icon

Výhody kúpy hotového domu oproti stavbe

5. dec 2024

Čítala som tu v poslednej dobe pár diskusií kde sa riešilo že veľa ľudí túži po dome a idú bezhlavo stavať a nakoniec im to nevychádza finančne.Neviem či tí ľudia nemajú finančnú gramotnosť ale často to dopadne zle.
Napíšem náš príklad,my sme si kúpili dom už postavený veľký 4izbovy hneď pri meste za 70tisic eur.Mali sme niečo našetrené to sme dali na 20% keďže banka nám dala hypo len 80%.Na prerábku sme zobrali ešte spotrebný úver 20tisic a prerobili sme podľa našich predstáv.
Za tri mesiace sme už bývali a nemuseli sme roky čakať a stavať.Ked to sú len nervy či s dodávateľmi alebo objednávkami či sa to nepredrazi alebo tak.
Neviem prečo ľudia nekupujú hotové domy a môžu sa hneď sťahovať,nemuseli by tlačiť sa v jednej izbe u svokrovcov.A ešte s deťmi.
Tiež čítam čo radíte aby išli do podnájmu.U nás stojí podnájom len garzónka 500 eur,za 3izbovy byt pomaly 900 eur.Z čoho to majú ľudia platiť a pri tom ešte šetriť a odkladať peniaze aby do budúcna si mohli dovoliť kúpiť si niečo svoje.?
Nebolo by lepšie kúpiť si hotový dom na hypotéku hneď bývať a platiť hypo 300-500 mesačne?

majorek
8. dec 2024

Tiez nechapem ludi co platia podnajom ale ked im to tak vyhovuje asi su spokojny😀 mi sme zacali stavat v 2014 ale tie ceny vtedy a dnes su neporovnatelne nas vysiel dom vtej dobe nakomplet okolo 90 tis.pozemok sme dostali.3 spalne,dve kupelne,2 wc obyvacka,kuchyna,tech.miestnost,ciastocne podpivniceny+ garaz. Je to kanadsky zrub ked teraz pozrem tie ceny na internete je to aj 3 krat viac.Ale aj v dnesnej dobe by som nesiel do podnajmu aby som platil nieco co nikdy nebude moje....Radsej platit hypo.a ked splatim patri to mne

autor
9. dec 2024

@terezia323 Nie,v mojom okolí nestava nikto dom.Bud kúpili hotový a prerobili ako my alebo ostali bývať u rodičov/u svokrovcov.
@sofiakr Neuvidis bohužiaľ nemám link ako to vyzeralo keď sme domček kúpili.A teraz už má oveľa vyššiu hodnotu ako pred 6 rokmi.

autor
9. dec 2024

@majorek Ja rozmýšľam tak isto neplatila by som podnájom cudzím ľuďom čo nikdy nebude moje.My sme na stavbu domu nemali peniaze ani pozemok, preto sme kúpili hotový dom v cene je aj pozemok aj dom aj veľká záhrada.Len čo to sme prerobili.

gabrielabydzo
9. dec 2024

@doriiis My máme nový dom bez hypo,po nikom sa nám bývať nechcelo.Chlap sa tam nadrel a vkuse dre jak kôň ustavične až som horekovala načo dom,keď nový byt je vhodnejší.Čiže nie každý musí prerábať chalupu po niekom.To načo?My dom necháme dcére,nebude mať starú chajdu aspoň.Môjmu ak by sa niečo stalo,hypo nemáme,čiže som v klude.A autorka píše len o dome a nič o pozemku,kolko metrov štvorcových má pozemok.Môj chlap chcel väčší pozemok.To máme len 7km od mesta.Za 10 minút sme v meste.

vecicky1805
9. dec 2024

@romino divne je vobec spustat takuto diskusiu a otazku, kazdy vie a ma dovody preco ako co robi, plus porovnavat to s rokom 2018 🙈akoze toto aky vykrik do tmy..nedava to logiku,
@autor preco ta to vobec trapi ako robia ini ludia, robia tak ako uznaju za vhodne
Niekto keď má blízko rodinu síce sa pri nej chvíľu potlačí a vie pekne bez hypotéky resp s minimalnou postupne pekne postaviť dom aspoň má čas “sadnúť” ešte ak aj podedí pozemok..moji súrodenci tak urobili všetci aj ja by som keby som mohla, ale žijeme ďaleko. Takže sme to riešili inak.

