icon

Vyčíta manžel, že príliš míňate peniaze na deti?

30. jan 2024

Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne

atinkaa
31. jan 2024

ahoj, @autorka - necitala som vsetko, co sa tu zosypalo, ani neviem, ci tu mas komentar, ktory by si tvoj manzel mohol precitat.

Toto mu pokojne vytlac a nalep na celo - na co prosim ta chces mat usetrene peniaze na ucte? k comu ti tie peniaze budu?

Pretoze ja chapem, ze su ludia, ktori nevidia hodnotu v satach a pride im ze je to jedno v com chodia a neberiem im to, potom su taki, ktori zjedia cokolvek a je im to jedno, potom su taki, co nikdy nikde neboli a kvazi o nic nemaju zaujem, zivot im pretecie medzi pracou a telkou a dobre. Je to ich volba, no je zvlastny clovek, ktori na vsetko povie naco ....teda ze mas doma UNIKAT, ktory nepotrebuje prachy ani na jedlo, ani na saty, ani na zazitky ani na nic....len do prasiatka ich naskladat. Aj taki asi su. Len sprava prenho, tiez pokojne na celo, ze jeho financna gramotnost je na nule tymto, pretoze po 5rokoch takeho setrenia v banke na vas na krasu zarobila banka, ale vy tymi len tak ponechanymi peniazmi na ucte tratite, tusi to?
Ovela viac by usetril, napr. ak mu zalezi na dochodku, ak by dochodkovo sporil, alebo ak to ma byt pre deti, tak zvolit nejaky x rocny fond pre deti....alebo...xy inych moznosti, ale toto co pacha na vas tvoj manzel je z minuleho tisicrocia.

Za mna si zlata, ze sa napriek vasmu detstvu snazis, aby mali deti detstvo ako si podla teba zasluzia. Je to super, ze ta maju. Aj toto mu capni ako tretiu spravu pred oko alebo kludne na celo. Ano, ma fajn manzelku, jednak ze este stale manzelkou si a tiez, ze s nim licitujes o tom, co za svoje koruny kupis pre vase spolocne deti. Byt inou, tak mu sumu za tu vraj drahu lyziarsku bundu capnem pred nos, chcem polku a idem si urobit tie vlasy za 50.-eur na ktore uz nechodis. Myslim, ze je cas zacat chodit. Uzit si aj svoje peniaze, moct rozhodovat o tom, co za ne bude.
Ja byt na tvojom mieste, tak doma rozhovor nenastavim tak, ze ty vela minas, ale nastavila by som veci, ktore ta budu aj bavit, toto ta nebavi a on by to mal pocut.
Ak vie nakupit potraviny lacnejsie, tak by som mu dala na mesiac 200 eur, to je ak on prida dalsich 200 - o stovku menej ako davas na stravu ty, dala by som mu k tej 200vke zoznam, co je potrebne zan vybavit a nech sa mu lubi.

Platite kolko, 400 eur hypoteku, kolko su zvysne sumy - elektrina, voda, neviem ci mate plyn, tv a kolko telefony, to je vase, no toto cele by som predelila na polovicu a mas vybavene.

Zvysne koruny su tvoje a za ne pokojne by som gazdovala tak, ako chcem ja bez vycitiek a bez toho, aby si za kazdym ucesom, ktory je tam predpokladam aj pre neho videla to, ze je to minus 50, za kazdou bundou, ze je to minus 100 eur - tu len tak btw. pre vsetky setriace ano da sa kupit aj lacnejsia bunda, neviem ci za 10 ako tu niekto pisal, ale je to mama a predpokladam, ze ked clovek ide vypravit raz za cas dieta na taku akciu, tak chce mat prenho veci, ktore su ok - teda dnes na svahu je fajn ak ta bunda nevazi 100kil, nepremokne, trochu vydrzi, udrzi teplo, prepusti pot a ja netusim co este, mala by trochu na svahu aj svietit, za mna, v zmysle nejakych prvkov a farieb, aby to dieta, bolo videne a viditelne a v neposlednom rade, tie deti sa dostavaju do veku, kedy chcu aj byt trochu cool, teda za jednu o chlp drahsiu bundu nemaj vycitky, tym, ze kupujes veci raz za rok, tak si na nu urcite zarobila. Bud bez vycitiek!
A najma kludne si to kus uzi.

