icon

Vraj nie sme rodina

mata391
6. dec 2022

Baby, mame s priateľom dieťa. Dnes povedal, ženie sme rodina, keďže nie sme zobrati. Trochu ma to zranilo. Ako by to vnímali?... Rieši aj financie, že spoločne nie, keďže nie sme zobrati

zuzanalila20
7. dec 2022

@zmrzlinka2021 Len tak premýšľam, prečo by som sa chcela volať rovnako ako muž, čo si ma nechce zobrať za manželku, ale plodiť deti mu so mnou neprekáža.

Prípadne prečo by som rodila deti človeku, ktorého si nechcem zobrať.

maranco
7. dec 2022

@sorciera24 * ved aj tie deti sa pytaju, prečo ma maminka ine priezvisko *
To som počul od babky keď sa ju skôlkarske vnúča pýtalo.
Babka ty sa voláš X, dedko sa volá X, ocko sa volá X, ja sa volám X a prečo sa mamka volá Y?
Teraz je už dieťa na ZŠ a "otecko" si priviedol do "rodiny" milenku a mamička musela odísť.

h2
7. dec 2022

@zmrzlinka2021 Ja nemám pochybnosti ohľadom výberu partnera. Ja len proste nechcem svadbu.

lvulik
7. dec 2022

@h2 svadbu alebo sobas? 🙂

h2
7. dec 2022

@maranco Áno, bol to de facto otcov účet. Mama bola disponent, mala vlastnú kartu, chodil jej tam dôchodok (predtým výplata). Nikoho ani len nenapadlo, že takýto problém nastane. ☹️

h2
7. dec 2022

@lvulik Ani, ani. Mám 47 rokov, muž 54. Naozaj mi takéto niečo na staré kolená netreba. Keby sa môj muž chcel silou mocou ženiť, ako že by mal mať zlomené srdce, keby som si ho nezobrala, tak by som to urobila, čiste len kvôli nemu. Ale keď to má byť len pre poriadok, kvôli priezvisku, alebo v najhoršom prípade vdovskému dôchodku, tak nie.

simca06022011
7. dec 2022

@maranco u nás nemôžu byť majitelia účtu dvaja

simca06022011
7. dec 2022

@h2 tento problém nemusí nastať, riešila som to tento rok, bankové podmienky treba pozrieť a je možnosť niekde pri spísanie zmluvy v banke uviesť aj človek kt môže disponovať s účtom po smrti. Čakali sme že banka zablokuje účet aj u nás ucet a nic také sa nenastalo, tak preto... tiež v rodine sa stalo, že manželka pol roka sa nevedela dostať k účtu a peniazom tam. Na dedičské to vplyv nemalo zostatok sa bral spätne k dátumu..

h2
7. dec 2022

@simca06022011 Teraz už to viem, len vtedy to nikoho ani nenapadlo. Bol to doslova šok, mame tam chodil dôchodok, všetky platby sa z toho platili... V jednej z najťažších životných situácií, keď stratila manžela, musela ešte toto riešiť. ☹️

sasa1310
7. dec 2022

@romana1110 a čo má sobášny list s podvádzaním? Ten tvoj známy, ktorý podvádza manželku, si myslíš, že keby neboli zobratí, tak ju nepodvádza alebo ako si to vysvetľuješ? To je o charaktere a nie o papieri.

noemmka
7. dec 2022

Samozrejme že ste rodina. Keď už odborne tak takto 😁Rodina je sociálna skupina (primárna skupina) tvorená aspoň jedným rodičom a dieťaťom. Je malou sociálnou skupinou, tvorenou jednotlivcami spätými manželstvom, pokrvným príbuzenstvom alebo adopciou. Členovia rodiny sa riadia ustálenými vzormi správania sa, každý člen rodiny plní určitú sociálnu úlohu.

gerrwie_girl
7. dec 2022

@marsmykkok Ani my sme sa ešte nezobrali ale dom je moj 😀😀

noemmka
7. dec 2022

To, že nie ste zosobášený podľa mňa predsa neznamená, že spolu ako rodina nefungujete. Ale priateľ zrejme túži po tom, aby ste boli svoji a tak to takto cíti. Iba vlastne vyjadril svoj názor. Prečo nie ste vlastne zobratý? Bráni vám v tom niečo?

