icon

Výčitky svedomia a sťahovanie

jenn44
1. dec 2014

Dievčatá, ja mám taký problém, žijeme asi 300m od nasich, v paneláku, vidíme si do okien (tak akurát ci svietia alebo my...ci sme doma resp.) nie som jedinácik, ale jeden súrodenec je mimo SK a druhý... no chodí na sviatky, narodeniny ci meniny, zavolá len ked nieco potrebuje... Mne nasi velmi vela pomáhajú ci s dietatom alebo ked sa nudíme doma, zájdeme s malou ku nim peso, chodíme s nimi na chatu, pomáhajú financne ked mi treba pozicat... ale... s manzelom sme si nasli domcek, nás sen, ktorý sme vzdy chceli, cca 20km od rodicov na dedine. Moja mama sa s tým nezmierila doteraz, vzdy ked sa dá, mi to vycíta a uz sa nám blízi stahovanie a ja pocuvam vety typu: uz ti nebudeme tolko pomahat, budes daleko, uvidis, ty este budes plakat... tak dobre nam spolu bolo atd... surodenci sa samozrejme tesia, pretoze naozaj ziarlili, ze mne tolko rodicia pomahaju a im menej (su o 15r starsi, fin zabezpecení, idú inym smerom, ale ked potrebuje napr ten na SK pomoct, nasi pomahaju ako sa da)... a ja mam vycitky, mam vycitky, ze idem zit ,,svoj,, zivot... tie, ktore zijete s rodicmi a svokrovcami urcite viete, ze nie vsetka pomoc, ktoru dostanete je zadarmo a vsetko ma svoju dan... Ale ja sa naozaj bojim... je toto normalne? Ze pomaly 30rocna zenska ma strach ze ide prec od rodicov a ze to uz nebude take jednoduche ako doteraz? :(

Strana
z2
jenn44
autor
1. dec 2014

@monita88 jasne, nezvykla som si teda este na taketo komenty. Dakujem pekne

mawka
1. dec 2014

@jenn44 no vidis, tak bud ina ako oni a rozhodni sa sama za seba. je to tvoj zivot. ty rozhodujes o tom ako ho budes zit. nikto iny. a rodicia tiez uz nie, uz nie si dieta. mas svoj novy svet. a ten si vytvaraj podla seba 🙂

jenn44
autor
1. dec 2014

@mawka dufam, ze to sama dokazem a ze sa nepopalim :/ dakujem

levma
1. dec 2014

@jenn44 ide proste o to si uvedomit, ze to je tvoj zivot. mamu samozrejme milujes. to je jasne. ale proste si dovol sama sebe robit to co si ty myslis, ze je najlepsie a co chces robit. mame povedz, ze ti to je neprijmne, nech ta proste necha. clovek ma narok robit aj chyby keby uz islo o to. povedz jej ze ju mas rada, ale domcek je vas sen. a ak si neodpusti tie poznamky, bud ich vnimaj jednych uchom dnu a druhym von alebo proste chod prec....20 km ozaj nie je koniec sveta. ked budete chciet, budete sa vidiet. poznam zial podobny pripad v blizkej rodine....matka takto deptala dceru cely zivot....z nej vyrastla matka, co bola presne tak isto upnuta na svoje deti...jedno sa dokazalo odputat, co mu matka nedokaze odpustit a vidi to ako zradu, druhe dieta urobilo presne to co sa od neho ocakava...naslo si by v uplnom susedstve = ten isty panelak...a predpokladam, ze to tak bude pokracovat na dalsie a dalsie generacie....fakt mam pocit, ze je to dedicne :(
kamoska co cely zivot trpela tym ako je mama na nu naviazana, ako sa o nu boji a stale ju kontroluje, robi teraz presne to iste svojmu dietatu :(

rebeka7501
1. dec 2014

@jenn44 nie, nepoznám ťa, a nejako som ťa neurazila, iba som si povedala svoj názor. a čo deti, ktoré odchádzajú od rodičov na druhý koniec sveta ? život beží ďalej, rodina ostáva.
jediným nepríjemným dôvodom by bola asi choroba v rodine. ale 20 km ? veď sa nesťahujete na mars.

