icon

Veriaci verzus neveriaci - výchova detí

galaxy
23. aug 2014

Maminky,tie čo máte skúsenosť,alebo poznáte niekoho kto mal podobný problém. Poradte. ( Nejedná sa však o môj probém)
Otázka: Partnerka - veriaca, Partner - ateista. Partnerka však spoločné deti chce vychvovávať v katolíckej viere. Partner je ochotný spraviť ústupok a tiež deti v ich viere podporovať a partnerke nebrániť. Ale ako k tomu potom prídu tie ich spoločné deti? Ako ich v tom môže partner podporovať,ak sám tomu neverí. A čo odpovedať na otázku, "Prečo sme my (deti) veriace a chodíme do kostolíka a prečo tatík nechodí" ?? Dá sa takto fungovať?

amanda0405
26. aug 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@vejula
ja na tom tiež nič zlé nevidím, ale mi to tu jednoducho nepasuje...

mawka
26. aug 2014

@mircalla dakujem 🙂 no, sak v niecom sa nazory rozchadzaju a v niecom si zasa ludia sadnu.
@vejula v tomto musim s tebou suhlasit, tema kvantova fyzika je rozhodne zaujimava a rozhodne stoji si prestudovat veci o tom, nakolko uz samotni fyzici si lamu hlavou nad "bozstvom" v suvislosti prave s kvantovou fyzikou. takze nemyslim si, ze sa to sem nehodi. je to rozsirenie obzorov. a som rada, ze si to spomenula. 🙂

janinah
26. aug 2014

@indiankaindi láskavo neposudzuj čo bolo či nebolo od mojich rodičov fér,robili pre svoje deti to najlepšie čo vedeli,v živote ma do ničoho nenútili,rovnako to robím aj ja pre svoje...ak to nie je podľa tvojich predstáv /to vedenie k Bohu,ktoré si ty zúžila na chodenie do kostola/ tak ok,ale nemusíš odsudzovať iných rodičov,ak tak robia a považovať ich za neférových,lebo nemáš pravdu....ty nevidíš dôvod viesť dieťa ku viere,ja ten dôvod vidím a v žiadnom prípade sa nepovažujem za horšieho či hlúpejšieho rodiča od teba či iných "ateistov".....ešte sa opýtam jednu vec,na ktorú nemusíš odpísať,len ma to zaujíma...čo konkretne ti pomôže,ak sa v živote dostaneš do ozaj veľkých problémov,do zdravotných ťažkostí,,takpovediac na dno? asi odpíšeš,že ty sama,tvoja vlastná sila a rodina,mne toto pomôže tiež,ale okrem toho jedna pre mňa ozaj veľká vec-viera...a toto chcem "dopriať" aj mojim deťom,tú oporu,istotu a silu,preto nenechávam ich samých a ukazujem im cestu...ak sa v dospelosti rozhodnú inak,tak to budem rešpektovať,ale ten základ im ponúknem ,lebo to považujem za najlepšie čo im môžem dať...ešte k tým základným životným hodnotám-je to predsa 10 božích prikázaní,len povedaných inými slovami či rozvinutých,takže v podstate i ja i ty učíme svoje deti to isté-žiť slušne a morálne

vld
26. aug 2014

@vejula no worries...uplne v pohode. Nie je na tom nic zle debatovat o comkolvek zaujimavom pokial je o to zaujem...aj o kvantovej fyzike alebo nesmrtelnosti chrusta. Su tu omnoho uletenejsie debaty.
Dakujem za link, pozriem sa na to. Kv. fyzike som sa nejako nevenoval, aj ked nejake info sa o mna obtreli 😉. Ano, je to mikrosvet, ktory sa sprava dost odlisne od klasickych mechanickych zakonov, ktore zvykneme pozorovat okolo seba. Nie som si isty, ci a do akej miery nam na otazky vedomia dokaze odpovedat kvantova fyzika...skratka neviem...mam pocit, ze tato oblast je este dost neprebadana, resp je tam este pomerne velky priestor na dalsie skumanie a pochopenie javov, ktorym este nie uplne rozumieme. Na druhej strane, veda uzasne napreduje a ja verim, ze je to len otazka casu...

daniela1983
26. aug 2014

@amanda0405 neboj sa nebudem kukat :D nejako som sa zatial v biblii k ocistcu nedopatrala, takze z neho nemam strach. ani v skole nas neucili ze by existoval, takze som v pohode 😉

sisaka
26. aug 2014

@vejula si uz na trochu inej duchovnej urovni, ako ostatne diskutujuce, ktore pravdepodobne ta nie celkom dobre chapu, kedze nemaju otvorenu mysel a odvazia sa mysliet len v ramci hranic, ktore maju vytvorene nabozenstvom, ktorym boli cely zivot ovplyvnovane.
A prave koli tomuto by som nedovolila aby niekto sa snazil ovplyvnit myslenie mojho dietata a podsuval mu "pravdy" zakotvene bohvie v com a manipuloval nim.
Ale nie o tom som chcela, vidim, ze si ides po svojej ceste duchovneho objavovania, tak ti davam do pozornosi knihu: What the bleep do we know? Pripadne film (kniha samozrejme lepsia). Som si ista, ze by ta to zaujimalo.
Mozno si uz pocula o kontroverznom mysitelovi Osho - jeho pohlad na nabozenstva, zivot cloveka, duchovno je velmi zaujimavy a nasal som tam vela toho, ako ja veci chapem, akurat som to nedokazala nikdy tak dobr formulovat, bol to vic menej len vnutorny pocit, hlas .... Mna uplne dostala jeho kniha: Your answers questioned.