Manzelovi kup za svoje dve knihy - https://www.martinus.sk/664993-bohaty-otec-chud... - minimalne preto, aby raz nevychoval rovnakeho otca chudobneho ako je on sam
No a tu druhu - https://www.martinus.sk/641231-toto-mali-citat-... , mozno si pri nej cosi zvladne uvedomit o sebe, o svojom detstve a o tom, ze ti dlhuje denne dakujem za to, co robis pre vase spolocne deti, pretoze to robis dobre a mimochodom, dnes pre 4 nakupit za 500 eur mesacne je skoro nemozne, teda oproti nam inym, ktori to takto nevieme ako ty mas aj tri bundy mesacne zarobene, teda nabuduce kup nejaku len tak z rozmaru aj pre dcerku a aj sebe, lebo aj ty si dolezita!

ema22270
31. jan 2024

Na lyzovanie maju aj v lidli super veci, popripade v decathlone... to len tip do buducna. Ze ak to upkne nevyuzije, netreba take drahsie kupovat, lebo o rok to bude zas male. Inak aj my kupujeme nove veci, aj z nextu a podobne, lebo tie aj vydrzia a ostane mladsiemu synovi, popripade, da sa to potom aj predat. Inak neminas vela, na stravu je to asi aj malo v dnesnej dobe, ale ak sa deti stravuju v skole, je to primerane ta suma, ze navarit sa z toho da. Ja mam pocit, ze ked idem do obchodu nic nekupim, len sunku, zeleninu ovocie, take bezne na zjedenie na ranajky a 30e minimalne.. to som este nevarila 🤦‍♀️ ak sa podielas na domacnosti s financiami, tak ti nema co manzel vycitat...

autor
31. jan 2024

@ibatanecnica Oblečenie doteraz som kupovala Pepco, KiK, Tesco, Takko majú za málo peňazí pekné veci. No dcéra už je skoro ako dospelá, má 175 výšku a 41 nohu tak jej už musím inde zháňať oblečenie. Danú bundu lyžiarsku som jej kúpila v Decathlone mali najlacnejšiu za 100 eur a ona si vyberala čo sa jej páči. Verím tomu že bundu si ešte ponosi pár rokov. Mne ide hlavne o to aby bola teplo oblečená a keď aj padne do snehu aby nebola hneď mokra. Mimochodom boli sme aj v iných obchodoch ako EXIsport a Sportisimo tam mali bundu až do 1000 eur. To už je moc drahé, podľa mňa za 100 eur ešte som kúpila za normálnu cenu. Aj keď vidím že väčšina sa chytila tej bundy a hovoria že drahé.
@maryetta On chodí so mnou niekedy nakupovať, jasné že všetko okomentuje aké drahé. Že na čo potrebujeme také potraviny, na čo prací gél a tak. Pritom kupujem normálne potraviny, žiadne bio eko a drahé veci.

nyusika
31. jan 2024

2autor
vobec neries bundu a uz vobec nemusis kupovat smejdy v Kik a Pepcu - to su vyhodene peniaze.
Dcera je vo veku, ked sa vacsina kociek chce stylovo a moderne obliekat.
Nastastie, mate na to, treba najst nejaku mieru.
da sa nakupit aj cenovo OK, pekne a kvalitne - ale ako sme ti vyssie pisali - bunda u vas nie je problem.

ze naco praci gel ?? a co mas prat v potoku a v popole ??

