Veríte v pravú lásku?

lulula1990
13. jan 2021

Baby, nejako sa v poslednej dobe nad tým zamýšľam a hodnotím, pozorujem, či človek dokáže nájsť ,,pravú lásku" a byť šťastný aj po vyprchaní prvotnej zamilovanosti.
Zo skúseností mojej ale aj inej, mám pocit že vo vzťahu dvoch ľudí je vždy niekto kto ľúbi viac a druhý menej a popravde ani nepoznám nikoho, kto by to cítil ináč. Napríklad do môjho predošlého priateľa som bola zbláznená ale bola som mladá a naivná a ako partnera do budúcnosti by som ho nebrala (on ma podvádzal s inými ženami).
Terajší partner je pre rodinu stvorený, zodpovedný, dobrý otec aj manžel, ale popravde z nášho vzťahu sa vytratilo vzrušenie a taká tá zamilovanosť - dá sa povedať že pomerne rýchlo (viac-menej z mojej strany), samozrejme že si ho vážim a ľúbim ho. A tiež viem, že na vzťahu treba pracovať, skôr ma zaujímajú názory že či je človek stvorený len na ,,reprodukciu" alebo dokáže žiť celý život v trvalom zväzku, aj keď napríklad už v tom vzťahu nezažije zamilovanosť a vzrušenie. Prosím aby ste nehľadali v tomto nejaký iný význam (nechcem meniť svoj terajší vzťah), zaujímajú ma skôr skúsenosti, bavila som sa napríklad o tom aj s kamoškou a bola to príjemná zmena oproti coronakrízy 🙂.

pininka1
13. jan 2021

@lulula1990 asi ani jeden z nich nebol ten pravy, resp ty mozno ocakavas od vztahu nejaky zazrak na cely zivot. Ja svojho muza milujem stale rovnako uz 19 rokov a to sme ozaj mali vselijake obdobia. Ale on moj muz hoci je zodpovedny a pre rodinu urobi vsetko vie ma drzat aj riadne v napati a stale je tam ta iskra,vasen nam rozhodne nechyba, aj ked on nieje zrovna typ.ktory by daval city najavo. Len aby si nezistila neskor ze si kazdeho odpinkala hladanim niecoho idealneho co neexistuje.

asia83
13. jan 2021

@lulula1990 Verím, že 99 percent žien vám sem napíše, že bez motýlikov v bruchu do toho vzťahu nechoďte. Môj názor je ten, že nájsť partnera, pri ktorom tie motýle sú, navyše si rozumiete, je rodinne založený, dobrý, je dar lásky. Nestáva sa to ale často. Je na vás, čomu dáte prednosť. Mužovi, ktorý vás priťahuje, no nie je rodinne založený, nemáte si veľmi čo povedať inde ako v posteli alebo mužovi, ktorý rodinne založený je, rozumiete si, máte spoločné záľuby, rovnaké názory, no cítite sa pri ňom ako pri kamarátovi. Chcete vzťah pre seba či rodinu pre deti? S tým prvým prejdete do stereotypu a nebude vás spájať už nič, iba sex. Nakoniec rozchodom budú trpieť deti. S tým druhým vytvoríte dlhodobý vzťah a rodinné zázemie pre deti.

jaskolka
13. jan 2021

Neviem, či ti moja skúsenosť pomôže, mala, som pred manželom len jednu vaznu známosť, také tie mini lásky na strednej a podobne nepočítam 😆. Prvý priateľ bol taka viac menej láska z kamarátstva, nebolo tam ani extra vzrušenie, a celkovo vzťah bol po pár mesiacoch o ničom, ale aj tak sme to ťahali 4 roky, bohvie prečo. Potom prišiel terajší manžel, bola to v podstate láska na prvý pohľad, aj chémia, potom aj všelijaké okolnosti nastali, ktoré nás len viac spojili(choroba jeho mamy, ja som prišla o prácu, spontánny potrat) Ono prvotná "zamilovanosť" môže vyprchat, ale mala by sa zmeniť na take to pevné a vytrvalé puto medzi partnermi

lulula1990
autor
13. jan 2021

@pininka1 teda myslíš že taký pocit neistoty, dodáva tomu vzťahu iskru ?
@asia83 ďakujem za názor, ja myslím že mám doma ten typ prvého muža, ale napriek tomu že máme vzťah postavený na účte a porozumení, jemu ten nedostatok vášne ubližuje (že mu neviem prejaviť city tak, ako si predstavuje) a mne to niekedy ubližuje tiež, lebo ho nerada raním, ale nútiť a pretvarovat sa neviem.