vejula
26. aug 2014

@vld
@mawka dakujem. Tiež si myslím, že zamyslenie nad kvantovou fyzikou nieje v tejto teme tak celkom mimo. Celkovo ale premyšlanie na kvatnovej rovine chce akoby uplne prepnuť myslenie na iny režim, prehodiť na inu vyhybku, a potom chapať veci v akýchsi inych suvislostiach ako sme zvyknutí v našom makrosvete. Zaujimava, nadväzujuc na kvatnovu fyziku, je aj teoria superstrun, ktorá vytvára akusi rovnicu medzi teoriou relativity a kvantovou fyzikou. Podmienkou tejto teorie su však rozmery, ktoré momentálne niesme schopný vnímať (teda nie len 3D + čas)a z toho vyplývajuce aj viaceré dimenzie, ktoré tak isto vnímať nedokažeme. Naše momentálne vedomosti a chápanie reality, je teda do značnej miery obmedzené a spôsob akým myslíme a uvažujeme je často obmedzený na schopnosť vnímať našu realitu, našu dimenziu - trojrozmernu + čas. Ale už teraz smerujeme k tomu, že zrejme prelomíme tuto barieru a pochopenie kvantovej fyziky podla mna môže viesť k absolutnej zmene vnímania reality ako takej. S tým podla mna velmi uzko suvisi naše vnímanie existencie ako hmoty, prípadne vedomia. Ved nechajme sa prekvapiť, čo nam buducnosť prinesie

vejula
26. aug 2014

@sisaka dakujem ti za podporu aj za odporučania 🙂 . Určite sa po knihach popozeram. Daju sa bežne zohnať na Slovensku či ee....?Mna teraz kamaratka upozornila na jedneho pana vola sa Mooji. Tak pozeram aj od neho nejaké videjka na you tube. Ak budeš mať čas, môžeš kuknuť, možno ťa oslovia. 😵

vejula
26. aug 2014

@sisaka a s tými deťmi s tebou suhlasím. Podla mna by sme sa v mnohom mohli učiť my od nich. Zahlcovaním detí rôznymi teoriami a naukami im podla mna len sťažujeme ich cestu.

maja22
26. aug 2014

Nikdy som sa doteraz o kvantovú fyziku nezaujímala, nebol dôvod. Verím v to, že osoba Ježiša Krista je skutočná, že zomrel krutou smrťou a že vstal z mŕtvych. Verím v jeho božstvo, verím aj v ďalšie skutočnosti, ktoré z tohto vyplývajú. Preto k tomu vediem aj svoje deti. Verím aj na základe vlastných skúseností a prežitého a neriešim, či som to prežité vnímala z jednej roviny alebo z dvoch a čím bolo to moje vnímanie ovplyvnené, resp. neovplyvnené. Jednoducho si uvedomujem skutočnosť, ktorá bola spojená s mojou vierou a to mi stačí.
@galaxy partnerstvo ľudí, ktorí sa nezhodnú v takejto dôležitej otázke, je vždy náročné. Prejavuje sa to v drobnostiach, ale je to určitý druh nesúladu, pre ktorý sa budú viac či menej trápiť. Dá sa však žiť aj tak a aj deti sa dajú vychovávať vo viere, len je to podstatne náročnejšie. Cestu si musí zvoliť každý sám, aj to vysvetlenie tým malým hlávkam, prečo rodičia vnímajú isté veci odlišne. Dôležité je, aby ten neveriaci z partnerov nekládol vedomé prekážky - napr. nevytváral v čase návštevy kostola, kde sa deti učia aj istej disciplíne a sebaovládaniu (nebehať, nevykrikovať, počúvať...) príťažlivejší program - preliezky, zmrzlina, rozprávky a pod. Deťom možno vysvetliť, že vzťah s Bohom alebo s Pánom Ježišom si budujeme ako s kamarátom - navštevujeme sa, rozprávame, akurát kamaráta vidíme a Boha nie, ale on nás počuje a má nás rád. Preto, aby sme na neho nezabudli, tak ho navštevujeme v kostole spolu s inými a modlíme sa k nemu spolu. Ocko do kostola nechodí, až vyrastiete, porozprávate sa s ním o tom, potom vám to vysvetlí. Niektoré veci váš rozumček chápe už teraz, niektoré pochopíte neskôr. Asi tak nejako by som na to išla, keby sa deti pýtali. Vždy sa dá odpovedať primerane veku, dôležité je, aby mali vo výchove detí jasno manželia. 😉 Časom deti pochopia aj zmysel a dôležitosť liturgie v kostole, no a napokon v dospelosti k tomu všetkému zaujmú svoj vlastný postoj. Všetko má svoj čas...

vld
26. aug 2014

@vejula ano, tiez som zvedavy na to, co vsetko nam ludske poznanie v buducnosti prinesie. Presne toto je na vedeckom badani to krasne, to vzrusujuce objavovanie a uzas z novych poznatkov, nezatazeny nejakymi ideologiami nadprirodzena...vlastne badanie a objavovanie, nie vstepovanie dogiem a povier, ktore nam nase videnie sveta nejako vopred naprogramuje a je vymalovane...

