Všetko sa rúca
Ahojte, potrebujem asi už len morálnu podporu....
Neviem ako ďalej, všetko sa rúca...
Celé roky keď sa niečo podarí tak je na to aspoň ďalších 5 vecí, ktoré sa pokazia...
Mám doma malinké bábo, mala som popôrodnú depresiu a aby mi nebolo málo podľa všetkého aj bipolárnu poruchu (nie samodiagnostika ale diagnóza zatiaľ len od všeobecného lekára)...
Počas tehotenstva som musela odísť z práce na PN a zrazu aj kamarátky, ktoré sa "ozvú a budú kočíkovať" nevedia ani len odpísať na správu, či zodvihnúť mobil....ani jedna... takže som sama a nemám sa ani komu vyrozprávať...
Ani sem nejdem písať všetko lebo by som mohla knihu napísať, možno aj dve....tak len to posledné z dnes.... musím to zo seba dostať lebo už asi vybuchnem...
Nedávno sa mi podarilo horko ťažko kúpiť si starý byt aby som aspoň nemusela byť v podnájme a báť sa kde nás kto vyhodí. Byt bol v katastrofalnom stave, všetko od podláh, cez nábytok, kúpeľňa, kuchyňa, wc, muselo ísť preč, robila sa nanovo voda a elektrina lebo tie boli doslova nepoužiteľné, vodovodné rúry boli tak zanesené že sa voda nedala piť....no po týchto investíciách, ktoré sa ukázali až po tom ako sme byt začali rozoberať už na prerábku zostali doslova drobné.
Prerobila sa kúpeľňa, kuchynská linka je dočasne z tých najlacnejších, že však "keď budem veľká kúpim si lepšiu". My nemáme ani stôl, či sedačku...ale však bez toho sa dá vydržať...Kúpila sa výbavička pre bábo, staršiemu nevlastnému synovi sa aspoň ako tak prerobila izba aby vedel fungovať a do zvyšku bytu sme kúpili podlahu. Kupovala sa plávajúca. Samozrejme po ani nie mesiaci, nám praskla práčka, tak sa podlaha rýchlo rozoberala aby nenapučala. Prežila to. No a potom prišiel dnes starší syn, ktorý mal potrebu do seba večer nasilu natlačiť dva taniere špagiet a samozrejme viete si predstaviť ako mu bolo... píšem natlačiť pretože všade boli celé špagety....
Horko ťažko sme spravili aspoň niekde omietku, samozrejme steny ogrcane, podlaha ogrcana, keďže plávajúca a ešte sme nemali ani nasadené lišty tak všetko zatečené pod ňou, niektoré napuchli, ogrcana kuchynská linka, chladnička, úplne nová dvojtýždňová váľanda......je mi do plaču, lebo podlahu môžeme vyhodiť, lebo tú ktorú máme už nevyrábajú, nevieme doobjednať....omietky môžeme robiť nanovo.... posteľ, ani nechcite vedieť ako vyzerá....na kuchynskej linke ešte nemám ani svetlo, na rúre je ešte ochranná fólia a už je to všetko doslova zatečené a ogrcane a ani sa všetko nedá umyť....
Normálne mám už chuť si otvoriť okno a skočiť, lebo toto nie je normálne aby sa toto dialo....jednu vec ešte nedorobim a už je to pokazené, nič nedokážem dokončiť..... skončí sa to niekedy či dokedy to bude trvať........
Dávali sme plávajúcu
Zaujímavé čítať niektoré reakcie naozaj....
Za prvé, áno, má virózu, už aj hnačkoval a má teplotu takže možno aj preto to množstvo bohužiaľ...
Za druhé ak je vec výchovy že o druhej ráno rozospate 12 ročne dieťa nemá automaticky v detskej ozbe vedro a my ostatní si dovolíme spať v inej izbe ako on tak neviem, no bohužiaľ stalo sa a zobudili sme sa až keď sme ho počuli vedľa na toalete zvracať...
Alebo že sa ľutujem lebo je nevlastný a pri vlastnom by to nebolo? Nie. Ľutujem aj jeho, tiež neskáče od radosti v horuckach. Aj teraz leží ako kôpka nešťastia..
A že chcem vyhodiť podlahu? Nie. Len vymeniť poškodených pár kusov, lebo napuchli a oddeľujú sa, bohužiaľ nemáme odložených dosť kusov náhradných. Boli to posledné rady hneď pri jeho izbe takže kým sme to utreli čo to zatieklo a aj napuchli okraje, čo už. Hlúpa hus sa sťažovala na konikovi. Steny omalovane ešte nie sú, je len nová omietka, lenže špagety s morcadellou sú červené a mastné. Čo už, vyriešime.
