icon

Vlna kritiky po návšteve matky

euka210
16. jan 2014

Mama zavítala na navstevu aby pomohla par dni s detmi, varenim a domacnostou. Pomohla, nebola som taka utahana vecer, ale mm sa pyta, ci ju chcem aj nabuduce, ked som po jej navsteve zakazdym vytocena. Vedela som, po skusenostiach pri starsom, sa povzniest, ze mi tu upratuje, umyva v zime okna, vypucuje kupelku a sporak, ze sa az ligoce. Ten som inak pred jej navstevou umyla, lebo som vedela, ze sa inak do neho pusti...pustila sa aj tak, cely ho porozoberala, ved na 100% nebol umyty. Uz trochu viac mi vadi, ze nase deti chce stale nieco ucit...aj toho drobceka. Asi, ze je ucitelka. Aj ja som, ale skoro som zistila, ze to nie je pre mna. Starsieho upozornovala viac ako ja, k bezpecnosti som sa toho tiez napocuvala. Klinec bol, ked mi na druhy den ako odisla, napisala a aj povedala, ze mame doma infekcne prostredie, lebo ju boli hrdlo a chytila to od starsieho, ktory akurat kasle, hoci mu netecu sople ani teplotu nema...akoby kazdy clovek nebol obcas nachladeny. Doteraz este ani ATB nebral. Tak premyslam, ze este nikdy sa to nezaobislo bez usmernovania, nekonecnych rad a kritiky. Niekedy tych 100km od domova je fakt pozitivum.
A paradox je ten, ze rok byvame u svokrovcov a so svokrou nemam ziadne problemy....nevstupuje nam do vychovy, nekritizuje ani domacnost, ani mna, ani manzela co je jej syn, radi nam, len ked sa jej nieco konkretne opytam, ked treba postrazi deti. U nej mam vecsiu istotu ze sa o ne dobre postara ako u mojej mamy.
Mate aj vy niekto taku mamu?

Strana
z2
dobromila
16. jan 2014

@euka210 jasne, len pokracuje v tom, co pocuvam od malicka - kritika, kritika, kritika - ona je neomylna- tazko s nou. Mne hocikedy staci aj kratky telefonat a tlak sa mi dviha - "to musis takto a hento takto..." A svokra podobne...Takze blahozelam k tej Tvojej 😉

jul11
16. jan 2014

Ano 🙂

euka210
autor
16. jan 2014

@dobromila ja jej preto radsej ani nevolam casto 🙂 jednak je to skor jej nudny monolog a ked sa opytam nieco, tak spusta rad, co ma tiez vytaca

stormie
16. jan 2014

@euka210 🙂 odporucam kontaktovat iba v zivot ohrozujucich situaciach a budes mat pokoj. Ja by som o svojej mohla tiez popisat ... ale na rozdiel od mojej aspon prejavuje snahu, dojde k vam, pomoze,povaruje sice po svojom ale snaha je

janinah
16. jan 2014

ďakuj Bohu,že máš mamu,ktorá vládze a je ochotná ti prísť robiť upratovačku...takže domácnosť vypucovať áno,ale "výchovné reči" nie?...nemáš ju tam dennodenne,takže nechápem čo riešiš,mama iná nebude

haslerka27
16. jan 2014

no moja nie je az taky extrem,ale tiez ma taketo vrtochy a uz parkrat som jej milo povedala,ze dvere mojho bytu su pre nu otvorene ak chce odist....vzdy pocuvam urob to a to,ako toto mozes mat,toto by nemalo byt- pritom som dost zatazene na poriadok a hygienu a dovolim si tvrdit ze byt mam spigl nigl kazdy den.ona vie proste vsetko lepsie...a nemozem z nej ked sklada ponozky, a komentuje,ze preco ich ja takto pekne nezlozim a bla bla....zajtra ma prist prave,to zas bude inspekcia😉ale ja jednych uchom dnu a druhym von..

haslerka27
16. jan 2014

@euka210 my si volame casto,kazdy den....nase rozhovory su take,ze bud na mne alebo na nej neostane nitka sucha,ale hlavne ze sa pocujeme;😉))

sofia2008
16. jan 2014

Buď rada, že máš mamu...moja mama aj svokra sa nedožili ani jednej svadby svojich detí..nemá nám kto pomôcť s deťmi, poradiť, pokritizovat..tak si vaz, čo máš..aby si raz nelutovala..niektoré ženy tu zakladajú take témy, že sa mi uz rozum zastavuje..nerieste hlúposti a teste sa, že máte zdravé rodiny a môžete si užívať spolocne chvíle s rodinou..hlavne nerieste každú blbosť na MK..