vejula
26. aug 2014

@vld myslím, že mne toto skumanie a poznavanie akoby len zmenilo princip pohladu. TEda naburalo predstavu toho, čo mam vnímať ako absolutne a nemenné, čo ma istým spôsobom oslobodilo. Ale neviem či sa da na tom celkovo stavať. Som presvedčená, že odpoved je v nas niekde, možno i v našom vedomí, nezviazanom, nesputanom stereotypmi spoločnosti po tisicročia. Možno nám bráni naša "identita", naše ego, s ktorým sa stotožnujeme, poznať podstatu seba samych, a tým padom i podstatu všetkého okolo nas. 🙂

maja22
26. aug 2014

Človek túži po pokoji, spokojnosti a šťastí. Otázka znie, či nás poznanie, veda, skúmanie... robí šťastnými. A na to už prišiel sv. Augustín - nespokojné je naše srdce, kým nespočinie v tebe, Bože... 🙂 To nám, samozrejme, nemusí brániť vo výskume a vedeckom bádaní. Dostali sme do vienka rozum, tak ho máme aj používať. Len mi tak napadlo, že ani geniálnym rozumom sa k pocitu pokoja a šťastia nedostaneme, na to treba isté "nadprirodzené" dimenzie...

vld
26. aug 2014

@maja22 ako si prisla na takuto "univerzalnu pravdu"? Ja napriklad s takymto niecim rezolutne nesuhlasim. Kde beru veriaci ludia tu istotu, ze spokojny a stastny moze byt iba niekto kto odovzda svoj zivot do ruk vymyslenej postavicky?
Ako ty mozes vediet co robi stastnymi vsetkych ludi? Toto je to, co mi u veriacich velmi vadi...tym, co si napisala si naznacila, ze clovek, ktory v boha ani ziadne nadprirodzeno neveri, nemoze byt skutocne stastny a spokojny. Casto naznacuju veriaci, ze ludia neveriaci v boha vlastne nemaju ziadny zmysel zivota. Vyznieva to ako keby si veriaci uzurpovali patent na pravdu, moralne hodnoty a aj stastie a spokojnost. To povazujem za ignorantske az arogantne.
Ak meviditelneho kamosa potrebujes k stastnemu zivotu ty, tak to tak aj napis...cize za seba a len za seba...

endive
26. aug 2014

@vld presne si to vystihol! Neveriaci ludia nemozu mat stastny zivot a ak aj maju tak len na dobu urcitu akou je tento pozemsky zivot a presnu pravdu si vystihol aj v tom ze neveriaci ludia nemaju ozaj ziadny zmysel zivota 🙂 tento zivot sa pre kazdeho z nas skonci ci je veriaci abo nie ci je stastny abo nie ale to co pride potom potrva uz naveky ...podla mna dost dlha doba aby sa clovek nato pripravil tu na zemi a ozaj nevidim iny zmysel ako skr boha 🙂 nemusis mi uz nic nato odpisovat viem ze mas svoju pravdu ale chcem ti povedat ze boh ta aj tak milujea tuzi po tebe a prajem ti aby si vo svojom zivote nasiel stastie a ozajstny zmysel a este dodam len ze lahke je byt ateistom teraz ked je clovek mlady a zdravy ale tazke je byt ateistom na smrtelnej posteli 🙂 dobru noc

mawka
26. aug 2014

@maja22 no, skus s mojim synom diskutovat o tom, ako vstal jezis z mrtvych a velice rychlo ti to vysvetli. suhlasim s @vejula deti=cista mysel a treba ich nechat tak. deti maju uzasnu cistu logiku. nemaju este zapratane hlavy - teda ak im ju zrovna nezapratavame nezmyselnymi rozpravkami o z mrtvych vstani, napriklad.
ked som mojmu este vtedy skolkarovi citala o jezisovi, prave pri tom vstani z mrtvych ma zastavil a povedal mi, ze co je to za kravinu. skolkar. najprv sa tu bavime o bohu ako o nejakom sedivom chlapovi tam hore niekde, potom nam tu vstava jezis z mrtvych, ktory vraj zomrel za nase hriechy, ktory sa obetoval a co sa dalej dialo? este vacsie svinstva nez dovtedy. no dakujem pekne. a ktory na nas dava pozor, no diky este raz. a boh je spravodlivy? ale neeee.... preco sa potom kurvy kupu v zlate a dobri ludia trpia? nejaka pomylena spravodlivost, aby dobri museli trpiet kvoli tym sviniam. cele pokrutene uz v samej podstate. rozpravky, ktorymi vas denne krmia v kostoloch. radsej sa priklonim ku kvantovej fyzike, lebo ta vo svojej podstate je prehladnejsia a logickejsia ako bludy, ktore vznikli za ucelom manipulacie ludi.
A je zaujimave, ze boha a jezisa si spajate do jednej osoby, ale ked sme uz pri tom, tak by to mali byt dve rozdielne "osoby"- sak podla toho boh tu bol najskor.
no ja si osobne myslim, ze najskor tu bola bunka a vdaka evolucii a ludskej sprostosti sme tam kde sme. cim viac nam dozrieva mozog, paradoxne tym viac verime rozpravkam.
a pre mna za mna ma tu aj v zuboch roztrhajte. 😉

mawka
26. aug 2014

@maja22 no a ta tvoja nadprirodzena dimenzia sa vola jasna mysel, vediet ju pouzivat a aj uvedomenie si seba sameho a nepotrebujem k tomu ziadne fantazmagorie resp sa uvedomovat skrze neviem koho neviem co, co mi kto nadiktuje a prikaze.. pardon, "odporuci".