belllinka
9. dec 2024

@gabrielabydzo dom nechate dcere? Akoze ked umriete, tak zdedi? Za taky cas to uz nebude stara chajda? 😀

tehulka2011
9. dec 2024

@belllinka ze? 🙂 hlavne, ze sama by nechcela ist byvat po niekom, a dcere necha vybyvany

evkatk
9. dec 2024

Okres TV, 25 km od Košíc

memma
9. dec 2024

U nás na východe stoja maličké 4 izbové domčeky od 300000 eur. Tam je splátka hypotéky určite vysoká. My sme vyberali hypotéku pred 5 rokmi 200000. Stavala nám firma dom na kľúč a splátku máme niečo cez 700 eur co je dosť keď zarobím 900. Našťastie môj manžel zarába nadpriemerne. Môžme sú dovoliť dovolenky a kúpiť v podstate co treba bez toho aby som sledovala ceny

belllinka
9. dec 2024

@tehulka2011 a hlavne jej dcéra má iba 6 rokov a ona tiež nevyzerá, že by sa už chystala umrieť. 🙂

zltalienka
9. dec 2024

@evkatk vzhľadom k tomu, ze medzi Košicami a Trebišovom je vzdialenosť 50km, tak táto dedina bude niekde uprostred, tak akurát v horách. Môže tam byť pekne. Ale to je tak všetko.
Do oboch miest rel. ďaleko. Smerom na Košice blbý vjazd do mesta, večne zápchy. To vysvetľuje ceny realít v danej oblasti.

ma77
9. dec 2024

@zltalienka Hned som si myslela že za taku cenu to bude niekde TV,MI atd nejaka Snina ,Medzilaborce , tam hej za taku cenu sa daju kupit domy ,ale na nejaku chalupu kedže všade daleko takz.hladova dolina neprispôsobivy občania atd napr.aj Sečovce su mesto ale nikdy by som tam nechcela byvat ked vidim to geto na začiatku mesta a potom porozliezane po celom meste 🙂v okoli Ke alebo PO za taku cenu bez šance

ma77
9. dec 2024

@tehulka2011 Ale ved dcera by nešla byvat po cudzom ved su jej rodičia ona tam vyrasta to sa neda porovnat že kupit dom po nejakych ludoch ktory ani nevieš ako sa k tomu domu spravali čo pri prerabke zanedbali atd. dcera aspon bude vediet že ako je ten dom postaveny kedže jej manžel tam drie jak kôn a komu ho ma nechat po smrti charite ? ved je logicke že zdedia deti a ako už s nim naložia to už je ich problem my tiež nechavame dom dcere kedže je jedinačik a už teraz povedala že ona chce byt že nechce dom a čo s nim urobi ked umriem už mi to bude jedno

oblecenie99
9. dec 2024

@ma77 Ešte ani v HU, pri Košiciach, ak sa teda bavíme o slušnom rodinnom dome s minimálnymi nákladmi na rekonštrukciu, a tam nehrozí ani dochádzanie verejnou dopravou, ani hypotéka a nie je to ani tých 25 km ale viac. Aj čo sa týa dochádzania, je rozdiel ísť z Hidasnémeti ppo dialnici, či z Hollóháza cez serpentíny a les, plus ďalšie dediny.. Íste, možno ešte Moldava či Sečovce, tie sú relatívne blízko, ale tak ďakujem pekne no... Keď my sme kupovali pred rokmi našu prvú dvojku v KE za 76 000 €, kamoška mala za keš v dražbe trojizbový za 2 800 € v Čiernej nad Tisou, ale tak tiež no... síce, ona mi tiež hovorila, že nechápe, prečo kupujeme taký drahý menší byt, tiež jej to nešlo do hlavy.

ma77
9. dec 2024

@oblecenie99 Však jasne že radšej v Ke jak v čiernej aj ked ta cena bytu v čiernej parada 😉 Moldava hej blizko ale tak no radšej nie🙂

oblecenie99
9. dec 2024

@ma77 Ja chápem autorku, čo touto diskusiou sleduje, my sme tiež išli do hypo, ako platiť nájom (a vlastne hypo) niekomu cudziemu, ALE bol to rok 2016, kus rozdiel so súčasnosťou. Minulý rok sme brali hypo na dofinancovanie kúpy väčšieho bytu, no a nebyť nášho rozhodnutia pred rokmi, kúpiť si menší byt za výhodných úverových podmienok ako investíciu, tak nemáme čo doložiť a musím uznať, neprešli by sme sitom, nemali by sme na to. Ale aj teraz sme vyberali lokalitu, som na to trochu háklivá, lebo bývanie v byte beriem ako dlhodobú investíciu a v KE robí lokalita veľa na cene. Dnes mať po škole, či pár rokov v zamestnaní, byť mladý, chcieť si založiť rodinu a brať hypotéku, no neviem... nemajú to teraz ľahké a ceny sú nepríčetné, úroky vysoké. My sme mali o dosť lepšie podmienky. Vysvetlovala som to aj autorke, že ešte minulý rok sme za našu dvojku platili mesačne banke pod 200 € hypo, ale ten mladý pár, čo ju od nás kupoval platil za TEN istý byt o ďalší mesiac už 600 €..

dajda_01
9. dec 2024

Už postavený dom v TN 300tis...paci sa :D...

cimage
9. dec 2024

Pred par rokmi to bolo mozne, ale dnes sa v tejto cene predavaju rozpadnute domy. Par domov od nas maju na predaj za 50tis dom kde je strecha derava a zateka niekolko rokov, takze len zburat a postavit novy. Pozemok ani nevidiet ako je zaradteny, to raz rocne pokosia.
Suhlasim akurat s tym, ze niekedy je lepsie kupit schopny stary dom a prerobit ho. My sme tiez tak kupovali a viac ludi v nasom okruhu. Nam sa nechcelo riesit tolko vybavovaciek, majstrov, atd. Aj tak sa to natahovalo, lebo vsetci mali vela roboty.

