Večný problém so psom
Ahoj ľudia. V živote som nepísala svoje problémy verejne ale už neviem kudy kam. Do predu píšem, že to bude dllllhy príbeh.
Možno sa to dotkne tých preafektovanych psickaroch, ktorí psom dovolia všeličo.
Začalo to tým, že som si chcela zaobstarať psíka do bytu. Biologické hodiny tykali ale ja som sa až tak na dieťa necítila. Takže som si chcela zaobstarať psíka. Môj,už teraz manžel, ho moc nechcel. Nakoniec súhlasil ale len v prípade že to bude Jack Russel. Povedala som si okej, beriem to že to bude s výcvikom ťažšie ako s Border Koliou. No manžel vôbec netušil, že to bude úplne inak ako so psom ktorého majú doma (pomiešany Jack Russel). Ako sme si ho zaobstarali, boli sme aj u manželovych rodičov. Pes sa tam vykadil pekne v strede chodby. Hneď som ho pokarhala a poslala von. Veď ho treba ešte vycvičiť. Po hodinke to spravil znova a keď som ho pokarhala proskocila ku mne svokra so slovami "ale veď ho nechaj, veď to k nemu treba ako s malým dieťaťom. On z toho vyrastie." To ma hneď odrovnalo. Pomyslela som si' no, keďže je môj manžel celý po mame, viem čo ma čaká' ... A mala som pravdu. Za pár mesiacov som ho stihla naučiť všeličo. A poviem vám, je to veľmi bystrý pes. No keďže mal svoju povahu a teda veľmi dominantnú, musela som byť 2x tak dominantná ako on. A postupom času sa to manželovi moc nepáčilo. A tu to začína...
Keďže manžel nemal problém s tým, že mu dáva jesť zo svojho taniera. Mňa to hnevalo. Veď predsa je to pes, má svoju misku, a má svoje jedlo.
Začal byť dotieravý, stále si pýtal keď som jedla. A keďže som mu nikdy nič nedala l, začal po mne vrčať. Takže som mu dala povel na miesto a zavrela ho tam kým nedojem. Prišiel môj manžel, zdrbal má že na mňa zavolá políciu... Povedala som si okej, predýchaj...
A tak to šlo ďalej a ďalej, stále sa ho zastával a pes keďže nieje blbý to začal pekné využívať. (Si poviete že jak to pes mohol využívať, však je to pes) no... To som si hovorila aj ja ale fakt to tak bolo... Zistila som to až v tedy, keď som otehotnela a nechodila do práce. K som s ním bola osamote, pes počúval na slovo. Akonáhle došiel z práce manžel, mal má úplne na háku a ešte k tomu robil veci ako napr. bral všetko z konferenčného stolíka a iné sprostosti ktoré si pri mne nikdy nedovolil.
Ďalší zlom bol vtedy, keď som ešte ako tehotná, pár týždňov do pôrodu chcela otvoriť dvierka chladničky a keďže tam bol pes rozvalený a ani sa nepohol ani na povel,(keďže manžel bol doma :D ) tak som ho odsunula nohou. A zase. "Zavolám na teba políciu že ho kopeš " .. ľudia, neverila som vlastným očiam ani ušiam. Povedala som si 'fajn, ešte raz a seriem na tu snahu starať sa o psa ' ...
A tak sa aj stalo. Pomedzi tie hádky ohľadom výchovy psa, mi zakázal s ním ísť k veterinárovi keďže bol chorý . Aj napriek tomu že ja som bola tá čo okolo neho skákala.
A vtedy som si povedala končím. Končím s tým, ešte porodim predčasne z tých nervov čo mám. Už som bola unavená. Jednoducho som dala od psa ruky preč.
A teraz ten hlavný problém. Pes ho vôbec, no vôbec nepočúva. Ani ten hlavný povel ku mne. Ani povel na miesto .. na miesto ide až po 10 zopakovaní " miesto " ... No čo ma hnevá najviac, je to, že serie kade tade. Chcaje kade tade. Mám pol ročné dieťa, a mám pocit že od kedy som od toho psa dala ruky preč, ten pes má všetko na háku. Dokonca je tak vychcany, že čaká kým zaspime hore v spálni,aby si ľahol na gauč. A len čo počuje pohyb, rýchlo zlezie a tvary sa, že tam nebol. Je strašne vychcany..ako had.
