - to je na terapiu - ano aj ja si myslim, ze si tak trochu cvok

mijo53
26. máj 2015

@jolinka áno, máš pravdu, pocit sa musí spracovať, niekto to spracuje veľmi rýchlo, niekomu to trvá veľmi dlho až roky, niekomu sa stane, že to aj dieťaťu uškodí a trpia obidvaja. Pomôcť by je mohol psychológ, psychoterapeut, a kňaz, ktorého nikto nespomenul. Autorke sa manžel možno aj páči a veľmi a môže to byť aj pekný muž, ale žiaľ na vine sú rodinné vzťahy. Ak by sa to začalo odborne riešiť, tam by určite bol koreň celého problému. Ona za to nemôže, ono to príde samo, niekedy to aj samo odíde, niekedy musí pomôcť odborník, ale urážať ju, že je nenormálna, cvok a pod jej určite nepomôže. Je to veľmi primitívne. Ona potrebuje poradiť

sestricka52
26. máj 2015

ako keby som seba citala. prene to mam aj ja...ale uz som si zvykla. hlavne, ze mam zdrave dievcatko a krasne. to, ze je cela po otcovi, dokonca aj tvarom hlavicky sa podoba na svokra. darmo.. genetiku nezmenis. ale ja si hovorim...ze aspom mam istotu, ze je to muzove dieta..nepodviedla som ho s nikym. 🙂 😉 😀 😠

jhalena
26. máj 2015

@mumwoman Su to tvoje pocity a musis sa s nimi vysporiadat. Neviem ako si to tu mamimy predstavuju, ze si si ich sama priala? Tvoje pocity vobec nie su ojedinele. A urcite je lepsie ak sa z nich tu vypises a spracujes ich. Nedavno som bola pozriet sesternicu s malym v nemocnici a jej prva veta bola, ze jedine co si nepriala je aby maly zdedil kutiky na cele po otcovi a on ich zdedil. Tes sa, ze len vyzor zdedil, keby zdedil povahu bolo by to horsie.
Skoda, ze si nenapisala ake stare mas dietatko. Podla mna si cerstvo po porode a predsa 9 mesiacov o niecom snivame a ked napokon uvidime zrkadlo svokry troska nas to sokuje. Male dieta sa este velmi neprejavuje, tak jedine co hodnotime je vyzor.
Ja si ako mala pamatam, ze ma prirovnavali k otcovej sestre, ktora bola strasne skareda, nastastie neskor vystupili do popredia crty po mojej mamine 😀
Mojej kamaratky dcera ma zas uzke pery ako jej svokra a aj struha grimasu ako jej svokra. Jej svokra je prisny generalsky typ, manipulatorka a riaditelka zemegule. Jej mala je vsak jemne, kamaratske a vesele dievcatko, takze po case jej uz nenapadla z tej grimasy hned svokra. Musela si len zvyknut.

Este k vyzoru. Raz som pocula ako za chrbtom jednej maminy niekto poznamenal, ze nechape ako ona moze mat take pekne dieta. 😲

jolinka
26. máj 2015

@mijo53 ja nehovorim ze je cvok, cloveka niekedy napadne hocico,...s cim by sa druhym ludom nepochvalil. 😒 a potom si to v hlave nejak sam zrovna... Nesuvisi to s vyzorom, ale moja druha dcera zaostavala vo vyvoji, hlavne dusevnom za rovesnikmi, mala poruchu porozumenia, nerozpravala, obcas sa spravala doslova ako blazon..liezla naha po zemi, oblizovala dlazku a zarubne...a ine a ine 🤐 🤐 Tak aj mne chvilu trvalo, kym som spracovala ze mam take dieta, potom som to vzala nejako prakticky a racionalne, studovala som o tej poruche a co s nou robit...dcerku som ucila, edukovala, pracovala s nou a kazdy malicky pokrok nas obe tesil, to mi davalo zabudnut na negativne myslienky 😉 😉 😉 Dnes je na tom vyborne, porucha sa kompenzovala takmer na uroven zdravych deti. 😉

tym chcem len povedat..ze v tomto pripade mozno staci proste robit vsetko co sa da pre dieta, venovat sa , chodit na vylety, uzivat si kazdu chvilu, cim viac bude s nou, tym ju bude mat radsej a po case bude nechapat, ako mohla mat take blbe myslienky. Cinnost, zaneprazdnenie, uzivanie...neda priestor na hluposti v hlave a same sa to rozplynie 😉 🙂

Toto je vlastne moja rada. 🙂