Vymenila som zámky pred svokrou
So svokrou sme si vymenili byt a dom. Ja s manzelom sme mali trojizbovy byt. Svokra byvala v dome, kde vlastnila 1/2. 1/4 vlastnil manzel a 1/4 manzelova sestra. Manzelova sestra chcela vyplatit. Svokra tam byvala sama a niekolko rokov na ten dom nadavala, ze sa o to musi starat sama, ze najradej by bola v byte. My sme jej darovali nas byt, ona nam polovicu domu a este sme vyplatili manzelovu sestru z 1/4. Byt a dom je vzdialeny asi 12 km, takze je to blizko. Problem je, ze ako sa narodil maly (3m), svokra tu furt chodi. Manzel chodi na tyzdnovky do zahranicia. Svokra ma kluce, otvori si, zobudi maleho, zacne ho natriasat ako ropucha. Potom chodi a komentuje ako sme to cele prerobily. 3x do tyzdna ju musim posielat o 20:00 na posledny autobus. Naposledy ho ani nestihla, lebo za obuvala asi pol hodiny. Minuly tyzden sa dovalila z nejakymi detskymi vecami asi z roku 1985, ze to ide vyprat a maly to ma akoze nosit No ja mam dost. Nasrala som sa a nechala vymenit vsetky zamky. Pokial sa zajtra dotrepe tak ju nepustim. Furt neustale upozornovat, ze jej ide posledny autobus, to je uz o nervy. Chova sa tu ako doma. Pride, vyberie maso z chladicky a ze ide varit. 3x ju musim upozornit, nech si sadne, ze jej spravim kavu a nech ticho sedi. To robi asi od decembra ako sa narodil maly. Predtym dosla tak raz sa 2 tyzdne. Teraz je tu aj 4x tyzdenne. Co mam s nou robit?
Podľa mna sa svokra citi sama. Chce byť pri vnučatku a pomáhať ti. Aj keď to podá mužovi že chce ti pomôcť že to nezvládas, tak pravda je že to nezvlada ona. Nezvláda tu samotu a to že ju nikto nepotrebuje. Nemá prácu, nemá zaľúbi. Má iba vás na blízku a vnučatko. Citi sa nepotrebná,nudí sa tak aspoň takto že príde,uprace navarí ti má pocit že je ešte na nieco potrebná na tomto svete. Je mi jej veľmi ľúto :( no zároveň aj chápem že chceš súkromie. Nerozmýšľali ste ju prekvapiť a kúpiť jej psika? Že by na tom byte nebola tak sama a mala by sa o koho starať. Ja som v tomto divná a aj keď moja svokra pracuje, je čiperna 50tnička svoje vnučatka tak isto miluje, ma ešte jednu dcéru a aj tam dve vnučatka ale oni bývajú hodinu cesty od nej. prvé čo bolo keď sme kupovali teraz dom som sa jej opýtala či nechce predať byt a že kúpime dvojdom aby bola na blízku pri deťoch. Kvôli práci povedala že nie ale napríklad škôlku sme nechali stále pri nej aby hocikedy mohla ísť po vnúčatá a stráviť s nimi čas.
Tak to Ťa úplne chápem, to by naštvalo každého, máš právo na svoje súkromie, to určite. Možno ešte skúsiť naozaj vážny rozhovor v trojici aj s manželom, poďakovať sa za snahu, všetko jej vysvetliť a narovinu povedať, že chceš tráviť viac času sama s dieťaťom a vopred sa dohodnúť na návštevách, napr. 2x do týždňa na 2 hodiny, ak vám teda do toho nič nepríde, aby vedela, že ju vidieť chceš, ale odtiaľ potiaľ. Možno sa najskôr urazí, ale pochopí hádam. Ja ak by som ju našla po prechádzke v kuchyni chystať jedlo, normálne by som si zbalila veci, že idem na pár dní k mame/rodičom/kamoške, že sme dohodnuté, nie v zlom. Ak už vtedy jej nedocvakne... 🤔
Toto som mala aj ja ale teda este bez deti..studovala som na vs v inom meste, pridem domov po celom dni a doslova vsetko bolo preorganizovane podla nej..ale ked som si nasla poukladany suflik s nohavickami podla nej, to uz bolo moc..ked som partnerovi povedala ze stacilo a videl aka som nasrata a ze nemam problem ju poslat do riti, povedal jej ze to prehana a mala by sa spravat ako na navsteve, nie ako u seba doma..samozrejme sa rozplakala, urobila herecky vykon ako ona chce iba pomoct a my to nechapeme..navstevy sme uplne zatrhli a je klud..ja tiez ked idem k niekomu na navstevu, neskladam im spodne pradlo a podobne..takze ja chaoem, kazdy ma svoje hranice..
