icon

Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe

5. dec 2024

Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?

gypsomilka
5. dec 2024

@luccija no presne. U nas idu pozemky 220€ a viac m2 cize 70tisic by bolo nic. Nie este dom. Tak 240-300tisic dom

abbey1
5. dec 2024

Za 20 tisíc ste hento všetko prerobili???

katica06
5. dec 2024

Za 70 veselo, vlani predali za menej susedia. 3i s garážou a letnou kuchyňou, 6km od okr. mesta s termálnym kúpaliskom rovno pod nosom, zatiaľ nerekonštrujú, časom vraj budú. Bývať sa tam dá

colsami
5. dec 2024

Podla toho co pises to bol dom totalka, starina, stara velka komunisticka kocka na kompletnu rekonstrukciu, este aj s drevenymi oknami.... Takze ak to bolo nieco taketo, 7r dozadu, trochu chapem. Ale neverim ze sa dal za 20 tisic cely doporiadku, tj kompletna rekonstrukcia takehoto niecoho.
Ako napriklad vyzera na tom dome fasada a strecha? O tom nepises. Neverim ze dobry stav, ak mal dom este aj drevene okna... A pozemok m2?

misulka22
5. dec 2024

Tak my sme stavali dom lebo co boli v ponuke domy tak velke s malym pozemkom a my sme chceli presny opak.a teda zacali sme stavat 6rokov dozadu a za 80000 by sme kupili velky prd

svetlonos
5. dec 2024

@atikab
nie 🙂 skôr to bolo medzi TN PB 😁

1ryba
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
5. dec 2024

Tak ale porovnávať súčasne ceny nájmov (kedy išli hore aj kvôli zvýšeným úrokom na hypotékach), s cenou domu v 2018 je trochu čudné. Nehovorím o tom, že keď vy ste brali hypo, tak aj tie úroky boli dosť iné než teraz. My sme kupovali prvý dvojizbový byt v 2016 za smiešne úroky za 76 000 a minulý rok ho od nás kúpili za 169 000 eur za úroky nad 4 percent. Za sedem rokov dosť výrazný rozdiel. Aj v nájmoch. Pred kúpou nasho (t.j. ešte v 2016) sme dávali za dvojizbový byt 450 eur. Minulý rok (sedem rokov neskôr) stal ten istý dvojizbak na mesiac 800 eur.

autor
5. dec 2024

@janababana BA je moc drahé na môj vkus tam by som nechcela bývať.
@1ryba Čo si dala foto domu ten je už suci na zbúranie.Mimochodom my sme robili komplet prerabku teda ťahali sme nové elektrické medené káble v celom dome,menili sme kúrenie radiátory nové trubky aj na vodu.Menili sme okná a dvere na plastové.Mali sme všetko rozbúrane.Novu kúpeľku obkladačky, záchod, kuchynskú linku.Proste všetko staré sme vyhádzali a prerobili.Robili sme aj nové stierky vymalovali.Ale stalo to za to teraz máme dá sa povedať ako keby nový dom.
@kavasmliekom Písala som že Sobrance aj Košice sú od nás cca 400 km.Na východe by som nechcela bývať.
@1ryba Aj ja som vyrastala na západe aj kúpili sme dom na západe presne ako píšeš lebo tu máme rodinu neďaleko a je tu veľa pracovných pozícií.Nie ako príklad na východe.
@mimi3008 Dlho sme hľadali pokiaľ sme našli vhodný dom,boli sme pozrieť snáď aj 50 domov,mali sme strop max do 100 tisíc.
@svetlonos My keď sme kupovali v roku 2018 bola som na materskej s prvým dieťaťom,tiež bolo to o hubu a drine veľa veci sme spravili Pamätám si na to obdobie aké to bolo náročné ale dali sme to a stálo to za to.
@lucia13022023 V roku 2018
@matkahelka Na západe 8 km od krajského mesta.Dedina má komplet občiansku vybavenosť je tu úplne všetko to som mala kritérium aby bolo všetko po ruke.
@merlinja Neviem dať link keďže dom sme kúpili pred 6timi rokmi.
@hankab My sme kúpili v roku 2018 teda 6 rokov dozadu ako som už písala na západe 8 km od krajského mesta.Dom stal 70 tisíc a brali sme spotrebak 20 tisíc na prerábku.
@h2 V roku 2018 prepáč nestíham hneď odpisovať.
@bubinkaaa Majitelia domu zomreli a ich deti už mali svoje bývanie tak dom po rodičoch predali a peniaze si rozdelili medzi sebou.

