Vymenila som zámky pred svokrou
So svokrou sme si vymenili byt a dom. Ja s manzelom sme mali trojizbovy byt. Svokra byvala v dome, kde vlastnila 1/2. 1/4 vlastnil manzel a 1/4 manzelova sestra. Manzelova sestra chcela vyplatit. Svokra tam byvala sama a niekolko rokov na ten dom nadavala, ze sa o to musi starat sama, ze najradej by bola v byte. My sme jej darovali nas byt, ona nam polovicu domu a este sme vyplatili manzelovu sestru z 1/4. Byt a dom je vzdialeny asi 12 km, takze je to blizko. Problem je, ze ako sa narodil maly (3m), svokra tu furt chodi. Manzel chodi na tyzdnovky do zahranicia. Svokra ma kluce, otvori si, zobudi maleho, zacne ho natriasat ako ropucha. Potom chodi a komentuje ako sme to cele prerobily. 3x do tyzdna ju musim posielat o 20:00 na posledny autobus. Naposledy ho ani nestihla, lebo za obuvala asi pol hodiny. Minuly tyzden sa dovalila z nejakymi detskymi vecami asi z roku 1985, ze to ide vyprat a maly to ma akoze nosit No ja mam dost. Nasrala som sa a nechala vymenit vsetky zamky. Pokial sa zajtra dotrepe tak ju nepustim. Furt neustale upozornovat, ze jej ide posledny autobus, to je uz o nervy. Chova sa tu ako doma. Pride, vyberie maso z chladicky a ze ide varit. 3x ju musim upozornit, nech si sadne, ze jej spravim kavu a nech ticho sedi. To robi asi od decembra ako sa narodil maly. Predtym dosla tak raz sa 2 tyzdne. Teraz je tu aj 4x tyzdenne. Co mam s nou robit?
Ešte mi napadlo, či svokrine nevhodné správanie nemôže byť spôsobené napríklad aj začínajúcim Alzhaimerom alebo niečím podobným...Vzhľadom k veku je na to možno ešte skoro, no ja som mala babku, ktorá u nás trávila veľa času a postupne si začala nahovárať, že toto je jej byt a ona tu býva a občas sa tak i správala. U našej inak čipernej babky to boli také občasné záblesky akoby straty pamäte, napr. pri jedení z nášho taniera mi začala vysvetľovať, kde ho kúpila, alebo zrazu vyskočila od stola, pohrbala sa mi v utierkach, nejakú doniesla a povedala, že tú dostala od kamarátky, lampy zo spálne si kúpila tam a tam...Raz mi povedala, že všetko v tomto byte patrí jej, na dverách je jej menovka a ona tu jednoducho býva. Zrazu sa pustila do upratovania, potom si sadla a po chvíli na to zabudla...na druhý deň si na to buď vôbec nespomenula, neverila mi, alebo sme sa na tom spolu zasmiali. To boli také začiatky, asi do roka u nej vypukol Alzhaimer naplno 😏
@fliacik boze toto zazit ma klepne... ja neviem . Podla mna velmi dobre tieto svokry furie vedia ze robia zle, naschval a nevhodne... a just budu... lebo sa v tom vyzivaju... a to ich staré zname LEBO MY SME TO ROBILI TAKTO A (LEN) TAKTO SA TO MA.🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
@elizabet173 a čo sa týka vnúčeniec 1000km vzdialených 🙂 moja mama žije v Indii 🙂 zvláda to super. Skoro každý deň volá s deťmi a vydi ich raz za pól roka keď príde na mesiac domov vtedy sme dva týždne s ňou a ďalšie dva má na svoj klud. Len jednoducho nie každý človek je takej povahy, ako ona. Niektorý ľudia sú moc rodinný typ že ich potrebuju nablízku iný zase menej 🤷♀️ Mne to fakt príde na tu samotu a na to že ak jej druha dcéra má tiez deti (alebo aj keby nie) ale celu dobu tak ďaleko od nej tak svokra v autorke vidi akoby svoju druhu dcéru a aj tie poúčania podľa mna svokra tak neberie ale berie to tak že jej dáva svoje rokmi overené rady do života. Tie rady by som ja na autorkinom mieste riešila komunikáciou priamo, tak že by som poďakovala, ale zároveň vysvetlila že ak budem potrebovať radu bude prvá ktorej sa opýtam,len to už trochu preháňa s tými radami. Ak by pozabudla na to zase by som slušne povedala že sme sa o niečom minule rozprávali. Celé chovanie svokry sa zmenilo až po narodení dieťaťa 🤷♀️
@nikolka1986 prosím? A vám príde jej správanie normálne? Tá žena si musí uvedomiť, že už tam nieje doma.. už byva v byte a nie v Tom dome, kde si chodí ako sa jej zachce.. a keď sa jej nedá dohovoriť po dobrom, tak iné riešenie nevidím.. možno teraz pochopí.
