Vianočné pečenie: Ako pohostiť budúcu svokru?
Poraďte mi prosím. Moja budúca svokra je vdova no žije v dome so svojími dospelými deťmi. Ja s priateľom spolu bývame úplne inde. Ide o to, že vždy keď tam pôjdeme tak ona nás pohostí. Mladí nie, ani na sviatky. Všetko bud.svokra pečie. No na Vianoce pôjdeme ju pizrieť a tam budú samozrejme aj mladí. Kvázi dospelá dcéra a dospelý syn v manželkou. Veľmi rada by som chcela dať zákusky bud.svokre, ja každý rok pečiem suché vianočné pečivo. No príde mi blbé, že dám jej v malej krabičke, pričom je ich tam hodne. Ale na druhej strane príde mi nefér, aby som s veľkou krabicou išla keď mladí nás nikdy neponuknú. Narodeniny tak isto. Ideme mladým zablahoželať, nikto nič okrem svokry. Ona navarí obed. No nám nechodia zablahoželať, až keď mi pôjdeme na návštevu, tak zablahožejú s čokoládkou. Nemám rada také vynútene vzťahy. Priateľ sa vždy urazí, keď mu to spomeniem.
Ja sa zas autorke úplne nečudujem, že to rieši. Je rozdiel napiecť jednej osobe a 5 alebo 6 osobám.
Ja som svokre na jeseň vždy piekla slivkový koláč. Ona nevie piecť kysnuté cesto, teda aspoň tak hovorí, že nikdy sa jej nepodarilo. Tak jej vždy na jeseň upečiem, lebo ho má rada. Vždy som piekla jeden plech a hotovo. Za posledné tri roky sa ale veľa vecí pomenilo a do susedného domu sa nasťahovali svokrova sestra a jej muž. Rok a pol na to sa k svokrovcom vrátil syn s rodinou. Žili v zahraničí a museli sa vrátiť. Nemali tu nič, tak sú zatiaľ u rodičov. Tento rok sa svokrovej sestre rozviedla dcéra a je u nich aj s dvoma deťmi. No proste tento rok by nestačili ani tri plechy. Ale ja nie som pekáreň. Slivky musím kúpiť, aj zvyšok surovín. Nehovoriac o čase. Keď prídeme k svokre, neštekne po nás ani pes (chvála Bohu) ale keď niečo prinesieme, to sa zlezu okamžite všetci a všetci daj... V lete dala svokrová sestra svojim vnučkám nanuky. Behali tam po záhrade, aj k svokrovcom do bazéna. Jednej spadol a babka jej vraví, neplač, je ich tam dosť, zober si druhý. Naše decká sa prišli opýtať, že či tiež nemá babka nanuk, svokra nešťastná, že žiaľ nie. Svokrová sestra to počula ale našich neponúkla. Ale na koláč príde a ešte ma poznámky, že aj jej by som mohla napiecť lebo dobrý je. Švagor detto. Z toho aj muž je na nervy. Nasačkoval sa tam, nepomôže nič, stále hovorí, že to chce riešiť ale skutek utek.
A ja mám koláče vypekať 🙄
Do takejto rodiny by som nešla a ešte keď priateľ sa urazí keď mu povieš ako to vnímaš ty.
@anonym_autor ty ides za pani mamickou tak jej vezmi krabicu aku chces, ci ona ponukne je uz na nej. Tvoj frajer je asi rovnaky tutmak ako jeho surodenci lebo tiez asi tu krabicku nechysta a nepecie do nej
@anonym_autor mladí nak spravia všetko a hotovo
My nosíme iba rodičom svokrovcom koláčiky. Tak v strednej krabici nie veľa . Je na stole a neriešime kto sa Ponúka
@anonym_autor No ty budes ina netykavka. A ako si to predstavujes, ze kazda domacnost v tom dome si napecie vlastne kolace a vlastne jedlo a potom si to na cent medzi sebou vypocitaju?
