icon

Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe

5. dec 2024

Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?

janababana
5. dec 2024

Dom za 70k? Na Sk? Posledne roky? Mozno ti ludia ziju v meste, kde dom nestoji 70k ale pol mega… ako napr v BA, kludne aj Vrakuna, nemusi to byt ani na kopci…

baskustek
5. dec 2024

@1ryba na toto by 20k na prerábku určite nestačilo

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
5. dec 2024

@1ryba
A
@kavasmliekom však tento je dvojbytovy. Ona písala o 4 izbách, daný má 8 izieb a dve samostatné podlažia. Čiže celkovo na 4 izby tá cena sedí.
Obec bez čiernych pasažierov, na severoýchode Slovenska 🙂

My sme tiež kupovali na SV Slovenska, v obci, kde nie je osada, hrubá stavba za 90tis s 2000m2 pozemkom a rekonštruujeme. Pred 2 rokmi. Čiže nájsť sa také dá. Len treba hľadať.

btus
5. dec 2024

no, my sme pozerali domy pred 10 rokmi a žiaden v Detve - čiže lazy, nebol pod 90 000 E, ale mali sme šťastie, kúpili sme pozemok 2700 m2 a postavili dom ( 120m zastavanej plochy), a áno, máme hypotéku 450E. Vyšlo nás lacnejšie postaviť dom, ako kúpiť starý a prerábať.

lenkakravcova
Odpoveď bola odstránená
pe_mi
Odpoveď bola odstránená
kavasmliekom
5. dec 2024

@lenkakravcova síce, nevieme, pri akom meste kúpila ten dom. Ci pri Sobranciach niekde, alebo pri Košiciach....to je veľký rozdiel.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kavasmliekom
5. dec 2024

@pe_mi vždy som chcela vidiecky dom, s klasickými dvojkridlovymi oknami drevenými. 😁 Ale toto vyzerá strašidelne. 😅

mimi3008
5. dec 2024

My sme kupili relativne velky dom s 1000 m2 pozemkom este v r.2017 za 134 000. Robili sme prerabku, prerobili sme len vacsiu cast, nie cely, teda mame 3 izby, 2 kupelne, spajza, technicka miestnost. Este mame nedorerobene podkrovie a zadnu cast domu, kde je mozme spravit veliku obyvacku. Prerabka nas vysla cca 60 tisic, potom dalsich 10 tisic bola vymena strechy v prednej casti domu, robime dvor a branu, to je dalsich cca 10 tisic, to uz sme na cca 215 tisicoch...ono zalezi aj od likality, ale dom za 70 tisic plus 20 tisic prerabka, to aa mi nejako nezda...

lenkakravcova
5. dec 2024

@1ryba hej to rozumiem. Ja osobne však nechápem načo sa taká kopa ľudí z východu pchá na západ alebo priamo do BA, keď na to nemajú (lebo nemajú dobrý prácu, alebo robia len nejaké pozície kde je nižši či priemerný plat). My by sme sa na západnom Slovensku mali oveľa horšie než tu na východe. Tu máme dom, máme tu rodinu, muž má prácu, ktorej plat nám tu zabezpečí štandard (ako má BA za vyššie ceny). Nie vždy je centralizácia výhodná.

kavasmliekom
5. dec 2024

@mimi3008 my sme robili len kúpeľňu, WC. A kuchynskú linku a 20tis.svojpomocne.

brrunetkaa
5. dec 2024

@belllinka pani sa zabudla v roku 2020 😀

nevenka
5. dec 2024

@wolf_ pre mna je sen aj pozemok za 70 tisic, u nas mas take lepsie so sietami aj za 250 😅

svetlonos
5. dec 2024

No neviem ale si riadna optimistka...
Kupovali sme v 2008 starých 80 rocny dom. Bol lacnejší a vacsi ako panelákových 50 rocny byt.
Dom bol kúsok od mesta, a kúsok od našej dediny je kúpeľne minimestecko (ok skôr dedina ). Ale teda celkovo fajn oblasť, s prívodom na diaľnicu, v pokoji dediny a napriek tomu 10 minut autom od krajskeho mesta. Autobusove, vlakové spojenie, rychliky.
Hypo 60 000 €, hneď sa dalo bývať. Menili sme okná a dokázali jednu miestnosť. Dom nebol super moderný, chýbalo zatepliť plus aj riadna omietka. Mal 100m2, podpivničený čiastočne, podkrovie - nachystané, nezateplene. Nevadilo, boli sme mladí, nenáročný, nepotrebovali sme super hyper luxus. yBol to proste normalny Dom, na drevenú dlážku sme dali PVC, opaľovanie steny, kúpili nábytku. Elektrika bola ôk, vída tiez, kúrenie- medené trúbky majitelia pred nami dávali nové. Dom bol obývaný.
Hypo 500e mesačne. Bez prerabky! Na tu sme nemali okrem teda hore vymenovaneho.
Naša výhoda- boli sme mladí, bezdetni, zamestnani obaja.

