Vyčerpanie a nepochopenie rodiny. Ako zvládať tieto stavy?
Ahojte, potrebujem sa dnes len takto vykecať, lebo ma bolí srdiečko…. a pritom “taková blbost”, ale veď viete….
Posledné mesiace ma úplne vypli. Moje telo jednoducho povedalo dosť a skončilo to vážnejšími zdravotnými problémami. Uvedomujem si aj prečo. Dlhodobo som fungovala na hrane a viem, že spolu s manželom musíme niektoré veci do budúcna zmeniť.
Lenže v tom období som to nevedela vyriešiť inak. O deti, domácnosť a bežné fungovanie sa niekto postarať musel. Môj muž nás ľúbi a pomáha, keď môže, ale charakter jeho práce a jej nepredvídateľnosť znamenali, že veľká časť toho zostala na mne.
O to viac ma zabolelo, keď som namiesto pochopenia od najbližších počula, že mne predsa všetci pomáhajú, a aj tak to nezvládam. Že mi mama občas navarí, že mi pomôžu s deťmi, že iné ženy varia každý deň a zvládajú viac. Podotknem, že od najbližších na MD s jedným dieťaťom v plienkach, vs. ja pracujúca s dvomi školopovinnými deťmi.
Som za každú pomoc úprimne vďačná. Ale jedno navarené jedlo či postrážené deti raz za čas nevyriešia zvyšok týždňa. Domácnosť, škola, povinnosti a všetko ostatné sa nespraví samo. Moja práca je psychicky veľmi náročná, hoci každý vidí len to, že končím o 14.00.
Možno ma dnes nevyčerpáva len to množstvo povinností. Možno ma ešte viac vyčerpáva pocit nepochopenia. Že keď poviem, že som na dne so silami, nepočuje sa to ako opis mojej situácie, ale ako dôkaz, že niečo nezvládam ja a každý má potrebu hľadať príčinu vo mne. Ako zvládate život vy? Mávate takéto “stavy”?
Ja som tak rada za 4dni volna cez tyzden,kde su deti v skole a v skolke a naozaj oddychujem do 15tej,aj po obede pospim a naberiem energiu funguvat dalej s detmi,ked pridu ale to pride aj muz a vsetko vtedy nechavam na nom,ja naozaj nic neriesim.Deti chodia za muzom.Ja som vtedy vypnuta uplne.Aj toto je super,ked clovek robi na smeny.O poobednych smenach,ze deti vidim chvilu rano a vecer uz väcsinou spia.Ja sa osprchujem,lahnem a spim.Upratujeme vsetci,deti svoje detske izby,ja chodby.Striedaju sa kazdy den,vzdy vecer upracu obyvacku.A to ich mame 5.Pomaha aj 3rocny.
Tiež to vidim na psychologickú pomoc
Nieje to hanba, že to nezvládas len to treba riešiť, že prečo a dostať sa z toho von
A veľa na sebe pracovať psychicky
Sama si napisala, že práca je psychicky náročná, takže to bude problém , takže treba si aj priotity nastaviť
@anonym_18e459 začalo to migrénami, odvredy dlhodobo v tele zápal, nevedia zistiť kde, aký, vždy to “udrie” na iný orgán….
@anonym_autor ak o tvojich zdravotných problémoch vie mama aj sestra, tak sú to necitlivé kozy. Pardon. Manžel je lekár na záchranke alebo hasič, keď to má tak nevyspytateľné??
@anonym_autor a este dodavam. Ty len tuzis po pochopeni? A co ked Ta pochopia. Co Ti to pomoze?
Naše telesné zdravie vo veľkej miere ovplyvňuje to duševné.Citala som dobré rady, že ísť na PN,naucit sa vypnúť napriek množstvu povinností . Toto všetko ti pomôže,ale najviac pomôže duševná pohoda.Je ju ťažké nájsť, najmä keď ani tí najbližší nemajú pochopenie tvojej situácie.Co môžeš urobiť,je to, že týmto ľuďom sa nebudeš sťažovať,ale zároveň odmietnes im pomáhať.Slusne,bez vysvetlenia a výčitiek povedať,ze nie neurobíš, nepôjdeš.Priprav sa na vlnu nespokojnosti, ale ty budeš mať ušetrený cas pre seba
@anonym_18e459 😁 tu dovolenku si čerpať musím, nariadenie vedúcej, máme to tak rozplánované rok vopred…. nie je to môj rozmar, len to tak vyšlo a ja som tým konštatovala, že dokopy mi to “urobí” mesiac oddychu a snáď to pomôže
@anonym_autor sak vyskusaj, oddychnes si a rozhodne viac zapoj deti
No ja neviem, ale pracuješ do 14tej, deti sú už pomerne velke, mama ti občas navarí, svokrovci občas pomôžu s (veľkými) deťmi. Ako vyzerá tvoj deň keď prídeš z práce domov? Mne sa nechce veriť, že si nenájdeš hodinku na kávu/čaj s vyloženými nohami. Ak ti všetci hovoria, že problém je v tebe, možno na tom niečo bude. Veď iné rodiny alebo samoživiteľky sú na tom oveľa horšie časovo a majú aj menšie deti...