Aj naša svokra má kľúče od nás, ale nedovolí si prísť sem.. ani raz neprišla bez ohlásenia... Tak isto aj my keď ideme ku nim..
@marymart No pros. Keď budeš staršia uvidíš aj iný pohľad na vec.
@adkalu autorka pise,ze jej dohovarala presne aj robi to,co jej radis. Svokra si povedat neda. Preto vymenila zamok. A nie,neverim,zeby niektora taku svokru uvitala
@roja01 Ahoj, bola to moja babka a rozdiel v prípade spomínanej svokry a mojej babky bol ten, že my sme ju v našom byte netrpeli, my sme chceli, aby s nami bola, prišla vtedy, keď sme ju pozvali, nikdy neprišla sama bez pozvania a nerobila nič zlé, čo by nám vadilo. Na konci príspevku píšem, že mala také chvíľkové stavy, po ktorých sme sa na druhý deň spolu na nich zasmiali. Tu som len poukázala na spojitosť správania človeka s jeho možným psychickým stavom...
@nerya to úplne tvoj postoj schvaľujem a súhlasím.
Moja svokra v bežnom živote perfektná žena s ktorou som si pokecala o všetkom ..ona 56 ja 34 rokov.
Akonáhle som otehotnela 🤦 doslova jej preplo ...veľa super rád ako mám byť super žienka domáca a ešte lepšia mama, začalo sa to stupňovať keď som porodila ..dopredu som všetkým povedala že návštevy na začiatku si neželám že keď sa budeme cítit na návštevu sa ozveme .. samozrejme sa dotrepala bez ohlásenia v čase keď som konečne uspala malého a ja si dala sprchu umyla vlasy a chystala sa spať ( bolo to deň po príchode z pôrodnice) ...ona sa vraj ozvala ale teda posledná vec na ktorú som vtedy myslela bol telefón, ten som mala stiseny nech neruší malého ..a keďže som jej neodpísala tak reku asi nemám záujem o návštevu.
Tak keď sa milá svokra dotlačila a chxhela ísť do vnútra medzi dverami som jej povedala že nehnevajte sa ja sa na návštevu necítim idem si konečne pospať malý aj tak spí a zavrela som dvere.
Neskôr som zistila že si chxhela na mne vynahradiť to že svoju dcéru nestihla cepovat a radiť jej lebo bývajú trošku ďalej a jej zať ju pri akejkoľvek rade poslal do riti 😏...
Každopádne stupňovalo sa to až do doby keď som ju doslova začala nenávidieť a tak som raz vybuchla že som jej povedala všetko aj to čo som nechcela ...
Potom sa ukludnila bolo všetko ok ..teraz som opäť tehotná a hádaj 😅 zase jej začína prepínať ..už plánuje dovolenku keď sa bábo narodí a neviem čo ..inak to plánovala aj pri prvom 🤦 tak už som ju stopla že na čo dovolenku šak ja budem v pôrodnici nemusí čakať doma zo založenými rukami môže makať 😏...
Ja neviem ja mám pocit akokeby sa v nich niečo aktivovalo a uvedomili si že už nemôžu byť matkami a chchu si akokeby kompenzovať niečo ...svagtovej sa medzitým narodilo bábo a tieeez písala že máme prepína 😬🙈. Takže asi to fakt robí s tými svokrami niečo 🤦..a to som čakala že pri 4 vnucati s opäť chlapcovi že by mohla byť normálna ale asi nie ...príklad teraz k nám chodí ledva raz za týždeň na hodinku ..stavím sa že ako sa mi bude blížiť termín tak sa to bude stupňovať a bude to oveľa častejšie ...😏🤦
Ale jednu vec som zmenila teraz ..od začiatku ju vynechávam z informácií čo sa to týkajú bábätká ..príklad nevie presný termín hovorím je termín kedy už je 42 týždeň 😅 nech mi okolo 40 teho týždňa nehorí telefón 🙈...nepsouelam fotky z ultrazvuku, nehovorím ako bábo rastie a koľko váži aké vyšetrenia absolvujem ..proste ničím ju nezaťažujem nech jej zase neprepne...
Ja chápem že sa tešia všetci ale proste to súkromie na začiatku a aj potom musí byť ..ako sa máš zosúladiť s babom keď ti niekto stojí za zadkom a ešte ti hovorí aká si neschopná ..inak len tak medzi nami ja by som už dávno mala vymenené zámky a vybuchla 😅🤣.