fra
27. aug 2014

@mima4 zaujala ma tvoja poznámka, že sa Hitler považoval za katolika ...nie je to také jednoznačné, hoci presne rozumiem, čo si tým chcela povedať ked si to práve v tejto debate spomenula ... toto je zaujímavé čítanie na tuto temu, najlepšie to vystihuje asi táto veta: "Určite by ste mohli argumentovať, že bol pevným veriacim v Boha, ak pod pojmom "Boh" máte na mysli "Adolfa Hitlera"
https://sites.google.com/site/tvojoponent/cirke...
.
a ešte citujem:
"Hitler bol krstený katolík, RKC ho nikdy neexkomunikovala a Hitler nikdy z RKC nevystúpil. Bol teda kresťan-katolík? Hitler prestal chodiť do kostola a prijímať sviatosti ako mládenec, v roku 1935 povolil potraty, v roku 1939 zaviedol v Nemecku eutanáziu, takže tu oveľa viac pripomína dnešných liberálov, ako katolíkov. Inak sa hovorí, že "podľa ovocia ich poznáte" a to Hitlerove ovocie určite nie je katolícke- okrem ineho v r. 1939 poslal 80% katolíckych klerikov do koncentračných táborov, v Dachau zahynulo 2600 katolíckych kňazov z 24 krajín a v Poľsku bolo zavraždených 3.000 kňazov ... hovoriť teda o ňom ako o katolíkovi je buď absolútne diletantstvo ignorujúce historické aj religiózne skutočnosti alebo bezduchá a nechutná demagógia ... Hitler bol asi taký ako katolík, ako mnohé iné zablúdené ovce, ktoré boli síce pokrstené, ba niektoré majú za sebou aj birmovku, lebo “babka chcela“ (možno aj ty), ale s katolíckou vierou nemajú a ani nechcú mať nič spoločné ...
A.Hitler:
"Keď skončím zo židmi, na rad príde kresťanstvo, lebo to pochádza zo židovstva. " "

horana
27. aug 2014

@fra Keby len Hilter, ved aj tu nas "preceda" Fico je birmovany katolik 😀

horana
27. aug 2014

@daniela1983 Inak ten ocistec je zaujimava tema, mne kamoska praktizujuca katolicka vysvetlovala ze to ocistca pojdeme podla platneho katolickeho katechizmu zjednodusene ked to napisem v podstate vsetci "bezni ludia" nakolko vsetci mame co ocistovat, len nejaki ti vynimocni svatci pojdu hned do neba, ale ze to je minimum populacie. Popravde sa mi cele jej vysvetlenie preco to sice naozaj priamo nie je v Biblii ale napriek tomu to oficialne plati a kto berie cirkev zo vsetkym a nevybera si z nej co sa mu hodi, tak teda minimlane katolik by mal to tak brat, nechce tu rozpisovat nakolko ani nemam tolko casu, ale rychlo som vygooglila trebars prve dva odstavce odpovede napr. tu:
http://www.nj.sk/index.php?go=blogy/doc/kdevbiblii
okrem tohto napr. aj tento druhy zdroj z fora pre katolikov, citujem:
"Ja tiež som nenašiel v Biblii pojem Očistec, alebo Peklo, či Nebo. Skôr peklelný oheň, nebeské kráľovstvo, či očistný oheň. Ale aj ten je spomínaný sv.Pavlom a sv.Petrom ako taký, ktorý očisťuje ľudskú bytosť, ale podľa toho, čo píšu - a KC sa odvoláva, že sa tým myslí Očistec - tak na prvý dojem sa to tak nevidí (pozri 1 Kor 3,15 a 1 Pt 1,7).
Treba si tiež uvedomiť, že Biblia nie je jediným ukazovateľom na dokazovanie presných pojmoch, veď tam nie je zmienka aj o iných veciach a predsa vieme, že existujú prípadne sú dobré ako napr: ovocie, či zelenina. Kto by popieral, že neexistujú, keď nie sú napísané v Biblii.
Taktiež si treba pritom uvedomiť, že Biblia bola napísaná do Ježišovho nanebovystúpenia a do r.okolo 100. Takže ostatné dôkazy o Očistci nie sú zaznamenané v Biblii, ale v iných dokumentoch schválených nástupcami sv.Petra (pápeži).
Čo sa týka do doby Ježiša Krista, tak do Jeho Ukrižovania a nanebovystúpenia nebol ešte Očistec prístupný dušiam,pretože duše zosnulých pripravených vstúpiť do Neba, boli na mieste zvanom "Šaol". Až po Svojej smrti, keď vstúpil do tochto miesta, aby im otvoril brány nebeské,tak miesto Šaol nahradil Očistec, pričom má iní charakter.
Keďže v tom čase nebolo až tak podstatné vedieť o tomto mieste (Očistec), tak sa ani nazaznamenalo v Biblii, podobne ako to bolo s celibátom. Keď Ježiš vyzval učeníkov za apoštolov (čiže za kňazov a biskupov), tak bolo pre nich samozrejmosťou, že sa nebudú ženiť a sv. Peter aj svojim životom dokazoval, že sa správal akoby nebol ženatý. To, že sa povoľovalo biskupom mať jednu ženu, tak bolo dôvodom na to, aby prehodnotili Ježišovo Evanjelium a nakoniec aj zaujali stanovisko, keď nástupcovia sv.Petra uznali za Božiu vôľu, že kňazi ako aj biskupi sa nemajú ženiť (aspoň v Rímsko-katolíckej Cirkvi).
Ako som spomínal, aj keď Očistec nebol prípustný pre zosnulé duše, ale iba Šaol, predsa sa trebalo modliť za nich, pretože ešte stále neboli úplne pri Bohu a tak potrebovali našu posilu (2 Mach 12,46), aby boli vytrvalí v tejto nádeji. A podobne aj teraz,keď sú duše zosnulých ešte v Očistci, tak potrebujú našu modlitbu a to nie len kvôli tomu, aby boli vytrvalí, alebo aby neznášali až také trápenie padlými anjelmi, ale aj preto, aby sa skôr dostali do Neba.
Pretože naše modlitby môžu nie len zmierniť ich páľavu a bolesť, ale im aj skratiť dobu očisťovania. A tak nie len že prídu do Neba skôr, ale sa budú prihovárať u Boha za tých, čo sa za nich modlili. Ak sa za nich modlíme,máme istotu, že aj oni sa budú za nás, pričom musíme očakávať zlepšenie v našom pozemskom živote ako aj po ňom.
Tiež som sa odvolával na Bibliu, kde je zmienka o modlitbe za zosnulé duše. Ale pritom si treba uvedomiť, že 2 knihy Machabejcov sú len v Katolíckej Biblii a nie v iných, ktoré majú iné cirkvi (reformované). Takže je pochopiteľné, prečo nevidia dôvod sa modliť za zosnulých a prečo okrem Neba a Pekla neuznávajú Očistec. Niektorí neuznávajú ani Peklo, ale pekelný oheň považujú za symbolickú reč."