tatis
16. jan 2014

@sofia2008 Nuz pre kazdeho je hlupost nieco ine. Ja som skoro skoncila u psychiatra z mojej mamy, ako mi neustale dokazovala, aj dokazuje, ale uz to viem lepsie spracovat, aka som neschopna matka a naco mne bolo dieta, a ze neviem nan dat pozor, davam mu malo jest (pritom 19 mesiacov od narodenia vracal kazdy den a ja pomaly s nim).Ked ideme von, naco, ved vsade sa siria choroby (to sa vzdy), ked nejdeme, co som s nim nesla na vzduch, bude mat slabu imunitu...Ty mozno nemas pomoc, ale keby si ju mala a pocuvala by si len kritiku, ziadna chvala, tiez by si sa mozno raz postazovala, uz len pre ten oslobodzujuci pocit, ze ta niekdo vypocuje a nebude zas len kritizovat. Ona sa len pytala, ci ma niekto taku mamu a vie ju pochopit.

tatis
16. jan 2014

@euka210 Poznam to velmi dobre, len ja to mam naservirovane denne ☹ Mam rada svoju mamu, aj ju velmi potrebujem, ale niekedy by som ju radsej ....nevidela, nepocula. ako vzdy to medzi nami prehrmi rychlo, ale ten pocit trpkosti ostava. 😖

dobromila
16. jan 2014

@sofia2008 pozri, táto téma sa Ťa zjavne netýka, tak načo reaguješ? Určite nie je príjemné, že Tvoji blízki už odišli, o tom niet pochýb - všetko dobré prajem.

monika_k
17. jan 2014

Nemozem uverit tomu, ze to pise zena, ktora je tiez matka...... ja moju mamu mam, kazda mame svoju vlastnu domacnost, nemame uplne super vztah...tiez mi do vela veci kibicuje, ale tiez si viem uvedomit....ze je to moja mama...a nikdy mi nechce zle.....nikdy. Preto sa snazim, ako povacsinou, pozerat na problem z obidvoch stran, snazit sa vcitit do koze toho druheho.....mozno by si to mohla urobit aj ty....a pozriet sa na veci z maminho pohladu.....ktovie, hadam to aj k niecomu bude dobre...
a este nieco......kazdy kazducky den si spomeniem na jeden velmi krasny vyrok, s ktorym 100 percente suhlasim: "Nezabudaj milovat svoju mamu, inu uz mat nebudes."
Takze prajem vela stastia a pevne nervy!!!

bellss
17. jan 2014

Mne vola mamka priblizne kazdy den. A 8 z 10 telefonatov skonci hadkou. Stale sa pyta co som jedla, co robim, co by som mala jest a co by som mala urobit. Ze ona citala to a to a mam sa podla toho riadit a podobne. Zije 500 km od nas, v marci budem rodit a jej poradila znama, ze Kramare su najlepsie. Tak sa ma snazi presvedcit aby som sla rodit tam. A ked jej hovorim, ze sa nebudem trepat na Kramare ak sa babätko rozhodne narodit o pol 4 poobede cez Sancovu, ze by mi to trvalo dve hodiny a ze Ruzinov mam na 5 krokov, tak sa hned uraza,ze preco nepocuvam jej rady. A tak je to vzdy. Nievo povie, ja nesuhlasim, urazi sa a hned konci telefonat. A ked k nam pride raz za cas, ako aj teraz pred Vianocami ked som bola v nemocnici, tak dosla k nam, manzela hned zbuzerovala, nic nespravil dobre. A celkovo vzdy ked pride tak sa hadame, ona potom ide k bratovi a ja sa citim ako medzi mlynskymi kamenmi, lebo nemozem dat zapravdu ani jej, lebo nema pravdu, ale ani manzelovi, aby sa zas neurazila. Ale s bratom si myslime, ze to je problem prazdneho hniezda ci ako sa to vola. My sme z domu prec uz dlhsie, ale mohla sa starat aspon o svoju mamku. No ta zomrela, tak vsetku svoju pozornost obratila na mna. A to si neviem predstavit co bude az sa nam narodi v marci babätko...jej prve vnuca...asi budeme musiet s manzelom navstevivat poradnu po kazdej jej navsteve. Mam ju rada, je obetava a uzasna, ale obcas by sa mohla krotit. Nemam 12 rokov.

