icon

Vraj som zlá matka

19. jan 2023

Lebo nedávam dieťaťu ochutený jogurt ale biely, lebo ho učím, že sladkosti sa nejedia každý deň a že keď má chuť na sladké, môže si dať lyo ovocie alebo čerstvé ovocie. Nedávam sladeny čaj a sirupové vody. Ja neviem či žijem v takej diere že tí ľudia sú totálne retardovaní, alebo som fakt taká zlá. Moje dieťa vôbec nepýta sladké, lebo je naučené, že nám to sice velmi chutí, ale nemôžeme to jesť každý deň inak nebudeme zdravi. Nevidím dôvod meniť to, moje dieťa prosperuje, nie je závislé na spracovanom jedle a má k jedlu zdravý vzťah. Ale to, čo mi minule povedala učiteľka v škole ma normálne obarilo. Učiteľka v škôlke mu ponúkla čokoládku a on jej na to vraj povedal, že si neprosí že on chce byť čo najzdravší. Tak mi to potom tá učiteľka povedala, s tým, že dodala že okrádam moje dieťa o radosť zo života a že deti podľa nej musia jesť sladkosti lebo potrebuju cukor. Čo je nezmysel ako Brno ale zaujíma ma váš názor na stravovanie detí.

sisaka
19. jan 2023

Doteraz som nepochopila význam týchto tem, kde si ľudia prídu po virtuálne potľapkanie po pleci, ale toto ma dostalo.

v prvom príspevku sa dozvedáme, že dieťa keď ma chuť na sladké je len ovocie a odmietne si zobrať čokoládu od učiteľky, čo je v poriadku, nie vždy má človek chuť na sladké, niektoré deti sladkosti nejedia, alebo dokonca nemajú radi čokolády a pod. , ale o pár príspevkov ďalej sa dozvieme, že dieťa JE normálne sladkosti a to dokonca pravidelne a ešte k tomu také “delikatesy” ako Milka a Kinderko. Načo potom učiť dieťa nejaké mantry, že sladkosti nejem, lebo chcem byť zdravý, keď matka mu ich sama dáva?!
Fakt mi úplne unikla pointa tejto témy

autor
19. jan 2023

@sisaka učím dieťa, že sú tie veci nezdravé a nemali by sme ich jesť často, ale to že sú chutné a zákazy nič neriešia ba naopak často zhoršia, snáď nemusím vysvetľovať .

dannieja
19. jan 2023

,,Deti by mali jesť všetko." 🙄🤦🤦 Každý deň ideálne vyprážané (syr alebo rezeň), plesňové syry, klobásu, salámy od výmyslu sveta, čipsy, sem tam kávu alebo rumové pralinky (veď v malom množstve neuškodia), nápoje zásadne sladiť a hlavne, ženy, čo najviac sladkostí - ideálne ak majú v sebe čo najviac farbív a éčok!!! Ak toto nedodržíte, láskavo si nalepte na čelo, že ste premotivovaná bio eko raw mama, ktorá ničí svojim deťom život! Prosím, neokrádajte deti o detstvo!!! Veď detstvo bez nezdravého jedla, to je peklo na zemi!!! Autorka, robíš veľmi dobre a vidíš ovocie svojej práce, keďže tvoje dieťa má zdravý postoj k stravovaniu. 🙂👍 Matky, ktoré si z teba robia srandu si vôbec nevšímaj - vždy sa vysmievajú tí, ktorí nemajú na to dokázať to, čo ty. Učiteľka je úplne mimo. U nás v škôlke keď deti dostanú napr. od iných detí sladkosti, berú si ich domov s tým, že rodičia rozhodnú, či ich dieťa tú sladkosť aj zje, určite im učiteľky neponúkajú sladkosti učiteľky, to by som osobne určite zasiahla.

babulkomale
19. jan 2023

Pani ucitelke by som povedala ze mi teda zaplati zubara ked bude mat dieta kazy, ked jej tieto radosti za to stoja.

sisaka
19. jan 2023

@babulkomale asi ti uniklo, že dieťa sladkosti nakoniec je a to pravidelne, takže ak bude mať kazy tak vďaka sladkostiam od rodičov

svetlonos
19. jan 2023

@bloger
to je spravne, len si zabudol dopisat horka 🙂

fadama
19. jan 2023

@deti95060810
@makakova
Ja mam jedno dieťa a nie som premotivovana 🤣🤣
My máme radi sladkostí 😆😆

mikadooo
19. jan 2023

Môj názor je všetko s mierou. Sladké/chipsy/údené a iné nezdravé - čím neskôr, tým lepšie. Moje deti vedia, že sladkosti a chipsy nie sú zdravé, napriek tomu nikdy nepovedali pani učiteľke na čokoládku, že si neprosia, lebo chcú byť radšej zdravé. Moje deti totiž z čokolády ešte nikdy neochoreli 🤷. Toť vsio. Ak si presvedčená, že svoje dieťa vychovávaš správne, nejaká učiteľka v škôlke by ťa predsa nemala len tak rozhodiť... Učiteľkin názor zdieľa 99% normálnej populácie, keďže ty si extrém /síce "zdravý", ale extrém/, na tvojom mieste by som sa vôbec nečudovala takýmto názorom okolia.

