Vnímam ako nespravodlivosť, že brat býva v byte po rodičoch...
Baby,potrebujem poradit,poznat vas nazor,alebo ukludnit,ja uz ani sama neviem....
Ide o to ze mam 2surodencov, 1 je este neplnolety,byva v dome s rodicmi,ja som vo vlastnom dome,teda s hypo treti zije v byte po rodicoch.
No a k veci
Je divne ked mi vadi,ze niekto zije uz10r v niekoho byte,ak je aj rodicov,plati len povinne naklady ako elektrina atd,je bez zavazkov v banke ,uziva si zivot,dokonca jeho zenuska pracuje len na 4h,lebo maju vraj dost financii aby tak zili a to brat robi vo fabrike pri pase,zatial co ja,teda moja rodina ideme fakt na doraz.
Vadilo by to aj Vam?
Chcem ist za rodicmi,nech to riesia,alebo mam aj 100chuti vykaslatsa na celu rodinu,uzaj skrz toho,ze ked nieco treba dobra som im len vtedy,zatial co chudacik brat zavola len ked nema kde odpratat svoje deti....
Áno vadilo by mi to, si tak isto ich dcéra ako on syn, ja som názoru že deťom sa má dať rovnym dielom.
Rodičia majú dať všetkým deťom rovnaký diel lásky, zabezpečiť rovnaké možnosti študovať, majú sa o deti starať, pokiaľ deti nedoštuduju a následne sa má dieťa postaviť na vlastné nohy. Potom je už úloha starých rodičov dobrovoľná. Tešiť sa z vnúčat, doniesť upečený koláčik, vziať vnúčatá na ihrisko, na prázdniny. Ak sa na to starí rodičia cítia a chcú to tak. Svoje peniaze a nadobudnuté majetky sú len ich. Majú si ich užívať podľa vlastného uváženia a priania.
Nikdy nepochopím toto narokovanie si už za ich života. :( Nechcela by som to zažiť u svojich detí. Pokiaľ má niekto zdravé deti, zdravé ruky, čo ešte rieši?
Potom je tu plno tém kto za koľko kupuje v rodine darčeky, že švagriná za toľko už späť nekúpi, že tej deti ide pozrieť babka, tej druhej nie. A tieto o predčasných dedičstvach sú už topka.
@natina_m ja si myslím, že rodicia vedia koľko komu dali v akej hodnote a riešia spravodlivo. Ak ste dostali na výstavbu domu nejaký finančný obnos od nich, tak to určite majú vyriešené co najspravodlivejsie. Mala by si im veriť, nie je vždy každé dieťa v rovnakej situácii, čiže aj pomoc rodičov je rôzna...
@6mia6 ja zase nerozumiem,preco ti vadi,ze dedia iba bratia. Ja som sa prva vydavala,mam prva deti,a ked moji bratia zacali domy prerabat,ja s manzelom, sme boli v polovici(tiez mame uver,ale skor sme sa snazili prerabat formou setrenia). Mozno,keby uz bol niektory brat zenaty,mal deti-dom/byt,a ja by som az nasledne,a manzel by nezdedil dom,tak by som ja bola s niektorym z rodicov,a teda dom by som zdedila ja. Pozemky som vobec neriesila,tie,ktore neboli vysporiadane- a dali sa do poriadku nasledne uz za pomoci toho daneho brata,tak logicky ich ma on. A ani mi nezislo na um,aby som si na nieco narokovala. Ak raz budem dedit,tak budem. Ak nie,nic sa nedeje. Netreba sa spoliehat na inych,ale iba na seba. Vsetko ostatne treba brat ako bonus. Casto sa stretavam s tym,ze mladi chcu sami byvat,sami rozhodovat,ale rodicia,so vsetkym mi pomahajte. Zacina to uz svadbou,ktoru z velkej casti platia prave rodicia(vo väcsine pripadov). Rodicia maju detom pomahat,ano s tym suhlasim,ale deti nemaju pravo rodicov vyuzivat,neustale sa niecoho dozadovat. Ale zase,rozumiem aj tebe,ze chces dedit aj ty. Kazdy ma iny nazor.