Kamoska s muzom kúpili pred 3 rokmi starý dom od rodiny. Dedina od mesta autom 39 minut. Prostredie pekne, mini potraviny, krčma, kostol. Kúsok odtiaľ je lyžiarske stredisko, nie ale super navštevované. V meste pri ktorom sa dedina nachádza ma 2 veľké podniky = dobrá zamestnať, možnosti práce.
Ale v tej dedidene nie je nič ani len doktor.
Úver 50 K, bolo treba urobiť komplet vodu, kúrenie, elektriku, prerobiť podlahy (zatepliť oi.), vnútorné steny.
Plot je otázka dlhšieho času, záhrada atd pesnička budúcnosti. Muz šikovný mnoho porobil sam, popritom práca a zena na materskej.
Aj tak to bolo o hubu a drine.

Sumy o ktorých píšeš mi prídu riadne nerealne, zvlášť pri tých vysokých najmoch.

A ďalšia vec je - zial pri problémoch dlhodobých vies odísť z nájmu a nájsť niečo lacnejšie. S hypo toho veľa nenadoekulujes, max si môžeš požiadať 2x počas celého obdobia o odklad splátok na pol roka.
Pokial ide trebars o dlhodobý zdravotný problém, z biedy ta to nevytrhne. Ak ostane clovek invalid, a prace neschopný na neurčito alebo na stali, príde o ten dom.
Toto všetko musí mlada rodina zvážiť a tu je lepší ten zatracovany podnajom, zial.
A teda radšej podnajom ako svokrovci. Každý potrebuje svoj priestor.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
pe_mi
5. dec 2024

Oj,mne zmazali príspevok , mňa ani nenapadlo ,že sa to sem nesmie pridávať, prepáčte adminky 😃🙏

lucia13022023
5. dec 2024

Neverím. V ktorom roku si kupovala dom? Pretože porovnávať rok 2024 a rok 2008 je troska rozdiel.

matkahelka
5. dec 2024

Dom za 70 tisic? kde? v Zehre? moji svokrovci byvaju panubohu za chrbtom, kde sa uz aj muchy otacaju, obec s nulovou obcianskou vybavenostou, nemaju ani potraviny a aj stare 100 rocne domy tam stoja okolo 100 K. a to do toho este treba 50 k vrazit, lebo je to neobyvatelne a nehodne ani na chalupu.

wolf_
5. dec 2024

@nevenka lepšie so sieťami aj u nás idú podstatne vyššie ako 70tis. V porovnaní s platmi je za mňa hrozné koľko vie stáť fakt vyslovene len pozemok 😒

belllinka
5. dec 2024

@brrunetkaa skor v roku 2002

oblecenie99
5. dec 2024

Nájmy, ktoré si strelila by sedeli napr. na Košice, len ten dom pri meste za 70 000 eur nie 😏

atikab
5. dec 2024

@svetlonos ty bývaš isto niekde medzi ZV a BB 🙂

merlinja
5. dec 2024

Pls, daj adresu, link na dom za 70 tisíc do ktorého stačí vraziť ďalších 20 aby bol podľa predstav a kupujem hneď zajtra. Ach jo, ...

hankab
5. dec 2024

1,5 roka dozadu sme kupili 3izbovy dom v obci 20km od TN. Dom z roku 1965, takmer kompletne prerobeny s malym pozemkom. Cena 145000, z vacsiny pokryta hypotekou. A to bol jeden z tych lacnejsich, keby sme chceli ist blizsie k mestu, tak stoji aj o 40k viac. Mesacne naklady hypo + energie 780€. Neviem kde si na taku cenu prisla, mozno niekde na vychode v hladovej doline, kde do prace dochadzas denne 70km. Inak pises ciste bludy.

