icon

Všetko mi vadí- čo mám robiť?

lara81
28. apr 2020

Ako sa odosobniť v nepodstatných veciach? Poslednú dobu (asi rok, možno dlhšie) mi všetko začína vadiť. Príklad: syn má ekzém a vadí mi že švagriná objednáva kadejaké čínske umelé veci, ktoré okolo bavlny ani nešli. Svokra zasa na trhoch kupuje tiež len umelé veci. Keď sa premozem a dám mu tie umelé nohavice, spravia sa mu suché miesta (ekzém). Okrem toho nakupuje o 5 čísel väčšie (však aby to nebolo malé) a ja to proste nemám kde skladovať. Máme veľmi malý byt a už toto nepoužiteľné oblečenie nemám kde dávať. Samozrejme, že som im to povedala, že to proste nosiť nebude ale oni aj tak. Som mladá a oni si myslia, že vedia všetko lepšie ako ja. Okrem toho nakupujú úplne veci, ktoré proste nechcem. Len aby niečo doniesli. Na Vianoce to bol napr.ryzovar.Pred vianocami sa švagriná pýtala či by som chcela a ja že nie, nechcem ďalšie hrnce/spotrebiče lebo to nemám kde dávať a všetko čo potrebujem mám. Alebo iný príklad: varím na 98% ja. No keď nemôžem tak uvarí muž. Ale keď vidím ako on varí sa mi dvíha žalúdok. Vývar nechá vrieť, neskutočne mastný ostane a ja to proste nechcem také. Včera som mu povedala, že chcem ísť na nákup potrebujem určite veci nakúpiť. Šiel on a nekúpil nič čo bolo treba. Napr.kupil asi 15ks masla, ktoré avšak mám v mrazničke dosť. A nemám kde už to maslo dať. Ak ho nejakým spôsobom natrieskam do mrazaka tak akurát napachne mäsom ak tam bude dlho čo samozrejme bude. Alebo kúpil polotovar šúľance s makom. Ja práveže polotovary v žiadnom prípade nekupujem a šúľance robím aby som deti zabavila a proste mi to vadí. Všetko mi vadí a ja viem, že sú to nepodstatné veci. Už som skúsila aj magnézium na nervy ale nejde to. Stále som rozculena a podráždená. Už aj cvičím, chodím behávať aby som si vyvetrala hlavu ale ani to nepomáha. Nechcem sa rozčuľovať. Už sa prichytavam pri Tom ako sa aj 50x denne zamracim lebo mi niečo vadí. Čím si pomôcť? Cvičím aj jógu ale už ma aj to rozčuľuje koľko tomu venujem času na úkor detí napr. a nepomáha a ja potom len kričím :(

ave17
28. apr 2020

@lara81 nehnevaj sa na mňa, ale ty ani sama nevieš, čo chceš, nervacis sa už predtým ako niekto príde gratulovať, lebo prinesie hovadiny, vďačnosť ti asi nič nehovorí. Mňa rodicia učili, že mám byť vdacna za vsetko, lebo je to asi to jediné, čo mi dotyčný mohol darovať. Máš nervy na plastové autíčka, OK, prinesú kolobežka kovovu, to je tiež zle, lebo sa o to dieťa udrie, tak tebe podľa mňa nikto nevyhovie.

lara81
autor
28. apr 2020

@zooeynka nemohla by som ich vyhodiť. Lebo môj muž len také chce. Hoci je +35°C on musí spať pod perovym... Ja ani nechcem aby bolo všetko podľa mňa. To ani nemôže byť. Ale ako potom nemám byť nervózna keď 3x za týždeň keď sa dcéra zobudí sa nemôže ku mne natlačiť do postele :( takto začína ráno. Už toto ma nahnevá. Potom prídu raňajky, muž im dá párky na raňajky. Ja párky neznášam ale tolerujem. Ale keď ich jedia už druhýkrát v priebehu pár dní už som znova nervózna. Potom doobedie s deťmi, syn je veľký bitkár, dcéra je samý monokel, škrabanec, kusanec ale on si nedá povedať. Nepomáha ani pekne vysvetľovať, upozorňovať, kričať ani bitka. Každé ráno cesem dcéru a som už nervózna lebo dávnejšie asi pred rokom-2 jej toľko vytrhával vlasy že jej na temene už nerastú. To ma znova nahnevá. Prestal jej trhať až keď dostal poriadnu bitku po zadku čo mal až červenú riťku a ja ruku :( ale fakt sa mu nedalo nijak dohovoriť. Potom príde obed, jedno dieťa vždy a zakaždým musí vymýšľať že toto nechce. Muž potom nech mu dám niečo iné. Ja zasa, že nie. Keď bude hladný tak to zje. Už medzi nami skriepky... Poobede je relatívne fajn pokiaľ samozrejme sa muž nevyberie narýchlo do obchodu a kúpi všetko čo netreba. Alebo neprídu svokrovci na návštevu s darčekmi. Alebo minule krstný kúpil môjmu synovi na 3.narodeniny pištoľ s nábojmi. Vtedy som až vypenila lebo muž mu to otvoril a malý si to rovno namieril do tváre. A keď som mu ukázala, že to až od 8 rokov tak vtedy uznal, že môžem to schovať. Samozrejme dcéra sa rozplakala lebo sa bála ako to silno hučalo pri výstrele. No a potom je večer a ja som šťastná že deti už spia a ja si môžem ísť zabehať alebo pozrieť film. Takže tieto moje nervy sú celodenné...

