icon

Vydržať a zblázniť sa, alebo žiť skromnejšie a v pokoji

lienka2551
7. okt 2013

Ahojte.
S priatelom sme sa dali na stavbu domu. Predtym sme byvali v podnajme. Ten sme ale vsak zrusili, pretoze sme chceli aj nejake peniazky usetrit, tak priatel prisiel na taky napad, ze sa teda nastahujeme do bytu k jeho rodicom. Maju velky byt a ze na nejaku dobu by sme tam vydrzali. Hlavne bonus bol to ze cele leto sme boli sami, az do novembra kedze jeho rodicia kazdy rok odchadzaju na dom na dedinu a tam su az do zimy. Jeho rodicov som poznala, boli velmi zlaty ked sme chodievali na navstevy. Vsetko bolo super...len zrazu prisla zima, vratili sa, dva tyzdne to bolo ok ale potom sme sa nejak s jeho rodicmi v nicom nepohodli. Hadky vrcholili skoro aj za to ze spime do obeda, ale to ze sme prisli rano o 5tej z prace to uz nikoho netrapilo... Neprijemne narazky, nepriame urazky, filozoficke myslienky a x vela neprijemnych okamihov so slzami v ociach kde nemozem ani nic povedat lebo by bol este vacsi ohen na streche a tym duplom ze jeho rodicia su stara skola... takze doslova a dospismena som si nechavala kakat na hlavu a este sa na to aj pozerala a musela byt pri tom este aj mila 😀 ... a nielen na moju osobu ale aj na mojho priatela. ale toto nechcem rozoberat a myslim ze kto byval s "rovnako prijemnymi" svokrovcami tak vie asi co tym myslim a o com hovorim 😀 priatel mi len na to vzdy povedal: pustaj si to jednym uchom dnu a druhym von... no len nie vzdy sa to da. Teraz byvame vlastne este u nich , momentalne sme sami, len zaciatkom novembra sa vracaju naspat... Ide o to ze priatela som prosila aby sme si nasli nejaky bytik na podnajom, ze kludne aj garsonku ze nech sa na mna nehneva ale ze ja uz nevydrzim v jednom byte s jeho rodicmi. Ze on je sice doma a tak sa tam aj citi ale ja som len na "navsteve" a dost patricne to mam niekedy dane najavo. On sa ohana tym ze dalsie stahovanie neprezije, ze musime setrit kedze ideme stavat dom, ze este jednu zimu a jar prezijem, ze co mi take hrozne jeho rodicia urobili aj ked sam vie aky su atd. Ja to vsetko chapem. Lenze platime si kancelariu a keby sa zrusila je to tristvrte ceny bytu a tych 150 e by som dolozila aj keby som jest nemala a chodila by som ako otrhanec, a namiesto kancelarie by sme mali jednu izbu v byte ako pracovnu tak ako aj predtym na tom prvom podnajme.... Niesme ani vo financnej krizi a ja viem ze si to moze dovolit. Viem ze by to bol mozno zbytocny prepych ale ja to uz psychicky nezvladnem.
Hlavne ked bol "nekludny vzduch" hadavali sme sa s priatelom nonstop, zrali sme sa za nich, prenasalo sa to aj nam do vztahu a ako odisli prec na dom, bolo to zase uplne ine.
Co mam urobit?? ked poviem priatelovi o podnajme tak sa mu az vlasy jezia ☹
Dakujem

manana49
7. okt 2013

Ked sa vratia rodicia do bytu,chodte vy zasa do domu na dedinu 😉 .Ked si tam spravite aj kancelariu,tak vam moze byt jedno pod akou strechou budete pracovat a budete tam mat klud 🙂

rora
7. okt 2013

ked sa vratia svokrovci a nastane znova nejaky konflikt a pri ktorom na teba bude neopravnene zle, alebo bezdovodne k tebe budu zli, povedz im narovinu,nech si to premyslia, ze tak ako su oni teraz ku tebe u nich, tak budes ty na nich vo vasej domacnosti ked si ju postavite... stari ked maju štipku zdraveho rozumu to pochopia ze by mali pribrzdit