Oba tieto zdroje, link aj citacia su trochu podobne vysvetleniu tej mojej kamosky, kazdopadne kazdy spravny katolik, by to tak mal brat ako fakt, mala som dojem ze neuznavaju ho len taki ti vlazni katoloci, ktori si vyberaju co sa im hodi, nakolko oni s tym vraj realne pracuju ako faktom. Ine refermovane cirkvi mozno nie, nemam vedomost.
Mne osobne to velmi pripomina ucenia vychodnych smerov o reinkarnacii (ktora vraj bola tiez povodne v Biblii a len na niektorom z koncilvo ju vysktli ako dalej sa nehodiacu), ktorezto uznava exsitenciu jemnohmotnych rovin, ktorymi stupa dusa po smrti a podla stupna svojej ne/cistoty v nich moze na nejaky cas uviaznut. Tak zijuc v iluziach ktore si sama za zivota stvorila si odziva nieco ako ocistec, kym sa bud vracia do vtelenia alebo ako tvrdia ine vych. smery sa dopracuje do niecoho co je velmi podobne nebu.

horana
27. aug 2014

Inak rozpor medzi vedou a vierou co sa tu vcera preberal, by byt v podsate nemal, ked je spravna jedna aj druha mali by sa doplnat, resp. inym druhom jazyka hovorit o tych istych skutocnostiach. Verim tomu ze raz prijde doba ked sa stretnu a z oboch bude odstraneny ten balast co je tam navyse a budeme to vidiet jasnejsie. Dnes je vacsina veriacich jednoduchsi ludia, ktori pre zlozitost vedy tato odradza, nemaju chut sa v tom vrtat hoci najnovsie vedecke vyskumy su rovnako fascinujuce ako nabozenske vytrzenia. Len teda tam treba aj pohnut rozumom, vela venovat studiu, cibrit pochopenie. Samozrejme viera ako taka staci, ved aj v Jezisovych casoch mohli ludia dosiahnut to podsatne a pritom vybdobitky modernej vedy a jej teorie na zaklade ktorych pracuje, zname este neboli. Cize netreba ju uplne bezpodmienecne ako taku, nicmenej nema kadzy cestu ze ide len cez precitovanie, hlavne muzske mozgy, alebo take kde sa ide viac do racionality mozu prahnut po tejto dimenzii bytia a povedzme si rovno nebyt vedcov, nemali by sme ziadne z tych vynalezov ktore tak ulahcuju nas kazdodenny zivot a zili by sme stale v zemlankach ako za Jezisovch cias, co by bola akiste skoda. Cize urcite aj vedci plnia akusi Boziu volu a ze poznanie a pokrok nie je s nimi v rozpore, prave naopak. A uz len z ucty k tomu ze mozme zit taky pohodlny zivot na takom stupni civilizacie v akom sme (jasne ze vsetko ma aj odvratenu stranku, ale radsej by ste sa vratili na stromy co sa tyka zivotnej urovne?) by sme sa mali aj o vedecke zavery zaujimat, nakolko je to nieco co aj nam vsetkym bezprostredne pomaha ci moze lepsie pomoct v buducnosti. Preto minimalne prispevky ake sem vcera Vejula dala sem nielenze patria, ale malo by si ich vsimat viac aj veriacich ludi.

terezka1947
27. aug 2014

@horana mozem sa opytat,akeho vierovyznania si ty?prip.k akemu nabozenstvu inklinujes?

terezka1947
27. aug 2014

inak by ma celkom zaujimala jedna vec-

kolko z vas doslo az k ABDRUSHINOVI???jeho uceniu...

lebo aj ja som niekolko rokov riesila tiez kadeco a aj toto bola oblast,kde som trosku pobudla,mala kamosov ,kt.studovali material z aoinstitutu-debatovali sme,riesili...kladli si otazky...
takze by ma zaujimalo,ci ste aj vy dosli aj k nemu-v ramci rozsirovania duchovnych obzorov
inak max.suhlasim s tym,ze veda a viera by mali ist a casto aj idu ruka v ruke...bola by doslova hlupost,keby sa "distancovali"od seba navzajom...viedlo by to k stagnacii....a ta nie je dobra v ziadnej oblasti a pre ziadnu spolocnost

daniela1983
27. aug 2014

@horana to ze by to mal verit kazdy spravny katolik je fakt. pre mna je to ale irelevantne lebo nie som katolicka. reformovane cirkvi v ziadnom pripade v ocistec neveria.
1.Kor3,15 je vytrhnuty z kontextu pozrime sa na cely kontext

odľa Božej milosti, ktorá mi bola daná, ako múdry staviteľ položil som základ a iný ďalej na ňom stavia; ale každý nech si dá pozor, ako na ňom stavia. 11 Nik totiž nemôže položiť iný základ než ten, ktorý je už položený, a tým je Ježiš Kristus. 12 Ak však na tomto základe stavia niekto zlato, striebro, drahokamy, drevo, seno, slamu, 13 dielo každého vyjde najavo. Ten deň to ukáže, pretože sa zjaví v ohni, a sám oheň preskúša dielo každého, aké je. 14 Ak dielo, ktoré niekto postavil, vydrží, dostane odmenu. 15 Ak niekoho dielo zhorí, utrpí škodu; sám však bude zachránený, ale tiež akoby cez oheň. 16 Azda neviete, že ste Božím chrámom a že vo vás prebýva Boží Duch? 17 Ak niekto kazí Boží chrám, toho Boh zničí; lebo Boží chrám je svätý a tým ste vy!

