icon

Vraj nie sme rodina

mata391
6. dec 2022

Baby, mame s priateľom dieťa. Dnes povedal, ženie sme rodina, keďže nie sme zobrati. Trochu ma to zranilo. Ako by to vnímali?... Rieši aj financie, že spoločne nie, keďže nie sme zobrati

maranco
7. dec 2022

@romana1110
pred 3 rokmi zomrel u nás muž 40-tnik na rakovinu, ostali manželka a 2 deti.
Manželka vdovský dôchodok, deti sirotský a rodinný dom majú všetci traja po 1/3.

pred 2 rokmi zomrel u nás muž 30-tnik na covid, ostala partnerka a 2 školopovinné deti.
Partnerka nič nezdedila, ani nemá vdovský dôchodok, rodinný dom zdedili deti a myslím, že rodičia partnera.

Vtedy sa ukáže rozdiel ako sú "spoločné financie".

h2
7. dec 2022

@maranco Myslíš, alebo vieš? (Že dedili rodičia.) Lebo ja viem tak, že pokiaľ má niekto deti, dedia oni. Rodičia dedia po svojom dieťati len v prípade, že to ich dieťa žiadne deti nemá.

maranco
7. dec 2022

@h2 môže byť, že v tom druhom dome mali nejaký podiel rodičia, prvý dom bol rodičovský dom muža a druhý dom staval muž s partnerkou na pozemku svojich rodičov.
Viem len, že budúci "svokor" sa sťažoval keď riešili pohreb syna, že partnerka ostala bez peňazí (nemala vdovský dôchodok a prístup k bankovému účtu syna) a nemá nič.

romana1110
7. dec 2022

@maranco poviem to takto . Poznám a viem o veľa ľuďoch v mojom okolí ktorí majú dedí s sú zosobášení a podvádzajú sa na každom rohu. Sú len spolu kvôli tomu aby jeden po druhom niečo dostávali . Je mi z toho zle keď to vidím ,že sa zosobášili len kvôli tomu . A keď sa ide niekde na oslavu tak sa každý hrá na dokonalú rodinku a pri Tom pravda je úplne inde .
Potom poznám pary ktorý sú zasnubeny majú spolu deti a každý z nich má svoj život . Otec si robí čo chce a matka ? Tak tak okolo nej všetci skáču lebo je na deti sama . Povedali mi ,že sa pôjdu brať len kvôli tomu aby mali papier a aby mohli potom po sebe niečo dostávať .
A my čo sme zasnúbený , a nie sme zosobášení tak sme ti najhorší ... Ale každý má svoj život , sú to každého rozhodnutia . Ja poviem tak ja sa beriem ako rodina a nepotrebujem ani k tomu papier ... To je celé
Možno som iná ale zobrať sa rýchlo kvôli tomu aby som každému ukázala ,že máme spoločné priezvisko , spoločne financie neviem čo všetko tak to ja k tomu nepotrebujem.

h2
7. dec 2022

@maranco Ak by boli manželia, mala by jedine tak ten vdovský dôchodok. A možno podiel na tom dome na pozemku jeho rodičov. Chybou je, že nevlastnila nič už predtým. Veď aj tá prvá mala po smrti manžela z domu len 1/3, čiže dom bol počas manželstva len jeho.
Prístup k bankovému účtu by do dedičského konania nemala, ani ako manželka. Toto som zažila na vlastnej koži, keď mi zomrel otec a mama zostala bez peňazí (boli manželia skoro 50 rokov, účet mali "spoločný", čo ale v podstate znamenalo, že bol písaný na otcovo meno.)

h2
7. dec 2022

@romana1110 Ani ja nie som vydatá. A nie preto, že ma muž nechce. 😁 Chce, čoraz častejšie to spomína. Tiež má argument, že keď zomrie, budem mať vdovský. Akože, sorry, ale odmietam sa vydávať, aby som mala prospech z mužovej smrti. (Sme spolu 18 rokov.)

maranco
7. dec 2022

@h2 * účet mali "spoločný", čo ale v podstate znamenalo, že bol písaný na otcovo meno *
Spoločný účet znamená vtedy keď sú majiteľmi obaja, vtedy banka pri smrti jedného zablokuje polovicu peňazí na účte a zruší trvalé príkazy ktoré zadal zosnulý majiteľ.