simca06022011
7. dec 2022

@h2 viem si predstavit,u nas sa tiez vsetko pre istotu okamzite riesilo, presmerovavalo, novy ucet riesil..

mikadooo
7. dec 2022

@mata391 treba si to vydiskutovať s ním. Ktovie, čo všetko je za tým, že nechce byť s tebou rodina... Ak by chcel, predpokladám, že by pre to niečo spravil, alebo by toto nevypustil z úst.

ixayxa
7. dec 2022

@mata391 žijete v konkubináte

maranco
7. dec 2022

@simca06022011 * u nás nemôžu byť majitelia účtu dvaja *
mbank to ponúka, https://www.mbank.sk/blog/post,816,je-spolocny-...

v obchodných podmienkach mbank máš:

Spoločný účet je Účet pre Spolumajiteľov na základe Zmluvy o spoločnom účte.

Spolumajitelia sú Klienti, s ktorými mBank uzavrela Zmluvu o spoločnom účte. Ak nie je vyslovene stanovené inak, Spolumajitelia majú v súvislosti so Spoločným účtom rovnaké práva a povinnosti ako Majiteľ v súvislosti s Bežným účtom, pričom tieto práva a povinnosti vykonávajú samostatne.

Zmluva o spoločnom účte je Zmluva o účte uzatvorená medzi mBank a dvomi Žiadateľmi, pričom na Zmluvu o spoločnom účte sa vzťahujú ustanovenia o Zmluve o účte, ak nie je výslovne stanovené inak.

Spoločný účet
2.2.1 mBank môže uzavrieť Zmluvu o spoločnom účte so Žiadateľmi a bude pre tieto osoby viesť Spoločný účet. Pri zriadení spoločného účtu je nevyhnutné podpísanie Zmluvy o spoločnom účte každým zo Spolumajiteľov.

c) berie na vedomie, že rozdelenie sumy peňažných prostriedkov nachádzajúcich sa na Spoločnom účte sa vykoná na základe zásady rovnosti podielov ku dňu prijatia dôveryhodnej informácie o smrti jedného zo Spolumajiteľov.

FIO má v podmienkach, že majiteľ účtu sa môže dohodnúť s bankou čo sa bude diať s účtom po smrti. Napríklad aby nechali manželku ako disponenta k účtu ešte nejaký čas.

Pri úmrtí majiteľa účtu (resp. vyhlásení majiteľa účtu za mŕtveho) postupuje Banka podľa príslušných ustanovení Zmluvy a ďalšej zmluvnej dokumentácie a ďalej podľa dispozícií majiteľa účtu, AK ICH pre prípad úmrtia Banke OZNÁMIL, inak podľa ustanovení právnych predpisov.

Tá druhá možnosť je asi lepšia (manželka má všetky financie aj ostávajú trvalé príkazy), lebo pri spoločnom účte banka pri smrti zablokuje polovicu peňazí na účte a zruší trvalé príkazy založené tým spolumajiteľom ktorý zomrel.

lunademonica
7. dec 2022

Tak rodinu spaja v prvom rade krv...nie papier. Ale alimenty by platil aj ked sa neciti ako rodina ;)

ajuska111
7. dec 2022

@marsmykkok ja som vo vztahu 15 rokov, on nechce svadbu, ja nechcem svadbu. a? ked to niekto nepotrebuje, je to na pocudovanie? ja papier nepotrebujem a aby mi sluboval vernost na urade alebo v kostole. mne staci aj doma v obyvacke, ze mi to povie. a s holou ritou neodidem, mam svoj majetok aj peniaze. netreba hned skatulkovat.

marsmykkok
7. dec 2022

@ajuska111 a čo 15 minút na úrade by vás zabilo? Mne by to stalo za to, mám tiež svoje majetky, nie kvôli peniazom, ale aby neboli problémy v nemocnici ak jeden bude vážne chorý a ak je dieťa aby to bolo také specatenie vzťahu. Svadba nemusí byť z 200 ľuďmi a 2 ročnými prípravami pred tým ak to niekoho neláka , dá sa urobiť aj v bežnom slušnom oblečení na úrade pri 2 svedkoch za pár minút.