o co ide? ze zakladom je Kristus ktory zachranuje. clovek ma zit tak aby jeho zivot mal kvalitu aj v BOzich ociach, teda zit odla BOzej vole. mnohe nase skutky pred Bohom nemaju ziadnu cenu su prazdne (nar honba za karierov atd) mnohe tie skutky nemusia byt nutne brane ako hriechy. len su skratka z pohladu vecnosti bezcenne. napr ak velku cast zivota niekto strani tym ze bude zhromazdovat majetok, nemusi to byt nutne chapane ako hriech, ale z pohladu Boha a vecnosti je to bezcenne seno, ktore "zhori" (nie prepanajana doslovne v plamenoch!) teda v nebi nic z neho nebude, clovek so to skratka na vecnost so sebou nevezme a nikomu tym neprospel. naproti tomu taky clovek co vacsinu zivota sa orientoval na pomoc druhym to je stavanie na Bozom zaklade vo forme tych diamanotv, zlata, teda nieco co ma skutocnu hodnotu, nieco na co sa v nebi prihliada. nie tak ze by si tym clovek nieco zasluzil, alebo dostal preto vecny zivot, ale skratka je to nieco hodne pochvalenia. nieco co ma cenu a hodnotu. text hovori, ze to ukaze sudny den, teda den ked kazdy clovek bude stat pred Bohom a Boh sam mu ukaze co v jeho zivote skutocne stalo za to, co malo v Bozich ociach hodnotu a co naopak boli bezcenne veci a honba za vetrom. jasne sa tam ale pise ze aj ti ludia, ktorych dielo bude oznacene za bezcenne seno budu zachraneni.

Požehnaný Boh a Otec nášho Pána Ježiša Krista, ktorý nás podľa svojho veľkého milosrdenstva vzkriesením Ježiša Krista z mŕtvych znovuzrodil pre živú nádej, 4 pre nehynúce, nepoškvrnené a nevädnúce dedičstvo pripravené v nebesiach pre vás, 5 ktorých Božia moc prostredníctvom viery chráni pre spásu, pripravenú zjaviť sa v poslednom čase. 6 Radujte sa z toho, aj keď azda teraz máte ešte nakrátko prejsť zármutkom rozličných skúšok, 7 aby vám vaša vyskúšaná viera oveľa cennejšia ako pominuteľné zlato, ktoré sa tiež preskúšava ohňom, bola na chválu, slávu a česť pri zjavení Ježiša Krista.

dalsie vytrhnutie z kontextu, ked RKC pouziva iba posledny vers. kto si precita kontext je mu jasne ze ziadne ocistec tym nie je mysleny. pise sa to znovuzrodenym krestanom, ze maju mat zivu nadej a maju sa radovat, lebo maju v nebesiach dedictvo. vsimni si verse 6 a 7. je jasne ze sa jedna o povzbudenie, ze ak ked su teraz za svoju vieru prenasledovani (treba mysliet totiz ze to bolo pisane v dobe ked krestania pre vieru umierali!) teda maju v zivte mnhe skusky, tak ze ich viera je tak vlastne posilnovana. vsimni si ze sa tam pise ze zlato sa preskusava v ohni, teda pretavuje a precistuje. je to skratka priklad, ze tak ako zlato je tavenim zbavovane necistot, tak viera sa v skuskach a problemoch pretavuje, posilnuje, upevnuje a skvalitnuje. a to potvrdi kazdy veriaci clovek, ze v tazkostiach sa jeho viera posilnila a nadobudlo novy rozmer. KDE ta kto vidi OCISTEC, to nechapem. pretoze kontext je jasny. toto su jedine dva texty ktore RKC pouziva na podporu ocistca a aj ti su vytrhnute z kontexu a vylozene s prepacenim tendencne. snad som to trochu ozrejmila 🙂 dalsi argument by mohol byt ze Jezis prieisl a zjavil vsetko podstatne o Bohu a bozom kralovstve co clovek na tomto svete ztial potrebuje vediet. neustale hovori ze on je vzkriesnie a zivot, kto veri v neho ma vecny zivot, ze on je cesta k otcovi a nik neprichadza k otcovi ba skrze neho, ze on je dvere atd....o ocistci ani slovo. keby teda vacsina ludi mala ist do ocistca, tak snad by Jezis o nom nieco hovoril, lebo teda to je dost podstatny detail, ci som spaseny Bozou milostou zadarmo, Jezisovou spravodlivostou, alebo este budem musiet trpiet za svoje hriechy v akomsi ocistci. pochybujem ze Jezis by taky detail v svojom uceni vypustil. co hovori papez a koncili ktore boli neskor ako v 7 storoci je mne osobne dost jedno... 🙂

rusalinka
27. aug 2014

@galaxy Nuž takto. Možno sa budem opakovať, nečítala som všetko, už na prvej strane bola debata úplne o inom 🙂