Keď manžel chce ísť k dieťaťu,pes sa hneď strčí medzi nich. Už ma ani pobozkať nesmie, lebo skáče po mne, klape so zubami ... Všetko ide akoby dole vodou.
Chcem len radu ako to ďalej riešiť lebo s manželom to je ako keby som hádzala hrach o stenu. O chvíľu začne malý liezť a ja nechcem aby liezol po jeho chcankach a sračkach. .. a hádať sa .. už som unavená... Ešte chvíľu a rozsypem sa.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
Naposledy mi povedal, že ak ho dám preč, vezme aj on mne to na čom mi najviac záleží.
Skvele ked zacne vychova vasho dietatka a mama bude prisna a ocko vsetko dovoli, to sa este len zabavite...musite si konstruktivne sadnut, ze nech je vychova akakolvek - musi byt ROVNAKA. Inak dieta chaos v hlave (asi ako ten pes teraz), nevie vobec na com je, co moze-nemoze, musi-nemusi...
Ked pes na teba zavrci, musite ho zdrbat obaja... musite ho potrestat obaja. Ked moze byt na gauci (preco vlastne nie?) tak sa dohodnut obaja... na trening s nim musite chodit obaja, povely musi pocuvat od oboch...
Toto je na rozhovor bez emocii mimo nejakej akutnej situacie, v klude, vecer, len vy dvaja... on ma na "vychovu" a potrebu "poslusnosti" evidentne uplne inu mierku ako ty...
@michaela216 a teraz sa stazujes na psa ci na manzela? Jednoducho ste nezvladli vychovu, to je vsetko. A k tomu zly vyber plemena.
Ale ved to primarne nie je problem so psom, ale s manzelom. So psom nespravite nic, pokial nezmeni pristup manzel. Zbytocne tu davat ine rady ak sa vy dvaja neporozpravate a on nebude mat snahu sa zmenit, bez toho sa nic nezmeni... A ak manzel bude chciet a bude mat snahu, da sa pekne aj psik skorigovat na spravju cestu aby to spravanie bolo ok 🙂
Primárny problém je zaobstarať si psa namiesto dieťaťa.
velmi zvlastny vztah, nie so psom, ale s manzelom. pride mi, ze kazdy si ide svoj extrem. a fakt by som si nerobila dieta s niekym, kto sa mi vyhraza policiou.
@michaela216 tak to je cele zle. Trpi pes a trpite zrejme aj vy dvaja v dosledku nezvladnutej vychovy. Neviem ti ani poradit, len sa fakt cudujem co ste s tym psom porobili ze je tak zmagoreny, ze sere a cura kade tade. Uplny samorast. Mali by ste zacat chodit intenzivne na cvicak a riadne sa mu venovat. Jack Russel je sice zlaty, ale nieje to hracka. Je to velmi aktivne a narocne plemeno.
Inak s tym ze je "prestany ako had" za to, ze skoci na gauc ked tam nieste... to by som zas ako extrem nebrala. Vacsina psov to robi. Coby si drali zadky vo svojom makkom pelechu ked mozu zahrievat flek na gauci.
@solange7 ono to nieje len kvôli tomu gauču.. všimla som si že ak sa mi nepáči čo robí a vie o tom, čaká na manžela kým dôjde z práce a znova to urobí pred ním. Tak to je zo všetkým. Ak je so mnou sám, nemám s ním najmenší problém. Vie čo smie a čo nesmie.
@anjelicek26 prečo nie na gauč.. mám malé dieťa a nieje mi príjemné dávať ho na gauč kde si pes olizuje prdel a ťahá ju po gauči. Inak asi máte pravdu. Stále som hovorila že on pri nás trpí. Že potrebuje niekoho iného.
už to tu bolo spomenuté a ja si takisto nedokážem predstaviť mať vzťah s niekým, kto sa mi vyhráža políciou. to ti príde v pohode? akože ja viem, že veľa žien toto zvykne tolerovať a riadia sa heslom - čím toxickejší vzťah, tým lepšie, ale toto je celkom moc podľa mňa.