My bývalé v novostavbe akurát dorabame predný plot a naozaj veľmi dúfam že sa nám to do termínu pôrodu podarí celé uzavrieť aj s bránami 🙈 nech sa akej kolvek návšteve vyhneme hlavne teda neželanej...a každý nech sa dopredu ohlási tak ako doteraz ..držím palce 💪 a daj vedieť ako si dopadla 🍀
Inak ešte dodám že nakoniec z toho predtým vysvitlo že keďže jej dcéra vôbec nezvládala výchovu a staranie sa o dieťa myslela že ja budem taká istá ..ale úplne som ju vyviedla z omylu a bola v šoku ako super som to dala 😁 pri prvom synovi a potom svojej dcére hovorila že vieš Dejná to robí tak a tak skús to aj ty 😅🙈. Potom svagtova nasrana na mňa že super žienka 😏😬 a teraz máme také všelijaké vzťahy ..proste v kuse porovnávala
Wau, toto je je extremistka 😳. Ak nepomohla normalna rec, slusne asertivne jasne "nie, nezelam si aby ste sem chodila kedy sa vam zachce a bez ohlasenia, suhlasu", tak si spravila vyborne ked si vymenila zamok 👍. Tu uz je treba jasne vymedzit hranice a nepolavit.
A nevyhovarala by som sa na "stratila som kluce", ako tu niekto radil lebo sa priprav, ze bude chciet nove a uz samotne klamanie ta bude trapit.
Jasne by som povedala, ze toto je opatrenie z dovodu, ze opakovane drzo prekracuje hranice akejkolvek slusnosti a jej spravanie je neunosne. Ze ju mam velmi rada a vdacim jej za vela (manzel je mi vsetkym) a ze budem stastna ked pride ale len ak sa na tom spolocne vopred dohodneme.
No musis jej povedat ze tu uz si pani ty a nezelas si to ked chce pomoct nech povozi maleho ....a ty si sama poupratujes .....No mne by to toez vadilo ze by tak casto chodila a takto robila.Mas co robit s malym a nie este aby ta svokra jedovala.
Problem je zrejme v tom, ze odkedy pribudlo dieta do tohto domu, v nej to vyvolalo ppzitivne spomienky, ked bola mlada a zila si spokojne, potrebna a pri zivote. Viedla rodinu, chod domacnosti a na toto obdobie spomina rada. Ten zameneny byt jej to neda. Neciti sa tam doma. Citi sa tam sama,smutne a preto utecie na cely den aj so zamienkou, ze vy ju potrebujete. Nie, ona to potrebuje. Potrebuje tam byt s vami a tam sa citi doma. Trebalo by sa zoci voci citlivo porozpravat. Ja tomu plne rozumiem, ze je to cele cez hranu ale je to jeho matka, vdova predpokladam. Poviem ti svoju skusenost
Roky sme zili u svokry ...tak som bola stastna ked sa podarila kupa bytu...konecne som vypadla. Vsetko si prerobila podla seba. A vtedy to prislo...ja som sa v novom na materskej s malou necitila vobec ako doma. Radsej som sla vonku s malou a potom som isla k svokrovcom 🙈🙊 prosto som bola zvyknuta. Viem, chore ale tak to bolo.. potom svokra zomrela po roku od nasho prestahovania a my sme predali byt a prisli naspat. Svokrovi sme kupili garzonku. Napokon sme si to tu prerobili ako nam vyhovuje a som spokojna. Ale v tom prvom nasom byte som si napriek krasnej prerabke nevedela pocitovo vytvorit novy domov. Necitila som sa tam dobre vobec...
Uz iba to, ze si ona vezme uhorku alebo maso a pripravuje obed ukazuje to, ze to poklada viac za svoj domov ako ten vymemeny byt. Urcite by bola najradsej kebyze jej navrhnete spolocne byvanie. Som si ista... Treba to citlivo prebrat a najst riesenie. Radili ti tu psa. Ja si myslim,ze to nie je zly napad a idealne kebyze najde kamosku bud vdovu alebo aj nie a s nou by chodili vencit, neskor na kavu a tak. U nas pred blokom je taka skupina 4/5 zien psickarok a 3x denne sa stretavaju na lavickach. Este aj do obchodu spolu chodia. Istotne sa stretavaju aj po dvoch napr na kavicke u seba. To plavanie by som jej zas "nanutila" aj tou pernamentkou a nech je viac medzi ludmi. Kazdu stredu napr a v nedelu by som ratala ze pride a ak chce pomoct nech pomoze. Daj jej pracu. Vyzehlit pri krimi pripadoch a fat na kopku (neriesit ulozenie veci do komody) alebo jej daj maleho von alebo nech hoci navari v ten den alebo upecie...ide jar a leto to bude lepsie ako dnu. Ale to treba nekako razne a citlivo prebrat s nou ale aj s muzom naraz. On by mal hlavne hovorit...a ty ju uisti,ze je u vas vitana ale teraz je to hlavne vas domov a potrebujete viac sukromia a velmi si zelas aby ste nasli kompromis...a hned by som mala v zalohe fotky nejakych psikov hoci z utulku a ze ci nepojdete pozriet...