akova
7. okt 2013

@lienka2551 my mame podobnu situaciu,predali sme byt, kupili dom, ale stahovat do neho sa budeme asi az na jar. Budeme tam robit nejake upravy a kedze ide zima vela sa urobit neda 😒 byvame ale u mojej mamy, ma 3izb. byt. Takze sme tu s dvoma detmi plus mama.Moja mama je byvala ucitelka a sekyrovani sme vsetci... Ja som si na to uz zvykla a presne beriem to tak,ze jednym uchom dnu a duhym von.... Niekedy sa to neda tak sa pohadame... Moj manzel moju mamu pozna aka je, vo vsetkom ma iba ona pravdu a vsetko robime zle... A ona vie vsetko najlepsie... Ak mama zacne do nas rypat on sa radsejczoberie a odide do inej izby... Je to tazke ale podnajom si dovolit nemozeme kedze platime hypoteku... Musime to nejako vydrzat najradsej by som sa uz stahovala povodne sme mysleli ze do vianoc byvame ale realne to uz nie je 😒
Takze ak by som to mala vydrzat chvilu par mesiacov tak vydrzim....ak by to bolo na dlhsie odchadzam .... 😎

dai
7. okt 2013

@lienka2551 podla mna ziadne prachy nemaju taku hodnotu aby som si nechala rypat do zivota a nicit si vztah - ja by somodisla...

monyccka
7. okt 2013

hmmm pises, ze ste na tom tak, ze podnajom utiahnete. ja by som neriesila. asi by som si postavila hlavu a podme do podnajmu skor ako nam to znici vztah. Ak si ale dokazes par mesiacov kusnut do jazyka, istotne tie usetrene korunky na skodu nebudu. Takze je to o prioritach. Ja si do jazyka hryziem velmi nerada, takze taketo spoluzitie by bolo pre mna veeeeelmi narocne az neznesitelne. S mojou svokrou nepredstavitelne. Ale to je na iny pribeh ;)
Drzim prsty, nech sa rozhodnete akokolvek.

dusika11
7. okt 2013

@lienka2551 ahoj..mam pocit ze tvoj muz hraje na dve strany..aj na rodicov aj na tvoju..ja by som odisla pokial to vies ako tak utiahnut ci snim alebo bez neho....zijeme len raz...a nikto ti nevrati strateny cas..

emanka
7. okt 2013

@lienka2551 nie ste náhodou z okolia Poltára?

kveta
8. okt 2013

@lienka2551 Nuz. Velmi by si mala spozorniet, ked Tvoj priatel uprednostnuje rodicov, ktori na Teba utocia.. Toto vie casom rozvratit vztah. Chces zit v takejto konstelacii? Skoncis bud na praskoch alebo tozvedena. Toto nie je otazka byvania ale choreho rodicovskosynovskeho vztahu.

Byt Tebou, odidem. Ak neodide partner s Tebou, je to jasny signal na rozchod.

marcelka2010
8. okt 2013

ak mozem reagovat..mala som podobny problem a ver mi vydrz a mysli nato ze budete mat svoj klud...ja ked sme sa konecne odstahovai od svokrovcov som bola najstastnejsia nasvete...chodili k nam len zriedka na navstevy a kedze svokro neznasa psi tak som si hnet jedneho chlpacika zadovazila..a teda mala som odnich pokoj..2krat do roka dosli a to ked mal syn sviatok..inak bol pokoj...drzim palce zatvor sa do izby a vydrz..mysli nato ze to robite preto aby ste mali vlastne byvanie..tam budes pani domaca ti..a len ti rozhodnes kdo a kedy pride na navstevu... 🙂

wena
8. okt 2013

Myslím, že je správanie tvojho priateľa je bezohľadné aj voči tebe, ale hlavne voči jeho rodičom.

To jemu nevadí, že sa ako dospelý muž nasáčkoval do bytu rodičom aj s partnerkou a pritom máte na to aby ste bývali aj samostatne?
Nehovorím, keby to rodičom nevadilo a chceli by vás tam, ale keď vám (tebe) dávajú najavo, že ste tam nevítaní, tak je to o inom. Veď rodičia si tiež určite chcú užiť svoj pokoj.
Na tvojom mieste by som asi odišla, ja si neviem predstaviť obťažovať cudzích ľudí v ich vlastnom byte. A myslím, že priateľovi to tiež potom dôjde, že je jeho správanie trochu mimo.

dazdovka
8. okt 2013

@lienka2551 ak sa este da, tak to vydrz, tristvrte roka neni tak vela. Zacni sportovat, vybijes si negativnu energiu. Muzovi povedz, nech da rec s rodicmi, ze je vase zotrvanie v ich domacnosti uz len zalezitostou jednej sezony a preto by si zelal zhovievavejsi pristup k vasmu zivotnemu stylu atd. a ak ich tak velmi obtazuje vasa pritomnost v ich domacnosti, ktora sa neda prežuť, nech OTVORENE povedia, ze bude lepsie aby ste sli o dum dal. A podla toho sa zariadte.