kp7333
19. jan 2023

@dannieja jasnee, lebo existuje len 2 extremy a nic medzitym. 🤦 a co tak zdrava miera, ci zdravy rozum? a vsetci su mimo, len ty si lietadlo🤦

svetlonos
19. jan 2023

@zdencaaaa
😂😁 to je ale vinimka a tam sa daju oci prizmurit. Ziadne ine nikde na svete fakt nie su take super dobre.

bloger
19. jan 2023

@svetlonos Tak ale deťom veľmi horká nechutí. Mliečna je príjemnejšia a chutnejšia.

dominika7990
19. jan 2023

Ja to beriem tak že moje dieťa tiež pije iba čistú vodu. Sladkosť majú raz za deň nejakú maličku mladsi si dá radšej pistácie 🙈. Ale keď im niekto dá v rodine alebo v škôlke neriešim. Len svokru stopnem keď vidím že už tých sladkosti bolo dosť 🙈

merlinja
19. jan 2023

no tak si sa pochválila, blahoželám k super výchove a toť vsjo.

minarova22
19. jan 2023

@dannieja
💕👍

svetlonos
19. jan 2023

@bloger
mala som doma 100% koli teho cukrovke, maly 1,5 rocny zobral ten sacok uo stola a tlacil do seba o dusu. To si mal vidiet ten cirkus, ked som mu ju zobrala, nevedel sa jej dojest, sama som sa cudovala 😂

domiklik
19. jan 2023

@deti95060810 tak toto je rada nad zlato

annm81
19. jan 2023

@bloger To nie je pravidlo. Moje dieta absolútne preferuje horkú čokoládu. A ja som bola rovnaká. Za mojich detských čias sme samozrejme prístup ku kvalitnej čokoláde nemali. Nikdy som nemala rada mliečne orion, figaro a podobné hnusy. Jediné, čo som zbožňovala bola čokoláda na varenie.

domiklik
19. jan 2023

@dannieja ja keď počujem, že niekto vyznáva pri svojich deťoch model "všetko s mierou" nožík sa mi v ruke otvára...

domiklik
19. jan 2023

@sisaka ja mam zas pocit, že pointa tejto témy sa zvrtla na vzájomné pritakavanie žien, ktoré nie sú deťom schopné zabezpečiť normálnu nutričné vyváženú stravu, a svoju neschopnosť maskuju frázou "všetko s mierou"

tiezjedna
20. jan 2023

@domiklik čo je zlé na "všetko s mierou"? Ona totiž pomerne dosť súvisí so zdravým prístupom k životu obecne.

zorkahorka
20. jan 2023

Kazde dieta potrebuje sladkosti, patri to k detstvu. Dolezite je najst mieru. Mojim detom dam len vtefy, ked sa najedia. Aj to po cukriku, niekefy dovolim viac. Ale vzdy si ich musia zasluzit. Neboj sa, aj tvoje dieta si raz k nim najde cestu, nezabranis tomu... stari rodicia su na sladkosti ako stvoreni 😀 podla mna to príliš riesis. Zdravie nezavisi len od cukru...

autor
20. jan 2023

@zorkahorka moje dieťa sladkosti jedáva. Ale že by si ich muselo zasluhovat? To mi príde teda zvratene odmeňovať jedlom. Nikto, kto jedlo vníma ako odmenu k nemu nemá zdravý vzťah. Toto by som môjmu dieťaťu napríklad v živote neurobila ja. Radšej, nech ich má sporadicky a naučí sa, že to nie je každodenná záležitosť. A čo sa toho detstva týka, myslím si že detstvo robia aj iné veci nie len kilá sladkosti.

autor
20. jan 2023

@tiezjedna všetko s mierou je síce super pristup, ale nie keď človek je salámy, parky, mastné, čipsy a sladkosti každý deň a tvári sa, že si dal zo všetkého trošku tak je to vlastne v poriadku. Veď napríklad salámu väčšina domácností vníma ako každodennú súčasť jedalnicka. Do toho sirupová voda alebo osladeny čaj, sladkosti a zrazu je tá miera úplne niekde inde a so zdravým prístupom a životným štýlom to nemá nič spoločné

kp7333
20. jan 2023

@domiklik tak to si potom zle vysvetlujes slovne spojenie s mierou. V ziadnom pripade to neznamena krmit sa denne udeninami, vyprazanym a polotovarmi.To je jeden extrem. Druhy extrem je to, co dnes robia premotivovane biomatky, ktore az chorobne kontroluju zlozenie potravin (ano, je to choroba, vola sa Ortorexia). Toto je beztak neudrzatelny pristup, ktory vydrzi len do nastupu do skolky. Treba sa drzat zdraveho rozumu a ponukat detom vyvazenu stravu, viest ich k pohybu a potom nebude problem, ak obcas dostanu aj to vyprazene, prilezitostne udeninu a sem tam sladkost. Lebo ver, ze choroby nie su len z jedla, ale aj zo stresu, ktoreho mame dost v praci. Tak naco si vyrabat stres este aj z jedla?