Skôr mi bolo ráno ľúto, že sa človek nadrie ako kôň, šetrí dlhé roky a keď si konečne postupne kupuje za lacný peniaz niečo svoje ani si to poriadne neužije a už rieši niečo takéto.
A ešte sa ospravedlňujem aj za to, že som nevstavala ráno do práce, ja som nespala od druhej a o pol 5 sa zobudilo bábo, dovolila som si zostať na materskej, neviem prečo je to problém. Niekedy mám pocit že na koníka sa už nechodí po pomoc ale po výsmech a buzeráciu. Každopádne za každé milé slovo veľmi pekne ďakujem, s odstupom času je to už v poriadku ale presne, niekedy sa to proste na vás zosype.
Na úvod Ti chcem povedať, že hlavne nie je normálne aby si 12 ročné dieťa nechala zjesť 2 taniere špagiet a ešte k tomu pred spaním. Od toho sú rodičia, aby aj takéto veci trochu korigovali.
Myslím si, že tak trochu preháňaš. Na rúre máš fóliu, zatiekla ti tam grcka. A? Podľa mňa žiadna katastrofa. Linku umyješ. Váľandu vytepuješ a kúpiš si nepremokavú ochranu. Ako ti vygracané špagety poškodili omietku? Však to umy a zatrite to farbou (ako tu niekto písal - maľovali ste nedávno, tak to nebude vidieť a keď aj áno, tak čo? Sú aj horšie veci ako fľak na stene). Novú omietku určite nerob, však máš malé bábo - keď podrastie, tak to bude ešte záťaž pre omietky. Na parkety sa vykašli, tie napučané daj niekde do roku miestnosti alebo pod budúcu sedačku a bezchybné parkety daj na to viditeľné miesto. Aj parkety ešte dostanú zabrať. Ja mám dve deti a parkety vyzerajú hrozne - a to tie deti nič zlé nerobia, proste normálne sa hrajú na zemi. Minule sme tepovali koberce. Hneď som behala s uterákom a všade som nafrkanú vodu utrela. Asi o 4 hodiny som si všimla, že pod tepovačom je taká menšia mláčka a bum - spoj parkiet je zvlnený. Tiež ma to sralo, čo ti poviem, ale neobesím sa kvôli tomu. A máme drahú novostavbu. Parkety sa tiež už nevyrábajú, ale aj keby áno, tak sa mi to úúúrčite meniť nechce (a ani peniaze za to dávať).
Mna len zarazila jedna vec... preco ked ma virozu, hnackoval, mal teplotu sa nadžgal dvomi taniermi spagiet???to ktory genius mu pripravil? nase deti ked su chore tak nezjedia pomaly nic.ozaj nic... a ked nahodou trochu ano tak sa len modlim ci to ostane v nich... ale toto??
@zdenkastanka preboha živého???to naozaj si myslíš,že chorému decku pripravia špagety a ešte dva taniere???veď ten chalan začal byť chorý až počas noci,vtedy začal zvracať,hnačky a teploty sa k tomu pridružili neskor..kriste pane...ako nemám slov na takýto koment
Veď on negrcal cez deň,vtedy bol ok..zjedol normálne večeru a v noci to na neho prišlo...
@luccija ale ved áno máš pravdu,moje deti sú už len vycvicene, nie dokonale ... ja predsa vravím,že nič hrozné sa nestalo. U nás grcky bývali často.. Tak sa decka naučili co majú robiť.. v aute sú naučené,rýchlo ak vyzliet tričko,mikcu radšej to vyperieme ako auto. Keďže to je neskutočný smrad.A predsa cítiš,keď na teba ide vracanie.
@deginko klud... pisala ze aj hnackoval a teplotoval...to tiez az potom?no kazdopadne take mnozstvo jedla pre dieta a na noc nie je normalne aj v bezny den.