majorek
9. dec 2024

Ved jasne ze to je lepsie bud postavit alebo kupit ako platit cudziemu,mi sme mali tiez jeden dom vyhliadnuty bol to mensi rodinny dom na 70% prerobeny na novo,kuchyna,kupelne,okna....v tej dobe chcel zan 59 000 vlastnil ho nejaky rus a vyuzival ho ako chatu 3-4 krat do roka,ked vedel ze je zaujem klesol na 50 000,len vtedy nam dal svokor pozemok ci si nechceme radsej postavit novy tak sme sa dali nato.Sila bola to ze 2 roky potom ho predal za 70 tis😀 tak dobre ze pockal ale dnes by ho predal aj za raz taku cenu.

gabrielabydzo
9. dec 2024

@belllinka Určite nie taká ako tá tvoja.Staru barabizňu kúpiš a na deti nemyslíš?Ozaj vtipná si.My lady ja nemám 20 asi tak.

evkatk
11. dec 2024

Je to malá dedinka pod horami, blízko Košíc, ale cesta je naozaj hrozná apred mestom zápcha v špičke. Ráno a popoludní za optimálnych podmienok tých 25 km trvá asi 1 hod. V horšom prípade cca 1 hod. 20 min. V dedine je jediný malý obchodík Jednoty otvorený 4 hod. denne dopoludnia. A nie je tu ani škôlka ani škola. Taktiež práca v okolí síce je a je jej už dosť, ale platy sú veľmi obmedzené. Najvyššie majú učitelia a úradníci v štátnych úradoch. Ostatní medzi 800 - 1000 Eur v hrubom, v čistom 600 - 800 Eur a to aj s VŠ. Tí však radšej cestujú do KE, čo niekedy uberie takmer 3 hod. denne. Niet divu, že ceny aj luxusnejších domov sú pomaly nižšie ako ich rekonštrukcia.

zltalienka
11. dec 2024

@evkatk ja bývam 20 km od Košíc, ale iným smerom. Cesta do práce mi trvá v ideálnych podmienkach 20 minút, ráno sa to natiahne na 30 minút max. Asi preto sú u nás ceny nehnuteľností na úplne inej úrovni.
Ale tiež mam za domom les a horu.

slniecko5
11. dec 2024

@zltalienka budú konečne robit križovatku pri Crow aréne, budete to mať pohodlnejšie👍.

slniecko5
11. dec 2024

Autorka. No za 20 tis sa baviť o veľkej prerabke naozaj nedá, a to viem, o com hovorím, máme za sebou stavbu domu, som zorientovana. Toľko stoja možno nové okna.

zltalienka
11. dec 2024

@slniecko5 joj...reči sa hovoria a chlieb sa je.
Ale snáď aspoň policajta vrátia ku crow aréne.

slniecko5
11. dec 2024

@zltalienka nieee. Už majú na to konečne peniaze. Ale jasne, kým to nie je urobené, všetko je teória.

slniecko5
11. dec 2024

Ale rozumiem, čo si chcela povedať tYmto príspevkom, ze da sa bývať a nemusí to byt likvidačné pre rodinu. No ale naozaj to nie je paušálne riešenie pre všetkých, pri takých cenách proste ideš do veľkého kompromisu v zmysle lokality a kvality bývania a naozaj málokto chce ísť do západakova a do starého domu.

oblecenie99
11. dec 2024

@evkatk Ktorý smer to bude? Napádajú ma buď kopce smerom na HU, za Jahodnou, alebo potom ešte smer Slanec (ale tam to bude viac km..)? Už ma to štve, že neviem zistiť :D Fakt len zvedavosť

zltalienka
11. dec 2024

@oblecenie99 Slanec a okolie. Okres Trebišov a 25km do Košíc, nemôže to byť iné.

misanthropicdann
11. dec 2024

Chceme stavať dom lebo chceme dom podľa seba. Idem kupovat pravdepodobne najdrahšiu vec v mojom živote a pravdepodobne tam dožijem, budem tam vychovávať deti, budem tam hostiť priateľov.
Chcem bývať v dome ktorý bude mne vyhovovať a bude podľa mňa. Nebudem kupovať silou mocou haraburdu len aby som vlastnil niečo.
Kupovať hotový dom automaticky znamená ze kupujem drahšie ako reálne stojí jeho postavenie, prečo si ho potom radšej nepostavít a mat ho podľa seba.

Neviem kde bývaš ale nás len pozemok vyšiel na 60k a to sme kúpili extrémne pod cenou nakoľko v lokalite idu pozemky 100-150k.
Vieš si prestaviť teda ako musí vyzerať hotový dom za 120k v tejto lokalite keď 3izbove byty idú 150-180k