Presne tak,detom treba nakazat,ked prides domov a nechajte ma chvilu si oddychnut aspon hodinu.Tiez to tak robim po rannej,deti vedia,ze do 17tej som neni doma.Aj ked som.
@anonym_autor ak o tvojich zdravotných problémoch vie mama aj sestra, tak sú to necitlivé kozy. Pardon. Manžel je lekár na záchranke alebo hasič, keď to má tak nevyspytateľné??
@tiezjedna áno, trafila si, manžel je lekár, hoci majú služby, často je volaný kvôli urgentom
Ale ty si psychycky k.o.Asi ked si to nevies tak urobit,aby si si aj oddychla fyzicky aj mentalne.Ono jedno s druhym velmi suvisi.Skus toho lekara,alebo terapie.Aspon si na seba konecne najdes cas a niekto ta vypocuje a poradi ako veci robit inak,aby ta nevycerpavali.
No ja neviem, ale pracuješ do 14tej, deti sú už pomerne velke, mama ti občas navarí, svokrovci občas pomôžu s (veľkými) deťmi. Ako vyzerá tvoj deň keď prídeš z práce domov? Mne sa nechce veriť, že si nenájdeš hodinku na kávu/čaj s vyloženými nohami. Ak ti všetci hovoria, že problém je v tebe, možno na tom niečo bude. Veď iné rodiny alebo samoživiteľky sú na tom oveľa horšie časovo a majú aj menšie deti...
@anonym_5c1f89 nikde nepíšem, že si nenájdem hodinku pre seba, vždy si ju nájdem, ale ničí ma zrejme tá psych. záťaž z každej strany, ten tlak na všetko, č má byť…. zvládnem to a potom dopadnem takto…. o tom tu hovorím
A deti teda preco nie su poobede v druzine? Vsak teraz cez leto nie, ale cez sk.rok. To by podla mna pomohlo.
Naše telesné zdravie vo veľkej miere ovplyvňuje to duševné.Citala som dobré rady, že ísť na PN,naucit sa vypnúť napriek množstvu povinností . Toto všetko ti pomôže,ale najviac pomôže duševná pohoda.Je ju ťažké nájsť, najmä keď ani tí najbližší nemajú pochopenie tvojej situácie.Co môžeš urobiť,je to, že týmto ľuďom sa nebudeš sťažovať,ale zároveň odmietnes im pomáhať.Slusne,bez vysvetlenia a výčitiek povedať,ze nie neurobíš, nepôjdeš.Priprav sa na vlnu nespokojnosti, ale ty budeš mať ušetrený cas pre seba
@anonym_a17dd5 snažím sa to aplikovať, všade, kde sa dá si vytváram priestor na šetrenie energie, ďakujem ti♥️
A deti teda preco nie su poobede v druzine? Vsak teraz cez leto nie, ale cez sk.rok. To by podla mna pomohlo.
@anonym_e5f503 starší už družinu nemá a kvôli praktickosti berie budom mladšieho domov- toto je pre mňa pomoc, potom sú doma do 15.00 a majú krúžky
@anonym_a17dd5 snažím sa to aplikovať, všade, kde sa dá si vytváram priestor na šetrenie energie, ďakujem ti♥️
@anonym_autor Prajem ti, aby sa ti darilo 💙
@anonym_autor a este dodavam. Ty len tuzis po pochopeni? A co ked Ta pochopia. Co Ti to pomoze?
@anonym_1116f3 mne by stačilo, keby ma nesúdili, ani pochopiť ma nemusia…. spustilo sa to práve tým, že sa teraz sama dávam dokopy a prišlu “ dobré rady” a výčitky, prečo sa mi toto deje…. popro tom odznelo pár nepekných tvrdení,…. na nič som sa ich nepýtal
Vcelku chápem, ako a prečo sa tak cítiš. Nikto nie je nadčlovek.