jenn44
autor
1. dec 2014

@levma no, ono to asi fakt je mozne, ja som bola kontrolovana od detstva krok za krokom... to iste robim svojej 5r dcere a sama je velmi sikovna, ale ja ju nutim, aby robila vsetko pri mne... to je obrovska chyba, ktoru si uvedomujem. Na jednej strane mam surodencov, ktori nevidia co zazivam a tvaria sa ako ja sa mam super, hoci zarabaju 5x tolko ako ja... a na druhej mamu, ktora sa tvari, ze sama to nezvladnem... Nesmierne ste mi vsetky pomohli, citim sa naozaj ovela lepsie. DAKUJEM!

jenn44
autor
1. dec 2014

@rebeka7501 no vidis, to je uz krajsi prispevok, dakujem Ti 🙂 jj v mojom stave by som asi krajinu neopustila, a veru som aj mala prilezitosti.. cas odstrihnut pupocnik 🙂

levma
1. dec 2014

@jenn44 skus dat svojej dcere viac slobody. doveruj jej trochu. jasne ze v zavislosti od veku. ale 5 rocne dieta dokaze vela veci samo...nechaj ju povedat si vlastny nazor, aj ked bude iny ako tvoj a skus ho respektovat...ja poznam deti, co sa ich spytam, co by chceli pod stromcek a oni povedia...neviem....a pozru bezradne na mamicku, ze mami porad mi co si to mam zelat pod stromcek ☹

timea7
1. dec 2014

@jenn44 mame a vlastne obom rodičom treba na rovinu povedať, že si nesmierne vážiš, čo pre teba a tvoju rodinu urobili, ale citovo sa vydierať ani náhodou nenecháš. Láska a vzťah k rodičom sa nemeria na km. Je choré, aby ťa takto psychicky deptali a ak s tým okamžite neprestanú a miesto toho, aby sa tešili, že si sa priblížila k splneniu svojho sna - domček, tak ti kazia radosť vyratúvaním toho, o čo prichádzaš. Zabúdajú na to, že veľa ty a tvoja rodina získaš. Pripomeň im, že deti sa od rodičov sťahujú stovky, tisíce km a nie 20 km. Povedz mame, že už nikdy od nej nechceš počuť komentáre k tvojmu - vášmu rozhodnutiu, inak zničí váš vzťah úplne. Ak jej to nie si schopná povedať, tak jej to napíš, ak ani to, je čas navštíviť psychológa. A dobre si premysli, ako si nadstavíš ďalšie fungovanie vášho vzťahu návštevy, telefonáty a pod. Aby si tu nezakladala o nejaký čas novú tému - o tom, ako je mama u vás tri týždne do mesiaca.....je načase dospieť. Držím ti palce.
A ešte k dcérke - čím viac vecí dokáže urobiť sama, tým je sebavedomejšia, čím je sebavedomejšia, tým má okolie menšiu šancu ju akýmkolvek spôsobom ohroziť. Tým, čo robíš, jej veľmi ubližuješ.

andreaka11
1. dec 2014

@jenn44 neboj sa, mamka si zvykne na novu situaciu. bude musiet. mozno to chvilu potrva, ale nebude mat na vyber. je to tvoj zivot a mas svoju rodinu.

rebeka7501
1. dec 2014

@jenn44 BINGO !

monicka28
1. dec 2014

@jenn44 ved aj na to sluzi MK 🙂 ja som sa tu nikdy neradila, rovno sa tu vyplakavam 😝

caoli
1. dec 2014

@jenn44 preco som ti to asi napisala? s tymto som prezila cely svoj zivot az do maminho konca. veelmi dlho mi trvalo, kym som pochopila o co tu vlastne ide a vzoprela sa tomu. to som uz mala ovela viac rokov, ako mas teraz ty, vychova si vybrala svoju dan. najprv som musela prejst velmi tazku cestu sama v sebe, odpustit sama sebe, oprostit sa pocitov viny (nikdy to nejde celkom, ale treba ich prebit rozumom a pragmatizmom), az potom som mohla zacat konat len a len podla seba. Mama to nikdy neprestala skusat, az do posledneho dna, nikdy neprestala manipulovat. lenze ja som sa uz nenechala. Bola to dlha a bolestna cesta. cim skor to pochopis, tym skor si to vyriesis sama v sebe.
Nic to nema spolocne s tym, ze sa o rodicov nepostaras, ak bude treba (a jedneho dna bude, urcite, nevyhnutne). S citom, uctou a laskou, ale podla teba, nie podla nich. ak tomu popustis kontrolu, je mozne, ze by ta to mohlo aj utýrať. tak pozor na to.