Tvoja mama bola asi len disponent k účtu a pri smrti majiteľa účtu banka zruší všetky trvalé príkazy aj disponentov a zablokuje sa účet.
https://www.mbank.sk/blog/post,816,je-spolocny-...

Niektoré banky umožňujú spísať dohodu čo sa má diať s účtom v prípade smrti majiteľa a tak sa dá pridať manželka, aby mohla s účtom disponovať ešte nejaký čas a neostala bez peňazí.

maciatkolulu
7. dec 2022

@slovakboy opäť píšem, je dosť žien, či majú svoj majetok a nepotrebujú práve zbytočne ooletacky, napríklad s deťmi z bývalých vzťahov, takto skatulkovat, že si niekto niekoho neváži je dosť krátkozraké. Som 2x vydatá a poviem ti, nevidím rozdiel, okrem problémov s rozvodom, majetkom a doteraz ďakujem Bohu za svoju babku, nebyť jej prezieravosti, prišla by som o vlastný byt. Za mňa je rodina to, kde sa človek cíti dobre, kde je istota, láska atď a nie tam, kde sa vala v suflicku sobášny list. A naozaj to vdovske na sk je terno, za co sa človek potrebuje vydávať.

acrobaleno
7. dec 2022

Asi ma tu ukameňujete, ale tiež si nemyslím, že ste rodina. Si iba matka jeho dieťaťa. Jeho baby mama. A zrejme mu nestojíš za to, aby ste tou rodinou boli, lebo by si ťa zobral ešte pred dieťaťom.

romana1110
7. dec 2022

@h2 aj mne to priateľ spomína každý deň a keď je víkend aj celý deň .... Ja som nepovedala ,že svadbu nechcem ja ju chcem ale ešte neviem kedy .

maciatkolulu
7. dec 2022

@maranco deti zdedila majetok, nie rodičia, takže to nemyslíš dobre. Keď mali podiel, ostalo im to, čo mali a pokiaľ je na účet na meno, môžeš byť 1000x manzel/ka nedostaneš sa k peniazom. Dedia deti. Inak školopovinné deti, tak snáď žena pracovala, z domu ju nikto nevýhodou, takže prišla akurát tak o vdivske vo výške? A kvôli tomu tvrdiť, že nie sú rodina, alebo silou mocou ísť "pod cepiec" lebo vdovske. A vydávať, lebo majetok, to je tiež také divne. Za mňa je rodina tam, kde to tak cítia a nepotrebujem k prejavu lásky papier. Ktorý niekto smahol ruky na súde zruší a sú len problémy napríklad.

romana1110
7. dec 2022

@maciatkolulu
Za mňa je rodina to, kde sa človek cíti dobre, kde je istota, láska atď a nie tam, kde sa vala v suflicku sobášny list(musela som skopírovať ) je to krásne napísané a vystihuje to úplne rovnocenný vzťah aj keď nie sú " zosobášení " ...

zmrzlinka2021
7. dec 2022

@h2
@romana1110
Baby, nikdy sa nedajte uhanat do manzelstva. To naozaj musi byt rozhodnutie srdca a je to jedno z najvaznejsich rozhodnuti v zivote cloveka. A nejde tu o svadbu, o hostinu, ale sobasky akt, deklaraciu, zavazok, zodpovednost...
Dnes skor ludia uvazuju, ci vstupia do manzestva a velmi dobre to zvazuju, pretoze ak maju v niecom pochybnosti, resp. im chyba uistenie, alebo nemaju to v podvedomi doriesene, tak je lepsie nerobit taketo rozhodnutia.