@petulda333 tak tam som sa už nedocitala, tak ak je to tak, tak potom jej pomohli dosť.
@matkamirko no ved dobre teraz vôbec neviem o co ti ide. Fakty vyťahujes až teraz
@matkamirko a nemám čo dediť. Nastastie
@natina_m máš vôbec rada svojho brata? lebo z popisu problému mi príde, že ti nevadí ani tak to, že v tom byte býva, ale to, že si môže užívať a jeho žena pracuje len na pol úväzku... môj dojem. keby mal dlhy, nikam nechodil a žil z ruky do úst bolo by ti to milšie?
chápem že si rozčarovaná zo svojich financií. aj ja mám 2 práce, aby som utiahla hypotéku a ešte niečo mala zo života, ale nebudem predsa riešiť to, že môj brat hypo nemá...(nie je to vec rodičov, vybrali si lokalitu kde je bývanie dosť lacnejšie). je to môj BRAT. ak bude mať akýkoľvek problém skočím do auta a idem mu pomôcť. on to tiež pre mňa urobí.
rodina je viac ako majetok a ak neveríš predstav si len ako by ti bolo ostať hoci v najkrajšej vile na svete úplne sama.
@erienka on nemá prečo jej niečo kompenzovať. Skôr by mohol kompenzovať rodičom, napr. Nájmom ate
@natina_m my mame presne tu istu situacou az na to ze moj otec za brata so zenou plati aj najom a enrgie a oni si chodia na dovolonku na Havaj.
@6mia6 ake fakty?? To,ze niekto nededi,a nevadi mu to,nevylucuje to,ze niekto nezdedi,alebo nedostane nic,a a je nespokojny. Ja patrim k tym,ktorym to nevadi,a surodencom to prajem,a zaroven im nezavidim tazkosti,ktore su spojene s prerabanim starsieho domu. Ty patris k tej druhej skupine,ja k tej prvej. Nepotrebujem ti nic vysvetlovat,dokazovat.
@lubik87 Preco ma brat nieco platit surodencom? Ved to nie je jeho byt. A keby aj bol, ze ho dostal darom, tak je zas len jeho, rodicia sa rozhodli obdarovat jeho. Autorka zas dostala peniaze na stavbu domu, ako pise v inej teme.
Ano, je pekne, ked rodicia davaju a pomahaju vsetkym detom vzdy rovnakym dielom, ale malokedy je zivot idealny. A robenie si naroky na majetok rodicov este za ich zivota riesit nejake mozne buduce dedicstvo, tak to je podla mna uplne hnusne...
@natina_m ahoj nie nevadilo by mi to vobec. Rodicia najlepsie vedia co robia. Podla mna je ubohe zavidiet vlasnemu bratovi ze on nema hypo a uziva si zivot. To ze vy idete na doraz je vas problem ako rodiny. Nemuseli ste mat dom mohli ste mat dvoj alebo troj izbovy byt a mensiu hypoteku a teda mensie naklady. A okrem toho ty nevies ci ma brat dake uspory alebo si proste dopraje. Vela ludi tak zije ze takmer celu vyplatu minie aj napriek tomu ze ma deti ale chcu si tie peniaze uzit maju istotu a setrit budu neskor.