afrika
17. jan 2014

@monika_k
@sofia2008 baby kde písala zakladateľka, že nieje rada, že má maminu??? kde písala, že ju neľúbi??? ja fakt nechápem kde ste to čítali.... sofia tiež už nemám mamku, tiež mi nebude môcť pomôcť, ale viem zakladateľku pochopiť... nie každá mamina je taká aké boli tie naše...
zbytočne ste sa tu do nej obuli keď neviete pochopiť, že niektoré mamky to naozaj preháňajú 😠 😠 ja sa už napr. teraz bojím výrokov priateľovej mamky na rady ohľadom miminka.. ale to neznamená, že ju nemám rada a že si ju nevážim 😉 😉

danielle37
17. jan 2014

ahojte.... moja mamina mi pomáha, teší sa kedy prídeme, keď odchádzame hneď že kedy prídeme..... potrebujem pomoc - vždy pomôže ako vie...🙂 samozrejme že prídu trenice vo vzťahu - ale to je ok.....
a moja svokra.... pravý opak - viac nerozpíšem..... viete niekedy nechápem, ako niektoré ženy sa mohli stať matkami, keď sú také zlé až zákerné.... a ešte sa vedia z toho vykrútiť.. nuž majú talent - napriek tomu mám mm veľmi dobrého...... svokor bol ako môj mm, žiaľ už nie je medzi nami....

zena77
17. jan 2014

ano

leanny
17. jan 2014

Aj moja mama je učiteľka 🙂 Každá veta začína slovami "Nechcem ti radiť, ale...". V puberte ma to štvalo, dnes skúšam aj rozmýšľať, o tom, čo povie. Ukázalo sa, že má dosť často pravdu 😎

zoe_a
17. jan 2014

@danielle37 presne ako u nás.neviem čo by som robila bez mojej maminy a mojej svokre je všetko jedno.skôr nám este pridá aby sme toho nemali malo niežeby pomohla a to je už doma na dôchodku..svokor nam chýba.ani sa nedožil vnučky.asi by bolo vsetko ináč.

evelynm
17. jan 2014

@euka210 , mam stastie, ze mam este aj mamu aj svokru. Obe su uzasne zeny, mame skvely vztah. Ale - ten vztah je skvely AJ preto, ze obidve respektuju, ze som dospela, mam pravo na svoj zivot, svoje sukromie, na svoje nazory. Toto sme si vystrngali velmi davno, moja mama to prirodzene respektovala v podstate od zaciatku môjho manzelstva, so svokrou sme si vztahy utriasli velmi rychlo a cim som starsia, tym ju mam radsej. - tolko k názorom dievcat predo mnou, ze si mame vazit, ze este mamu, ci svokru mame.
Mne by velmi prekazalo, keby mi mama, alebo svokra upratovali v mojej domacnosti. Narusalo by mi to sukromie a jednoducho by som to nedovolila. rovnako nedovolim, aby v mojej kuchyni niekto iny varil )tym nemyslim manzela a deti, ale niekoho, kto s nami nebyva). Co sa tyka vychovy, deti su moje a nevidim dovod, preco by mi mal niekto davat rady, o ktore nepoziadam. Ak potrebujem poradit,spytam sa.
Poziadaj mamu, aby ta respektovala, aby ti nezasahovala do zivota, aby sa spolahla, ze ta dobre vychovala 🙂

kamilka1986
17. jan 2014

@tatis ja mam to iste s mojou mamou :(

darina1952
17. jan 2014

@euka210 ahoj, nečítala som všetky príspevky predo mnou, ale chápem, že ťa neskutočne vytáčajú tie nekonečné rady ako to máš robiť, že takto je to lepšie a inak sa dá toto...bla bla....keď ti to už lezie krkom tak si otvor okno a predýchaj to, alebo počas jej "pracovného zápalu" zober deti na prechádzku ..skrátka opusti "bojisko" 😉 😀
... a keď ti veľmi "komanduje" dieťa, tak jej pokojne pri kávičke vysvetli, že rodičia sú na vychovávanie a starí rodičia na rozmaznávanie 🙂 a neželáš si aby malého zakaždým poúčala a napomínala 😉 ...ale fakt nejak citlivo jej to vysvetli.
držím palčeky 😉