Tlieskam ti 👏👏👏 takto sa to ukazuje nechapavym svokram, čo si myslia, že môžu všetko a ,,starajú,, sa aj keď im je povedané, že to skôr obťažuje.
Ja ju chápem. Staršia pani, prišla o celé zázemie, o známych. Nemôže vybehnúť na záhradu. Asi celý život pracovala, a teraz si v byte uprace, sama veľa neporiadku asi nespraví, a nemá čo robiť. Nemá tam kamarátky, s kým si pokecať. Na klub dôchodcov je ešte mladá.
Jej nedošli, keď ponúkla výmenu, všetky dôsledky.
Rozumiem plne aj tvojej situácii, chces byť sama, a je to pre teba svokra, cudzí človek s pre teba neznámymi maniermi.
Vyššie ktosi radil psíka. Možno by to bolo východisko. Alebo k sviatku jej podarovať poznávací zájazd dochodcov, kde je šanca zoznámiť sa s ľuďmi z rovnakého mesta. Je veriaca? Zájazd z kostola. Jednoducho, vymyslieť, ako ju aktivizovať v cudzom prostredí, aby si našla nové zázemie.
Akoze chapem tá,ja nemám tento problem ale ja mam veľkú hubu a to či voči svojej mame tak aj voči svokre… u nás napríklad vedia čo môžu… chodia na dve hodinky alebo aj viac niekoľkokrát do týždňa ale za detmi,takze venujú sa im a pýtajú sa má,či majú sa hrat so starším alebo mladšieho vziat spat na kocik alebo oboch von alebo ako to ja chcem. Ja na tvojom mieste by som svokre vysvetlila že čo od nej očakávaš,čo je už moc… napríklad mne mamina zvykla povedať že ale máš bordel,povysavaj ( omrvinky pri stole) a som jej povedala že je moj že ja jej tiež nepozerám 😃pýtajú sa má ,ako mi majú pomôcť,napríklad v nedeľu svokra vždy nosi poobede navarene a dobre nám padne že mame na večeru iné ako na obed ale ak to mi píše že ide robit “ to a to” a či chceme.vcera tu napríklad boli svokrovci na 4 hodiny a z toho 2 som strávila vo vani s knihou 🤷♀️V piatok nám boli montovať satnik,prišla doobeda mamina a vzala drobaka spat v kočíku lebo doma by nebola sanca🤷♀️Treba si vediet povedať,zamestnať ich,dať im pocit dôležitosti a “potrebnosti” ale v tom čo ty chceš. Napríklad keď je akcna nech cez vikend ide kocikat a ty s muzom si oddýchnite,pokecame,buďte sami dvaja…
@lilke Tu v dome na dedine kde byvame a byvala svokra v susedstve ziju same mlade rodiny, az na jednu susedku (v jej veku). K tej si obcas pride pokecat. Byvala tu este jedna pani aj s manzelom (dochodci), oni tiez dom predali, odisli do bytu, nastahovala sa tu mlada rodina. S dalsou kamaratkou, ktora byva v meste tam kde ona, chodila plavat. S tou uz akosi nechodi. Ako bol kovid, tak plavat nechodila a ani sa potom k tomu nevratila a to sme jej kupili rocnu permanentku na plavaren. Kupili sme jej aj tyzdeny welness pobyt, tam bola, ale nejak ju to nenadchlo. Asi jej naznacime, ci by chcela toho psika.