@slapina problém je, že on takýto nebol. Dal by mi aj modré z neba ak by mohol. Po svadbe otočka o 180 stupňov.
Terier je terier. Terieri naozaj dokazu byt velmi zabavni, mame doma jednoho malaka, co sa tvari ako neviniatko, ale je to poriadna maska. Vychova terierov je velmi tazka a potrebuje cloveka ako si ty. Dosledneho.
Na druhej strane, to co musite urobit je mozno dohodnut sa na kompromise - napr. ty dovolis, aby pisk bol na sedacke, napr. mu tam das deku, ked nechces, aby ti to nicil a on sa nauci iba na nej byt. Ale aby doma spinil, to teda by som nedovolila v ziadnom pripade a trvala na tom, aby ho aj muz ucil na cistotnost.
Najdi serial Milacikovo na JOJke, v archive najdes... nech si muz popozera postupne rozne casti.
Ty si videla jeho výchovu psa (žiadnu) a spravila si si sním dieťa? Veď s tým chlapom sa budeš iba hádať. No celé zle. Pes sa dá dať dokopy, ale to by tvoj manžel musel byť najprv normálny. Nad tým psom ste stratili kontrolu. To vám vykonáva potrebu dnu v dome? To hádam nemyslíš vážne. Si pripravená prerábať na kompletku? Fúha no ružovo to nevidím. Môžte sa poďakovať psovi.
Dpč letel by z domu manžel aj so psom 😀
@doriiis Zaujímalo by ma, v čom sa ti zdá autorka nezrelá.
@michaela216 Úprimne, toto nevidím na iné riešenie než že manžel kompletne zmení prístup. Inak to budú len každodenné hádky - a psom sa to len začalo, ešte vás čaká výchova dieťaťa. Nenapadá ma žiadne iné riešenie, len dať mužovi jasné ultimátum. Držím ti palce, ale bojím sa, či to nie je vopred prehraný boj.
Suhlasim s vyssie napisanym...
Ak nezvladate rovnaku vychovu na psa, tak s dietatom si este len uzijete.... s dietatom to bude totiz rovnake... maminu bude posluchat lebo musi a pri otcovi bude z lustra visiet lebo moze... a vy si podpisujete rozvodove papiere, pretoze takto sa dlhodobo fungovat NEDA. Ako uz bolo napisane, treba si sadnut a porozpravat sa. V klude, bez emocii, proste musite byt vzdy na jednej vlne, inak ci uz psovi alebo dietatu budete davat chaoticke povely... Ak aj pripadne na nieco nemate rovnaky nazor, skuste sa na nom dohodnut a potom riesit povely rovnako (napr. pre psa ten gauc... signaly su uplne zle ked jeden povoli a druhy zakaze...rovnako to bude aj s dietom...
@michaela216 uff, to sa hrozne číta. Aj my máme doma psa, ale teda funguje na lusknutie prsta, doslova sa stačí niekedy pozrieť a vie, čo má robiť. Mať psa je pre všetkých v pohode, keď je vychovaný. Nemusí spraviť salto na povel, ale má sa v prvom rade vedieť chovať. Ako píšeš, váš pes je dostatočne inteligentný na to, aby to bezvládie využíval vo svoj prospech. Neznamená, že je zlý, len si proste robí čo chce, lebo môže. Ja tam vidím obrovský problém do budúcna. Takýto pes, ktorý žije v anarchii, môže predsa bábätku sj ublížiť…nebudete pri nich 24/7 a fakt nikdy nevieš…a potom čo. To už nevrátite ani jeden. Mne príde choré, že tvoj chlap nezmenil vzťah k psovi ani po narodení dieťaťa..
@michaela216 skús sa ho opýtať, že čo potom, keď ho raz cvakne..alebo bude vrčať sj po ňom (po dieťati), tiež to bude stále v pohode?