Koľko času týždenne stráviš starostlivosťou o otca? O koľko času ťa oberie vybavovanie pre príbuzných? Môže vybavovať a starať sa aj niekto iný, alebo ti manipulatívne povedia, veď ty si opatrovateľka, ty to vieš najlepšie, tak rob?
Keď vybavíš, tak mi príde úplne normálne, že ti na odplatu aspoň navaria za stratený čas, ktorý si mohla stráviť úplne inak. To nie je pomoc. Inde by za služby platili. Ty to robíš za hrniec polievky?
Ešte ťa aj zdžubú, ak nevládzeš. Veď keď nebudeš robiť viac, ako je v tvojich silách, tak vládať budeš.
Uvedom si, že ty ako manželka a mama si tu v prvom rade pre manžela a deti, vy ste rodina. Pre ostatných len v takom rozsahu, aby to nezasahovalo do chodu tvojej rodiny.
Rieš svoje zdravie, tvoje deti ťa potrebujú najviac.
@anonym_e5f503 starší už družinu nemá a kvôli praktickosti berie budom mladšieho domov- toto je pre mňa pomoc, potom sú doma do 15.00 a majú krúžky
@anonym_autor Doma upratujte priebežne, všetci aj deti a poriadne len v sobotu. Zatiaľ nechaj deti s otcom, alebo nech si robia co chcú. Prípadne zavolaj na víkend upratovačku, lekár na to zarobí. Po praci si daj kávu, hodinu oddych a až potom chod po deti. Úlohy nech si urobia v družine a učiť ich nechaj samostatne, nesed pri nich. Zvyknú si. A predovšetkým krúžky zrus, kým nebudú schopné na ne chodiť samé, budú si to aj inak vážiť. Netreba okolo detí stále behať a všetko im podriaďovať, to ničomu nepomôže, nebudú múdrejší, len ty sa ustves. Var na dva dni, v utorok a vo štvrtok, inak môžu jesť aj chlieb so syrom, šunkou... občas donášku.
Naozaj to máš zle zariadené, doplácaš na to ty a este zaťažuješ aj rodinu.
@anonym_autor Ja koncievam neskor ako ty, kym boli mensi, pomahali moji rodicia. Muz tiez dost casto nemohol. Ale.. prosto musis si najst cas na oddych. Mna,.ked je toho na mna vela, moje telo odpali a ochoriem. Uz su vacsinti moji, ale tiez je to take, vecne niekoho do niecoho nahanat. Ale sanzim sa najst si cas na svoj relax aspon parkrat do tyzdna.
A skus magnezko a urcite veci usami dnu a von. A 8 rocne nech je v druzine hoc aj do 17tej a 11 rocne je uz dost velke a vie chapat, ze si potrrbujes oddychnut. Tym ziskas hodinu denne.
@anonym_1116f3 mne by stačilo, keby ma nesúdili, ani pochopiť ma nemusia…. spustilo sa to práve tým, že sa teraz sama dávam dokopy a prišlu “ dobré rady” a výčitky, prečo sa mi toto deje…. popro tom odznelo pár nepekných tvrdení,…. na nič som sa ich nepýtal
@anonym_autor lebo mozno ich zatazujes svojimi problemami. Skus ich prestat zatazovat, nenos tam deti na strazenie, necakaj, ze Ti niekto navari. A nikto Ti nebude davat nevyziadane rady. Ja sa Ta nechcem dotknut, vsetci mame obdobie, ked sme vycerpani. Ale Ty si chcela svoje deti, musis sa o nich postarat a nie prosit svokrovcov, aby postrazili. Napadlo Ti, ze ani im sa uz necbce? Svoje deti si vychovali. Drzim Ti palce aby si sa dala do poriadku. Pripadne skus ist na preventivku, mozno je za tym zdravotny problem.
@domkakvet
@januska12323
@anonym_18e459
Deti 8 a 11, pomôžu s pár vecami, ale dosť ich musím naháňať, muž robí všetko za nich a keďsom s nimi sama, na všetko majú čas, snažím sa ich učiť dôsledkom…
Musela som už nastúpiť na PN a potom ma čaká ešte dovolenka, takže budem mať približne mesiac voľna od práce. Verím, že mi tento čas pomôže zregenerovať.
