icon

Výhražné a vulgárne smsky posielané cez internet

zlte_kuriatko
12. nov 2013

hojte prosím o akukolvek radu, budem vdačná. Mojmu bratovi sa deje toto: pred niekolkymi mesiacmi sa mu niekto nabural na skype zmenil mu tam fotku a profil, po tyzdni dotyčný čo sa mu tam nabúral zmenil heslo na pôvodné, aby sa tam brat mohol pozrieť, čo mu všetko pomenil. Dotyčný mu tam dal fotku kde je brat s bývalou priatelkou. Preto si brat myslí, že ten dotyčný je jej súčasný priatel.
Dalej, niekto si na azete založil taký istý nick ako má on s nepatrným rozdielom a s fotkou môjho brata.
Už niekolko týždnov mu niekto posielala výhražné a vulgárne smsky kde ho uraza pýta si od neho heslo na jeho bankový účet, pyta si zaplatiť za nejaké fotky, samozrejme brat nevie za aké. Smsky sú posielané výlučné z internetu vždy z iného čísla, na ktoré sa potom naspat nedá dovolať. niekedy je to aj 20sms za den. Prosím poradte velmi ma to trápi, chcem vedieť či sa oplatí ísť na políciu a podať trestné oznámenie, či toho človeka policajti vôbec vypátrajú ked sms sú posielané z internetu resp. či policajti budú vôbec niečo riešiť,kedže sms nie sú až také drastické typu zabijem ťa. mamičky ktoré máte takú skúsenosť s niečím takým prip. v rodine nejakého policajta, ktorého by ste sa vedeli spýtať..poraadte..

Strana
z2
ivett1
13. nov 2013

@monhla to som už niekde čítala, že keď prídeš a oznámiš..."niekto ma okradol ...a dodáš a ja asi tuším kto..." tak je to na dlhé lakte...asi preto, že tam dôjde ku konfrontáci a čojaviemčovšetko tam musia tí policajti urobiť, aby ich náhodou (a teba s nimi) ten "zlodej" nezažaloval ...ale, keď je páchateľ neznámy ...majú "voľné ruky" a môžu konať ...divné ...ale také sú právne predpisy ... škoda, že sa to, ako čítať zákony, neučíme už v škole ...potom by nás nikto, tak ľahko neodbil ...

julka82
13. nov 2013

@ivett1 😀 áno, prepáč a ďakujem...hádam si to prečíta 😅

zlte_kuriatko
autor
13. nov 2013

@jabadaba potešila si ma 🙂 najma tým, že polícia to riešila.

zlte_kuriatko
autor
13. nov 2013

@julka82 ano už som si to prečítala 😉

zlte_kuriatko
autor
13. nov 2013

@ivett1 ved ja viem, ani to tak nechcem brať, ale býva od nás velmi daleko v meste kde nemá žiadnych príbuznych ani známych sám v prenajatom byte, takže tak trošku sa o neho bojím 😒 okrem toho ved on mi to nekazal nejako riešiť len sa mi zdôveril a spytal sa čo by som robila ja tak som sa do toho trošku chytila.

kiki68
13. nov 2013

Treba tieto duplicitne profily,teda fake profily oznamit aj adminom stranky, tak sa to da dalej v pripade vyhrazania posunut policii, tiez co sa tyka skype a pod. treba kontaktovat ich adminov a teda podporu. Oni s tymto maju bohate skusenosti,toto sa deje pomerne bezne. Viem,ze niektore tieto serveri podliehaju co sa tyka prava inym statom,teda ak to niekto spravi moze byt sudeny podla prava toho statu,kde je to registrovane a pdola coho to ide.

zlte_kuriatko
autor
13. nov 2013

@nice202 však práve toho sa aj ja bojím..a tie sms niekedy mu v priebehu dvoch hodín príde 20sms niekedy mu aj týžden nepríde nič. niekedy mu raz za den príde jedna. tiež je to také nápadné.

zlte_kuriatko
autor
13. nov 2013

@jabadaba ozaj este ma napadlo, a ty si prisla na políciu a povedala si aký mas problém čo máš robiť či si im rovno povedala, že chceš podať trestné oznámenie? ide mi o to čo povedať policajtom aby ho neodbili.

kiki68
13. nov 2013

ak nema on vedomie o koho presne ide,tak by som to dala do tej roviny,ze niekto po nom ide a teda uz v poslednej dobe prestali brat virtualnu kriminalitu na lahku vahu,pretoze bolo par nestastnych pripadov aj u nas. Jednu kamosku udala jedna pani vdaka commentu na facebooku a normalne musela opakovane na vysluch okolo toho a spisoval sa cely protokol. Takze by som to riesila a tiez policia si moze vyziadat urcite info od operatora,ktore ani bezne clovek nemoze. Tak by som to riesila tak,ze nevie kto po nom presne ide,ale ze ma naozaj strach o zivot. Ved ked po nom ide nejaky psycho,tak ako ma brat poznat,ze je to nejaka neskodna osoba,co jej len trosku ruplo v bedni?vsetky sms by som si ale riadne zdokumentovala,rovnako ako ostatne veci,aby mala aj policia nieco v rukach a padny dovod to riesit. Akonahle je podane trestne oznamenie tak to riesit musia,ci sa im chce alebo nie. Akurat akou rychlostou je otazne.