Asi tak nejak. Tiež máme doma psa a sú veci, ktoré mu musím povedať aj viac krát ale nakoniec poslúchne, no niektoré veci by si teda nedovolil. Neviete sa zhodnúť vo výchove psa a ten má potom z toho zjavne len guláš a robí si čo chce. S dieťaťom by som v takom prípade ešte veru radšej počkala
@michaela216 velky pozor na rozmaznaneho psa aby zo ziarlivosti nepokusal dieta!!!!!! inak to co je za partnera ze kvoli nevychovanemu čoklovi na teba ide volat policiu???!!! to co za iq tykve???
Pes kadi po dome a mužovi to nevadí 😳 tam by u mňa skončil a do toho domu by som sa nevrátila. Keď chce psa nech si ho nechá. Dieťa mi v takom bordeli vyrastať nebude.
@annm81 kľudne, tiež chcem vedieť prečo 🙂
@michaela216 ...napríklad preto že TY si chcela psa a keď sa tvoj manžel ( ktorý psa ani nechcel) začal kafrat do výchovy,tak miesto trvania na svojom a riadnom starani sa o SVOJHO psa si dala ruky preč od neho.Ty si chcela psa,ty si ho mala vychovať a starať sa o to,aby bol vychovany.Tvojho muža nekomentujem radšej ale vyhovárať sa na na neho zato,že ty si dala ruky preč od niečoho,čo mala byť tvoja zodpovednosť je detinské.
@michaela216 a ked sa pes vykadi a vycura,kto to utiera?vies co,nechala by som to tak,a odisla prec.ked by manzel nadaval ze su hovna po zemi,opytaj sa ho ci mu nevadi ze v takychto nehyg.podmienkach sa bude o chvilu plazit vase babo.
Za dalsie,spytaj sa ho,ked babatko nahodou pri lezeni narazi na psa,a bude ho chciet ohmatat,a pes ho cvakne,cia to bude chyba?
Bo terier je pes na nevycerpatelne baterky,a ked ma este aj takuto benevolentnu "vychovu",tak sa z neho stane doslova vychcany hajzlik.ma vas na haku,on je pan,ty si jeho sluzka a manzel s dietatom v rebricku velmi daleko..toto neskonci dobre.raz by sa mi manzel vyhrazal,zbalila by som ho aj s dosranym psom,a nech si ide k mamke obsierat barak a zit v tom.a ze by ti vzal dieta?staci pred sudom spomenut jeho hygienu a psa a bude vymalovane 😉
@michaela216 podľa mňa ti neostáva nič iné ako dat manželovi ultimatum
Buďto sa začne pes vychovávať alebo pôjde z domu. Keď nie pes tak ty zo synom. Začnete tym ze manžel si pozrie nejaké videa o výchove a správaní psa
Pes nieje človek, je to zviera ktoré potrebuje presnú hierarchiu v svorke, keď ju nemá je zle.
A hlavne, uvedom si jednu vec: TY SI SI KÚPILA PSA, ty si za neho zodpovedná. Nemôžeš dat ruky preč. Nemôžeš vychovávať dieťa v domacnosti so žiarlivým a nevychovanym psom bez hygienických návykov.
@michaela216 ....a teraz,keď nechceš aby tvoje dieťa liezlo po cikackach a hovnach tvojho psa,tak čakáš,že to vyrieši niekto iný.A v konečnom dosledku to nerieši nikto.
@doriiis áno,dala som od neho ruky preč, keďže sme sa stále hádali a psychicky som bola na Tom tak zle že som prestala už aj jesť a mala som v bruchu bábätko, urobila som to kvôli bábätku. Ono totiž bolo vtedy a aj teraz je na prvom mieste. Nechcel povoliť a ani ja. Ale keďže som pozerala na bábo, musela som cúvnuť.

🤦🏻♀️🤦🏻♀️...neviete sa dohodnúť ani na chovani psa.Ako chcete vychovávať dieťa? Obaja vyzeráte ako nezrelé osobnosti,veľmi nepripravení na život,manželstvo a deti.Cele zle