To, že ma práca baví, sa nevylučuje s tým, že ma vie vyčerpať. Ak chce človek psychickú prácu robiť naozaj dobre a naplno, je prirodzené, že si vyžiada veľa energie. Napriek tomu ma moja práca dlhodobo napĺňa. Mám veľmi rada mojich starších klientov a oni majú radi mňa. Myslím si, že tomu najlepšie rozumejú ľudia, ktorí sami pracujú so seniormi.
Máte pravdu aj v tom, že by som mala viac zapájať deti do domácnosti. Zároveň však nie je pravda, že by som sa rodine zvykla sťažovať. Dnešná situácia vznikla preto, že sestra otvorila tému, prečo som unavená a prečo sa mi zdravotne nedarí. Nebolo to tak, že by som ja prišla s tým, aby som sa sťažovala alebo hľadala ľútosť.
Skôr patrím k ľuďom, ktorí o svojich problémoch veľa nerozprávajú. A ak medzi rečou poviem, že toho bolo v poslednom období naozaj dosť, nepovažujem to za sťažovanie. Je to len konštatovanie reality.
@anonym_autor takto velke deti uz doma mozu pomoct, ja som myslela, ze mas malinke. To uz izby povysavaju, umyvacku vylozia, izbu si upracu. Nauc ich hned si vsetko po sebe odlozit na svoje miesto, riady do umyvacky. Ty tiez rob drobne veci hned, nech sa ti to nekopi. Na sestru sa vyprdni. Kady mame obcas tazsie chvile, obdobie. Je to na to, aby to bolo vo vesmire vyrovnane. Nemoze byt vzdy len vsetko ruzove a zaliate slnkom. Oddychuj, zapajaj aj tvoju rodinu do prac okolo domacnosti a urob si pravidelny relax. Aby s tym ratali, ze v danom case nie si k dispozicii.
Ja práve nevidím problém vo svojej práci. Moja práca ma baví, napĺňa a mám pocit, že pomáham ľuďom. To je jediný môj priestor na sebarealizáciu.
Problém je v tom, že keď prídem domov, všetko zostáva na mne. Mne by úplne stačila hodina na to, aby som si vydýchla, urobila za pracovným dňom bodku, odstrihla sa od práce a potom sa mohla venovať rodine a povinnostiam doma. Lenže tých povinností je na mňa veľmi veľa, pretože som často na všetko sama. Manžel má prácu, kvôli ktorej bývajú dlhé obdobia, keď je všetka starostlivosť o domácnosť a deti na mne.
Vtedy využívam pomoc svokrovcov, najmä s deťmi, ale aj to sa snažím robiť tak, aby som nikoho zbytočne nezaťažovala. Nemám problém požiadať o pomoc. Mrzí ma však, že namiesto pochopenia mi je nakoniec vyčítané, že mi všetci pomáhajú a aj tak je toho na mňa veľa.
Možno jednoducho nie som človek, ktorý zvládne úplne všetko. Možno moje telo už po štyridsiatke nedokáže fungovať na dlhodobé preťaženie tak ako kedysi. A to ma úprimne zasiahlo.
@anonym_autor ides do perimenopauzy. Keby som nezazila neuverim...a ides do depresie ak ju uz nemas. Muzi nemaju co pomahat ale maju byt platnym dospelym clenom domacnosti nie iba drobny pomocnik. Strasne vela zien je vyhorenych zodratych, len mame tendenciu to zakryvat a tvarit sa "vzdy v pohode" preto je tolko rakovin zenskych veci, ci prsnikov ci tam dole. Roky makame na plny plyn bez pohonnych hmot. Auto sa aspon ma kde nabit inak nepojde.... nepaci sa mi tento model...ja chodim do.prace relaxovat a nechce sa mi chodit ani domov lebo z toho mnozstva povinnosti sa mi chce plakat
@anonym_autor
ani sa nečudujem, že psychicky " padáš na hubu" keď nezvládaš kritiku od vlastnej sestry. veď sa zastaň sama seba, resp. sa zamysli či nemá pravdu.