zuzika82
1. dec 2014

ahoj my sme si podobnym presli,teraz v septembri,s trojrocnym synom a priatelom sme sa stahovali na dedinu z mesta od mojich rodicov do vlastneho.a veru aj ja stara koza som si poplakala ,ze odchadzam od mami,pretoze som bola zvyknuta na ich pomoc.navyse maly ich ma strasne rad a par prvych vecerou skoncilo placom ze dobre mami podme uz domov k dedkovi,ja tu nechcem byt doma je u babky... Ale nastastie mame v dome krb tak sme maleho oblbovali tym ze si vecer zakurime..susedia si mohli mysliet aky blbci z mesta si tu dom spostavili ked pri dvadsiatich siedmich stupnoch v krbe kuria...ale asi po mesiaci sme maly aj ja vraveli ze sme doma..pomali si zvyka'e a je fajn mat dom nik do nicoho nekeca a je fajn ist cez vikend k babke a k dedkovi

jenn44
autor
1. dec 2014

@timea7 no... ci jej to raz dokazem povedat neviem, ale skusit to mozem, ano, moja dcerka je sebavedoma a samostatna teda az privelmi niekedy... 🙂 ale o tom potom, trosku viac ju pustim z voditka heh a mozno to aj surodenec raz v buducnosti zariadi... dakujem

jenn44
autor
1. dec 2014

@caoli no, kazdopadne je to na zamyslenie, to áno... mas moj obdiv, dakujem

@zuzika82 heh no, nasa mala je rada aj doma, ona sa u babky dost nudi 🙂 ale vidis, zvladli ste to vy, snad aj my zvladneme 🙂 je lepsie mat dom ako byvat v byte?🙂

timea7
1. dec 2014

@jenn44 súrodenec by bol super nápad, dvaja ešte lepší. A mame to predsa môžeš povedať citlivo, jedna veta sa dá povedať viacerými spôsobmi. Tvojej mame ani ak nezáleží na tom, či budeš bývať od nej 20km, alebo 200km, ani na tom, ako často ťa bude môcť navštevovať,ale že stratí možnosť dirigovať tvoj život a to je od nej sebecké 😝 😝 😝 😝 😝 a tie nákupy by som jej okamžite zatrhla, dokážeš stáť sama na vlastných nohách.

miska444
1. dec 2014

Ja tyzden co som na MD ☹

5katarina7
1. dec 2014

@jenn44 ja mám takú istú maminu,a keď sme sa sťahovali mala som 30 rokov a tak isto to hrala na mňa ako tvoja,človek sa normálne ani tešiť nemohol...a ešte k tomu sme zostali v rovnakom meste a ani nie 2 km od seba 😀 no musela sa s tým zmieriť.Aj teraz niekedy podotkne ako dobre by bolo keby sme bývali u nich,ale že na druhej strane máme pekný dom.
To isté sa opakovalo,keď som jej povedala,že si vybavujeme adopciu...keby si videla,aký cirkus narobila,a teraz je malá jej miláčik 😀

cecilia68
1. dec 2014

@jenn44 no vidíš....čo ja by som dala za to, aby môj 27ročný syn už konečne odišiel....a on nie a nie....drží sa ako kliešť, mama navarí...operie...ožehlí...nakúpi, veď kam by aj chodil, že ? a k tvojmu problému len toľko, že trošku potrucuje, ale prejde ju to, ver mi a budeš jej potom ešte vzácnejšia 🙂

jenn44
autor
2. dec 2014

@5katarina7 No ved to maminky pomahaju a su skvele, moja je naozaj jedna z nich, ale vidis cirkusy robia 🙂
@cecilia68 videla si ten film, kde rodicia zaplatili babe aby sa chlapec zamiloval a odisiel od nich?🙂 pekna komedia 🙂

