icon

Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe

5. dec 2024

Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?

romino
5. dec 2024

@colsami je to fakt holy nezmysel, blbe STARE a MALE panelakove byty sa predavaju za take cifry. No tak asi by si isli ludia nohy polamat, mat za to iste radsej dom, ...a len za cenu dakeho maleho dochadzania do mesta.
Taketo temy netreba ani dalej krmit dalsimi komentami 🙂

777januska777
5. dec 2024

Neverím, už aj v tej dobe boli nehnuteľnosti drahé a väčšina sa ani len nedostala na trh, keďže už dávno pred zverejnením boli rozobrate. Tak bud ste mali veľkú pomoc v realitke alebo ste kupovali od známych a pri prerábať rovnako bud ste si robili sami alebo ste mali veľkú pomoc známych. My sme presne rok predtým riešili nehnuteľnosť u nás na Orave ci v okolí Žiliny a teda ešte teraz si pamätám aké boli tie lacné nehnutelnosti a keď bola dobra nehnuteľnosť, tak stala veľa.

colsami
5. dec 2024

@romino ved prave. Ja som kvoli momentalnemu potencialnemu vyberu domu na bazosi kazdy jeden den a to pozeram tri kraje. Poznam tie inzeraty uz naspamat. Za 120000tisic najdes len stare barabizne na zburanie alebo suce na obrovsku rekonstrukciu, a niekedy aj peknych 20-30 km od krajskeho mesta. Proste somarina jak traky.

zltalienka
5. dec 2024

Autorka: ale v princípe dobre ste na to išli. Mali ste nasporené 20% kúpnej ceny. Mali ste dostatočnú bonitu pre získanie hypotéky. Brali ste čo najnižší spotrebný úver, lebo ste si vedeli veľa spraviť sami. A zrekonštruovali ste to rýchlo.
Takže super.

svetlonos
5. dec 2024
buberova
5. dec 2024

Nemôžeš porovnávať jablká s hruškami. To je ako povedať že teraz stoja rožky 13 centov, ako super je ich kúpiť za 5 centov...v roku 2018.. no ale my nie sme v roku 2018. No nie sme ale keď sa posnažíte tak ich nemusíte kupovať za 13 centov..

No ale čo máme spraviť keď je taká situácia na trhu? Keď nemáme stroj času?

Tiež sme kúpili byt začiatkom 2020 a veľmi si gratulujem že sme toto rozhodnutie spravili pretože teraz by to bolo oveľa oveľa náročnejšie. Ale zase netvárim sa že to za čo sme ho kúpili a prerobili my je teraz štandard a každý kto kúpi podobný byt za vyššiu cenu je nerozumný.

svetlonos
5. dec 2024

@atikab
nie ale Banskej Štiavnici by sa mi páčilo mat taky jednoizbový bytík na dovolenky 🙂

svetlonos
5. dec 2024

Tak to potom môže byť autorka. Ake predsa je rozdiel 2018 a teraz. To sa nedá porovnávať, jedine nájsť dim, ktorý je v pomerne dobrom stave a majiteľ potrebuje veľmi rýchlo predať.

kitycat
5. dec 2024

To sem dosla ta autorka z nedokonceneho domu za 140tis vypustit dalsiu bombu? Ze terqz byvaju za babku? :D

sisska96
5. dec 2024

Súhlasím. My sme tiež kupovali hotový dom hneď sme sa nasťahovali a postupne prerabali, zariadovali. Nevyhodoli sme zbytočne tisícky eur za podnájom. Hneď sme bývali vo svojom a splacame hypo.

sisska96
5. dec 2024

@autorka Máš môj obdiv, že máš nervy na tie "múdre " komentárov a vysvetľuješ im 😅

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kaciato
5. dec 2024

2018 mi stacilo...my sme kupili starsi ..nie obr stary ale od noveho ma daleko za 250 v najhorsom moznom case takze....no way za 70 som ja postavila novy v 2013
.

kvietok1233
5. dec 2024

Stavaju preto, lebo chcu mat vsetko fajne nove, ciste podla seba. A ja by som sa bala kupovat dom od cudzich, ked nevies kde co ako bolo robene a na ake prekvapenie narazis lebo pri predaji sa vsetci tvaria ze stav je tip top

kaciato
5. dec 2024

@kaciato a aj to sme dostali pozemok darom...dnes su tie sumy uz uplne inde ale su lepsie ako ked sme kupovali my...tento nas