@beata_k Ja si to presne takto predstavujem. Žili sme v jednom dome tri rodiny. Každý mal svoje poschodie. Každý si sám nakupoval, varil, piekol aj upratoval. Nikto nevyužíval staršiu ženu, aby všetko robila ona za dospelé deti. A pokiaľ sa dve deti iba priživujú na matke a jedno je úplne samostatné, tak áno priniesla by som menšie množstvo a už ako by s tým ona naložila je jej vec.
Ja som napiekla kolace k svokre, s chorym dietatom, pracou, aby som nesla s prazdnymi rukami.
Dojdem k svagrinej, ktora byva samostatne s dospelou dcerou a ponukne ma mojimi vlastnymi kolacmi. 🤷♀️
Svokra jej nadelila aj z mojich, ony dve si nenachystali nic, lebo ved mama napecie. Trapnejsie som sa nikdy necitila.
@beata_k Ja si to presne takto predstavujem. Žili sme v jednom dome tri rodiny. Každý mal svoje poschodie. Každý si sám nakupoval, varil, piekol aj upratoval. Nikto nevyužíval staršiu ženu, aby všetko robila ona za dospelé deti. A pokiaľ sa dve deti iba priživujú na matke a jedno je úplne samostatné, tak áno priniesla by som menšie množstvo a už ako by s tým ona naložila je jej vec.
@anonym_6c2995 Bavime sa tu o zopar suchych kolacov naviac....
@anonym_6c2995 Bavime sa tu o zopar suchych kolacov naviac....
@beata_k neviem aké sú tam vzťahy, ale už iba z princípu by som ja nepodporovala to, ako matka naučila niektoré zo svojich detí, že všetko dostanú na zlatom podnose a samé nemusia pohnúť ani prstom. Ja si svoj voľný čas vážim a nebudem piecť navyše pre ďalších neviem koľko nevďačných ľudí. Keď zoberie 15 koláčikov svokre tak ok, ale ak má zobrať 60 tak to už je rozdiel a ani by ma nehlo
@beata_k neviem aké sú tam vzťahy, ale už iba z princípu by som ja nepodporovala to, ako matka naučila niektoré zo svojich detí, že všetko dostanú na zlatom podnose a samé nemusia pohnúť ani prstom. Ja si svoj voľný čas vážim a nebudem piecť navyše pre ďalších neviem koľko nevďačných ľudí. Keď zoberie 15 koláčikov svokre tak ok, ale ak má zobrať 60 tak to už je rozdiel a ani by ma nehlo
@anonym_6c2995 Sa s tym principom obe mate. Ved sa tu nebavime o krabici na svadbu. Bavime sa tu o zopar kuskov naviac. Ja sa do zrkadla mozem pozriet. Priniesla som pre RODINU? Ano. Ci zvysok domu nie je rodina?
Máte sa všetky s tými kolacmi. Ja napríklad od mamy už žiadne neberiem a stále jej hovorím že nech napečie len toľko čo oni zjedia. Nemám rada jesť týždne vianočné koláče a aj ten týždeň mi je veľa . A stále to iste , už mi to ani nechuti
@anonym_autor kým žila svokra, presne tak sme chodili aj my. Doma som upiekla aj navarila napríklad, často aj obed- druhé jedlo navarila, do kufra zložila a išli sme. Jedna nevesta nechodila vôbec, druhá so sebazaprenim a nikdy nič nedoniesla. Neriešila som to, dala na stôl a povedala, nech sa páči, ochutnajte, ponúknite sa, doniesla som. Potom som špinavé hrnce zobrala domov a všetci boli spokojný.
@anonym_autor Tiež by som doniesla za veľkú krabicu aspoň ako pozornosť svokre .Veď sú vianoce. A bolo by mi šuima fuk kto to bude jesť .Ale to som ja.
Veď niekedy sa to môže zmeniť.