h2
5. dec 2024

Autorka, dostala si tu viackrát dosť podstatnú otázku: kedy si ten dom kúpila? Tiež som kúpila veľký starý dom na rekonštrukciu na veľkom pozemku v dobrej lokalite za neskutočne výhodnú cenu. Ale v roku 2008.

bubinkaaa
5. dec 2024

Osobne by som nešla bývať do domu,ktorý už niekto skôr postavil podľa svojich predstáv, a odišiel z neho zrejme pre nejaký dôvod.
Mám postavený novy dom ,taky ako som chcela ja a nikdy ma nelakalo a ani nenapadlo nasťahovať sa do nejakého iného domu.Myslím si,že ľudia si kúpou staršieho domu kupujú zároveň aj problém niekoho, ktorý sa potom ťahá dlhé roky s nimi. Toľko moja odp.k tvojej otázke

luccija
5. dec 2024

To je taký výkrik do tmy.Tam, kde bývam ja máš za 70 t eur 4 árovy pozemok v záhradkárskej oblasti s latrinou.Stare domy v okolitých dedinách drahé tak, že by som išla radšej do bytu.Jedine šťastie, že sme kúpili pozemok pred 15 r a potom ďalšie 2 roky rozmýšľali či predať byt v Ba a stavať.Este dobre, že sme si toho išli už by sme nikdy dom nemali.

sticker
autor
5. dec 2024

@deti95060810 Preto sme mali so sebou odborníka pri prehliadke aby som popozeral a povedal čo bude treba prerobiť.
@ssimusska Píšem že brali sme spotrebak na prerábku.A teraz už asi nikde,my sme kúpili dom v roku 2018,ale aj teraz kto hľadá by našiel aj za dobrú cenu.
@belllinka Už sme raz dali refinancovať a spotrebak sme vyplatili.Platime už len hypotéku 400 eur mesačne.
@jesenzima Už platíme len hypotéku 400 mesačne.Prerabat sme prerobili hneď po kúpe čo bolo treba.Da sa povedať že sme si spravili z domu úplne nový dom keď sme prerobili.
@wolf_ Kupili sme dom v 2018 a ceny terajších podnajmov dosť vyšplhli hore.
@deti95060810 Bol v dobrom stave no my sme chceli aj tak prerobiť podľa seba.A je to 8 km od krajského mesta takže hneď blízko.
@sissy27 Tebou spomínané Sobrance sú od nás cca 400 km ďaleko.
@doriiis My sme kúpili v roku 2018 hneď sme sa dali na prerábku a po troch mesiacoch sme už bývali.A to sme menili komplet elektriku ťahali sme káble nové medené v celom dome takže rozbúrené to bolo celé.Plyn kúrenie tiež vyhadzali sme staré radiátory a všetko na novo robili.Kuchynu a kúpeľňu plus záchod tiež rozbúrené a dávali sme nové obkladačky novú kuchyňu.Takisto drevené okná sme vymenili na plastové aj dvere nové bezpečnostné.A potom sme postupne dokúpili nábytok keď sme tu už bývali.
@lenkahvh To není chvalenie.To je môj názor že dá sa lacnejšie kúpiť hotovy dom než za draho postaviť novy.Keby na to niekto nemal čas a financie stavať.
@kavasmliekom Ja som bola na materskej keď sme brali hypotéku,manžel zarábal 1500 a dali nám.Ale máš pravdu že nie každému dajú no kto chce dá sa vyriešit všetko.
@1ryba Neviem ja takých nepoznám o akých ľuďoch píšeš.
@hederamonstera Áno bolo to v 2018tom,viem že odvtedy išlo všetko hore no podľa mňa dá sa aj teraz nájsť za dobrú cenu dom a určite je to lacnejšie než roky stavať dom.
@mircalla V zapadakove ani ja by som nechcela bývať.U nás v dedine to žije máme tu všetko komplet občiansku vybavenosť a krajské mesto len 8km ďaleko.
@baskustek Prečo by som naštvala ľudí ja nechcem nikoho naštvať.Dom sme kúpili v roku 2018 síce pár rokov dozadu no aj teraz si myslím že vyjde to lacnejšie kúpiť hotovy dom a čo to prerobiť podľa seba.A mám 30 rokov, žiadna 50tnicka.
@mircalla Prečo by som vymýšľala,nepíšem lebo mám aj iné povinnosti nesedim celý deň pri MK.