@zdenkastanka áno,ale až potom ako všetko ogrcal ...lebo autorka si najskôr myslela,že zvracal z prejedenia...no potom začal aj hnackovat a teplotovat tak už im došlo,že to je viróza...a je úplne jedno či by zjedol jeden či dva taniere...zgrcal by sa aj z jedného taniera..pri viróze
@zdenkastanka možno preto lebo večer o pol 7 keď večeral mu ešte nič nebolo a prvýkrát zvracal až o druhej nadránom? Potom zaspal, v izbe mal pre istotu vedro ktoré o 6 šiel vyliať lebo sa opäť zobudil že je mu zle a odvtedy už aj hnačkuje a stúpa mu teplota, takže leží s obkladmi na stiahnutie teploty. Naozaj niesom jasnovidec aby som večer videla na zdravom dieťati, ktoré bolo poobede vonku, že má virózu a v noci začne zvracať.
Každopádne ako som už písala, s odstupom času je to fajn, len ráno na mňa všetko doľahlo. Myslím že každý mal nejakú chvíľu kedy zazmatkoval, že "čo z toho bude". Ako keď vás vytopi a čakáte veľké škody, ako keď sa vám chytí pri sporáku chnapka a zlaknete sa, ja som tiež zmatkovala, či podlaha prežije, ani mi nevadí utrieť rúru, zľakla nsom sa či nezatecie niekam kde to neumyjeme, pri tom teple by to neskôr dosť smrdelo, nevadí mi premalovat stenu, ale bojím sa tej mastnoty. Keď nám robili elektrinu za kuchynskou linkou a kvaplo im oleja z rezačky tak ani dve vrstvy omietky a farba to neprerazila. Toto je to prečo som si sem dovolila napísať.
Váľanda je vytepovana, dokonca sóda s pracim práškom aj vytiahli vlhkosť a pach, takmer všetko je umyté, stena síce zostala červená ale dúfam že chytí na to farba. Jedine parkety sú zvlhnute ale verím že keď osadime lišty tak bude držať pohromade aj podlaha.
Ešte som tu niekde videla že treba prerábať postupne keď nie sú peniaze - áno, prerábame postupne. Prvoradá bola (po elektrine a vode) kúpeľňa, wc, síce ešte chýba vymaľovať a osadiť dvere ale sú hotové, robila sa nasledne synova izba a kuchyňa aby sme vedeli fungovať a následne už ideme postupne podľa potreby, čiže sa spravili podlahy, sadrokartón, a teraz sa dokončujú omietky. Robí sa základ bytu, s tým že izba pre bábo slúži zatiaľ ako sklad, a ani spálňu ani obývačku nemáme, len provizórnu spaciu izbu. Takže nie, naozaj nerobíme všetko naraz a snažíme sa skladať z lacných vecí (aj preto podlaha napuchne aj keď na ňu krivo pozriete 🙂 ). Momentálne však veľká priorita bola podlaha, pretože bábo začína chodiť a rada by som aby po čistom 🙂.
A skôr než začnete že som sa bála viac o podlahu ako o dieťa, tak syn sa vyvracal a uľavilo sa mu, dokonca keď sa osprchoval tak pomáhal aj upratovať a keď sme videli celé kusy špagiet aj sme predpokladali že sa len schuti najedol a nepretravilo mu, pozrela by som si či by ste vy hneď vedeli, že je to viróza a ráno bude pokračovať, keď bol zrazu síce rozospaty ale v podstate sa mu uľavilo. Takže sme sa v tej chvíli viac nebáli a riešili zvyšok.
Ale aj tak sa vždy určite niečom nájde, dokonca ani slon nie je, len doplatil na obľúbené jedlo, ktorému bohužiaľ neodolal, inokedy nezvykne veľké porcie, skôr ho prosíme aby jedol než by sme mu brali.
Neprehanas trochu? To by musel tyzden vkuse grcat na podlahu,aby vam napucala. Nadych vydych take veci sa proste deju. Nam sa hned nova podlaha poskriabala v strede miestnosti,spadla na nu tazka skrina. Nejdeme vymienat,nejako sme sa s tym naucili zit. Linku som tiez ako novu poskribala vyletel mi z ruk noz a rovno na pracovnu dosku. Mam tam skrabanec a este na zemi,lebo spadol aj na zem. Mrzelo ma to,ale aby som kvoli tomu skakala z okna? A kvoli ogrcanej stene nemusis robit omietky. Staci umyt v tom mieste a namalovat len tu stenu,ktora je ogrcana.
@marca12 umývali sme ale zostala nám taká dooranžova a stále trochu mastná, skúšali sme aj jarovou vodou ale stále je to ešte trošku vodoodpudive tak dúfam že keď to riadne preschne chytí na to farba, lebo teraz by asi nechytila. Uvidíme
@janka2501 po takejto veceri by som ine ako vracanie dietata ani necakala. Aj keby bolo 100% zdrave... zjest na šupu 2 taniere spagiet... uff... ale ok, nesudim...