@anonym_autor U nás sa nosí a ja som zas vždy happy keď sa to zje ,teda chutí. To je pre mna najväčšia odmena .
Ja vždy všade pečiem aj nákupim keď ideme k rodine kde budeme aj my jesť. A vôbec mi nevadí ked oni nám nie.Aj keď u nás to tak nie je.
To taketo somariny riesis pre boha ? Bud chces SAMA OD SEBA niekoho potesit a je Ti jedno ze oni nikdy nechystaju alebo jednoducho to nerobis s dobrym umyslom a len cakas co daju aj oni. Super vztahy 😃
Zacni od seba
@ivik4 S tým súhlasím. Buď chcem dať a od srdca,alebo nie. Mňa poteší najviac keď niečo donesiem a všetkým chutí a nečakám zato nič.
@janka1011 darček bude pre všetkých zvlášť
@anonym_autor Načo darčekovanie. Ty tiež dostaneš od každého darčeky? Krabica koléčov s venovaním príjemných sviatkov a široký úsmev musí každému stačiť. U nás sa darčeky dávajú len deťom v rodine. Dospelí sa tešíme, že sa postretávame.
@anonym_autor keď je to takto ako píšeš, tak by som nosila len svokre. Na mladých by som sa vyprdla. Keď nevedia čo sa patrí.
@martinadomianova tiež súhlasím, iba autorka sa snaží, nie že podlizovať, ale urobiť radosť. ale keď druhá strana, 3 dospelí nemajú ani za chlp chochmesu ani len raz za rok dať nejakú pozornosť, ani neprídu gratulovať s nejakou drobnosťou, tak by som už ani ja nedávala. Nie kvôli kalkulu že dám tak musím dostať a budem prerátavať či je to do centu rovnako, ale hlavne kvôli ignorácii. nabalila by som vzorky na koštovku do šikovnej krabičky, nalepila menovku "Etelka" (teda svokrine meno ) a podala jej do ruky, toto je pre vás teta. keď to sama vyloží medzi svoje pečivo, ok, jej voľba, ale prioritne to nedotrepem lakomcom pod nos.
@anonym_a51d96 priateľ chce aby som doniesla. Ja pečiem každý rok. Baví ma to. Darček dostane každý
@anonym_autor tak nech im napečie priateľ. z tvojich mozoľov sa mu dobre rozdáva, však ?
2 posledne roky som doma piekla pre 4 rodiny, pre nas, pre našich, starkych a svokrovcov. Absolútne som neriešila co s kolacikmi spravia, ci ich zjedia sami alebo sa podelia. Pre mna bolo najdôležitejšie, že im chutili. Vsak, ked dáš zakusky svokre a ona sa rozhodne podeliť, tak ti to uz môže byt jedno, su predsa jej. Ci jej ich vezmeš a povieš, že ostatní nemôžu? Nebude smiesna
@aurelia2000 neide o centy, ide o princíp. To stále tak bude, celý život? Mne sa takáto predstava desí. Rada obdarujem ľudí, ktorí si ma vážia.
@anonym_autor ved das svokre krabicu s usmevom, ze to je pre nu. Ona sa zarucene podeli, ale radost jej urobis a aj jej pomozes (nemusi ona sama chystat pre vsetkych). a to by ti malo stacit.
@aurelia2000 neide o centy, ide o princíp. To stále tak bude, celý život? Mne sa takáto predstava desí. Rada obdarujem ľudí, ktorí si ma vážia.
@anonym_autor ty chceš doniest len malú krabičku s tu čakáš odobrenie svojho postoja. No tak dones teda malú krabicku, daj ju do rúk priamo svokre a povedz, že aspoň toto je pre Vás, keď stale sa tak pekne starate, keď prídeme. Vybavené.

Kolace b som doniesla v normálnej krabici, aj tak to svokra otvorí a dá na stôl pre všetkých a nezje to sama v komore. A na darceky pre mladých by som sa fakt vyprdla.