catherine1989
28. apr 2020

Ja sa tak smejem na diskusii, čo sa tu rozbehla, najlepšie obed vytravi 😂😂😂
@lara81 nie si jediná, ja myslím, že na teba teraz pôsobí aj táto vypata situácia, je toho na všetkých veľa... Mužovi nabudúce urob zoznam, maslá ponúkni susedom - ja by som v pohode hneď zo 3vzala, nemusím ísť do obchodu. Aj tie jogurty... Hanba-nehanba, napíš zoznam a vyves na nástenku pri východe z baraku, možno sa naozaj nejaký sused poteší, že nemusí do obchodu 🤷 aj mňa by to ale naštvalo, aj ja najradšej a najlepšie nakupim sama, ale tak si povedz - stojí ti to za tie nervy? No nestojí! Obráť to na žart. Povedz mužovi, že odteraz najbližšie 3tyzdne bude raňajkovať, obedovať aj večerať chlieb s maslom 😁😁😁 no a to s tou svokrou... To je vážnejší problém a nevyriesiš ho nijako inak, len tak, že slušne podakuješ a nechcený darček hneď na druhý deň odfotis na nejaký bazár, marketplace, atď - že darujes za odvoz... A kľudne to zazdielaj, nech to svokricka aj švagriná vidia... Komu niet rady.... Držím.palce

lara81
autor
28. apr 2020

@ave17 snažím sa byť vďačná, viem, že niektorí na svoju rodinu kašlu ale veľké štvrté plastové autíčko? To je už priveľa nie? Už mu to aj bolo malé a potreboval odrážadlo a nie ďalšie auto. A do kovovej kolobežky som sa aj ja udrela ako som ju tlačila a myslela som, že som si členok zlomila.. toto fakt nebol dobrý nápad. To bol doslova len kus železa ohnutý po okrajoch tam , kde sa má stáť.

bluka2
28. apr 2020

Presne, odteraz muzovi davaj maslo do vsetkeho. Plasty a pod ku kontajnerom. Lacne hracky dakam do charity, proste hned prec Tiez som Eko friendly clovek, ale ostatnych neovplyvnis. Ovplyvnit mozes iba to, ako sa s tym zariadis. Ja by som tak zit nevedela. Vela veci, nepokojna mysel

lara81
autor
28. apr 2020

@catherine1989 no práveže mám len jednu susedu, ktorá je tiež taká nervacka a sa s nami už nebaví lebo som zamkla vchod cez deň a hodila po schodoch kľúče že prečo zamykam :D ale inak tie raňajky chleba s maslom sú výborný nápad :D

lara81
autor
28. apr 2020

@bluka2 och škoda, že sa tu nedajú dať srdiečka ako na Facebooku. Ďakujem za radu 🙂

catherine1989
28. apr 2020

@lara81 och a ešte doplnim, s tou pištoľou úplne súhlasím, ale ja by som ju ani 8rocnemu nedala, ja by som takéto "hračky" úplne zakázala, zbytocne v deťoch podnecovať násilie, ako keby ho nevideli v televízii dosť... Aj som sa tento víkend s mojou babičkou pohádala, ale tak ona je stará škola, väčšinou len rukou mavnem pri jej názoroch, ale teraz som sa nedala. Proste nie, môj syn sa nebude hrať s pištoľou, ani mu také už nekupuj a keď kúpiš ešte zabalené pôjde do koša

janinah
28. apr 2020

Vymen sa so mnou...si tlieskam mat teraz len take starosti...k tym umelinam.ty nemas koš? Hodim do kosa len raz pred nimi a mas pokoj navzdy.