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
lavender94
31. jan 2024

Že načo práci gél 😂😂😂 bože to je kus chuja. To je normálne stále väčší a väčší bizar čo píšeš, autorka. By som s ním do obchodu nevkročila a všetky jeho reči ignorovala. Ako mne tiež muž opindá, keď idem ku kaderníkovi, kozmeticke, na nehty, ale aby mi práci gél alebo to že chcem koláč upiecť vyčítal, tak to by si skúsil. Ja by som mu ma tvojom mieste vysmiala do ksichtu, už by som sa nesnažila ani slušne vysvetľovať, veď on je chorý. Nie ste sociálne prípady aby ste sa tak museli správať. Čo chce s tými peniazmi robiť? Zomrieť na nich? Aby mal mäkko pod truhlou alebo čo dpc? To môže rovno robiť niekde na pol úväzku alebo za minimálnu mzdu, veď načo sa snažiť mať lepší život, ked mu stačí žiť ako socka?

lavender94
31. jan 2024

@ema22270 mám nohavice z lidla, ale nie sú vôbec vhodne pre lyžiara začiatočníka. Veľa vlhkosti nezadržia, takže len do pekného počasia a pre ľudí čo vedia lyžovať a nepadajú. Mala som ich keď som sa minulý rok učila na boarde a uhnala som si taky zápal odspodu, že som skončila na pohotovosti s chytenými obličkami a 39 horúčkou, nevedela som sa ani nadýchnuť od bolesti. Ako ak viete lyžovať a nepadáte, ok dajme tomu, ale pre začiatočníka ani náhodou

lulu0123
31. jan 2024

Je to smutne,ze on nemal,tak nedopraje detom ani zakladne,normalne veci. Napriklad moj otec je z vela deti,tiez nic poriadne nemali.A on naopak,rozhodol sa,ze nam dopraje vsetko.
Zivot nie je len o chodeni do prace a zgrloseni.

nyusika
31. jan 2024

@lavender94 a terda, mozno pre male deti tie lidlove veci su OK, ale pre dospele zeny a specialne pubertacky, no to neviem, ja by som to nenosila -:D

hellwant
31. jan 2024

@nyusika milé, že nyus(z)ika😊
Ale ine chcem, praci gel mu vadí, ver tomu, že ako som vyššie pisal aj na toaleťáku, či mydle raz začne setriť takýto mužský nepodarok. 😁

nyusika
31. jan 2024

@hellwant ved jasne.
to vobec nie je io setrnosti.
to je bohapusty lakomec, zgrlos...

struhanka
31. jan 2024

Čím viac si čítam o tvojom mužovi, tým viac si vravím, aká si zlatá žena, že si to s ním vydržala toľké roky a čo za ch.ja to len doma máš. Čítala som to môjmu mužovi a ten len neveriacky krútil hlavou, čo za žgrľoša ten tvoj je. Zle si ho naučila, že tebe nič netreba, žiadna kaderníčka, lepšia kabelka či bunda. Deti nebudú chcieť do skonania sveta nosiť veci z Pepca, KIK-u, Tesca a Lidlu. Naozaj, začni konečne dopriavať aj sebe, nešetri na sebe. Život je o tom aj si ho užívať, vedieť sebe i blízkym urobiť radosť a nie prepočítavať každý centík a odtŕhať sebe i deťom od huby, aby sa tie peniaze len niekde v banke zhromažďovali.

katka700
31. jan 2024

Že na čo praci gél? To je čo za cocota! Prepáč autorka normálne som sa na**ala. Nabudúce oper len sebe a deťom, jeho špinavé fusakle a trencle zbal do igelitky, nech si ide oprať na potok.

viestta
31. jan 2024

@hellwant @nyusika pribeh zo zivota: Bola u nas na nakupe rodina a pan Dokonaly spravil zene scenu pri regali s vlozkami, ze "preco kupuje tie najdrahsie za 3,50, ci na tu jej sprostu 3,14-ču nestacia aj tie za euro".