Neviem no.. Mne to príde tak napísané ako keby očakávala ze sa jej na to teraz všetko poskladame 🤷🏼♀️ su ľudia na tom daleko horšie, toto je len melodramaticky opisane to, co sa môže stať kazdemu.... Tak negativne vyžarujúcu a zmýšľajúcu osobu som uz dávno tu necitala... Smer psychiater/psychológ...
Mysoim ze stale hovoris o tom co nemas...nemam kamaratky, nemam pekny byt, novy nabytok, nemam hento a tamto..a ak mas tak len choroby, prusery a problemy. Tak este raz, zacnem za Teba: mam krasnu rodinku, velmi sa lubime, davame doporiadku stary byt a postupne ho zariadujeme. Sme velmi stastni, ze mame jam hlavu zlozit, ze mame co jest a mame sa na co tesit a co spolu budovat...takto nejako. Neboj, vsetci mame taketo chvile a obdobia. To ze sa kamaratky neozyvaju? Ano, zamrzi ale ukazali svoju pravu tvar...
@janka2501 čo znamená "na noc"? Ja som celý život bola v tom, že to je keď do dvoch hodín zaľahneš. On jedol o pol 7, večierku má o 10, keď nie je škola o 11. Takmer 5 hodín. Stále je to ešte na noc? Určite by som mu nedala ťažké jedlo na noc a ešte že choď si naložiť. Inak má 12, keď je hladný už si nechodí po povolenie ale si naberie v kuchyni sám. Keďže má izbu vedľa kuchyne tak nie je problém. Takže to už bola trošku aj jeho hlúposť, pretože vie veľmi dobre že večera má byť ľahká a malá. Ale ako už bolo spomínané, keďže z toho vznikla viróza tak by sa povracal možno aj z pohára vody.
@nwnw išiel, byt je situovaný tak že keď ide z izby tak ide do kuchyne, do chodby a do wc. On ovracal svoju posteľ lebo sa zobudil na to že ide zvracať a uprostred vstavania to neudržal. Z neho šlo toľko vody (viem podľa toho že od rána z neho ide len voda) že to asi jednoducho nevedel zadržať. Stane sa.
Ja som mala virózu cca dva týždne dozadu, boli sme rezervovať malému jasličky a tam som chytila, zrovna tam boli nakazení. Ale mne sa napríklad nikdy nestalo že sa zobudím uprostred zvracania. Vždy som sa zobudila že je mi zle a s kľudom som došla k wc takže tiež napríklad tomuto nerozumiem. Ale stane sa, je to dieťa.
Ďakujem za všetky odpovede, niektoré ma ukľudnili, iné pobavili, pri niektorých som sa zamyslela....niekedy aj matka, ktorá sa stále o všetko a o všetkých stará má chvíľu kedy sa na ňu všetko zosype a jediné čo potrebuje je to aby na chvíľu niekto zastal, chytil ju za plece a len jej povedal, že jej rozumie a bude to dobré, nič viac. Ja som mala takú chvíľku dnes v noci, keď som myslela že všetko na svete je proti mne. Niekedy je jednoducho priveľa vecí naraz a možno to človek nedokáže odfiltrovať, je unavený a to čo by vnímať mal viac, nevníma a čo by nemusel to vníma až príliš.
Ako som písala, nemala som komu napísať, povedať, posťažovať sa že aj matka môže mať v sebe toľko pocitov, že raz príde pre niekoho možno úplná banalita ale pre tú danú osobu je to dosiahnutý bod kedy sa zosype a preto som písala sem. Potrebovala som to zo seba dostať a možno trošku na pár minút odísť zo sveta starostlivej matky do tohto virtuálneho kde sa ti väčšina ľudí vysmeje. Aspoň mám o dôvod viac vrátiť sa plná energie späť k rodine 🙂 ďakujem
A ľudia nebuďte k sebe zlí 🙂
Autorka Tak sorry za reakcie, ale sama si za to môžeš trocha aká akcia taká reakcia. K stene jarova voda , penetrak pred maľovaním a nejaká farba strednej triedy to v pohode prekryje. Mastnotu máš aj tak v kuchyni vkuse síce z varenia nie grciek a dá sa to vymaľovať. A to ostatné no stáva sa. Ja som tiež prerabala a nie všetko je podľa mojich predstáv, vznikli komplikacie, takisto sa stane že kúpim napriklad nábytok a oškriem ho na viditeľnom mieste už pri skladaní hoci dávam pozor. Zamrzí, ale časom človek nerieši a nevníma to nikdy nič nie je dokonalé (hoci je to nové alebo prerobene) pokým domácnosť funguje a nie je to muzeum.