bluka2
28. apr 2020

@catherine1989 ku mne nikto nevroci s pištoľou. Ani deti od susedov, všetci poznajú toto pravidlo. Iba raz zdvihli obocie, nekomentovali a vyriešené

mila23
28. apr 2020

Inak ja mám takú švagrinou, čo je stále taká nervna. Všetko je vždy zle, doma po všetkých za všetko hučí, nič nie je dosť dobre podľa nej. Oni si sami kúpili novú obývačku a keď sme ju prišli pozrieť, tak sama pindala, že je otrasná a že nevie kde mala oči keď ju aj ona vyberala. Nechápem ako s ňou doma vydržia. Deti má už veľkých pubertiakov, ti už jedným uchom dnu a druhým von

deti95060810
28. apr 2020

chudák muž...🙄

lia261
28. apr 2020

Treba kdesi vybehnúť vonku s kamaratkami, aj ked viem že teraz sa to neda ale ked sa bude dat aspon do kina... Aj my s kamaratkami s detmi tak chodime, lebo vieme že treba vypnúť. Oblecenie ktore nechces davat synovi, hoď za par eur tu na modreho kona a to čo sa ti vrati aspoň malemu kúpiš nieco rozumne. Všetko čo nepotrebuješ predaj a máš z toho hneď lepší pocit a niesi zaptratana hlupostami.Ked mas chvíľku čas rob niečo čo ta baví, nie niečo čo si myslíš že ti pomôže. Ja mam tak čítanie, kym maly spi čitam. Nikdy nevarim, neupratujem, pretože aj ja potrebujem odreagovanie... Je to jedina cesta😉

catherine1989
28. apr 2020

@lia261 veľmi múdro, tiež to tak robim, čas, keď decko spí je len a len môj 👍

panelacikova
28. apr 2020

@lara81 Pri všetkej úcte, mne to tak pripadá, že celá mužova rodina vrátane muža nie je tak celkom kompletná... Keď aj on nakúpi od buka do buka 🙄 Ja som mala podobné zázemie kedysi. Tiež mi súkali veci, o ktorých vedeli, že napríklad malej nikdy neoblečiem. Zo 3x som to povedala, tak nakúpila ešte viac (bývalého matka). Odvtedy som už nehovorila nič. Keď kúpila šaty (s visačkou) za 15,- eur, predala som na koníkovi za 3-4. Veci šli ako teplé rožky, lebo boli ženy, ktoré obliekali deti inak ako ja a veci sa im zišli proste. A netuším, či jej to potom niekedy ex povedal alebo čo, alebo či sama kdesi na nete objavila inzeráty, alebo si všimla, že dcéra to vôbec nenosí, no neviem. Ale trvalo to asi dva roky a potom s tým prestala. Odvtedy už kupovala asi tak, že z 10 vecí sa aspoň 8-mimi trafila do nášho vkusu. Občas aj všetkými 10. Aj teraz, čo už žijem s dcérou sama, ak jej raz-dva razy do roka nakúpi oblečenie, tak už také, že vie, že jej ho dám a že aj dcéra také obľubuje. Takže asi odignorovať, prijať a obratom ruky predať za smiešnu cenu. Ešte s visačkami. Nič lepšie mi nenapadá, inak si zahádžeš byt a zbytočne sa len ty rozčuľuješ.

mpg
28. apr 2020

@lara81 Keď ide na nákup muž treba mu dať presný zoznam, čo má doniesť, aj môj muž vie nakupovať väčšinou len chlieb a mlieko, príp. mäso, na ostatné mu dám presný rozpis.
Ja som pre syna tiež kupovala aj lacnejsšie veci, len to treba oprať, aby tam nerobila niečo tá ich farba a potom by to nemalo uškodiť.
Ekzém môže mať aj z toho, keď je podráždená mama, na deti to vplýva.
Toto ešte nie sú nejaké ťažkosti, ktoré sa nedajú zvládnúť - horšie je to keď prídu ťažšie veci, choroby, úrazy, neplánované straty.