Ano, kazdy chce svoje sukromie. Chapem, len usmernit cloveka ide aj laskyplne. Trva to dlhsie, ale da sa to. Viem len to, ze co v zivote davas, to aj dostanes. Vzpomen si na tuto situaciu, az ta raz najblizsi odmietne podobnym zposobom.
Mne sa tiež nqjviac páči ten nápad so psíkom
Možno ak raz dostaneš takú nevestu akou si ty teraz.potom možno pochopíš ako neempaticky sa správaš.Vymenit zámky je vrchol drzosti.Lutujem ju.predstavovala si to úplne inak.ze budete žiť ako sa žilo kedysi viacgeneračne....a vyfasovala nevestu.ktora ju len trpí a vymení zámky v dome.kde ona žila skoro celý život.Ako tu už niekto písal...čo dáš.to aj dostaneš.Az ti bude treba dieťa cez prázdniny strážiť.tak dúfam.ze babka pôjde so psom na výlet a na teba sa vykašle....
@elizabet173 Ono to nebolo tak vzdy. S tymito 12 hodinovymi navstevami zacala po narodeni maleho. Predtym k nam chodila, ale tak normalne, cez vikend, ked aj manzel bol doma. Manzel o tom vie, volala som mu. Povedal, ze aspon sa nauci volat dopredu, ked chce prist. Ze jej este dnes zavola a povie, ze ma mi vzdy volat.
Strasne uz len citat,nie to este zazivat. A necaka mila svokra na den,kedy jej poviete,aby sa prestahovala k vam do domu? To je chore,co robi
Asi ľutuje že vymenila dom za byt a v byte sa necíti dobre tak uteká do starého domu kde ako čítam sa stále cíti ako doma. Nuž je mi ľúto aj jej aj Teba.
Ale trebalo priamo povedať " nehnevajte sa, ale neželám si, aby ste sem chodili tak často. Potrebujem a chcem tráviť čas sama s bábätkom. Prosím rešpektujte moje rozhodnutie inak budem nútená vymeniť zámky"
Ako mnohé tu píšete že svokra je sama a že oni su jediná rodina. Však oki ale to predsa neznamená že nevesta nemá nárok na súkromie predpokladám že je dospelá spôsobila a nepotrebuje každý den od rana do večera svokru za chrbtom. Nikto jej nezakazuje prísť ale každý den? A že nemá koníčka a kamošky snáď nieje chyba nevesty?
@janinah Ale ved ja jej nebranim, aby presla preboha. Ale nech zavola, dohodne sa. Nech sa pride s malym zahrat kedy chce. Ale nech mi neusporiadava dom a neupratuje dom, tak ako chce ona.
@janinah akoze ja keby som dostala takú nevestu ako autorka, tak by som bola veľmi vďačná za to. Prepáč, ale aby niekto toleroval to, ze tam chodím vkuse a doteraz mi len dohovaral. Ďalšie plus je to, ako autorka nenadava na svokru, ale snaží sa jej pomôcť, aby mala aj iný svet, ako len ich. No osobne by som bola za takú nevestu veľmi vďačná.
No tie čo si tu všemožne zastávate svokru a tak ju veľmi ľutujete, už vidím ako by ste boli tolerantné keby sa takto správali vaše svokry
Koľkokrát a akým spôsobom si ju o to požiadala?