lenkahvh
5. dec 2024

@svetlonos Teplá ? 😄

zltalienka
5. dec 2024

@oblecenie99 toto nebude pri Košiciach. 70000 za dom 8 km od Košíc...určite nie v roku 2018. Veď to bola cena za pozemok do 6-7 árov v takej vzdialenosti od Košíc v tom čase.

oblecenie99
5. dec 2024

@zltalienka hej, už autorka medzitým písala, že nie na východe. Len som dala na porovnanie, že tu idu nájmy za také ceny (aj keď pozerám, že tiež išli ešte vyššie), ale určite by nekúpila dom pri meste za tú sumu.

zltalienka
5. dec 2024

@oblecenie99 niekde pri alebo rovno v cigánskej osade jedine.

hankab
5. dec 2024

V 2018 som si kupovala byt na hypo. 2-izbovy v mensom meste za 61.000€. Dnes ma ten isty byt hodnotu 95.000€. Cize iba inflaciou a dalsimi faktormi cena stupna o TRETINU. V tom roku som mala hypo s urokom 0,66%. Na dom sme v marci 2023 brali hypo s urokom 5,26%. Staci si porovnat zakladnou matematikou ten rozdiel a pochopis, preco si tu s tvojou uvahou, ktorou si akurat tak zhodila vsetkych co kupili/kupuju v tomto roku nehnutelnosti, tak trochu sa smiech.

modrykolibrik
5. dec 2024

My sme s muzom snivali o dome. Byvali sme v najomnom byte ked sme sa rozhodli hladat dom. Hladali sme asi 2 roky a nahodou sme videli nas vysneny domcek. Predaval sa asi pol roka a ked sme ho videli prvy krat, okamzite sme si ho zamilovali. Je to dom z 50 rokov. Stacilo urobit len par uprav a uz sme byvali. Som spokojna. Mame velmi nizku hypo ale za to krasny domcek. Ja som spokojna...

Druha vec najst dom za 70 tisic v obyvatelnom stave bez vacsich problemov ke problem. Vacinu co sme pozerali bolo treba robit elektriku, odpad atd. A nam sa podarilo za tu cenu kupit dom, ktory je hned obyvatelny a bolo treba minimum veci spravit

mircalla
5. dec 2024

@autor A vies nam napisat tu dedinu, ci je to super tajne? Nakolko to najdolezitejsie si nam nenapisala. Moji rodicia tiez mali dom v obci na Zahori, kludne napisem aj nazov (Gajary) a nesla by som tam byvat ani keby mi platili.
Ta lokalita je dost podstatna

abbey1
5. dec 2024

Ešte raz a pravdu. Koľko vás stála prerábka?