Ja som vydata a ani na dve sekundy som nemala pochybnost pred svadbou a nai tie roky v manzelstve. Len vela ludi v manzelstve lutuje, ze si vybrali zle, preto vzdy treba zvazovat vopred a nedat sa vnutit do niecoho, s cim clovek nie je stotozneny.

romana1110
7. dec 2022

@aurora33 každý má na to svoj názor . Už ako som písala poznám rodiny ktoré sú zosobášení len kvôli tomu aby niečo po sebe dostávali a vôbec sa nemajú radi a podvádzajú na každom rohu . Tak ja by som na toto chcela nejaké vysvetlenie ... Tak si ho poprosím .
Ja som zasnúbená , svadbu chcem ale neviem kedy a pre mňa je rodina kde je láska, úcta atd a nie nejaký papier. Keď čítam túto diskusia tak každá tu rieši len majetok , vdovský dôchodok a neviem čo všetko . Tak teraz ja mám názor taký ,že každá jedna z nich je zosobasena len kvôli tomu aby niekto po niekom niečo dostával . Môže sa na mňa kto chce uraziť ale je to tak keď to čítam . A je s toho trošku smutno lebo nikto tu nespomenul ani lásku , účtu nič len penaize .
@slovakboy je to u ucte nie len k žene ale aj mužovi . Ja som nikde nenapísala ,že svadbu nechcem ja ju chcem ale neviem kedy .
A ako som už písala niektorí majú ten papier len preto aby niekto po niekom neico dostával a s toho mi je zle . Keď si človek prečíta túto diskusia tak nič iné sa tu nespomína len majetok a penaize .
Mozno nemáme svadbu ale mame k sebe uctu , sme šťastný a máme sa radi všetko riešime ako "manželia" ...
Mne mňa sme rodila lebo stál pri mne a ja pri ňom ako sa pred oltárom povie v dobrom aj v zlom a to je pre mas hlavne ♥️♥️

romana1110
7. dec 2022

@zmrzlinka2021 ja som rozhodnutá , nemám žiadne pochybnosti a viem to ,že svadba bude len stále neviem kedy

aurora33
7. dec 2022

@romana1110 vysvetlenie je že vidis len to, čo chceš vidieť a utesujes sa tým.

gab1sol
7. dec 2022

@mata391 tiež som názoru, že nie ste rodina - ako bolo viackrát písané, podľa zákona rodinou nie ste, ale dám ešte jeden príklad - rozídete sa, ale z právneho hľadiska sa medzi vami nič nemení, stále ste boli a naďalej ste slobodní, každý máte to, na čo ste mali nárok počas vzťahu. Nájdeš si nového partnera, možno manžela. Vzťah s bývalým budeš aj naďalej pokladať za rodinu, lebo však máte spolu dieťa? Podľa mňa nie. Bude to podľa mňa pre teba už len bývalý partner, od ktorého budeš chcieť pravdepodovne už len výživné na dieťa. Ste len dvaja ľudia/partneri, ktorí majú spolu dieťa a spoločne ho momentálne vychovávajú… Ale v konečnom dôsledku tvoj príspevok mi príde vytrhnutý z kontextu, takže je otázne, kto sa cíti správaním a vyjadrením toho druhého viac zranený - keby ste mali harmonický vzťah, asi by ti toto nikdy nepovedal…

sorciera24
7. dec 2022

@romana1110 ty si nepochopila, tu sa aktualne bavime o tom, ako definuje zakon rodinu...a ci sa ti to páči alebo nie, vid. zakon o rodine, kt. som sem dala, tak nezosobaseni ludia podla zakona proste rodinu netvoria....nazor možes mat aky chces a alibisticky sa nazyvat rodinou,a le podla zakona nou nie ste...bodka....pravny system je tak roky nastaveny a ja zas mam pocit, že moderna doba a obhajovanie ludi svojho "zvazku" bez manželstva si priraduju to, čo im vlastne nepatri.....ano, v rodine by mala byť laska, ucta, pochopenie, pomoc....ale všetci vieme, že su rodiny, kde to tak nie je....ale zo zákona su to rodiny, rodiny sa aj nerozpravaju medzi sebou, vadia sa, hadaju....nevravím, že to tak má byt.....len faktom je, že definicia rodiny je dana, hoci ty si svojim nazorom budes obhajovat svoje...no je ti to zakonne nanič....(maš to len pre seba)

romana1110
7. dec 2022

@aurora33 toto nie je vysvetlenie poznám rodinu , ktorá chodí každý deň do Kostola má 7 deti a muž ju stále podvádza... Tak neviem načo je potom niekomu ten "papier " keď toto robí . Mňa by ani vo sne nenapadlo toto urobiť niekomu koho milujem . Takže asi tak hádať sa nejdem každý má na všetko svoj názor . Ja sa utesujem lebo nechápem alebo nevidím a niekto chce len papier . Asi tak

romana1110
7. dec 2022

@sorciera24 ja som to veľmi dobre pochopila ale mňa len zaráža to ,že koľko ľudí sa berie len kvôli tomu zákonu aby niekto niečo po niekom mal lebo je to tak dane

sorciera24
7. dec 2022

@romana1110 to už je druhá vec, ak to robia len kvoli tomu....