petamich
13. jan 2021

za mna prava laska prichadza prave po vyprchani prvotnej chemie, pritazlivosti, zamilovanosti, asi nemam doma lasku z romantickych knih a Hallmark filmov mam ale partnera, ktoreho lubim a on lubi mna a dokazuje mi to (takmer) kazdy den, pre mna je dolezite, ze zaspavam s pocitom, ze osoba vedla mna je ta, s ktorou chcem takto zaspavat po zvysok zivota a snad nam to bude dopriate, lebo ma ma rad, lebo ma podporuje, lebo chape, ze mam rovnako narocnu pracu ako on a neocakava 5 teplych jedal denne, lebo je trpezlivy a dokonca aj vtedy, ked ja jemny cholerik rypem 🤷‍♀️ a viem, ze sa o mna a o rodinu postara a bude nas lubit a toto je pre mna prava laska, taka v ktoru verim, taka ktoru som hladala a taka ktoru som nasla 😃 a na vasen sa mozem vykaslat, tej sme si uzili v zaciatkoch vztahu, teraz su pre mna dolezitejsie asi ine veci, zeby starnem? 🤪

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
13. jan 2021

@elizabet173 na "povies si, ze ho nabural krasne" som sa velmi pobavila! 😂😂😂 perfektne si to napisala

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petamich
13. jan 2021

@elizabet173 veru je 😂 zaspavas s telefonom, mladsie rocniky nepoznaju ale prezvanate sa doblba (lebo ved kreditu je malo), kazda faza vztahu ma svoje caro, kusok ine ale ma

andrejka1974
13. jan 2021

Moj manzel je moj prvy chlap spoznala som ho ked mi bolo 16 onmal 22 zacali sme spolu chodit v 18 som sa vydalaa sme spolu stale a je tam vase, iskra stale, je uzasny pracovity, perfektny otec, milujem ho stale cim dalej tim viacej sme spolu uz nadhernych 28 rokov presli sme si vsetkym a zvladli sme to navzajom milujemho velmi

janulienka1103
13. jan 2021

Áno, verím.

marcellka32
13. jan 2021

@elizabet173 keď som sa vybrala autom pred 20 rokmi muž povedal: miláčik dávaj na seba pozor,...teraz po 20 rokoch vyrážam a povie: miláčik, daj pozor na auto 🙂
Samozrejme s humorom, ale tak to je, že láska kvitne podľa mňa až po rokoch vzájomného porozumenia a kompromisov

777januska777
13. jan 2021

Ja si myslím, ze prava laska nie je. Vzdy je to len o tých konkrétnych ľuďoch. Ak si človek dokáže všímať na človeku tie dobre veci a dokáže si ich aj vážiť a druhy dokáže byť tak isto taky vnímavý a snazi sa veci opätovať, tak vtedy to je prava laska. To nie je o nejakom konkrétnom človeku, ale je to o osobnosti každého z nás. A preto sa snažíme aj hľadať partnera, ktorý je nám podobný a ma podobne hodnoty, lebo na takom človeku dokážeme tie dobre veci vidieť oveľa lepšie ako na úplne rozdielnom človeku. A keď ten partner robi veci, ktoré sa nám zdajú správne, dobré a niekedy aj také na ktoré sami nemáme odvahu vtedy sa dostaví aj pocit vzrušenia. Vsetko to ma človek v hlave a aj srdce dokáže hlava ovládať, len treba vedieť ako (teraz sa nebavime o zamilovanosti to je chemická reakcia).

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
13. jan 2021

@elizabet173 veď áno 🙂

asia83
13. jan 2021

@lulula1990 Ono žena má problém priznať, že má doma muža typu dva, podľa môjho opisu. Neviem prečo, nakoľko práveže tá, ktorá má takéhoto muža je inteligenčne veľmi vysoko, keďže dokáže myslieť dopredu a nie iba na seba, ale aj na prípadné deti, ktoré by spolu mali. Je to tak, zvyčajne, že žena vpadne do vzťahu s príťažlivým mužom, lebo však to hľadá každá v tom prvom vzťahu. No a potom vytriezve. Po rokoch zistí, že príťažlivosť prešla do rutiny a vlastne nemajú nič spoločné, on sa nechce viazať a po dlhých rokoch sa rozídu. No a potom veľmi rýchlo vhupne do iného vzťahu, s mužom, ktorý ju už síce nepriťahuje (to už ale nepovažuje za dôležité vzhľadom k predchádzajúcej skúsenosti), ale je vhodný pre rodinný život, rozumejú si a majú spoločné hodnoty, ciele a postoje. Tak, a čo je dôležitejšie?

lulula1990
autor
13. jan 2021

@asia83 áno, presne tak je to aj v našom prípade. Ja tu rodinu s tým druhým mužom napríklad mám a aj tak tam niekedy tá iskra chýba - hlavne teda v intímnom živote a z mojej strany - aj napriek tomu viem, že by som ho nikdy neopustila ani nesklamala naše deti, len niekedy ma to viac ..chytí" že o tom veľa premýšlam.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lulula1990
autor
13. jan 2021