krissy1
2. dec 2014

U nas je to tak: sestra ma svoju rodinu v nemecku a ja tiez byvam ca 70km od nasich.
Byvaju sami v obrovskom dome a tiez boli nejake poznamky : ved ste si mohli u nas prerobit a tak....Ale postupne to ustalo a kolkokrat si povieme aj nasi ,ze lepsie ked je kazdy sam a kazdy ma svoj komfort🙂
a mala sa tesi,ze ma kam ist na prazdniny🙂

lenbea
2. dec 2014

@jenn44 hej, je to normalne, že sa bojiš, lebo Ti mama vkuse vtlka, že už Ti nebude tolko pomahať. pre pana, ved s jednym dieťaťom si vy dvaja musite poradiť. my mame opačny problem. byvame so svokrou v jednom byte a ona by chcela strašne "pomahať", ale ja sa potom citim ako daka chudera postihnuta, čo si nevie deti a muža opatriť. ona normalne žiarli, že všetko zvladam sama a že od nej nechcem pomoc aže už sa nemôže o svojho syna starať. normalne si privlastnuje naše dieťa, tvari sa ,akokeby bolo aj jej. tuto druhu nie až tak, lebo jej stači jedno na hranie... proste chore, akokeby som dieťa porodila pre nu na zabavku. budeš sa cítiť slobodnejšie, budeš mať viac sebavedomia, že v pohode zvladneš dieťa. budeš mať možno aj lepšie vzťahy so surodencmai, ked už nebudu mať prečo tak žiarliť. a rodičia budu k vam radi chodiť. určite vam bude lepšie v dome ako v bytovke. och, bud šťastna, že budete sami a v dome. velmi Ti to prajem a ŽIADNE VýčITKY. ved ste dospeli, môžete byvať kde chcete a ako chcete.

minutka
2. dec 2014

stahujes sa 20km,nie 2000km 🙂 neboj sa,ak budu rodicia chciet, budu vam pomahat aj nadalej a vsetko bude OK 😉

zuzika82
2. dec 2014

@jenn44 tak co ti poviem ja som mestky clovek ,chyba mi ruch mesta,obchody,ihriska...ale na druhej strane je tu pokoj,klud,som sama sebe panom..vsetko ma svoje pre a proti...ale napr.sa velmi tesim na jar budem mat svoju zahradku:..

jana_eyre
2. dec 2014

20km? ved to budu este susedia :D nemas mat preco vycitky, uvidis ako rychlo si zvyknes.. pre tvoju mamu to mozno bude tazsie, ale musi niekedy prist aj cas, ked vsetky deti odidu..

bucula
2. dec 2014

🙂 🙂 🙂 20 km od nich? To je daleko? Sestra zije odomna 25 km a sme skoro stale spolu aj s deckami, raz ona u nas,raz my tam.......ked budete chciet, mozete byt spolu kedykolvek sa budete potrebovat. A neboj sa zmeny 🙂 . Rodicia aj ty si rychlo zvyknete. Oni si zili svoj zivot ako sa rozhodli ho zit, ty s manzelom mas tiez na to pravo. Bez vycitiek. 🙂 🙂 🙂

tinapa
2. dec 2014

@jenn44 My žijeme 8r. u mojich rodičov, ja teda dlhšie, tiež sa budeme čo nevidieť sťahovať, tiež to nebudem mať ľahké, budem si musieť poradiť s malým sama, domácnosť a všetko a nesmierne sa na to teším.. Tiež nám veľmi pomohli, aj fin. aj s malým mi pomáha, až moc, varí ona väčšinou, ja ak tak prílohu alebo šalát, a pripadám si fakt ako neschopná sa postarať o seba sama... Tiež si hovorím ako to zvládnem, keď teraz nestíham, ale asi je to aj vec organizácie a určenia si priorít, čo je dôležité... Netráp sa, robíš najlepšiu vec na svete. Ja som to chcela stihnúť do Vianoc, nepodarí sa, ale tak postupne sa sťahujeme, nemáme to ďaleko, pár km.

jenn44
autor
3. dec 2014

@tinapa my to musíme stihnút do vianoc, bude to dost na chlp, ale nevadí, prajem Vám krásne stahovanie a dakujem.

@bucula tiez si myslim, ze u nich budem castejsie ako doma :D

@zuzika82 uvidim ako to ja znesiem, teraz ma rano budia elektricky, tam ma budu asi psy budid 🙂

Strana
z2