bashee
7. dec 2022

@sorciera24 aj dietatu by si to povedala? “Nie zlatko, my niesme rodina.” Myslim, ze poznam odpoved. Ty alibista. 😘

sorciera24
7. dec 2022

@bashee nemusim nic dietatu vravieť...po prvé, sme rodina, sme v manželstve a po druhe.....rodič-dieťa sú rodina...akurat nemanželia ju spolu netvoria....proste právne je to takto.... rodina je zvazok pokrvne alebo pribuzensky spatych členov......"len" partneri nie su pokrvne, ani pribuzensky..... vy si to vysvetlujte dieťaťu, ja s tym problem nemam.....takto to aj učiť musím, kedže to tak je...(s tym alibizmom si sa trosku sekla...)

aurora33
7. dec 2022

@romana1110 aj ja poznám také rodiny, rovnako ako poznám aj snúbencov, ktorí majú spolu dieťa hrajú sa na rodinku a tiež sa navzájom podvádzajú. Ale je mi to fuk. Ja som vydatá, brali sme sa z lásky hneď po škole doslova s holým zadkom, nebrali sme sa kvôli majetkom ako to tu ty rada píšeš. Všetko sme si vybudovali sami doslova od nuly. Som šťastná že som vydatá za svojho muža, že mame zdravé deti a mame všetci rovnaké priezvisko a som hrdá, že nosím to manželove. Vydávala som sa z lásky nie kvôli papieru, ale preto, lebo sme to chceli a chcem aby každý vedel ,,ku komu patrím ja a naše deti”.

bashee
7. dec 2022

@sorciera24 smutne, vyhybas sa otazke co odpovedat takemu dietatu z takeho vztahu.

sorciera24
7. dec 2022

@bashee pravdu.....ved som napisala.....akurat, že take riešiť nemusim.....kto si to tak zariadil, nech mu to aj tak povie...ved aj tie deti sa pytaju, prečo ma maminka ine priezvisko, ono ine a nebodaj aj ocko ine (niekedy)......tak hadam neklameme a povieme pravdu, ci?...ty zjavne nie, ja ano

zmrzlinka2021
7. dec 2022

@romana1110
Pozri, ak nemas voci priatelovi pochbnosti, tak:
- spravte si sobas o dvoch svedkov, na urade, hodina aj s cestou
- svadbu spravite "neviem kedy"

😉

ono prave ten sobas je podstatny, to teatro, saty, a hostia a holubice nemusia byt 😉

zuzanalila20
7. dec 2022

@bashee Nerozumiem o čo ti ide, veď ti odpovedala. A každý rozumný a citlivý človek by povedal to isté. Do nepríjemnej situácie, ako dieťaťu vysvetliť napríklad tú rozdielnosť priezviska dostali dieťa predsa práve tí rodičia, ktorým "papier netreba", tak nech sa nad stratégiou vysvetlenia zamýšľajú oni. Cudzí ľudia nemajú dôvod to komentovať.

zmrzlinka2021
7. dec 2022

@bashee
@sorciera24

Dievčatá, este je moznost kvoli tym priezviskam to vyriesit nasledovne. Chlap si ma nechce vziat za zenu, ale dieta ma priezvisko po nom, tak prevezmem jeho priezvisko bez sobasa, proste si ho zmenim.

Chlap sa nemusi viazat, byt v manzelstve a priezvisko mame vsetci rovnake. Vzdy sa najde sposob, aby nebol clovek donuteny do niecoho, s cim nie je vnutorne stotozneny.

evaachesa
7. dec 2022

A prečo teda nie ste zobratí? 🙄 Toto ste si mali vyriešiť ešte pred dieťaťom.