icon

Vyplatenie sestry

kladdy
1. nov 2025

Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_265ffe

@darmasiswa tak z hypo na dom je zrazu aj auto, vyplatenie ďalšieho úveru a to trvalo 8 strán.

@anonym_265ffe podstatne je ze je daná výška hypoteky ktorú si mala brat mamina ale banka jej nedala a dalo sa to na mňa, to ako ona s tým naložila to podstatné nie je

anonym_08a8c5
2. nov 2025
@kladdy

@anonym_265ffe podstatne je ze je daná výška hypoteky ktorú si mala brat mamina ale banka jej nedala a dalo sa to na mňa, to ako ona s tým naložila to podstatné nie je

@kladdy je to podstatne keďže tu na teba väčšina píše ze ti mama spláca hypoteku

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_08a8c5

@kladdy je to podstatne keďže tu na teba väčšina píše ze ti mama spláca hypoteku

@anonym_08a8c5 bohužiaľ to je cele zle chápané, my všetky 3 vieme ze hypotéka v skutočnosti neni moja ani polka domu neni moja, a aj sa tak k tomu staviame. Všetko to bolo len kvôli tomu lebo mama potrebovala hypotéku ale nedostala. Ak by sa dalo mamina si dá naspäť na meno dom a aj hypotéku, lebo takto to malo byt po správnosti. Ja som s tým pôvodne nemala mat nič spoločné.

gelifil
2. nov 2025
@kladdy

@anonym_08a8c5 bohužiaľ to je cele zle chápané, my všetky 3 vieme ze hypotéka v skutočnosti neni moja ani polka domu neni moja, a aj sa tak k tomu staviame. Všetko to bolo len kvôli tomu lebo mama potrebovala hypotéku ale nedostala. Ak by sa dalo mamina si dá naspäť na meno dom a aj hypotéku, lebo takto to malo byt po správnosti. Ja som s tým pôvodne nemala mat nič spoločné.

@kladdy No ale z nejakych dovodov ju nedostala...ked sa tie dovody (vysoky vek, nizky prijem....) realne prejavia, potom co?

bosorkabb
2. nov 2025
@darmasiswa

@bosorkabb este raz a pomaly, vacsina banka suhlasi s prevodom na ineho vlastnika, mimochodom, co vam banka nepovolila? je rozdiel zmena vlastnika, pricom predmet zabezpecenia a dlznik ostava ten isty, a je rozdiel premetu zalozenia.

@darmasiswa nepovolila zmenu . Konkrétne zmenu podielu v nehnuteľnosti. Keby zmenu povolí vlastním 100% momentálne 50%. Čiže žiaden nový vlastník. Išlo by o vysporiadanie spoluvlastníctva.

anonym_265ffe
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy no veď to je logické, lebo banka sa boji a na druhej strane chráni mamu, lebo na to nemala...teraz som zvedavá, keď mamina dostane v 63 r 450 eur dôchodok kto to doplatí.Neviem zo všetkých sa mi zdá gramotna iba tvoja sestra.Ale samozrejme typická Slováci oklamať na koho je úver a zobrať plnú sumu nech aj roztrhne aj na bazén veď nebudete trocharit.Na tvojom mieste sa s mužom hanbím, že bývate v maminom dome a už dávno ste si nezobrali úver, aby ste mamu zbavili dlhu a pomohli jej s bývaním, lebo tam bývate.Teraz zober 150 eur a choďte k právnikovi ako to spraviť čo najlepsie

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_265ffe

@kladdy no veď to je logické, lebo banka sa boji a na druhej strane chráni mamu, lebo na to nemala...teraz som zvedavá, keď mamina dostane v 63 r 450 eur dôchodok kto to doplatí.Neviem zo všetkých sa mi zdá gramotna iba tvoja sestra.Ale samozrejme typická Slováci oklamať na koho je úver a zobrať plnú sumu nech aj roztrhne aj na bazén veď nebudete trocharit.Na tvojom mieste sa s mužom hanbím, že bývate v maminom dome a už dávno ste si nezobrali úver, aby ste mamu zbavili dlhu a pomohli jej s bývaním, lebo tam bývate.Teraz zober 150 eur a choďte k právnikovi ako to spraviť čo najlepsie

@anonym_265ffe a prečo by som sa mala hambit, však mi mame pomáhame a mimochodom aj sestra býva v maminom dome a to nikoho nezaujíma a sestru nezaujíma ani mamin dlh, to ma zauijamt všetko iba mňa.

anonym_08a8c5
2. nov 2025
@kladdy

@anonym_265ffe a prečo by som sa mala hambit, však mi mame pomáhame a mimochodom aj sestra býva v maminom dome a to nikoho nezaujíma a sestru nezaujíma ani mamin dlh, to ma zauijamt všetko iba mňa.

@kladdy pocuj, davala si sem tému aj o tom, ako mame vsetko vadi co robite s muzom. Preco tam bývate ked riešiš s rodinou iba problémy?