@elizabet173 no ja som úprimne prekvapená, koľko takých ,,zázrakov" podľa vašich opisov máte doma a teda závidím (v dobrom samozrejme).

asia83
13. jan 2021

@lulula1990 Chápem, naozaj vám rozumiem. To sú tie pokušenia zla. Vždy treba žiť tak, aby ste nerobili druhých nešťastných, iba tak dosiahnete vnútorný pokoj a šťastie. Netreba na to myslieť. Môžete byť rada, že ste vôbec vzťah s motýlikmi v bruchu zažili.

asia83
13. jan 2021

@elizabet173 Áno, keby ste dôkladne čítali môj prvý príspevok, dočítali by ste sa, že áno, taký existuje. Je to dar lásky pre dotyčného.

goodidea
13. jan 2021

@lulula1990 keď chápem správne tak tvoj manžel ťa veľmi nepriťahuje fyzicky .. bolo to tak vždy?

sonia.
13. jan 2021

@lulula1990 Ja som od zaciatku vedela (ako som ho spoznala), ze on bude moj muz a on vraj od zaciatku vedel a chcel, aby som bola jeho zenou a mamou jeho deti.. Spolu sme 15,5 r. a manzelmi sme 14 rokov. Stale sa neskutocne lubime a klape nam to perfektne. Ja som presvedcena, ze takeho chlapa by som uz nenasla... Jasne, ze ma aj svoje muchy (a ja ich mam podstatne viac podla mna), ale keby som mala opisat jeho dobre vlastnosti a aky vlastne je, tak by to asi znelo ako od nejakej pubertiacky 😂, pritom sme uz nejaky ten rocik spolu. Laska nevyprchala, praveze sa znasobila a upevnila. 🙂

lulula1990
autor
13. jan 2021

@goodidea tak na začiatku tam istá príťažlivosť bola, ale nebola som z neho hotová. On to samozrejme vycítil a ubezpečoval ma, že s ním budem šťastná, tak som tomu vzťahu súhlasila (hlavne preto že som bola v tom čase s ním tehotná), ale postupne to do vzťahu prinášalo napätie, hlavne preto, že sa nedokážem pretvarovať - môj muž to vie, pretože je inteligentný a viem že ho to trápi, aj keď mi to nepovie a ja zase nepoviem jemu, pretože ho nechcem ešte viac raniť. Je to niekedy hrozné, hlavne keď vidím ostatné dvojice - že sa to dá, skĺbiť oboje a viem, že medzi nami to také nikdy nebude. Inokedy si poviem že mi len šibe a veľa nad tým rozmýšlam, fakt už neviem. Inokedy si poviem si poviem či si aj ja ešte nezaslúžim zažiť znova motýle v bruchu, že život je krátky, inokedy že som krava a už len týmto ubližujem mužovi - no proste žena 😀

lujza123
13. jan 2021

Aj tvoja definícia "pravej" lásky sa ešte xxxx krát za život zmeni. Jediná jedna Práva láska neexistuje. Vždy je ta láska trochu iná.
Co sa týka celoživotného vzťahu, tam je to skôr o spriaznenosti duši, hlbokom a uprimnom priateľstve než o vášnivéj láske. Ta silná, kolená podlamujuca osudová laska býva skôr prchava, ako silno vznikne tak aj zanikne. Ľudia sa síce vášnivo ľúbia ale sú totálne nekompatibilny pre nejaký spoločný život.
A tiež to samozrejme záleží aj od osobnosti každého človeka, nie každý je schopný milovať a byť milovany

miriam11
13. jan 2021

@lulula1990 nie, som unavená z dnešných sprostých a lenivych mužov.

danieli
13. jan 2021

Tolko k pravej laske, pre mna je to rozhodnutie vytrvat po prehrmeni prvej zamilovanosti

goodidea
13. jan 2021

@lulula1990 ubezpečoval ťa ze s ním budeš šťastná.. a nie si? Jediný problém je že ťa dajme tomu až tak nepriťahuje?

lulula1990
autor
13. jan 2021

@goodidea asi áno, je to dosť veľký problém. Samozrejme po toľkých rokoch - sme spolu 8 rokov sa toho veľa zmenilo, málo sa rozprávame, on veľa pracuje, lebo sa snaží zabezpečiť rodinu, točíme sa viac menej okolo detí, ale myslím že to zažíva veľa párov v dlhodobom vzťahu.

goodidea
13. jan 2021

@lulula1990 to zažíva každý pár v dlhodobom vzťahu 🙂 do každého vzťahu si myslím skôr či neskôr príde rutina .. stereotyp už ak je medzi vami úcta, fungujete vcelku normálne možno zbytočne riešiš prípadne skus inou optikou hľadieť na muža