...hlavu hore, stavaju sa aj horsie veci, hlavne ze ste vsetci zdravi. Chlapec ma 12, trochu by to mohol vediet uz udrzat a dobehnut na vecko, no ale ked aj nie, vsetko sa da predsa poprat a poumyvat. Moj najstarsi syn mal od narodenia do 4 rokoch velky reflux, prisla som s nim z porodnice do uplne novuckeho domu. A pri jednom jedle sa stihol povracat aj 2x a kazdy kazducky den, cez 1000 dni dennodenneho umyvania a utierania, lebo aj pri priprave misky,ktoru sme mali vzdy po ruke, vacsinou sa nestihlo ☹ No prezilo sa, podlaha dokonca prezila v pohode aj to stale macanie a umyvanie, nie je nikjako poskodena a oduta. Vtedy som myslela ze uz z toho zosaliem, ale tak teraz uz len spominam. Ale ako sme dorobili kuchynu a mali novu umyvacku,kt. sme chceli vyskusat, ale akosi sme nemali tablety tak sme do nadobky naliali jar. Zapli sme a odisli pozerat film, po filme nas cakalo v kuchyni pekne biele prekvapenie, pena do pol kuchyne cez meter vysoka. Novucka podlaha uplne v haji a niekolko hodin sme tu penu z tej kuchyne vynasali. Skratka stava sa. Zasmiali sme sa, vsak co ine uz cloveku ostava. Takze taketo veci sa skratka stavaju bezne a NIE LEN TEBE. Pokial nejde o zivot a sme vsetci zdravi, nejde o nic.
@dadis no neraz som videla v telke prípady detskej obezity (nevravim ze je to autorkin ci tvoj pripad🙏) ale☝️tiez dieta nekrotili, jedlo ako kyselina a potom ma 100kil v puberte a nabeh na infarkt. Hm... a tiez ich bolo treba krotit tie deti v jedeni jednoducho.viac zeleniny, vlákniny, pohybu... ale to som uz odbocila.
@zdenkastanka No moje deti maju 6x do tyzdna 2h trening a s prehladom 2 porcie cestovin daju. A su az prilis stihli. Dcera ma 155/42kg, syn uz ani neviem. Ale teda od obezity maju poriadne daleko. Obmedzovat treba veci, z ktorych sa pribera, sladke napoje, sladkosti, chipsy. Ani obeznemu dietatu nemozes zakazat jest, ak je hladne.
@dadis ved som pisala ze nemyslim priamo tvoje deti.neviem o nich nic takze nemozem nieco zle pisat... hladovanim sa nikdy neschudne - teda nie spravne... vyvazena pestra strava... normálne porcie...
@zdenkastanka Ano, mas pravdu. Aj ja naberam normalne porcie, ale ked dietatu je malo, tak neviem ktora matka by svojmu dietatu neprilozila. Ved ak by bolo hladne, tak bude potom vyjedat hluposti, tak radsej nech sa naje vareneho jedla. A vobec to nema nic spolocne s obezitou, aj my sme ako deti chodili v SJ na duplu a malo deti bolo obeznych. Je to o pohybe, pretoze aj my sme ako deti pili sladke napoje (sirupove vody, sladky caj, sumienky 🙂, farebne malinovky) a aj sladkosti sme mali a obeznych deti bolo minimum, aj pri takejto strave.
@dadis ano ano. Ved je ine ked to dieta nema ziadny problem a ine ked to dieta sa nehybe a ozaj je viac pri sebe.a este ho v tom podporovat.ok.
@zdenkastanka Suhlasim 😊
@zdenkastanka no teoreticky je možné že už v piatok na neho niečo liezlo a sama poznáš ked máš virozu najhoršie je to ráno a doobeda, k večeru sa trochu uľaví. Teda možno ráno a na obed mu nechutilo ak sa už necítil ok a na večeru sa mu polepšilo a mal už aj obrovský hlad.

@diamond007 za to ze ogrcal polbytu. Teda m e sa deti neprezieraju jak prasce, ale podarilo sa im ked boli chori, no maju tolko rozumu ze stoja na mieste a nie po celom byte behat.