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_08a8c5

@kladdy pocuj, davala si sem tému aj o tom, ako mame vsetko vadi co robite s muzom. Preco tam bývate ked riešiš s rodinou iba problémy?

@anonym_08a8c5 všade sú problémy kde žijete viacerí v jednej domácnosti, niekde menšie niekde väčšie, ťažko vyhovieť každému

anonym_08a8c5
2. nov 2025
@kladdy

@anonym_08a8c5 všade sú problémy kde žijete viacerí v jednej domácnosti, niekde menšie niekde väčšie, ťažko vyhovieť každému

@kladdy tomu rozumiem, len si pisala ze ako vsetko iba za chrbtom rieši a ohovára tak aby aj toto neriešila za chrbtom. Ja osobne by som človeku co mi nevie povedat do oci aky ma so mnou problem ale ostatným vykeca rada nepomahala

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_08a8c5

@kladdy tomu rozumiem, len si pisala ze ako vsetko iba za chrbtom rieši a ohovára tak aby aj toto neriešila za chrbtom. Ja osobne by som človeku co mi nevie povedat do oci aky ma so mnou problem ale ostatným vykeca rada nepomahala

@anonym_08a8c5 ale nemôžem o nej povedat ze je zla alebo ze nám robí naschval napriek, to nie, len sú veci ktoré mohla riešiť aj inak, ona nechce generovať konflikty a často je radšej ticho, trosku sa posťažuje a byrozprava krstnej, možno jej to pomáha.

darmasiswa
2. nov 2025
@bosorkabb

@darmasiswa nepovolila zmenu . Konkrétne zmenu podielu v nehnuteľnosti. Keby zmenu povolí vlastním 100% momentálne 50%. Čiže žiaden nový vlastník. Išlo by o vysporiadanie spoluvlastníctva.

@bosorkabb na zaklade zmluvy (kupa, darovanie, ine) vacsina bank problem nema s odsuhlasenim prevodu, navyse, ty ako uverovy dlznik by si nadobudla 100% nehnutelnosti, ak tvoja banka nesuhlasi (o ktoru banku ide?) da sa uver zrefinancovat a sucasne aj nadobudnut podla vyssie uvedeneho 100%, stale neviem, kolko percent z hodnoty domu v danom case si brala uver. Alebo , ak nizky je zostatok uveru, splatit ho, vsetko vratit do povodneho stavu, a postarat sa o vlastne byvanie, dom predat a mame kupit maly byt

anonym_265ffe
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy sestra ide preč postarala sa o bývanie a za energie, stravu platí.Ty nechceš vidieť nič nemá to význam.

bosorkabb
2. nov 2025
@darmasiswa

@bosorkabb na zaklade zmluvy (kupa, darovanie, ine) vacsina bank problem nema s odsuhlasenim prevodu, navyse, ty ako uverovy dlznik by si nadobudla 100% nehnutelnosti, ak tvoja banka nesuhlasi (o ktoru banku ide?) da sa uver zrefinancovat a sucasne aj nadobudnut podla vyssie uvedeneho 100%, stale neviem, kolko percent z hodnoty domu v danom case si brala uver. Alebo , ak nizky je zostatok uveru, splatit ho, vsetko vratit do povodneho stavu, a postarat sa o vlastne byvanie, dom predat a mame kupit maly byt

@darmasiswa bola to VÚB. Už mám inú banku aj pre problémy ktoré pôvodná banka robila. Nakoniec sa všetko vyriešilo inak a som spokojná.

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_265ffe

@kladdy sestra ide preč postarala sa o bývanie a za energie, stravu platí.Ty nechceš vidieť nič nemá to význam.

@anonym_265ffe tak vám poviem ako si to sestra predstavuje. Dom má hodnotu 120tisic, my sme už niečo na dom minuly, takže ona chce odo mna 50tis plus prevezmem hypotéku od mamy 45tis, takže si kúpim rodičovsky dom za 95tis a akože ja som ta zla. A mimochodom ona odíde az o pol roka z tohto domu.

anonym_08a8c5
2. nov 2025
@kladdy

@anonym_265ffe tak vám poviem ako si to sestra predstavuje. Dom má hodnotu 120tisic, my sme už niečo na dom minuly, takže ona chce odo mna 50tis plus prevezmem hypotéku od mamy 45tis, takže si kúpim rodičovsky dom za 95tis a akože ja som ta zla. A mimochodom ona odíde az o pol roka z tohto domu.

@kladdy tak jej daj polovicu domu aj polovicu hypotéky, mame dožitie a vyrovnajte si to co si investovala do domu. To nejde?

sidicek
2. nov 2025
@abbey1

@tilonka Doopatrovanie rodiča sa robí za peniaze? Nie z lásky? Už zo všetkého urobíme kúono-predajnú záležitosť?

@abbey1 tak ja ako rodič by som to opatrovanie aj adekvátne ocenila, nič nemorálne na tom nevidím

kladdy
autor
2. nov 2025
@anonym_08a8c5

@kladdy tak jej daj polovicu domu aj polovicu hypotéky, mame dožitie a vyrovnajte si to co si investovala do domu. To nejde?