@fokuska a čo ja mám prelustrovat celý .mk aby som vedela.co všetko popísala ? Reagujem na úvodný príspevok na nič iné...tiež píšem že.pokial.ho rodičia nedarujú aj tak ho čaká delenie tak mu môže.byt jedno či je to za.zivota rodičov alebo po smrti. Byt napíše na seba a bude plnohodnotným vlastníkom...pokiaľ majú v rodine iné hádky a autorka príspevku je len nenažrata to už je ich vec ..ale niekto drie a trie biedu niekto chodí po dovolenkách ...tiež by som.nebola.spokojna
@matkamirko ty sa tu stále obhajujes 😂 ja nepatrím nikam. len ma to zaujímalo ci rodičia rozdali dvom a tretej nedali nič a keď si sa rozpísal a je to inak. Slušne som sa opýtala a fakty ktoré píšeš menia situáciu. To je všetko.
Od začiatku máš agresívny prejav akoby ti niekto stupil na otlak.
@lubik87 ???? Ak kupujes byt v bratislave a dom na orave tak ano mas pravdu byt je drahsi ale ak si v rovnakom meste tak je byt lacnejsi. Odkial to viem??? Byvala som v byte s hypo a teraz byvam v dome s hypo a cuduj sa svetu dom je drahsi. Ako to??? Hmmm. Neviem. Asi preto ze je vacsi, cize drahsi kedze cena nehnutelnosti sa vacsinou rata od metra stvorcoveho a ak narazas nato ze dom je tvoj a nemusis platit spravcovi dake eura tak si na omyle. V dome musis tak isto kurit co rocne pri kureni plynom vychadza cca od 700-1200€ dalej mas tak isto elektriku, voda pokial nemas vlasnu studnu co ked mas je velky predpoklad ze mas zumpu a vyhotavanie zumpty stoji cca 70€ a ta sa vyhatuje od velkosti kazdy mesiac pripadne dva. Tak si to zraj ty. Za byt sme platili mesacne aj s elektrikou cca 200€ za dom je to cca 250€. Davam ti realne ceny a nehovorim o tom ze do domu stale nieco kupujes alebo si skraslujes. Pristresok, garaz, sklaka, bazen, preliezky a tak dalej. Takze neviem kto sa tu ma zobudit.
No ono by to malo byť tak,že keď tam brat žije,mal by dať Vám každému súrodencovi jednu tretinu a prepísať to na seba...alebo tam bývať a neprepisat to na seba,ale keď rodičia umrú tak to bude musieť predať alebo vás aj tak vyplatiť...takže treba sa s rodičmi porozpravat,že čo s tým bytom mienia robiť...lebo môžu mu ho darovať aj len jemu samému...lebo si povedia,že ty si zabezpečená (aj keď s hypo.)ale akože si....a mladší brat dostane dom...ty možno aj nič....ktovie...ale asi takto to nejak možno plánujú...to vedia len oni....ale prepísať to budú musieť chcieť oni.
ale chápem aj ja😊ale myslím si,že to je len závisť....určite...prepac ale určite to tak je...môj muž napr.by sestre nechal dom po rodičoch aj bez toho aby ho vyplatila,len aby ho nepredali....ale to je môj muž😉skvelý človek s dobrým srdcom😁ja až taká dobrá nie som...ale tiež nie som zástanca sporov o majetok....pre mňa je svätý pokoj nezaplatitelny....ale viem čo cítiš...treba zistiť čo s tým rodičia mienia....porozprávaj sa s nimi o Tom aj sama...nech vieš či to máš nechať tak alebo riešiť....
ja by som si chcela vypočuť aj verziu brata, ktorý možno dostal byt, kedže autorka dostala peniaze na dom, a rodičovský dom ostane mladšej sestre. Ale keďže situacia u autorky dopadla ako dopadla, tak už je problém.... ked povieme A, treba dopovedať aj B,

podla mna v tychto dedicskych veciach ani tak nejde o tie majetky alebo ze si surodenci zavidia majetky,ale skor o to ze jeden zo surodencov sa citi byt ukrivdeny,menej rodicmi preferovany a nevie preco rodicia preferuju jedneho zo surodencov. normalne sa s rodicmi porozpravaj,ze sa citis byt ukrivdena,ze ti nejde o tie majetky ale o princip.