@elizabet173 Riešenie som ti napísala. Ja by som do takejto výmeny nešla. Svokra mala iné predstavy, realita je iná.
Že vrchol drzosti vymeniť na SVOJOM dome zámok 😂😂😂 no ja mám dosť 🙊🙈
Ja mám pocit, že daktore tu nečítate s porozumením alebo len pre zábavu píšete také somariny. Alebo ste svokry, ktoré sa cítia veľmi dotknuté, že im nevesty taktne povedali, že gatky si vedia samé poskladať.
Ved to je nonsens, aby mi svokra liezla do domácnosti a preorganizovavala. Ani jedna z Vás by to nechcela. A ak áno, tak potom si dovolím tvrdiť, že ste asi neschopné viesť domácnosť.
Autorka nemaj vobec výčitky. Slušne si sa snažila to vysvetliť. Určite lepšie spraviť niečo takéto rázne ako keby si to trpela a bola by z teba jedna nešťastná zatrpknuta mama. Spokojná mama = spokojne dieťa
Autorka, tak co je noveho? Pokusala sa dnes svokra prist?
@nikolka1986 áno určite zmením názor 😀 tak ty musíš byť potom už stará raketa,keď by ti to nevadilo...
Ono možno ona chce pomôcť. Ale neuvedomuje si, že je to o držku mať ešte aj ju celý deň na hlave
akoze ja si neviem predstavit, co tak spolu cele dni robite, ked napriklad drobec spi. o com sa spolu stale dokola rozpravate? to ona je u vas cele dni, stravuje sa u vas, umyva, prispieva teda na chod domacnosti alebo aspon donesie suroviny na stravu? lebo to, ze ide prespat domov, tak doma vela neminie. nemoze mat problem s financiami, ze setri na chode svojej domacnosti? alebo nejake problemy v panelaku, so susedmi, zlymi energiami alebo nieco, preco vlastne uteka? ak by ozaj bolo nieco vazne, asi by som sa s jej synom pokusila najst riesenie, ale pokial jej len robite zabavku na zabitie nudy, tak akoze preco? ja by som cely den nezniesla mat niekoho vedla seba, fakt asi len deti, aj chlap by mi cely den liezol na nervy, toboz niekto iny 😀 keby fakt len 2-3x do tyzdna na kavu, na kocikovanie, ked bude male vacsie, tak aj sa pohrat doma pri tej kave, 2-3 hodinky, ale toto je uz moc...
ale zase z toho, co pises, som nepostrehla, ci si jej to ozaj priamo povedala, lebo "aby ste stihli autobus; dakujem, dokoncim sama; asi nebudeme doma;" znie o dost makksie ako "chceme mat par dni len pre seba, pridite az buduci tyzden, zavolajte a dohodneme sa" 😉 ona to asi fakt nechape tak, ze nema chodit, lebo priamo to nepovies, len naznacujes, ale ja som tiez skor vyhybavo vzdy odpovedala, nedokazala som "zakazat", az sa to vyostrilo a kricala som...
fakt som zvedava na reakciu, nezabudni na nas 😉
@danyelia mne presne toto ako prve napadlo ked som precitala uvodny prispevok autorky...zacinajuci Alzheimer
A dnes ako bolo ? Pokusy boli ?
Pripnem sa, chcem vediet ako to dopadlo😇
A fandim ti🥳🥳🥳
Čítala som diskusiu. A veru máš nervy z ocele. Ja by som sa dávno s ňou už pohádala. Ako rozdychala výmenu zámkov ?
@mamina1419 dúfam že sa ozve ako prebiehalo zistenie holej pravdy - fiiiha, čo ten kľúč nejde.....

@elizabet173 Nezažila, no ja by som do takej výmeny nešla. Dalo sa to čakať. Pre pani v rokoch je lepšie mať susedov, záhradku a pod. Teraz jej došlo čo urobila, sedí na byte kde je sama a kde v podstate nikoho nemá.