Ešte pri zapisovaní zápisnice sa neveriaca stránka zaväzuje k tomu, že nebude brániť deti vychovávať v katolíckej viere. Tento záväzok podpisuje pred dvoma svedkami. Ako si to už doma zariadite - na to ti nik neporadí, pretože len vy dvaja viete, ako to presne je, či to partner sľúbil len tak, alebo to myslel vážne. No mal by to myslieť vážne, lebo s klamstvom vstupovať do manželstva nie je ktoviečo 🙂

Čo sa týka praktického života... áno, je tu plno príspevkov (a to som prečítala len prvú stranu) o tom, ako sú tí, čo sa pretŕčajú v kostole falošní, zlí, ohovárajú a bla bla bla... toto neberiem do úvahy, pretože do srdca nevidí nikto nikomu a okrem toho, je to tak otrepaná fráza, že už neviem či mám nad tým plakať, alebo sa smiať. Je to predsa na vás. Ako praktizujúca katolíčka by si mala chodiť do kostola v nedeľu a v prikázané sviatky, ale je to samozrejme všetko na tvojom svedomí a možnostiach (s malinkým dieťaťom, chorým dieťaťom to asi nepôjde 🙂) Tatinko môže zatiaľ doma variť napríklad 🙂

Niekedy dochádza k rozporom už keď sú deti v škole, na hodinách náboženstva. Tam sa im hovorí, že človeka stvoril Boh, preto by im tatinko nemal hovoriť niečo iné, lebo budú zmätené. Na tom sa musíte dohodnúť, lebo dieťa nebude vedieť koho a čo má rešpektovať, kto má vlastne pravdu. Tak isto, osobne si myslím, že by sa tatko mohol premôcť napríklad vtedy, keď má dieťa nejakú slávnosť - 1.sv. prijímanie, birmovku (ale na birmovku už zväčša deti kašlú 😀), alebo nejaké vystúpenie, jasličkovú a tak...

V každom prípade, je to všetko na vás a na vašej dohode.
Ešte by som doplnila niečo k poznámke, ktorú tiež často čítam - čo tak deti nechať sa rozhodnúť samé. V veriacich rodinách je úplne samozrejmé, že sa deťom hovorí o Bohu, tak isto je v neveriacich rodinách úplne samozrejmé, že sa o Bohu nehovorí. Nech je to akokoľvek, ako rodičia chceme pre svoje deti len to najlepšie a aj napriek tomu, tí čo tvrdia, že nechávajú rozhodnutie na deťoch, aj tak ich smerujú tam, kam chcú, aby deti smerovali... hovorte si, čo chcete, je to tak (aj veriaci aj neveriaci) 🙂 Preto mi toto tiež príde trochu odveci... deti sa samozrejme časom rozhodnú, ale aj tak sú už ovplyvnení rodičmi. Toť odomňa, ak budeš potrebovať poradiť s nejakými oficialitami ohľadom spisovania zápisnice, dokumentov, atď, som tu 🙂