monika_k
17. jan 2014

@afrika nemala som umysel obut sa do zakladatelky...... snazila som sa o to, aby sa pozerala na problem z obidvoch stran aby to nevidela iba z tej svojej perspektivy, a ten vyrok som tam dala preto, lebo odkedy ho poznam ja, pozeram sa na moju maminu inac a tym mame usetrenych vela, vela hadok.....neodsudzujem ju, iba tomu proste nemozem uverit.....ale na druhej strane mas pravdu, nie kazdy ma skvelu maminu.......aj napriek tomu si myslim, ze trosku respektu a porozumenie neuskodi ani zakladatelke... len tolko som chcela...podotykam, ze nikoho sa nechcem dotknut ani nejako znavazovat jeho nazor.

simca06022011
17. jan 2014

hehe 🙂 klasika.. u nas sice nie je kritika a ani pomoc s nicim, ale recicky typu, ved ja ti pridem pomoct, ved ja postrazim malu, ved mi ju dones a potom cirkusy okolo toho robi ako keby neviem co (malu ma na vikend ale uz po dni mi ju prinesie spat... neohlasene, proste otvori dvere a aha sme tu..., pomoct doma mi nikdy nic nepomohla ale okomentuje vsetko... o podnikatelskych radach co nam dava a tie stresy co z kazdej zmeny zakonov urobi.. ) ale ona naaas len upozronuje.. a mala ma studenu ruku, je jej zima... a mame hrozny byt... a bla bla bla... a pritom vie ze nestihame ani len existovat 🙂

konopka
17. jan 2014

Aj ja svoju mamu rešpektujem a mam rada, ale niekedy....:( žiadna pochvala, sama kritika a zneisťovanie. Najlepšie je, že sa mi často sťažuje na svoju mamu, moju babku a a akoby hovorila o sebe, vytýka jej veci, ktore mi vadia na nej, takze ja asi ina nebudem;)))))

bellss
17. jan 2014

Ja mám svoju mamku veľmi rada. A je super. Niekedy to preháňa, ako som vyššie napísala, no keď si predstavím, že jedného dňa už nebude pri mne, tak... aj napriek tomu, že niekedy ma dokáže vytočiť ako nikto iný, viem, že to myslí v dobrom a bola by som rada, ak by som ju mala pri sebe navždy. No u nej to je ale z veľkej časti kvôli tomu, ako sa k nej správala jej mamka, čo všetko od nej vyžadovala no a keď tak moju mamku naučila za 55 rokov, ťažko ju ja teraz odučím. Ale viem, že babka z nej bude najlepšia na svete🙂 Je neskutočne starostlivá, dala by za každého, nie len za nás aj to posledné a prosto vždy, aj u nej v práci, keď má byť na niekoho zle, tak to radšej vezme na seba. A to mi na nej hlavne vadí. Ona je prosto taká moja mamka trpiteľka. Ocko ju volá Samaritán🙂 A hlavne čo ma hnevá je, že keď k nám príde, hoc len na pár dní, tak vždy chce všetko upratovať, žehlí mne aj bratovi (nevyžadujeme to, nechceme z nej mať slúžku, no ona sa tak naučila pri svojej mamke a mojom ockovi), prosto všetko musí preukladať, preumývať, okná, závesy vymeniť a pritom má už 56 rokov...a teraz keď som tehotná, tak mi nedovolí ani tanier odniesť zo stola...:( A pritom...ja by som bola najradšej ak by si k nám prišla práve oddýchnuť od toho stresu a kopy práce, čo má doma. No to sa ešte nestalo...i keď...tieto Vianoce boli asi prvé bez stresu a hádok🙂 A som rada, že boli u nás, lebo konečne si oddýchla🙂