le4
8. okt 2013

Moj osobny nazor - odstahovat sa. Nikdy sa nepustat do byvania so svokrovcami (vynimka - existencne problemy, chori svokrovci odkazani na pomoc rodiny...) Svokrovci mozu byt akokolvek fajn, ale k stretom vacsinou dojde a to je mimoriadne zla situacia, kedze ide o najblizsiu rodinu partnera a dosledky mozu byt vselijake. Naco si kazit vztahy...

bobi3
8. okt 2013

nezávidím, ja by som so svokrovcami tiež nevydržala, a ani s vlastnými rodičmi aj keď máme pekný vzťah... ja som rada, že mám vlastnú domácnosť, nikto sa mi nestará do toho, čo varím, kedy vstávam, kedy idem spať... určite by som to nejako riešila, veď nech si tvoj priateľ len predstaví bývať s tvojimi rodičmi v jednom byte, skús sa s ním porozprávať, možno pochopí
presne ako píše @le4 v takýchto vypätých podmienkach sa vzťahy väčšinou narušia a to by bolo škoda, sú to len predsa rodičia tvojho priateľa... ja mám svoju svokru rada, máme pekný vzťah, no to aj preto, že spolu nežijeme 😉 držím palčeky

danielahamar
8. okt 2013

ak máš možnosť nájdi si podnájom, aj ked len tú jednu izbu a uvidíš pokračovanie, lebo ak ozaj partner ostane u rodičov, nič dobré to nie je, a možno a prekvapí a pôjde s tebou

horana
8. okt 2013

Mladi maju byvat sami, mladi maju byvat sami.....mladi maju byvat sami.
Nevydrziavat, nema to zmysel, ste raz rodina - vy ste rodina, majte SVOJE hniezdo.
Aj ked docasne, cim rychlejsie je to mozne sup do vlastneho, nikdy nevies kedy pripadny dalsi konflikt zacne prerastat tak ze to nastrbi vas vztah s muzom.
Je tu malo tem na MK aj inde kde toto zeny popisuju na vlatnych prikladoch?

Navyse ziskate bonus dobry vztah so starkymi, taky aky sa vytvori prave ked budete chodit len na navstevy.

ivett1
8. okt 2013

@lienka2551 dobre som to pochopila... máš priateľa, nemáte deti, nie ste manželia a bývate u jeho rodičov, lebo majú veľký byt a vy musíte šetriť, lebo idete stavať spolu dom ... s jeho rodičmi sa nepohodneš a chceš ísť do podnájmu, len tvoj priateľ nechce ... hm... ťažko poradiť... jednak, treba priznať, že máš pravdu...si len "hosť" - presne si to vystihla ... takže nebolo by na škodu veci, keby si dodržiavala nejaké pravidlá domácich, ktorí vám veľkoryso poskytli byt na pár mesiacov zadarmo ... a máš pravdu aj v druhej veci, tvoj priateľ je naozaj "doma" ... a chce si postaviť dom ... (zámerne píšem, že on, lebo tomuto "cieľu" prispôsobil aj svoj a následne aj tvoj život ... šetrí, kde sa dá🙂...) ... ak by si chcela aj ty dom, tak by si neriešila spory s "možnobudúcimisvokrovcami" a sťahovanie do podnájmu ...ale, tiež by si sa snažila, aby ste čo najrýchlejšie zrealizovali stavbu, alebo kúpu domu...hlavne, keď sa vám to rysuje už o necelý rok ...🙂😉
PS:...verím ti, že to spolunažívanie s rodičmi tvojho partnera je náročné na psychiku...ale úprimne, akékoľvek spolunažívanie s druhými ľuďmi je náročné ...tí "druhí ľudia", tým myslím, že všetci okolo teba...dokonca niekedy aj tvoj partner🙂 (vlastná niekoľko ročná skúsenosť😀)

adri266
8. okt 2013

@lienka2551 vydrz to. Ja som tiez byvala so svokrovcami este pred svadbou, a boli dni, ked som sa skoro po stenach skrabala...a teraz, ked byvame sami, mam najlepsiu svokru na svete 😀 😀 😀 Vydrz, bude lepsie, a bude to stat za to...

sisaka
8. okt 2013

@lienka2551 skromnejsie a v pokoji.