komplikovana
28. apr 2020

ja sa pridavam do klubu nervakov. Tiez som v poslednej dobe na sebe spozorovala, ze mi vela veci vadi.
Ak nieco nie je tak ako si to predstavujem, rozhodi ma to.
Ako napriklad dnes rano, otvorim pc do prace a zistim, ze si system sam od seba potvrdil platby klientov. V realite nic katastrofalne sa nestalo, ale mne to pokazilo rano a hundrala som o stosest a stratila som s tym cas.
Ja som si vedoma toho, ze ide o drobnosti, ze su na svete podstatnejsie veci. Teoriu ovladam na jednotku. Ale akonahle dojde k situacii, jednoducho teoriu zabudam a vybuchujem. Neviem ako na to, sa v danej chvili ovladnut. Tiez mi to lezie na nervy, ze sa tolko musim nervovat.
Inac tiez cvicim, nejem sprostosti, ale neviem si pomoct v tomto.

lenuliatko84
28. apr 2020

@lara81 daj na bazos a este aj zarobis😊

juliet86
28. apr 2020

akoze... jedine co ma na tomto sokuje je ten nezvladnuty vychovny problem synceka a ze nevies pred nin ochranit dcerku... to je smutne. priam tragicke. byt bezbrannou obetou vo vlastnej rodine. . .

lara81
autor
28. apr 2020

@panelacikova akože nechcem na nich len kydať...ako nie sú zlí ale ako vravíš, oni majú iný vkus, iné predstavy čo je ok atď. Ja zasa mám iné. Ale fakt by som radšej bola kebyže so mnou šli do obchodu alebo sa vopred poradili ale aj keď im to poviem tak oni nič nereagujú. Svokrovci majú dosť peňazí a sú to ich vnucatka tak chápem, že vždy im niečo chcú doniesť. Ale asi začnem tie veci posúvať ďalej ako ty s kúpim im to čo naozaj potrebujú 🙂
@juliet86 no znie to hrozne, ono aj je to hrozné ale to bude asi tým, že dcéra hoci je o dva roky staršia tak ona sa vôbec nebráni. Ona len kričí a plače a ja kým dobehnem už je modrina tam. Ja som tu aj dávnejšie písala ohľadom syna a vraj to sú chlapci takí... On je aj menší na svoj vek tak podľa mňa nevie ako inak sa ukázať že aj ja som tuuu..

niadi
28. apr 2020

To poznám a od srdca vám poviem že pokiaľ to nepochopili doteraz tak je úplne zbytočné to riešiť. Robte si tak aby ste bola Vy spokojná. Veci keď sa nepáčia vyhodiť alebo darovať určite niekomu urobia radosť. Recyklovať. Snažiť sa čo najviac relaxovať mimo toho všetkého. A opakujem robte si podľa seba nevysvetľuje len stým manželom viac komunikovať a aj vo dvojici. Veľa zdaru

lucyluv
28. apr 2020

Citala som len o tych veciach, kup si sfukovacie vrecia :D ja presne hento tiez neznasam, kludne vyhod, daruj dalej, ked to nevedia pochopit, ked im slusne povies, ja to tak riesim a je pokoj na dusi na obidvoch stranach.

sim_simonka
28. apr 2020

K tej nervozite...uz to tu bolo pár krát spomenuté...podľa mna to moze byt tiež z HAK...ja som brala 3 roky a asi až cca po 2 som začala byt prudko nervózna, výbušná, zla...od nového roka neberiem a musím povedať ze hneď po pár dňoch som sa cítila lepšie, kludnejsia a uz sa tak nevytacam...

K tým veciam...ja by som darovala/predala ďalej..ak si nedajú povedať...ja vždy pred každým sviatkom poviem každému co cca by maly chcel, poposielam fotky co nemá a potreboval by, poprípade si želá. Je to síce ,,pracnejsie” pre mna, kým povymyslam ze co všetko ale aspoň mám pokoj a nemám neželané hracky...