nyusika
31. jan 2024

@viestta pribeh z MOJHO zivota - mala som napadnika, co mi pravidelne posielal katalogy z Kauflandu aj s popisom, ze bocik v akcii, musime si kupit 😀
V zivote som bocik nejedla a ani jest nebudem.
proste ma kazdu nedelu, ci kedy vychadzaju nove kampane, cakal v schranke katalog aj s podskrtnutymi vecami 😀 😀

podotykam, ze slo iba o napadnika, nie uz partnera 😀

hellwant
31. jan 2024

@viestta to vážne použil výraz na jej sprostú ....? Kto vie , či sú ešte vôbec spolu?

nyusika
31. jan 2024

@hellwant tak pre mnohe zeny je vacsia hanba ostat sama, ako mat kaeho kkta doma

viestta
31. jan 2024

@hellwant ano, pouzil a ako pise @nyusika keby na nej drevo kalal, tak s nim ostane, lebo:
1. bola by hanba na tri chotare
2. nema kde ist
3. "Co sa stazujes, vsak ta nebije"
4. Ak ta zbil, tak si ho vyprovokovala
a tak by som mohla pokracovat

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
radacak
31. jan 2024

My riešime výdavky spolu ,máme spoločné financie a potom nie je prekvapený koľko sa minie..Vecsie položky spolu konzultujeme ...a tiež sa mi zdá 100€ za bundu ktorú oblečie len na lyžiarsky veľa🤔ale tak to som ja ,ja by som toľko nedala za bundu ..keby aktívne lyzujete tak by to bolo iné...ale za týchto okolností nie

snowflakenel
31. jan 2024

Vidos,,u nas naopak. Mibule mi povedal, ze vsak.ty vobec nepytas peniaze....🙂

snowflakenel
31. jan 2024

@nyusika no vsak toto.....a trpia cely zivot. Odpoved: ved ako by to bolo....

tttbb
Autor odpoveď zmazal
maryetta
31. jan 2024

Ako teraz mi odpalilo dekel ci jak sa to hovori-seriozne ze na o praci prasok?
Tu sa chytim-naco vobec prat? Ci akoze co tym chcel? Ani pracku nezapnes 🙈
Som sa nadejala ze pravda bude niekde uprostred-ale on je veru extrem 🙈
Niekedy netreba “zamenu manzeliek”. Staci tu precitat niektore pripady a clovek sa hned zamyli…

lavender94
31. jan 2024

Ešte ma tak napadlo, že je keď je taky šetrný a ma rad peniažky tak ich aj investuje, či len pozerá ako ich žerká inflácia a teba zdrbava za to, že si deti naučila veľa jesť? To ak nijak tie peniaze znehodnocuje, tak by som mu hneď na oči vyhodila, že vlastne vyhadzuje do luftu z vás najviac. A autorka naozaj, dopraj si. Určite si nebola roky u kaderníka, na kozmetike. Uvidíš ako ti dobre padne, keď niekde takto zájdeš, alebo do podniku na vínko, na nákupy sama len tak. Samej sebe niečo dopriať. Toto boli najkrajšie chvíle, ktoré som ja ako dcéra s matkou mala. Keď sme išli spolu samé si niekam sadnúť, alebo ponakupovať nie lebo sme nemali čo nosiť, ale aby sme si urobili pekný deň a na konci dna sa zasmiali tomu, ako ocina vyvalí zo stoličky, keď sa dozvie, koľko z úctu zmizlo

jaskolka
31. jan 2024

@nyusika to teda musela byť riadna romantika, že "bôčik v akcii" 🙈😆

jaskolka
31. jan 2024

@viestta to vážne v obchode toto zavalašil??

sticker
ivangeline
31. jan 2024

A to sa neviete dohodnut? Co tak si sadnut a povedat...budu mat lyziarky a treba to a to.. Moj muz by hned mal nejake navrhy ci napady a dohodli by sme sa...

viestta
31. jan 2024

@jaskolka ano, ani si nechcem domyslat co ta zena pocuva doma

domkakvet
31. jan 2024

Vsetko vela stoji a v dnesnej dobe uz ani nehovorim a 2 krat do roka restika je malo, treba si aj uzivat.