autor
5. dec 2024

@abbey1 Toľko sme brali na prerábku ale mali sme aj niečo našetrené pár tisíc.Plus veľa veci sme robili svojpomocne tak sme platili len dá sa povedať za materiál.
@colsami Minulý rok sme robili po 5tich rokoch refinancovanie a navýšili sme hypotéku a vymenili sme.Fasádu ešte chceme spraviť novú ale to už pomaly nasetrime si na to z výplaty.To nám nesuri.Pozemok máme 12 arovy veľky dvor a záhradu.
@1ryba Treba si spraviť cenové ponuky kde koľko stojí materiál,plán čo ako chceme prerobiť a písala som že veľa vecí sme robili svojpomocne teda platili sme dá sa povedať len za materiál.Keby sme dali všetko spraviť majstrom a platili aj za robotu tak sa nedoplatime.
@oblecenie99 Áno to máš pravdu každým rokom idú ceny hore.Teraz má náš dom hodnotu vlastne minulý rok mal hodnotu keď sme riešili refinanc 150 tisíc.Odvtedy sme menili strechu za novú tak ešte viac môže mať hodnotu.Ale občas keď si pozriem ponuky domov v okolí dá sa nájsť aj za dobrú cenu len treba hľadať a mať aj trochu šťastia.
@zltalienka No dovoľ nič proti cigáňom nemám ale určite by som nebývala pri nich.Ani neviem čo stále spomínaš Košice možno ty tam bývaš a si tam nespokojná.
@hankab To nebolo na smiech ale skôr ako povzbudenie že sa dá aj za normálnu sumu kúpiť a stále mám ten názor že lacnejšie vyjde kúpiť hotovy dom prerobiť čo treba a dá sa hneď bývať.Nez postaviť nový a riešiť stae nejaké problémy pri stavbe keď sa to predlžuje alebo minú sa všetko peniaze a riešiť čo ďalej.
@modrykolibrik Ja som aktívne pozerala každý deň inzeráty a keď pridali tento dom hneď som volala.Boli sme prvý záujemci a hneď aj kúpili.Ako píšeš ty niečo ako láska na prvý pohľad.A to sme pozerali ale 50 domov a všade niečo mali.My sme prerobili viac vecí ako som už písala vyššie.Dalo by sa bývať aj hneď no chceli sme podľa nášho vkusu.Aj keď ako čítam niektorý neveria že sa to dá.
@mircalla Písala som na západe pri krajskom meste,tak hádam nechceš aj adresu.Ked sa pozrieš na mapu dá sa to vyrátať približne ktoré mesto to je.
@abbey1 Chces presné čísla ja neviem čo je na tom také neuveriteľné.Dom sme kúpili za 70 tisíc vyrátaj 80 percent dala hypotéku banka to je 56 tisíc.Mali sme našetrené 20 tisíc s manželom.14 tisíc sme dali ako 20 percent zo svojich.Ostalo nám 6 tisíc svojich.Plus brali sme na prerábku 20 tisíc.Spokojná?

zltalienka
5. dec 2024

@mircalla však 8 km od krajského mesta. Košice a Prešov to nebudú, lebo východ napísala, že nie.
BB?

maryetta
5. dec 2024

@zltalienka bb je stred. Ona pise ze na zapade. Co mi pride ale nerealne. Kedze cim viac na zapad tym drahsie.

bubinkaaa
5. dec 2024

To všetko čo si vymenovala ste spravili za 20.000eur??????

sissy27
5. dec 2024

400km od Sobraniec smerom kam? Lebo aj na Rumunsko by to v pohode sedelo 😃
A zbytocne sa tu rozdrapujes, co si ty kupila a spravila za 70+20k pred takmer 7 rokmi… kedysi aj mlieko stalo korunu, ale je ti to platne ako mrtvemu kabat 🤷‍♀️ ci mas k tomu aj stroj casu? Ja som tiez kupila a prerobila svojho casu byt v ba a dokonca bez hypo, a nevyskakujem tu, ze v porovnani so mnou si uplna hlupana, lebo si sa zadlzila a zaplatis drahe uroky a ja nie… situacia bola ina vtedy, ina v 2018 a ina je teraz. Teraz za tvojich 70k mozes kupit akurat tak garaz v ba a zostane ti aj na jej vymalovanie a jednu dovolenku…