horana
27. aug 2014

@terezka1947 Lahsia otazka by nebola? 🙂 Necitim potrebu sa zaradzovat do skatuliek, vyrastala som v rodine kde ma k nabozentvu formalne neviedli, napriek tomu to ze som veriaca som vedela pomaly ako si pamatam, to ze existuje Boh ktory drzi svet pokope, aj ked som si to este tak nenazyvala mi bolo jasne vzdy, nebolo to ani predmetom viery ale ako nieco co som nedokazala spochybnit, bol to pre mna vzdy fakt. Uz najrannejsie moje spomienky su ze neexistujem len od pocatia ci narodenia ale akoby ze by nebolo casu kedy by som nebola. Tak ako citim ze dycham, ze mam srdce v hrudi ako nespochybnitelny fakt viem aj toto. Ci po smrti budem vzkriesena tak alebo onak, ci bude reinkarnacia alebo len tma a ticho neriesim, nakolko to ani pre mna nie je podstatne. Javi sa mi ze tak ako som vzdy bola, tak aj vzdy budem, len zase take tie predstavy ze bola som sluzticka v XII. storoci, predtym rimsky vojak a potom budem mozno nejaky kozmonaut v buducnosti, to su take kovbojky, to sa mi nezda realne, ze by cela identita (ktorej vacsinu tvori ego) pokracovala dalej. Ale tak isto sa mi javi rozpravkou, alebo skor barlickou pre pochopenie to ako sa dnes chape nebo a jeho nadej po smrti, ako miesto ktore mame zarucene. Skor to vnimam ako stav duse. To ze sa telo rozpadne v prach je fakt, ci bude len tma a ticho zalezi od vyspelosti duse. Co sa narodilo to musi zomriet, co bolo a je nezrodene to pretrvava. Ale nase nazory, sklony, identita, to je vsetko docasne.
Z nabozenstiev ma velmi oslovuje krestanstvo, hrabala som sa urcity cas aj v prvotnych spisoch a prijde mi tam to uplne spravne jadro ktoremu sa neda nic vytknut, je zial dnes uz tak poprepisovane, editovane a prevysvetlovane ze sa temer straca jeho odkaz. Cirkev uz velmi uhla a potrebovala by reformy ako sol. Mnohe nekanonizovane evanjelia davaju akoby inu dimenziu dalsim vyrokom a mnohe skrty ci doplnky dodane vraj "kompetentymi" (ked si clovek precita co i len historicke fakty co to bolo za ludi ktori rozhodovali co a no a co nie mam dost) na konciloch len matu. Nemam to teda pre akoze moderne kopanie do cirkvi ako pozemskej instuitucie, ale fakticky sa mi javi ze sa vzdialila povodnym myslienkam. Na druhej strane aj mnohe pomohla udrzat. Nic nie je cierno biele. Rovnako ma ale inspiruju mnohe budhisticke texty, ale aj ine, ono pravda je po svete rozostreta v celom stvoreni a nielen v jednom uceni. Kto ma aku vieru co sa tyka formy nie je podstatne, kabatik nabozenstva uz vobec nie (co je to budhista, co krestan, co muslim ci pohan? len meno pre tych co maju nabozenstvo miesto viery), skor len a vyhradne to ako zije. Inak na ZS som mala kamosku ktora bola cely cas mojou najlepsou (spominam ju aj v tom prispevku o ocistci) s ktorou sme sa na cas vzdialili ked ona sa zacala hlasit ku katolickej cirkvi a chcela travit cas vyhradne s ludmi z toho prostredia, co mna az v takej miere neoslovovovalo, resp. ine veci viac, na ktore som davala doraz. Neskor ale sa nase cesty zase dali dokopy a ja nemam problem plne akceptovat jej formu viery a ona zas moju, chodime aj do kostola a vysvetlujeme si navzajom svoje pohlady. Vsetci sme len "deti", hladajuci. Toto su veci ktore sa nedaju vyjadrit par vetami ci odstavcami.
Katolici(krestania) hovoria ze sa neda ist inou cestou nez skrze Jezisa. S tym tiez suhlasim a chapem preco neuznavaju takych tych lavirovacih vyzobavacov hrozienok z kolaca. Lebo ked sa clovek plne neodda jednej ceste, bude to vzdy tak ze sedi na viac stolickach, nahana viac zajacov...to sa ciel dosiahnut neda. Ked by uznavali aj inych hovorili by tym ze aj to je dobre atd. nie - tato cesta je taka ze musi ine odmietnut uz len z principu. Cez to vsetko mal rimsky setnik ktory nepotreboval Jezisa vo svojom dome aby mu uzdravil sluhu ale veril plne ze to Jezis dokaze aj na dialku vacsiu vieru nez mnohi z tych co Jezisa nasledovali, ale citili by potrebu ze musi niekde ist aby sa nieco udialo osobne - co je analogia samozrejme. Lebo s tym ze len moja cesta je dobra moje ist ruku v ruke aj duchovna pycha co bolo pekne vcera vidiet aki su si mnohi isti tu ze to po smrti uz maju istejsie nez "nejaki ateisti", co je samozrejme smiesne a ukazuje to len druh tej duchovnej pychy. Napriek tomu ci chce ci nie, kazdy clovek je unikat a aj jeho pochopenie je ine, doplna si postupne ine criepky ktore mu chybju do mozaiky. Je to ako ked stupa viac ludi na horu, ze idu inymi cestami a az na vrchole zistia ze vsetky boli rovako dobre, napriek tomu ze kym sli museli byt len na tej svojej inak by sa zrutili do priepasti keby pokukovali po inych. "Materialistom nazyvam toho kto nedokaze milovat. Toho, kto neveri v Boha, materialistom nenazyvam. A toho, kto veri v Boha, nenazyvam naboznym. Nabozny clovek je pre mna ten, kto rastie vo svojej laske a viere, ten kto ich dokaze sirit celou existenciou"

horana
27. aug 2014

@daniela1983 No hej, su to take temy na diskusiu, a zaroven rozpory medzi cirkvami, nieco ako panenstvo Panny Marie a pod.. 😉 Ale pohrdat preto katolikmi lebo uprimne veria?

daniela1983
27. aug 2014

@horana no ved ja nimi nepohrda, to vobec. len je mi luto ze sa trapia ocistcom a uplne zbytocne. s panenstvom Marie naozaj nemam problem a ani vacsina evanjelikov. teraz nemyslim vecne panenstvo. myslim panenske pocatie

terezka1947
27. aug 2014

@horana pytala som sa iba ïnformativne 😀 "
ale nemam,co dodat...krasne odpoved-dokonca by som povedala svedectvo tvojho hladania
duchovna pycha je nieco,co bohuzial existuje-a nebudem klamat,aj ja som mala zablesky pychy tych "vyvolenych" 😀 aaaaale uzemnila som sa a stale sa uzemnujem,lebo mam co robit sama zo sebou,s tym,aby som sa mohla na seba kazdy den pozriet v zrkadle a nebola k sebe a k inym falosna
som sice katolicka,ale rada sa porozpravam aj s "ostatnymi"ludmi....a velmi sa mi pacia ludia,kt.sa snazia,hladaju,pytaju sa....aaaale zaroven aj k inym pristupuju s uctou...drzia si to svoje-z presvedcenia,nie z pychy,ale davaju moznost aj inym,aby ich niecim obohatili...

leishmania
27. aug 2014

@daniela1983 v kazdom pripade ocistecci je ci nie je, nie je to nejaka zasadna otazka viery co moze rozdelovat kedze ocistec je pre ludi co idu do neba len katolici veria ze pred stretnutim s bohom este potrebuje vela ludi ocistit zo seba pozemske zvysky nelasky a inych veci co brania k spolocenstvu s dokonalym bohom...ja osobne v tom nevidim nejaky problem, ci je ci nie je to uvidime...

celkovo co som studovala rozdely medzi protestantskym a katolickym ucenim, nemasla som v katolickom veci co by odporovali biblii, ked si clovek poriadne nastuduje co presne uci cirkev a nie co niekori ludia prezentuju, a pod. jedina vec co mi este nikto neodokazal vysvetlit a co mi nesedi s bibliou je neposkvnene pocatie panny marire a jej vecne panenstvo, v neposkvrnene pocatie verim..