oblecenie99
5. dec 2024

@sisska96 Ja mám tiež svoje radšej na hypo ako nájom, ale kedy ste išli do vlastného a kde? Lebo nebyť toho, že sme kupovali dávnejšie dvojku za smiešne úroky, ktorej cena sa vyšplhala za sedem rokov na raz takú výšku, za akú sme ju kupovali, tak neviem neviem, či by sme si mohli dovoliť kúpiť minulý rok trojizbový byt. Takto sme jeden predali, a zo zisku sme vedeli dolozit peniaze k hypotéke na ďalší byt. Keby sme mali ísť "od nuly", máme problém a 20 percent z ceny len tak nenasetrime. Dnes sa dostať k byvaniu hoc aj na hypo je sakra problém a ľudia, či chcú či neschcu, budú buď platiť nehorázne nájmy, alebo sa vráti staré "dobré" viacgeneračné bývanie. Také mesta ako BA a KE sú už teraz naozaj reálny problém. Mrknem sem tam inzeráty, a len od minulého roka tie ceny išli zas neskutočne hore. Stretla som našu realitacku na obede a hovorí, že klientom banky zamietavaju hypotéky na bežiacom páse.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
5. dec 2024

Podľa cien nájmov Trnava má cca také nájmy bytov. Dedina 8 km od Trnavy a lacné domčeky? Ktorá to je? Idem hľadať.

majka2959
5. dec 2024

@zltalienka To bude skôr pri Trnave alebo pri Nitre.

klementinka58
5. dec 2024

Moze to byt aj Myjava a okolie podla mna

klementinka58
5. dec 2024

Prípadne Kúty a take tie male mestecka

abbey1
5. dec 2024

AUTORKA, tak daj, prosim ťa, konečnú sumu za prerábky. Lebo napísať, že kúpili sme za 70 a 20 sme brali na prerábky, je niečo úplne iné, ako povedať 'mali sme ešte 50 tisíc na prerábky'.

abbey1
5. dec 2024

Za 26 tisíc ste takú rozsiahlu prerabku nemohli zvládnuť. Neexistuje.

procrastique
5. dec 2024

Vďaka autorka za radu, posielam ti domček do 71 000 pri krajskom meste kde bývam ja.
https://www.nehnutelnosti.sk/detail/Ju4saKbrNU9...

Ak mi ho zrekonštruuješ za 20tku tak ti budem aj riť oblizovať.

aj pri tejto rekonštrukcií za 20tku, pridám oblizovanie riti aj tvojmu mužovi.
https://www.nehnutelnosti.sk/detail/JuZKXo-pAkM...

mircalla
5. dec 2024

@zltalienka To je zapad, ale tak meno dediny je asi prisne tajne

duppka13
5. dec 2024

My sme kupili dom na rekonstrukciu v roku 2018 a komplet prerabka nas vysla tolko co ten dom stal. Pre predstavu aky velky rozdiel je v cenach medzi rokom 2018 a 2024 - teraz by sme dom predali za 3-nasobok kupnej ceny.

ma77
5. dec 2024

@procrastique Preboha stare zhnite barabizne to jedine zadarmo a zburat do toho by som sa nepuštala ani keby som mala 100 000 eur na učte🙂 to sa proste neoplati

autor
6. dec 2024

@romino My sme hľadali také čo by sme prerobili podľa našich predstáv aj sme našli.Teraz keď pozriem domy na predaj sú v rozmedzí 100-140 tisíc ale aj tak to vyjde lacnejšie než stavať dom za vyše 200 tisíc alebo platiť drahý podnájom kde je malá šanca že človek niečo ušetrí.
@majlo1234 Kto má na to môže si kúpiť alebo postaviť aj za 300 tisíc dom,no keďže ceny išli hore málokto má na to.Toto je jedna z možností čo píšem že kúpiť si hotový dom a čo to prerobiť k vlastnej spokojnosti a dá sa relatívne hneď bývať.
@colsami Ja neviem veď zapni si bazos alebo nehnuteľnosti a hľadaj taký dom.
@wolf_ Cieľ bol povzbudiť ľudí že dá sa to aj ináč nemusí každý stavať dom za 200 tisíc a viac.Alebo bývať v drahom nájme.Ale kto chce kam pomôžme mu tam že,lepšie je sťažovať sa než niečo robiť a ísť za tým.

nelka93
6. dec 2024

Autorka máš veľmi skreslenu predstavu o tom koľko v dnešnej dobe stojí dom. My sme dom hľadali pred dvomi rokmi, tak aby sme boli blízko mesta a pod 200000 sme samostatne stojaci nenasli. Teraz keď som pozerala, tak u nás stoja 4izbove domy od 250tisic nahor. Čiže áno v nejakých aleksinciach taky starší kúpiš za tu cenu ale do 50 km od BA nehrozi