@anonym_08a8c5 ona s hypotékou nechce mať nič spoločné a z 50tis.nepusti

anonym_08a8c5
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy tak to ma smolu potom. Preco by si jej mala vyhovieť? Povedz jej ze sa to vysporiada ked mama zomrie.

zalka
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy koľko mama splatila z hypo akú sumu?

anonym_631c7c
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy ale ona si nediktuje podmienky. 50 000 zo 120 000 , to mi nepride ako fer cesta, tvoja sestra je totalne nenazrana. ked uz max 60 000 na mamu, a 60 000 medzi vas, takze ja by som max dala 30 000.

50 000 urcite nie.

tilonka
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy 120 000 dom - 45 000 hypo= 75 000 :2 =
37 500 a ked z toho odpocitas este tvoje investicie do domu a ze nieco by mala dostat sj mamina aby mala nieco nasetrene na dochodok alebo v pripade doopatrovania, tak to je cca 30 000 pre sestru. Ona si uvedomuje ze je na dome este nesplatena hypo? To nechce nic mame dat, nezohladnila tvoje investicie a to ze budes byvat s mami? Ak jej to nestaci, nech si pocka na dedicske konanie.

anonym_631c7c
2. nov 2025
@tilonka

37 500 a ked z toho odpocitas este tvoje investicie do domu a ze nieco by mala dostat sj mamina aby mala nieco nasetrene na dochodok alebo v pripade doopatrovania, tak to je cca 30 000 pre sestru. Ona si uvedomuje ze je na dome este nesplatena hypo? To nechce nic mame dat, nezohladnila tvoje investicie a to ze budes byvat s mami? Ak jej to nestaci, nech si pocka na dedicske konanie.

@tilonka uplny suhlas. tiez by som viac ako 30 000 nedala.

betulinka1
2. nov 2025
@kladdy

@kladdy tvoja sestra moze chciet kolko chce. Dolezite je co povie mama. Sestra zabudla, ze mama zije a teda sorry sestra. Zobrala by som maminu hypo tych 45 tis., sestre dala 25 tis. mame dala 25 tis.. cisto matematicky 120 - 45 tis to je za tu polovicu. Ostalo ti 75:3 (mama, sestra, ty)= 25 na kazdu z vas. Samozrejme ak ste nieco investovali, vychádzala by som z tohto vzorca po odratani sumy tvojej inevsticie. Musi rozhodnut mama a sadnut si s Vami.

kladdy
autor
2. nov 2025
@tilonka

@tilonka sestra argumentuje tým že mi s mamou si podelíme náklady na bývanie. Dom by patril mne a manželovi a mama by mala doživotné právo.

anonym_31b1a9
3. nov 2025
@kladdy

@tilonka sestra argumentuje tým že mi s mamou si podelíme náklady na bývanie. Dom by patril mne a manželovi a mama by mala doživotné právo.

@kladdy ako môže sestra rozhodovať o matkinom majetku? Ved je tu ešte možnosť, že mama môže svoju časť darovať tebe, bez toho, aby si niekoho vyplacala. Dom je v podstate mamin a tvoj. Nech ti preda mama svoju časť za 30 tis. (alebo kludne aj za nižšiu sumu) a ta nech rozhodne, či tie peniaze vobec druhej dcére dá. Ty sa musíš dohodnúť na cene v prvom rade s mamou a nie so sestrou. Sestru do maminho majetku naozaj nič nie je.

anonym_631c7c
3. nov 2025
@anonym_31b1a9

@kladdy ako môže sestra rozhodovať o matkinom majetku? Ved je tu ešte možnosť, že mama môže svoju časť darovať tebe, bez toho, aby si niekoho vyplacala. Dom je v podstate mamin a tvoj. Nech ti preda mama svoju časť za 30 tis. (alebo kludne aj za nižšiu sumu) a ta nech rozhodne, či tie peniaze vobec druhej dcére dá. Ty sa musíš dohodnúť na cene v prvom rade s mamou a nie so sestrou. Sestru do maminho majetku naozaj nič nie je.

@anonym_31b1a9 ved prave ze ju pochovavaju uz teraz, teda sestra

anonym_31b1a9
3. nov 2025
@anonym_631c7c

@anonym_31b1a9 ved prave ze ju pochovavaju uz teraz, teda sestra

@anonym_631c7c dohaduj sa s mamou, nie so sestrou.

anonym_631c7c
3. nov 2025
@kladdy

@kladdy tvoja sestra je nechutny spekulant. vobec by som ju nevyplatila. este sa opytam, ona uz akoze daco dedila z domu? vam umrel otec a jej patri daka cast? necitala som vsetko. ale je to vychcalek riadny

anonym_631c7c
3. nov 2025
@anonym_31b1a9

@anonym_631c7c dohaduj sa s mamou, nie so sestrou.

@anonym_31b1a9 to si chcela asi autorke.