bellss
17. jan 2014

No a ešte mi nedá nevyjadriť sa k tomu, že sa "obúvate" do zakladateľky...(obúvate sa je v úvodzovkách práve preto, že to nie je typické obúvanie)...ťažko sa vajydrovať k tomu, či si zakladateľka alebo aj my ostatné, ktoré máme isté výhrady voči svojim mamkám vážime, že ich máme alebo nie. Či ich máme rady alebo nie. Nežijete s nami v domácnosti, neviete, aké sú naše mamky, čo, kedy a koľko toho povedia. Ja napríklad mám svoju mamku veľmi rada. Som jej vďačná za veľmi veľa vecí, uvedomujem si, že zrejme budem taká istá, manžel vraví, že už teraz som z polovice taká, ako ona. Veľkú vinu na tom, že je tak prehnane starostlivá a že stále by len všetko upratovala, žehlila, prala a varila má jej mamka, jej svokra a môj ocko-jej manžel. Spravili z nej slúžku, ktorá to časom nerobí preto, že musí, ale je automaticky tak nastavená, že to spraví a považuje to takto za správne. Ja jej 100x poviem, že nie som smädná, že ma nebolí hrdlo, že nechcem jesť a ona mi 101x povie, že mi spraví čaj, pritom si ho viem celkom úspešne spraviť aj sama, že mi nemusí posielať manžela do lekárne a že jedlo si viem navariť, že nemusí stáť pri šporáku. Je taká, aká je, iná nebude, no ja som rada, že ju mám a neviem a ani si nechcem predstaviť deň, kedy už so mnou nebude. A to, že občas sa mi niečo nepáči, že sem napíšem, čo ma hnevá neznamená, že si ju nevážim.

majka99999
17. jan 2014

@euka210 omg, ty mas moju matku! ona mi este aj preorganizuje chladnicku a balkon (mame ho ako spajzu na mineralky a tak). uz si robia plany na to, ako pridu na jar mi umyt okna! akoby sme my neboli schopni si ich umyt. a stara sa aj o to, ci mam vycistene zuby a ci som sa sprchovala. ako maly ju zboznuje, ale tie jej reci mi fakt idu na nervy, ako by sme ho uz mali dat do jasiel a ja by som mala ist do prace (financne nemame problem). aj ja si to myslim v podstate, ale ked do mna takto huci stale, tak normalne mam chut naschval ostat doma do jeho 3 rokov ako trucovite decko. 😀

nini1010
17. jan 2014

Aj ja mám takú mamu ako ty a aj dobrú svokru ako opisujes.moja mama furt do všetkého mudruje,oblec malej hento,tomto jej nedavaj,prečo ešte neje toto,takýto cumel nebude používať,ked príde furt dačo utiera,upratuje a pritom ja mám naozaj poriadok!lenže mama nemama odtiaľ potiaľ.zopárkrát som jej jasne a skrátka vysvetlila čo si prajem a neprajem a hoci na moju sestru to skúša ďalej ja mám svätý pokoj 🙂 bez hádok a urazenia sa.takže odporúčam urobiť si s ňou narovinu poriadok a budete si kľudne nazivat 🙂

h2
17. jan 2014

@janinah Ahoj, neviem, či si si dobre neprečítala autorkin príspevok, alebo sa nevieš vžiť do jej situácie, lebo takúto mamu nemáš. Ona predsa nechce, aby jej mama upratovala, dokonca pred jej návštevou ešte rýchlo umyla sporák, aby jej ho mama neumývala. Ale ona ho aj tak umyla, ako jednoznačné vyjadrenie toho, že s tým, ako ho umyla jej dcéra, nie je spokojná.
Ja osobne som mala vždy s mamou skvelý vzťah, len minulý týždeň sme sa strašne pohádali, čo ma hrozne mrzí a aj som sa už mame ospravedlnila, ale ona je aj tak ešte stále urazená. ☹ Ona všetko rieši cez jedlo, nedokáže prísť, aby nedoniesla hory jedla, hoci ja sama mám VŽDY navarené aj viac, než treba, varím rada a fakt denne. Naposledy som si už nezahryzla do jazyka, lebo sme zase mali plnú chladničku, od rána som varila, lebo muž mal prísť po 10 dňoch zo služobky a mama príde BEZ OHLÁSENIA a s vagónom jedla a koláčov (asi že ja svojmu mužovi nenavarím, alebo čo?!?!). A ešte prišla práve vtedy, keď mi malý poobede zaspal a práve som sa chcela konečne v kľude aspoň osprchovať. Som zlá a nevďačná dcéra... 😠

eliska31
17. jan 2014

ach jaj...ale to su nase maminky 🙂 Ja mam super maminku. Po oteckovej smrti sme este viac na seba sa naviazali. Tiez mi "kafre" do vsetkeho a to som este slobodna 😀 Ani mne sa nepaci ked ma usmernuje akoby dirigovala...ale na druhej strane prave tym dirigovanim ma aj vela naucila do zivota za co som jej vdacna 😵 Minule ked bola chora, ze nevladala sa postavit z postele, tak som vsetko jej porobila a pri vareni som si uvedomila "booooze ved ja robim vsetko ako ona robi" 😀 😀

Strana
z2