Oni tá nesúdia len nechápu že z čoho si vyčerpaná
Lebo sorry ty fakt nemáš byt z čoho vyčerpaná
Robíš do. 14.00 hod, to je priam luxus, decka máš veľké, žiadne kŕmenie, prebaľovanie, nemáš hospodárstvo, nemáš zvieratá, nemáš na krku nevládnych rodičov
Vieš ako sa hovorí, že pod lampou je najväčšia tma….tcoj muž nevidí, že ty si zrejme vyhorela
V práci vypustíš dušu a doma hoci máš pohodlie kopec času veľké decka tak si hotová
Už sa po PN a dovolenke do prace nevracaj. Pomôž sebe, svojej rodine a potom skúšaj pomáhať druhým
Tvoji príbuzní ta nesúdia, ale skôr nechápu
Veď sa naozaj pozri sa svoju situáciu aj trochu inak ako cez svoje fnukanie a uvidis, že to vôbec nemáš zle
@anonym_autor dam ti dobru radu: odstrihni sa od ludi, ktori su pre teba toxicki, ktori ti nepomozu, len pritazia.
A uvidis, ze sa ti ulavi. Ak sa chces vyzalovat, daj si vinko s kamoskami a vypusti ventil. Nema zmysel stazovat sa u svojich rodicov, ci svokrovcov. Je to generacia, ktora nepoznala hypoteky, ani stres v praci (cest vynimkam), deti im zvacsa vychovali stari rodicia alebo institucie a do dochodku isli v pomerne skorom veku. Nemaju predstavu, akemu tlaku musia celit ich deti = dnesni otcovia a mamy a namiesto pomoci sa radi nechaju obskakovat (tak ako boli zvyknuti cely zivot).
@anonym_autor dam ti dobru radu: odstrihni sa od ludi, ktori su pre teba toxicki, ktori ti nepomozu, len pritazia.
A uvidis, ze sa ti ulavi. Ak sa chces vyzalovat, daj si vinko s kamoskami a vypusti ventil. Nema zmysel stazovat sa u svojich rodicov, ci svokrovcov. Je to generacia, ktora nepoznala hypoteky, ani stres v praci (cest vynimkam), deti im zvacsa vychovali stari rodicia alebo institucie a do dochodku isli v pomerne skorom veku. Nemaju predstavu, akemu tlaku musia celit ich deti = dnesni otcovia a mamy a namiesto pomoci sa radi nechaju obskakovat (tak ako boli zvyknuti cely zivot).
@kp7333 dala si jej vybornu radu v prvej vete, vies kto su ti ludia? Jej klienti. Stari ludia su neskutocne psychicky narocni. Keby som jej napisala co ja davam v bezny tyzden tak nepochopi, a nerucam sa z toho proste fungujem, su lepsie a horsie obdobia. Ja som mala posledne 3m tak narocne, ze som chodila ako zombik (prijimacky, umrtir v rodine, dedicske nezhody, problrmy v praci, stavba, seniori co si myslia ze nemame co na praci a takoj skocime na zapiskanie) . To len konstatujem, dobre mi nebolo ale boli to veci co proste patria k zivotu a treba cez ne prejst den po dni.Tu objektivne nevidim ziaden iny problrm ako vycerpavajucu pracu a zlu domacu organizaciu.
@kp7333 vynikajúca rada len čo je pravda. Niekomu kto si nevie dať rady poradiť aby začal popíjať vínko. Fakt výborná rada. Na Slovensku mame pomaly viac žien alkoholickej ako mužov alkoholikov
A áno, predchádzajúcim generáciám padali pečene holuby do ust
Jednoducho
Príčina tvojho stavu nieje, že ta niekto nechápe
Autorka budem sa opakovať, ale podľa tvojich komentárov to vyzerá na vyhoretie z práce. Máš psychicky ťažkú prácu a potom nezvládas bežné, denno denne problémy.
Nie nechápu to, lebo takto navonok fakt nie je pochopiteľné, čo na tomto nezvládas. Ale kto už raz zažil vyhorenie v práci vie, že to má vplyv na úplne všetko. Cez psychiku až po fyzické zdravie. Chápem, že miluješ svoju prácu ale je načase si nastaviť zrkadlo a postaviť sa tomu celom.
Od iných pomoc necakaj, kým si nie si schopná si pomôcť sama

@anonym_18e459 pracujem so seniormi
@anonym_autor tak z toho si vycerpana. Ja nepracujem so seniormi, ale ked mam v praci nahodou docinenia s nimi, som z nich na prasky. Oni si myslia, ze cely svet sa kruti okolo nich. Ja chcem len toto, ja len na 5 minut, len nieco sa opytam... .Ty s nimi pracujes denne, vidis ich zachmurene tvare, nechut do zivota, slabost... Prenasa sa to na teba. Skus si najst inu pracu.