hankab
5. dec 2024

Niekto proste chce byvat v novom aj za cenu vyssich nakladov. Postavi a 20 rokov nic extra neriesi. V starom dome vzdy nieco vybuchne. Zacne zatekat strecha - investicia min. 7000€. Vytvoria sa plesne, musis komplet podrezat a zateplit cely dom. Kolko to stoji - 10.000? Viac? Nie je “prerabka” ako prerabka. Niekomu staci za tych 20k vymalovat, dat najlacnejsiu podlahu z merkury marketu, nabytok zohnat z bazosa za par korun, alebo naznasat vyradene kusy od rodiny. Ini chcu kvalitne drevene podlahy, kuchynsku linku na mieru na cely zivot, kvalitny gauc a matrace na postel za 1000€.
Takze hrdit sa tu, ze ste prerobili dom za 20k je sice pekne, ale nenapisala si co ta rekonstrukcia zahrnala. Nas len vybavenie spalne, obyvacky a jedalne stalo cez 3000€, a to sme napr. gauc kupovali z druhej ruky za 150€. Len taku jedalensku stolicku nekupis ani v polskych obchodoch za menej ako 80€, pokial sa trochu pozeras aj na to aby sa na nej pohodlne sedelo. Baterie v 2 kupelkach, vani a sprchaci 500€. Ked niekto meni kompletne rozvody vody, elektriny, kurenie, podlahy a zariaduje cely dom nabytkom, neexistuje aby sa v dnesnej dobe vmestil do sumy 20 tisic € aj keby si vsetko robil vyhradne sam.

autor
5. dec 2024

@bubinkaaa Áno.
@sissy27 Teraz sa dá okolo 100-120 tisíc kúpiť hotovy dom no aj tak je to lacnejšie než postaviť nový za 200-250 tisíc.
@hankab Je pravda že sme prerabali v roku 2018 a čo všetko sme menili som písala vyššie.Nabytok a zariadenie sme kupovali všetko nové nič nemáme spod ruky.

romino
5. dec 2024

No podstatne info je aj, ze to bolo v 2018, co dodavas az neskor.
Hoci aj tak podozrivo lacne.
Napisat v uvodnom komente v podstate nieco ako: "my sme si radsej kupili dom za 70 000, ved len podnajmy su za 900e" ...to znelo dost divne.
To by asi potom kazdy chcel mat vlastny dom vedla krajskeho mesta, a platit hypo len 500e, a nie byvat v cudzom byte a platit do vzduchu 900e.

romino
5. dec 2024

...a konkretny priklad slusne prerobeneho domu za 100-120tis, v ako-tak normalnej lokalite, by sa nenasiel ? Zaujimave, lebo co pocuvam, zijeme casy ze ludia ked len prerabaju stare byty, a uz to stoji 40 000.
Mozno sa aj dohodneme, mozeme sa dohodnut na slusnej odmene za dohodenie takeho domu.

majlo1234
5. dec 2024

Urcite sa da kupit taky dom v takej cene, ale na ukrajine mozno. Alebo v inej riti palovej.
Len tak anekdoticky, my sme kupovali dom, v ktorom teraz byvame v roku 2021 za 220 000, holodom, ledva 100 m2 a mensi pozemok. Do dokoncenia sme vrazili cez 60 tisic dalsich. A to sme ltt stihli dobre urokove sadzby a ako tak dobre ceny.
Takze ma vobec nefascinuje, ze ludia na domy nemaju, o chvilu nebude ani na zradlo

colsami
5. dec 2024

@romino presne som sa chcela spytat. @autorka Chcem vidiet dom za 100-120tisic, hotovy, do 10km od krajskeho mesta teda, a ze to nebude stara barabizna. Poprosim link na inzerat.

alickapusinka
5. dec 2024

MY sme prerabali starý dom muž všetky práce vie okrem plynu a bolo nám treba 30 tisic
pred 6 rokmi. Takže za 20 tisic prerabka nerealna.Všetko materiál drahy.

wolf_
5. dec 2024

Neviem no. Cieľ bol zarmútiť, nasrať ľudí, ktorí riešia bývanie teraz? Rok 2018 je síce "nedávno", ale v oblasti hypoték, nehnuteľností je to rozdiel riadny. Fakt akurát tak na "depku" pre tých, ktorí to musia riešiť TERAZ.