ajuska111
7. dec 2022

@marsmykkok a za to, ze ma to nezabije, tak musim?? no nechcem, tak nechcem! mam na to vela dovodov. ale vadia mi nazory, akoby to bolo povinne.
a nase dieta same o sebe je specatenie nasho vztahu🙂

marsmykkok
7. dec 2022

@ajuska111 tvoj život, len ako vravím nechápem prečo nie. Príde mi to také že nechcem lebo neverím že je to navždy vzťah alebo chcem všetko len pre seba. Čo poznám aj páry čo majú aj deti a brali sa až keď mali deti pár rokov, lebo nebol čas alebo peniaze na svadbu, tak vzťah im to utuzilo. Je to predsa len akt, kde sa niečo deje a niečo si človek uvedomí a môže to vzťahu len prospiet. Rovnako ako Vianoce napriklad, rodiny svoje máme celý rok, ale vtedy si uvedomíme co pre nás znamenajú a aké sú dôležité. Sú to podľa mňa také zvyky čo majú zmysel a len pomôžu a neuškodia a nechápem prečo sa niekto tomu roky bráni.

gulolo
7. dec 2022

@mata391 Najlepšie je sa riadiť podľa prirodzeného Božieho zákona a koniec-koncov aj ľudského. Asi to aj on tak cíti, tak ak to cítiš aj ty, že je to človek, s ktorým chceš prežiť zvyšok života, neváhaj. Dieťa je predsa dostatočný záväzok a zodpovednosť - pre neho, aj pre teba. A prečo ich nemať aj viac? Veď je to najväčšia radosť.

eva112014
8. dec 2022

@maranco No vidíš a s týmto mám ja problém. Naši sa rozviedli, keď som bola malá. Moja mamka si nechala priezvisko po otcovi. (kvôli nám).
A teraz úprimne? Prečo by nemohla mať žena iné priezvisko?
Za mojich čias dúhové vlajky neboli. Moja mamka mi nemusela nič vysvetľovať. Naopak ja ako rodič som musela dieťaťu vysvetliť, že čo to je. Tak hádam nie je problém vysvetliť v dnešnej dobe iné priezvisko matky.

ajuska111
8. dec 2022

@marsmykkok presne ako pises, ma to byt akt, ze si slubite, ze navzdy.
moji rodicia rozvedeni, moja sestra dva krat, moja kamaratka v manzelstve, kde jej muz pravidelne prechadza krizou a hlada svoje “ stastie” inde… milion prikladov. takze sluby sa slubuju, …

zuzanalila20
8. dec 2022

@ajuska111 A spokojné, fungujúce manželstvo v okolí nemáš žiadne? Všetci sa hrozne správajú, podvádzajú, hádajú a rozvádzajú?

aurora33
8. dec 2022

@zuzanalila20 urcite má, len ich jednoducho nechce vidieť.

gab1sol
8. dec 2022

@ajuska111 a v partnerských vzťahoch sa také nedeje? Ľudia sa nerozchádzajú? Nepodvádzajú? To nie je o manželstve, ani partnerstve. To je o konkrétnych osobách. Ak sa niekto nechce zosobášiť, je to jeho vec, súkromie a rozhodnutie tých dvoch, ale byť vo vzťahu, kde si nechávam zadné dvierka na útek v podobe “ja mám svoj majetok”, “nechcem sa viazať na celý život”, “moje peniaze sú moje peniaze” (nemusí to byť teraz, že musia mať spoločný účet, ale nebudú si deliť nákupy na polovicu, na cent presne) a pod., tak to podľa mňa nemá budúcnosť. Nech je to v manželstve alebo vo vzťahu.

sasa1310
8. dec 2022

@ajuska111 u nás napr. na spečatenie vzťahu neboli deti ani nejaký papier. My sme rodina aj na základe spoločného priezviska. V živote by som nechcela, aby sa dieťa volalo inak ako ja. Čiže sme rodina napr. Nováková

ajuska111
8. dec 2022

@aurora33
@zuzanalila20
@gab1sol

ja som tym nemyslela, ze manzelstvo nepoznam ziadne stastne, ale nejaky slub nie je zaruka stastneho vztahu. urcite poznam aj stastne manzelstva.

co sa tyka majetku, mam svoj, pred vztahom nadobudnuty majetok a nebudem ho davat do spolocneho majetku z praktickych dovodov. nie z nedovery, ale partner ma dieta z predchadzajuceho vztahu a moj majetok by asi - v najhorsom pripade -nemal ist do dedicstva jeho dietatu, ale len z nasho spolocneho majetku.