jabadaba
13. nov 2013

@zlte_kuriatko hej, sla som po opakovanom telefonate rovno na prislusnu policajnu stanicu a povedala, ze chcem podat trestne oznamenie na neznameho pachatela z dovodu obtazovania po telefone. Popytali sa co sa deje, ci mam aj cislo dotycneho - to ja som nastastie mala. Prezreli si sproste smsky, ktorych som tiez zopar dostala. Nakoniec povedali, ze oni si najprv dotycneho preklepnu pokial je kde volat. Tusim sme cosi aj spisali. Strucne popisana situacia aj s opisom cisla, z ktoreho ma obtazovali. No a ako som bola upovedomena - policajt volal na to cislo, upozornil dotycneho, ze je podnet na podanie trestneho oznamenia a tym to zhaslo. Prestalo to. Dokonca mi prisla ospravedlnujuca sms. Totiz, moj pripad bol ten, ze mi bolo pridelene mobilne cislo po niekom. A tomu zrejme ti magori mali potrebu vyvovalat a nestacilo im najprv vysvetlit, ze volaju nespravne. No po policajnom pokeci pochopili. 😉

jabadaba
13. nov 2013

@zlte_kuriatko ved tam chodte spolu s bratom. Ak si myslis, ze on by to nepodal dostatocne vazne, aby to tak aj bolo brane. Pripad tvojho brata by som povedala, ze je ovela vaznejsi ako bol ten moj ked sa len nejaky somar kratkodobo bavkal. Po mne si nikto hesla k bankovym uctom nepytal. Slo len o sproste kydy, sem tam vulgarizmus a priblbla zabavka. Ale v nevinnej rovine, nastastie. Aj tak som to stopla. Vy by ste mali urcite. A snad sa bude dat aj zistit kto a odkial. Este by som mozno zvazila, ak mate podozrenie kto to robi - ze by tvoj brat tej svojej byvalke spitol, ze podal trestne oznamenie pretoze ho nejaky magor vydiera. Ci o tom nieco nevie....ak o tom vie a je to ona alebo jej novy partner, tak si snad daju pohov. Na policii ale toto nesmiete uvadzat. Mozte sice povedat, ze podozrenie mate, ale do zapisu rozhodne nicie meno neuvadzat. Aby ste nemali na krku este krive obvinenie. Dokazovanie je svina...obratilo by sa to proti vam ak by nic nedokazali tomu koho podozrievate.

zlte_kuriatko
autor
13. nov 2013

@jabadaba kontaktoval aj svoju bývalu samozrejme všetko poprela, že o ničom nevie a kontaktoval aj toho chalana jej frajera samozrejme ten tiež všetko poprel. po jeho kontaktovaní ( brat bol presvedčený, že je to on) sme si mysleli, že to prestane, napísal mu že pojde na políciu a podá trestné oznámenie, no ale neprestalo. jednoducho dá si druhú sim kartu a tuto dáme do nejakého tel a budeme zhromaždovať dôkazy a pojdeme na políciu. len dufam, že ten človek nepíše tie sms z nejakej internetovej kaviarne, lebo to potom neviem ako ho vypátrajú.
odpisujem par sms čo mi preposlal brat: dojdi na hlavnú cestu, nebud ukriti u mamicky!a zaplat za fotky ti bisexual Matej sa volas? daj mi pokoj! dali sme ta na policiu, sprosty, ako aj v skole, kokot.
dalsia:nevies kdo som tak my daj pokoj, zaplat za fotky 10e a daj mi pokoj, viem o tebe vsetko len daj my este hezla na konta a bankove hned
e este kopec takých sms , kde ho dotyčný uraza osocuje pritom brat nevie o aké fotky ide (napadli ho jedine dve fotky ktoré si urobil so svojou bývalou, vtedy este jeho frajerkou, lebo ked sa mu niekto nabural na skype tu fotku s byvalou mu tam dotyčný dal na profilovku), nikomu nič nie je dlžny a nikdy s nikým nemal žiadny problém,. hroza mne keby chodili také sms tak ani nevyjdem z bytu, este že on je viac menej flegmoš.

sandracs
13. nov 2013

krádež identity je trestný čin, nech sa obráti na políciu, určite to budú riešiť

jabadaba
13. nov 2013

@zlte_kuriatko hm, podla textu sms je to jasny retard. Rieste to. Pre vas klud. Na policii vam uz povedia nakolko vedia zistit totoznost pachatela, ci maju paky aj na anonymne internetove kaviarne. Kolko ich mate vo vasom meste? Jednoduche si ich obehnut a popytat sa na podozriveho magora. To uz je na policii. Podla mna nie je problem ceknut tamojsie PC - ak sa niekto naburaval pod heslom tvojho brata bude to zistitelne kedy sa z ktoreho PC prihlasovalo. Uvidite co vam povedia.

miriam642
20. nov 2013

dobrý deň, prepáčte, že tu spamujem, ale chcela by som Vás poprosiť o vyplnenie anonymného dotazníka, ktorý sa týka problematiky týrania, a bude použitý výhradne na účely diplomovej práce https://docs.google.com/forms/d/1p_9aBLpIqXK89o...

Strana
z2