tiezjedna
20. jan 2023

Tak jasné, každý si z toho vyzobne, čo mu pasuje... Osobne nevidím problém v prístupe "všetko s mierou", ale v tom, že ľudia sa k svojmu telu správajú často ako k odpadkovému košu. A to aj matky, ktorým sa pri lízatku zježí obočie. Na jednej strane považujú slovo "cukor" v akejkoľvek jeho podobe za sprostý výraz, na druhej strane nemajú problém naservírovať svojim deťom antibiotikami napichané kura z akcie zo supermarketu, prípadne ich ládovať rohlíkmi, ktoré síce zasýtia, ale telu nedajú absolútne nič. Tož tak.

tiezjedna
20. jan 2023

@kp7333 no pozor 😀 moja švagriná to ťahá do takého extrému, že dcéru je rozhodnutá dať do detskej skupiny, prípadne súkromnej škôlky, kde tento jej koncept budú akceptovať. No... nechcem jej brať ilúzie, maľuje si to hrozne optimisticky, oponovať jej nemá cenu😉

kp7333
20. jan 2023

@tiezjedna uz vopred lutujem ucitelky, no hlavne to dieta, z ktoreho moze takymto pristupom vyrast uzkostlivy neurotik.

tiezjedna
20. jan 2023

@kp7333 ona to zobrala celkovo extrémisticky, ide nevýchovu a už tým lezie na nervy aj vlastnému manželovi... Ale ich vec. Ja som akurát odmietla vysvetľovať našim deťom prečo nemôžu hovoriť sesterničke, že je "šikovná", keď sa jej niečo podarí 🙂 S tým sme ju svorne aj s mužom (jej brat) poslali ho zadku.

lucinka1988
20. jan 2023

@kp7333 presne tak, krásne si to vystihla, veď zdravie a zdravý životný štýl je komplexný súbor viacerých faktorov počnúc jedlom- áno, všetko s mierou- ja aj moje deti si dáme každý deň sladkosť, každý deň čerstvé ovocie, kvalitné obedy, bielkoviny, proste vyváženú stravu a teda súdiac podľa seba- stále mám aj v 35 rokoch pri 2 deťoch krásnu pevnú štíhlu postavu, zdravie mi slúži na 100%, psychika tiež..zjavne mi sladkosť neublížila. Moje deti sú choré 1x za rok a z choroby von za 2 dni..A teda počnúc tým jedlom dávam veľmi veľký dôraz na pohyb, čerstvý vzduch- pravidelne sme vonku jediní až do nástupu jarných dní🫣A psychika..Zdravé šťastné detstvo- pokojné zázemie, klud, pohoda..Toto má obrovský vplyv na zdravie nielen dospelých, ale aj detí. A to mi potvrdila aj naša fundovaná pediatrička..A nemám problém s tým, keď si moje deti dajú kinderko, ktoré dostali od babky alebo po obede malú sladkosť..A dám si s radosťou s nimi☺️A sme tu- zdraví, šťastní, v plnej kondícii..Lebo ja osobne poznam niekoľko mamiciek, čo sa idu zblázniť, keď dieťaťu niekto ponúkne sladkosť, ale dieťa vyrastá v stresujúcom prostredí, hádky s partnerom, nervózna a frustrovaná matka, von idú iba keď nefúka a svieti slnko a je nad 10st a podobne..Takže🤷‍♀️Pre mňa je zdravý zlatý stred- všetko zdravou mierou☺️cestou k úspechu v každej oblasti života- a zatiaľ sa mi to darí- pri všetkej skromnosti- excelentne☺️Celkovo som si všimla, že strašne veľa ľudí nedokáže v ničom robiť nič v štýle "zdravou mierou"🫣ale idu z extrému do extrému- aj spomínaná nevýchova aj čokoľvek..Veď kľud, pohoda, buďme sakra normálni a všetko bude fungovať, ako má🤷‍♀️

babulkomale
20. jan 2023

Mna ked sa deti pytaju ci je toto a toto zdrave, odpoviem ze vsetky zakladne potraviny ( nespracovane + maso, mlieko a podobne) su zdrave, ale zalezi od mnozstva a od toho ako casto ich jeme.
Skolka sposobila, ze sa mladsi dostal k lizatkam a tvrdym cukrikom, ktore zasadne nekupujem kvoli zubom. Tak to obcas pretrpim ked dostanu od spoluziakov.
Nejake keksiky neplnene maslove, BB keksy a podobne si daju, takisto vela peciem. Co sa cudujem, ze az tak nelubia cokoladu. Dost kupujem veganske gumove cukriky a podobne veci, ktore su relativne zdrave ( neobsahuju kopu Ecok a farbiv).

vanda83
20. jan 2023

Vôbec nerieš, tvoje dieťa tvoje pravidlá. Naše dieťa napríklad nezje čokoládu lebo mu nechutí 🙈a to my si doma zvykneme dať. A na cukríky ho naučili v škôlke. Dávame mu ovocie a sem tam susienku, gumený cukrik, upečiem koláč. A je s tým v pohode. Jedným uchom dnu a druhým von. Ty si rodič.