@janinah Ahoj, tak vzťah nevesty a svokry by mal byť aj o vzájomnej úcte, no neempaticky sa správa hlavne svokra, ktorá nerešpektuje právo na súkromie svojej nevesty...aj keď sa členovia rodiny majú radi, každý by mal mať v sebe nejakú hranicu, čo sa ešte hodí a čo nie. Toto už mi príde ako vážne narúšanie súkromia nevesty a jej rodiny. Mne aj keby svokra darovala vilu s bazénom, takéto jej správanie by mi dosť vadilo. Ak tam chcela naďalej ,,bývať,, ako člen rodiny, mohla sa s nimi porozprávať vopred a možno by predišla sklamaniu. A keď nepomáha ani slušný rozhovor 🤷♀️
@janinah tebe by nevadilo že ti svokra behá po dome, lezie do chladničky, prezlieka posteľné prádlo, chce natierať radiátory, sedí u teba od rána do večera a pod ? Ak nie, tak klobúk dole pred tvojou tolerantnostou. Je fajn že chce pomáhať, vidieť vnúča, ale snáď aj druhá strana má nárok na súkromie,. A to svokra vôbec nerešpektuje
@janinah No vzdy jej hovorim, ze dakujem za pomoc a ze zajtra nebudem doma. Pocas tyzdna este neviem ako to budem mat, tak nech zavola, ked chce prist, aby som bola v tom case doma. Na to povie, ze to vobec nevadi, ze budem prec. Nikdy nezavola. Ona proste pride a odomkne si a zacne nieco robit. Ja pridem domov (alebo som doma ) a cumim jak puk. Pol hodiny ako jej ide posledny autobus, jej poviem, ze to ste mali narocny den, ze dakujem, ked nieco robi, tak poviem, ze to dokoncim sama, ze aby stihla autobus. To ju asi trocha urazi, ale ja fakt neviem co mam robit.
@janinah Dokonca raz odisla, normalne som ju odprevadila, dala do krabicky nejaku zeleninu s ovocim (poprosila ma nech jej kupim, tak som kupila a dala jej to). Za 20 min sa vratila, ze nestihla autobus, lebo ju zdrzala susedka, co sa vracala z nakupu. O 8 vecer. Co viem, ta susedka chodi nakupovat o 7 rano, aby mali vsetko v akcii.
Keď jej aj manžel dohovaral a nepomohlo, tak sa nezachovala detinsky ako tu niektoré pisali. Dokedy by to mala autorka znášať? Ten dom už nie je jej, len sa v ňom možno stále cíti ako doma keď si tam sama otvorí, sama gazduje kým je dom prázdny alebo aj nie... Tiež si kedysi založila rodinu a potrebovala svoj kľud. A povedať o neveste, že to nezvláda, pokiaľ to nie je pravda tak je to od nej hnusne. Nudí sa, je sama, ale predtým sa tak nesprávala,nemala by ani teraz.
Ja by som jej priniesla vnuka nech postrazi a ty si chod niekam oddýchnuť. Ci naspäť domov pospať, upratať, nakúpiť oblečenie a potraviny, zavolaj kamosku. Isto bude šťastná ze je užitočná a ty máš pokoj. A bude robiť cirkus kvôli kľúčom, ale treba vydržať a vysvetliť. Časom ju to prejde
Že vidí že to nezvládas? No ďakujem pekne by ma drblo po takejto vete. Dobre si urobila, daktorym proste nevysvetlis 🤷
Autorka. Po tomto čo si napísala sa pred tebou skláňam. Nebodaj Vám ešte postu otvára , do papierov a poistiek pozerá ? Veď toto je cez čiaru. Vymenila si zámky, potom napiš, či ti buchala na dvere. Choré toto. Vy nemôžete zato, že sa doma nudí. Musí si ona vedieť najst program, sestru manzelovu čo nebavstevuje?
@annamalaga Manzelova sestra byva 200 km daleko. Ako ja si zacinam mysliet, ze ona neni psychicky v poriadku. To som povedala aj manzelovi. Ten povedal, ze ak by aj nebola a vzali by sme ju k psychologovi, ze ako jej pomoze v jej veku. On mi aj tu vymenu zamku schvalil, s tym ze jej aj on zavola, ze sa ma dopredu ohlasit.

No do pi... To by som asi nezvladla. Prajem pevné nervy a podla mna si spravila dobre stymi zámkami, musí to nejak pochopit a toto je podla mňa po tom všetkom dobrý prvy krok.