No s muž a nákup...buď presný zoznam, sky jogurt a koľko, aké maslo, atd....alebo sa dohodnite ze nákupy budeš robiť ty.

eliska13
28. apr 2020

@lara81 až sa smejem, keď to čítam😊tiež som taký samonasieraci typ.Vies, keď to mám otočiť mne švagriná či svokra pre syna nikdy nič nekúpila, muž nevarí ešte to máš dobre.Co čítam tebe všetci kupujú, ale zle😅Ked sú tak nechápavé a kupujú veci, ktoré nechceš, nepotrebuješ zaloz do skrine, podaruj, predaj a nevšímaj si.Ak má syn a dcéra z toho zdr.problemy nedávaj im to.Su dni a niekedy ich je veľa kedy som aj ja od rána taka, že ma vytáča všetko.Ved máš len jedny nervy a, keď sa Ti deti tlckuju a celý deň okolo nich behas je to normálne, že si podráždená.Ked máš inú predstavu o raňajkách rob ich sama.Ale podobne je to v každej rodine s jedlom, nákupmi.....ja už často nekomentujem načo?X veci by som Ti napísala predychaj a skús sa kontrolovať ja tiež nechcem, aby si mamu syn pamätal ako vecne nahnevaní, nespokojní v skutočnosti sú to banality, keď sa potom v kľude nad tým zamyslis.Potrebovala by si byť chvíľu sama.Syn nesmie ubližovať dcére!!
Dcéru treba naučiť sa obránit.

kitycat
28. apr 2020

No zda sa mi, ze vsetko chces mat podla seba a vsetko robis ty a ak to podla teba nie je tak ta to sere. Aby muz nevedel ake jogurty kupit a aby kupil 15 masiel? Wtf 🤣🤣🤣

evalin88
28. apr 2020

Ved muzovi napis zoznam co treba kupit, ja pisem ja značku. Keď kupi niečo navyše, nech to zje sam. A to nakupovanie svokra švagrina tiež poznam. Nam chceli kupit kapsulovy kavovar, ktory som nechcela, ked sa opytala tak soom jej vysvetlila, ze tie kapsule nebudem kupovat.. ale dala som jej alternativu, co by sa nam šiklo.. a to nakupovanie poznam, maly je atopik a malo z veci co donesu sa da pouzit... rovno poviem cislo ake treba + farbu, napr. nas nemoze ani klasicke ryfle. ( viem ze aj tak dovlecu, stava sa ze zasa ine cislo)

lucyluv
28. apr 2020

A mne este napada, nechyba ti sex? Aj takto sa to moze prejavovat :D

queen_mary
28. apr 2020

@lara81 ahoj, ja mam od porodu to iste. Mna vytaca nezodpovednost mojho muza, lenivost otca a brata, o svagrinej radsej pomlcim 🙄 co sa tyka tych veci. Ja dostavam od svagrinej veci z pepca. Nemam rada pepco, nepacia sa mi tie veci. Kazdu vec dam malemu raz, nech to ona vidi ze ano, ma to. Potom sa tej veci podakujem, ze splnila ucel a hadzem to do tych humanita kontajnerov (toto mam z knihy kuzelne upratovanie, je to japonsky styl upratovania). Tie veci, co si od nich dostala, uz splnili svoj ucel, mali byt darcekom. Svokra a svagrine sa potesili, ze ti to dali. A ty to v klude mozes vyhodit. Ak si im to uz povedala, a oni ta stale zahrnaju somarinami, tak to rob ako ja 🙂 pokial budes doma skladovat veci, co ta netesia, tak sa tychto pocitov nezbavis. Nechcem zniet ako nejaka etericka pizda, ale u mna to fakt funguje. Co sa tyka manzela, nuz 😅 ja som este pred koronou chodila raz do mesiaca/dvoch na wellness s kamoskami, jeden den do tyzdna mam len pre seba. Ale chlapi su proste taki no. Az na svetle vynimky 😅

dominikamacakova
28. apr 2020

Presne tieto veci vadia aj mne 😀

zuzada29
28. apr 2020

Jaaaj svokra to je osobitna kapitola, aj moja to robi a neskutocne ma to rozculuje. Ked malo nase prve dieta asi mesiac kupila mu bodynka na rocne dieta, jasne ze to nenosila, lebo to bolo s dlhym rukavom a ked jej to malo byt dobre bolo leto. ale vsak mala ciarocku ze jej kupila. jej syn a moj muz neznasa ruzovu a mne to nerobilo problem, lebo nie som ani ja ta, ktora oblecie dievcatko od hlavy po paty do ruzova. no moja svokra jej kupila cely komplet ruzovy. ked zacala jest mrkvu tak som jej kupila v DM drogerie cistu mrkvu a co urobila moja svokra. na najblizsi sviatok jej nakupila asi 15 ks mrkvy. v duchu si myslim ze ci moje dieta iba mrkvu ma jest. no proste katastrofa. takze nie si sama, no musis sa s tym nejako naucit zit.